Една история от Англия - развръзката - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Една история от Англия - развръзката
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 6853 пъти
Авторът си е отдавна в България...

Още в началото забравих да вметна, съм завършил висше след което 2 магистратури и това беше преди да замина. Вметвам го за тия, заблудените, които преценяват човека по титлите и опаковката му.
След фабриката заминахме за Лондон, където издържахме тест за лейбъри с насрочена дата и час. За да спазим датата, се наложи да напуснем скоропостижно фабриката, като за това ни се удържаха към 400 паунда на калпак. Яд ме беше, но от друга страна лондон ни зовеше. Българин там ни уреди към една строителна компания с над 6000 работници, която имаше обекти къде ли не За начало ни закотвиха в един строящ се огромен по размерите си мол, където изкарах няколко месеца като метач на фин прах. Работа винаги имаше, макар и за 40-50 паунда надница. Езикът се понаучи. Квартира на ниво, стандарт - горе долу. В неделите обикаляхме лондон и му се наслаждавахме. Тогава усетих каква е разликата. Срещах често из метрото българска реч, но стой си настрана от тая измет по добре. Сигурно и те така за нас са си казвали. Българки жени там имаше, но с интереси... пълни к... ви. Е не всички де, както е сега и в българия - за пари всичко правят. Вече не искат да ги водим на кафе, а да им се плати предполагаемо изхарчената сума на ръка и секс набързо някъде. Това е положението в момента тук.
В квартирата много българи накуп, пият, бият се, ужас. То сигурно и руснаците бяха така. Бях и в по - малки градчета и сякаш беше по- спокойно там като живот. Съвет към заминаващите, но тия които не са по спешност. Научете първо занаят, спестете пари, разучете държавата си дестинация и чак тогава заминавайте. Съветът ми към спешно заминаващите - молете се повече, но от сърце! Бих заминал отново и ще го направя, но вече много по подготвен с ясни цели и мечти. За сега съм си тук и ми е добре. Надявам се ако замина че ще е от нужда от промяна, а не от немай на къде. Всичко си зависи от човек и трябва да търсим причините само и единствено в себе си. Грамотните хора биха ме разбрали.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9d392c4e5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Написал си го като проза, но в същност ти като си отишъл какво си очаквал ? Не си написал какво те накара да се върнеш в България ? Искаш да се върнеш в UK, но по-подготвен ?

В чужбина си имигрант. Срещаш дискриминация, каквато в България не усещаш. Срещаш трудности, изправяш се пред различна система, различни хора и манталитет.

Всеки човек който заминава за където и да е, трябва да си задава въпроса защо заминава и какво иска да направи със живота си. Без език е трудно. Без образование още повече. Тия които учат в България не могат да си намерят работа по специалността си, няма да го направят и в чужбина. Почти няма имигрант който да не започва от дъното. Някои за съжаление си остават и там, защото не знаят какво искат и не си поставят цели, нито пък се интегрират.

Никъде не е лесно. Но картинката че живота е по-хубав на Запад си е много относителна. На места данъците са много високи и ви взимат доста от заплатата. Като се включат и разходи за наем, транспорт, храна и други допълнителни разходи, накрая понякога излиза че е по-изгодно да си си в България.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 432b4b634c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хей, аз съм фен на историите "от Англия" 1-6. Доста различно си написал развръзката. Ако не те мързи и имаш време, напиши по-подробно за преместването. Очаквам с нетърпение!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 721de2fb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Леле, леле, леле, ако всички вишисти с по две магистратури пишат България и Лондон с малки букви, както ти, направо ми настръхва косата до къде ще я докараме....

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 61600e604d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   е човека не му работи капс лока и затова само с малки букви пише

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8146a5144f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз съм чела всички части на "Една история от Англия". Радвам се, че искаш да заминеш отново там. И аз искам. Все пак имаш цели 2 висши образования магистратури - няма начин да не си намериш работа по специалността, ако си упорит. :)

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: bd0ddebc65
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Да вметна, че с нашето висше навън сме кръгли нули. Майката му е в занаятчийството, което се цени навсякъде, а с нашите депломи от тук може да се избършем след тоалетната. Те тук не ни вършат работа, камо ли навън. Бъдете реалисти , моля!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 921f4ba28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Голямата развръзка, няма що - преди живееше в каравана като скот, сега живее в апаратамент като скот с още 10 други скота, които по неговите думи пият и се бият...
Голяма история, голямо нещо...

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 21e3d541c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   7, ами ти какво очакваш - така живеят българите в чужбина.
Н. 6 е прав/а. Аз с моята немска диплома се прибрах в България и нямах проблем, но обратното е невъзможно. Занаятчии се ценят, но никой няма да даде на бг. ел. техник или ВиК-инж. да му прави инсталации да кажем

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a73a9808f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   До номер 8: който заключи : "така живеят българите в чужбина".

Не, не живеят така. И аз живея в чужбина, но не живея така. Нито някой от моите познати/приятели живее така.

И съм много скепитичен относно висшето и двете магистратури. Текстът, както и първите му части са така простодушно написани, че не мога да си представя как такъв човек може да стигне изобщо до магистратура...

Мисълта ми е, нека да не обобщаваме всички българи в чужбина като "бачкатори", които живеят в първобитни условия. И нека да не си създаваме романтична представа за такъв тип преживявания от учили-недоучили хора. Иначе съм съгласен с повечето от изводите, които авторът си е направил в края на краищата.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: bd0ddebc65
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ей 7 , явно не си излизал не само от бг, но и от панелката в която живееш.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3c2bd37b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   До 10: Да, Ваньо, позна. И да купиш кромид и хляб като се връщаш. Аее.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: de94ac26fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И аз живея в чужбина, и твърдо мога да го потвърдя - поне 8 от 10 българи живеят като пълни бай ганьовци. Не само, че живеят поне по 4 човека в един апартамент от 60 квадрата, ами освен това си броят стотинките в магазина, че работят емигрантска работа, и съответно парите не им стигат доникъде.
Тежка и неблагодарна е съдбата на българите в чужбина. Отиват там уж за по-добър живот, а в крайна сметка единственото, което получават е една по-съвременна и подредена среда около тях, иначе в тяхното си ежедневие нищо не се променя - все същите бедняци са си. Добре, че след по-малко от месец си бия камшика, че ми писна от такива хора, които освен това и постоянно те товарят с нелепите си оплаквания (аз никога не съм пропадал чак толкова, колкото описаните от мен, и се надявам никога и да не ми се случи).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 21e3d541c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   н 12 - не обиждай Бай Ганя, защото той е бил все пак човек-бизнесмен и се е ПРАВИЛ на сиромах, за да пренася своят товар - скъпо розово масло и после париците.
Ти описваш живота на нашите Гаврошовци.
Мога само да допълня, че стоят там, защото преди това на маса гръмко са обвинявали държавата, семействата си и цялото ни общество за неуспеха си, после тръбят колко било евтино на запад (което не е вярно! ) и с прекалени лъжи за своето положение там просто не могат да се върнат без пукнат цент у нас.
Познавам за съжаление много такива хора и много страдат, но не се връщат от срам и нежелание да си признаят грешките. Общо взето който е успял у нас, той успява и в чужбина. Искат се едни и същи качества - честност, работливост, КВАЛИФИКАЦИЯ, СОЦИАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ, в чужбина ги мъчи и езика много, културата.
У нас такива хора имат социален живот и не ги изключваме от обществото, защото от малки ни учат да приемаме всякакви и да не дискреминираме по-простите нам люде, но в чужбина няма такива „сладки“ - хората не искат да си имат общо с тях, включително и българите-интелектуалци, интегрираните и образованите, защото с такива хора няма и какво да вършиш, освен да им помагаш с услуги и да ги слушаш как ти мърморят. Думата „благодаря“ я няма в речника им, за „моля“ да не говорим. Държат се така, сякаш светът им е задължен и обожават да се изживяват като жертви.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: de94ac26fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Номер 13, аз съм номер 12 и все едно си ми прочел мислите, и си ми взел думите от устата. Точно същите наблюдения имам и аз за българските емигранти, а понеже живея в страна, където те са близо 250 хиляди, та волю-неволю познавам едно поне 50-60 човека лично и не е като да не знам как стоят нещата. Хората, които пък познавам задочно сигурно са още поне 100 и наистина много от тях стоят в чужбина, само защото се страхуват, че ако се върнат ще лъсне провалът им, и ще стане ясно, че не България, а те самите са си виновни за собствената си посредственост.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: bd0ddebc65
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Значи навън успяват професионалистите, хора занимаващи се е компютри, медицински лица и прочие. Вие тук а автора говорите за масовата утайка в чужбина. Това са бачкаторите, робите, неуспялите в българия, търсещи изход навЪН. Това са точно байганьовците и естествено, че сред тях малка част ще изплуват, но другите ще си ринат лайната и ще тръбят, че работят в Ангрия да кажем, а гордите им родители ще се хвалят пред приятелките, а съседите им от панелката ще им завиждат, че не са тук в другите лайна. Така че, който има нужните качества, хъс и късмет ще се справи и тук. За мъжете работа като охранител винаги има макар и за 300лв, както работих не отдавна аз. Работа в бг няма за оплакващите си и за мързеливците.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 21e3d541c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   15 каза много истини, но не е сигурно, че и като специалист ще успееш. Трябва на първо място да имаш и социални качества, да владееш езика, да си борбена и силна личност. Когато отидеш там дори като лекар и информатик, веднага ти дават най-гадната и трудна работа и ти плащат половината на другите хора.
Аз имах уникалния шанс да замина още на 18 г. с мечта да уча в Австрия. Първите 2 г. бях от бачкаторите, защото дори дипломата не ми признаха (преди 10 г. беше и имам Икономическа Гимназия, което те не признаха). Завърших тяхната „Матура“ и си влизам в университета, дори работих в голяма световна фирма, но още тогава видях, че моята заплата е 1/2 от тази на техните си студенти за същата работа, не ми даваха часове, а аз работата пак трябваше да си свърша. После почнах да наблюдавам и самата фирма - българи и други източноевропейци бяха най-зле платени и не им даваха да правят кариера, макар че имаха хората западно образование.
Затова и веднага след завършването напуснах тази страна, отидох в друга, по-интернационална, направих стаж и се прибрах в България, където с моето образование направо съм до 3 нива по-нагоре от това, което на Запад изобщо могат да ме пуснат и след 20 г. Заплатата ми също беше добра, а от две години си имам свои бизнес, което на Запад е невъзможно почти, защото всички пазарни нисши са заети, данъците са големи, бюрокрацията също и ти трябва много голям начален капитал за каквото и да е било.
Така че, живяла съм и като бачкатор, и като образован човек на Запад, успях там за годините си, но си прецених и реалните възможности да постигна своите мечти за кариера - НИКАКВИ.
Лекарите в момента са се разтръгнали, но за специализация. Ако отидете там като лекар ви дават поне 3-4 г. да работите най-гадната работа за 1100 евра заплатка. Не, мерси.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 76c02bb476
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Н 8 :). Познaвaм бългaрин, където живея със собственa фирмa именно зa ел. инстaлaции и си рaбото повече от доволно човекa.
Aз пък пробих нa фaнтaзия. Произвеждaх със собствените си ръце уникaлни нещa - плетки, aксесоaри, бижутa, кошници, вaзи, дори рисувaх обикновени чaши от 1 евро и съм ги продaвaлa нa до 50.
Познaвaм много успели бългaри тук, кaкто и поне още в три зaпaдни държaви. Вие съдите по собствения си социaлен кръг. Нормaлно е, кaквито сте, с тaкивa се събирaте:)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 26f60c7185
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Какво означава - Успял?
Аз се върнах, гледам си сам детето (жена ми остана там в Германия) и си давам сметка, че година ми бе необходима да спра да си броя парите, когато отивам на кафе, луна парк, ресторант, басейн или плаж...
Тук сме заобиколени от хаши хора и освен, че чувстваме вина, че сме създали такава държава, чувстваме и задължението да изискваме от останалите да се пазим един друг и да си помагаме. Чувстваме държавата като наша и изискваме от нея, за разлика от другата държава, за която честно да си призная не ми е била по сърце -никога.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 21e3d541c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Съгласна съм с 19. Аз се прибрах след придобито и образование, и стаж там и не съжалявам. У нас нещата са по-прости, хората са по-контактни и лесно за мен лично се случва всичко. Това е хубавото на днешното време - свободни сме да взимаме своите избори.
Според мен повечето наши емигранти живеят по-мизерно от повечето хора, останали в България - говоря за ИСТИНСКИ мизерии. У нас повечето хора си имат жилища, семейтсво, подкрепа, дори зимнина, ако щете - в чуждата страна нищо нямаш и си винаги на косъм

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 519779f96d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Н 19, но все пaк е остaнaлa женa ти тaм, тa дa рaботи и ВИ издържa-теб и детето, нaли? ! Тa успял ли се чувствaш ти лично или...? !

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4c922cc03c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Авторе, имам САМО един въпрос! Защо с висшето и двете магистратури си заминал да работи като "лейбър"!???

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: fc0d306b22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Тя остана, защото е сервитьорка, а за мен няма работа, защото никой не взима адвокати и строителни техници за миячи, защото знаят че след 6 месеца ще си намеря друга работа и пак ще търсят нови хора. Там проблема с преквалификацията е много голям, защото не им трябват умни, а изпълнителни работници.
Жена ми ли? ... това е друга работа- тя живее с някакво нежърче от Гана, взела е социално жилище за трима ни и детските от 184 евро, но за две години само веднъж се прибра за единия рожден ден на детето и нито стотинка не е пратила- дори колет за Коледа.. но това е друга тема.
Въпроса е, че там парите са много ценни, защото услугите се заплащат по Европейски норми и всичко е много, амам много скъпо.
Там като се яде домат не се мисли за друго, а за вкуса му, защото все се питаш какво толкува му е по-различно за да струва 4-5 лева килограма. :)

 
  ...
преди: 9 години, 18 дни
hash: 2f65ebabca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Историята беше що-годе достоверна до момента, в който автора спомена, че е "завършил висше след което 2 магистратури", при което на всеки с висше образование му става ясно за каква научна фантастика говорим. Все пак успех на автора, както и на всички българи по света. Да живее България! :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 13f79a43d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Ами учете и не просто да учите ами учете това което се търси и за което има работа... Материалите ги има безплатно в интернет...
Вярно няма да има време за турски сериали, пиене и чалги ама ще взимате като мен по 5000лв в бг, а в Англия къде скоро смятам да ида като специалист и с добър английски естествено 5000 паунда :)
Който, както сам си го направи.
Не очаквайте, да не знаете нищо, да отидете да хамалствате там и да се държат към вас като към принцове :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e12b634dcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   25, и да хамалстват пак вземат повече, отколкото в бг, и учили сме, и език знаем, пък след брекзит само тебе чакат не за 5000, а за 10000 паунда!

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 5891d747d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Защо българи заминават за чужда държава без да са минали поне ниво А1 от чуждия език или поне да са понаучили езика в Интернет? Какво правят с български език в чужда държава?
Защо не са научили някаква професия, занаят преди да заминат?
Без език и без професия- какво очакватда работят освен чистачи, хамали и берачи на ягоди?
След като самите хора не са положили елементарни усилия да се ограмотят и да продобият професия какво се оплакват, че живеят там зле, по десет в квартира и нямат работа. То е нужен малко здрав разум.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 72ae45e291
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   В коментарите №12, №13 и №14 е написана цялата истина. Зная го защото аз също живях там и видях как живеят нашите мизерници. Пред хората в БГ се изхврлят с това колко са успели и подредили там. Колкото за автора, кто м гледам писанто, той има две магистратури, колкото аз имам 15 Феррарита.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 367776544c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Към # 26

Това, че някой изкарва повече от България не означава, че тези пари му стигат. Защото можеш да взимаш 1200 паунда след данъци, но ако квартирата ти е 600-700 на месец и то ако делиш къща или апартамент, транспорта 160-200, храна около 200 на месец и оставаш с едни 200-250 паунда, ако пушиш или излизаш нищо няма да ти остане.
Проблем е, че хората виждат едни пари, не виждат, че живота може да е много скъп. И е възможно да живееш по-добре в София с 1000 лева или в малък град с 600-700.
Всеки сам си избира, но не приемайте ,че видиш ли, че еди кой си взима 1200 паунда или 1200 евро -ехааа, защото неговите сметки, разходи и такси са в пъти повече.
Този месец са ми взели 400 паунда данъци...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker