Обрaзовaние в Гермaния - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обрaзовaние в Гермaния
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 2527 пъти
Здрaвейте мили хорa
Нaсочилa съм се зa мaгистрaтурa към Дрезден или Лaйпциг. Въпросите ми сa свързaни с нaстaнявaнето тaм - кaк дa си нaмеря общежитие, колко струвaт горе - долу нa месец и aко може дa споделите нещо зa стaндaртa нa живот - горе долу кaкви пaри ще ми трябвaт нa месец, зa дa се издържaм...
Моля модерaторите дa публикувaт историятa.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: d6ac2ef790
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За магистратурата веднага ви дават общежитие, но в Германия като цяло е важно да съблюдаваш сроковете.. Studentenwerk е институцията, която приема такива кандидатури, може и по пощата, а иначе инфо на страницата на университетите. Съветвам те да отидеш при познат поне 3 месеца предварително и да се грижиш на място за такива неща, също и да си търсиш някаква работа.
Хубаво е да живееш в тези градове, излъскани са с много субсидии от Западна Германия, но истината е, че стандартът не е висок. Общежитията преди бяха към 250 евро, вътре е включено всичко, сега може да са поскъпнали, а с 600 евро отгоре можеш да живееш доста прилично, но не знам дали има там работа. Повечето като завършат отиват другъде. Имам приятелка, която завърши в Дрезден и живее сега в Хамбург.
Като цяло имай предвид, че магистратурата е 2 г., но в Германия това са формалности и често може да продължи и 3-4 г., ако ти тупнат някакъв проект...с продължение. Там се учи дълго. Принудиха ги с Болонската конференция да вкарат Бакалавър и Магистър, но те си имат собствена философия - малко висшисти, но много знания и не съкращават програмата...някои хора учат 20 семестъра висше :). Хубавото е, че не трябва да висиш на лекции, като магистър ще ти тупнат реална научна работа, присъствие не се следи също, така че можеш и да работиш.
За университетите мога да кажа, че са с добри като база, има и доста преподаватели, рейтингът им не е лош, но са известни с това, че всеки влиза каквото си иска и доста хора от Западна Германия (да, още се делят така) гледат с насмешка на хората с такова образование.
Така, че ако имаш как, търси университет на Запад. С изключение на Франкфурт и още 1-2, другите са доста елитни.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 66c21e69ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   номер 1, блaгодaря!!!
Относно studentenwerk, дaли някой може дa ми обясни кaквa е процедурaтa зa кaндидaтствaне, може ли онлaйн или трябвa по пощaтa, кaкви документи трябвaт.... (могa дa видя в сaйтa, но докaто си го преведa... ) Имaм и още един въпрос, в сaйтa нa университетa, където искaм дa кaндидaтствaм пише, че нa дипломaтa зa средно обрaзовaние и aкaдемичнaтa спрaвкa искaт beglaubtige Kopie, тоест зaверени копия. Въпросът ми е зaверен знaчи ли легaлизирaн??? Нaистинa блaгодaря нa всички зa помощтa!!!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9bd5b0f39a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Номер 1, имате ли впечатления за университета в Оснабрюк?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d6ac2ef790
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Oт 1
Вижте си в страницата на Вашия университет за Studentenwerk и тем подобни, аз съм завършила преди години и мога да ви подведа, но за Studentenwerk като институцията, която в цяла Германия от десетилетия стопанисва общежитията съм сигурна (общежитията не принадлежат към съответните университети, а са собственост на Studentenwerk!!!!) За магистри поне по мое време веднага даваха общежитие, защото обучението е кратко, за да чакате.

За Оснабрюк не бях чувала да има университет :) видях страницата - симпатична, но аз лично не бих учила там, виж тук ранкинга на немските университети в СВЕТОВНАТА класация
http://www.shanghairanking.com/World-University-Rankings-2013/Germany.html

Примерно аз съм завършила университетът, който в немската класация е номер 1, но в световната е номер 50 и така нататък - ако намерите ИЗОБЩО вашият университет сред тези, които са в световната класация ТОП 500 на ООН - става дума за елитен университет и не се притеснявайте - няма да си хвърлите на вятър времето и парите, но не е достатачно да си завършил в Германия, за да се реализираш.
Нищо лошо срещу Оснабрюк, те се пробват с интернет страница на английски език да се представят за интернационален университет, но реално няма как да са...в Оснабрюк. Не съм ползвала през цялото си следване и литература от този университет, не съм чела изследвания и така нататък, пише на страницата, че имат към 5000 студенти, което може да ви се стори много, но за Германия са малко - моят университет имаше към 60 хил. студенти да кажем, има и по-големи
И все пак - преценете си сами. Никой не може да ви каже такива неща, това са решения, които САМИ ще трябва да си вземете, но задължително преценете ЗА и ПРОТИВ и мислете логично и с разум, не с емоции - заслужава ли си да инвестирате ВРЕМЕ и пари в едно образовани или не, защото дипломата сама по себе си нищо не ви гарантира, ако ще да е немска.
И още - като цяло мислете, че работа няма или е малко в малките градове и в бившите провинции в ГДР. В последно време Дрезден и Лайпцих, Берлин действително се развиват добре, но няма база за сравнение с Хамбург, Мюнхен да кажем. Имайте задължително осигурени пари поне за първите 3 месеца докато се устроите, не се надявайте на работа в самите университети така както е в други страни - в Германия много малко работа има в университетите за студенти и е зле платена.
Мога да ви съветвам САМИ да си търсите информацията още от сега, защото това се очаква от вас. Така е организирано и самото образование в университета - покриват се модули, всеки си организира сам своето образование и битови неща. Внимавайте изключително за срокове!
НЯМА ПОПРАВКИ НА ИЗПИТИТЕ в рамките на същия семестър. По принцип дори да сте болни никой не го интересува, чака се в другия семестър да се явите, а дори се случва веднъж годишно да се провежда някой изпит, защото някои предмети не се преподават всеки семестър. Тук си опичайте нещата.
Къде ще живеете, как ще се финансирате - това сами трябва да си намерите начин да го организирате и не мога да ви помогна, най-много някой на място да ви помогне или вие самите - обаждайте се в университета, пишете мейли, ровете по страницата.
Решението къде да учите също е ваше, аз мога само моето мнение да ви кажа да ви препоръчам университети от горния списък
Academic Ranking of World Universities 2013

(може да търсите и за 2014, но не се менят много)

Успех

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 130a37b8ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 3 до номер 1 - благодаря за подсказването, права сте - ще избирам разумно, линкът беше полезен.
Знам, че е много индивидуално и не може да се обобщава, но имате ли поглед върху посоките за реализацията и възможностите за чужденци в Германия след завършена примерно с бакалавър на Betriebwirtshaftslehre. Доколкото разбирам в хода на обучението има различни възможности за профилиране - кое би увеличило шансовете за бърза професионална реализация след края на следването. И също достатъчно практически ориентирано ли е университетското обучение, за да може да се започне директно работа или пак трябва да се предвидят година-две за стаж. Ако възнамерявам да уча само до бакалавър за предпочитане ли е да се ориентирам към Фаххохшуле според Вас? Благодаря ви предварително.

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d6ac2ef790
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Номер 5, специализацията се решава след 3-ти дори 4-ти семестър, така че тук ти сам/а ще си решиш един ден! Няма нужда да казвам, че и от теб си зависи практически дали ще си подготвена или не - през ваканцията например повечето студенти правят практика по специалността. След Fachhochschule задължително ще си подготвена практически и ВСЕКИ го завършва (в университетите за разлика от там цедката е огромна), но има няколко проблемчета (като всичко по-лесничко) - в началото си намираш по-лесно добре платена работа, но в последствие стигаш до определено ниво и не получаваш повишение, защото А. международно не е признато това образование (не могат да те изпратят в САЩ да кажем) и Б. За разлика от хората с академично образование ти няма да си научил/а да учиш сама - т. е. ще имаш 6 м до 1 година предимство пред хората от университета, но в следващите години ще те изправарят и като кариера, и като доход екстремно.
Затова съветът ми е да запишеш в нормален (НАУЧЕН) университет тази специалност с обозначение Bachelor of Science (НЕ OF ARTS!!! ), да си избереш след 3-4 семестър сам/а специализацията спрямо това кой професор е добър/какво се търси в момента, но ако видиш че не можеш да се справяш - преместваш се рано във Fachhochschule и поне ще си завършиш нещо. Ако практиката обаче ти е по-силна, запиши направо там - в университетите се учи научно, извършва се и научна дейност много усилено (това, което правят у нас БАН). така че е мноооого учене и много голям ангажимент.
Смятай обаче коя форма на обучение е по-ценената - ВСИЧКИ изпити от университета можеш да взимаш 1 към 1 при прехвърляне във Fachhochschule и да започнеш там, откъдето си спрял/а, НО ОБРАТНОТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО - изпитите от шулето не се признават в нормален университет

Успех

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b1259ff20e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6 - благодаря отново. Не знаех, че изобщо има вариант да се прехвърля от Уни във Фаххохшуле без да трябва да започвам отначало. Това слага край на дилемите - ще опитам да се справя с уни, а ако ми дойде твърде нанагорно, просто ще се прехвърля и няма да съм си изгубила времето.
Хубав и успешен ден. И благодаря отново за адектватното включване.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d6ac2ef790
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Разбира се, номер 7, нямаш никакъв проблем в това!
Дори има университети, които признават НЯКОИ от изпите от Fachhochschule, НО Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ И НЕ РАЗЧИТАЙ НА ТОВА.
Обратното ВИНАГИ важи, ако ги има същите предмети в шулето и ВНИМАНИЕ - можеш да кандидатстваш в неограничен брой учебни заведения, но трябва да потвърдиш мястото си.

Много хора иначе като видят, че в университета не върви, отиват и се записват в шуле-то. Почваш формално от 1 семестър, ама като са ти записали всички изпити като всети, ти ще си почнеш от там, където искаш - модули се покриват и няма точна програма.
Говоря за Балалавър!
При магистрите трябва да се интересувате, защото са на определена тема и са силно специализирани!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker