Необходими документи за Англия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Необходими документи за Англия
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 23396 пъти
Здравейте! Аз съм момиче на 20 години. До миналата година бях студентка, но прекъснах поради финансови затуднения. Приятелят ми заминава да работи в Англия през Май. Ще отседне при братовчед си в Лондон. След като се установи там и си намери работа и квартира, той иска да ме изтегли при него. Досега никога не съм напускала България и не знам какви документи ще ми бъдат необходими за там. Ето защо реших да се допитам до вас, тъй като искам да имам готова информация и да ми бъде лесно да си оправя документите. Също така бих искала да попитам: Как стоят нещата с работата? Благодаря ви предварително. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3dcb1f7429
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За да започнеш работа в Англия, най-важното, което ти трябва е:

1. Английска банкова сметка - отваряш си я, за да може работодателя да ти превежда заплатата на нея. Преди да я отвориш, гледай вече да имаш адрес на местоживеене, защото ще ти го поискат.

2. National Insurance Number (NIN) - за него трябва да отидеш на интервю в Job Centre. За да минеш интервюто трябва да имаш общи познания в английски език. Това е може би най-важния документ и представлява номер, на който биваш здравно осигурявана всеки месец.

Колкото до работата, ако нямаш experience, ще отнеме време да си намериш дори ниско-квалифицирана работа. Но не спирай да търсиш. Веднъж намериш ли си работа, дори да миеш чинии, месечната ти заплата ще ти стига да покриваш основни разходи като наем и храна. Доста по-развита е икономиката им от нашата. Заплащането е на час, така че гледай да работиш повече часове, и внимателно прочети договора за работа, преди да го подпишеш.

Ако приятелят ти наистина иска да те изтегли там, вече трябваше да ти е обяснил тези основни неща. Братовчед му няма как да не му е казал.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4b9361f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Владеенето на английски език е изключително важно - колкото по-добре го владеете, толкова по-добре за вас.

Хубаво е да си вземете всички документи за които се сетите - акт за раждане, лична карта, паспорт (той е изключително важен за започване на работа), шофьорска книжка.

Влез в сайта: www. bghelp. co. uk - това е най-големият сайт за българите във Великобритания и е пълно със изключително много информация и полезни теми. Сайта се посещава ежедневно от хиляди хора.

Проучете много добре как се вади NIN (работно разрешително), как се наема квартира, как се вади банков акаунт и какви документи евентуално биха ви поискали и как бихте могли да си ги извадите. И без това имаш свободно време - можеш да започнеш да се подготвяш от сега.

Щом не си напускала България до сега, може да изпиташ и културен шок. Колкото повече знаеш за мястото където би отишла - толкова по-добре за теб и толкова по-малко изненади и трудности.

Ако няма да заминавате със предложена работна оферта а ще си търсите работа на място, би било хубаво ако от си направите CV и cover letter още докато сте в България. Ако можете си издействайте и препоръки от бивши работодатели. (Знай че най-силна тежест оказват тези които са местни, но след като не сте работили там каквито-такива). Знай че в UK си имат свой стандарт за писане на CV и европейската бланка която много хора използват рядко се признава.

Плюса на Лондон е че има повече работа, голям град е и има какво да се види и прави. Минуса му е че за хора с минимална заплата живота е труден и се налага дас е живее и с други хора, понякога много, понякога непознати, защото квартирите са скъпи. Транпорта също е скъп.

Проучи колкото се може повече, организирай се добре и направи нещо като план който да следваш дори. Колкото по-организирана си - толкова по-добре за теб.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b0ebac294c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   За Англия ще ти трябва паспорт, лична карта и диплома за образование. Само тези три неща, тъй като и Англия, и българия са в Европейския съюз.
Работата в Англия за чужденките не е особено добра - чистачка или камериерка. Освен ако нямаш висше образование! Но аз имам страхотна идея за теб! Отиди с приятеля си в Англия, там е хубаво и плащат добре. Събери си пари, спести си, и после се върни да си довършиш висшето! Защото в днешно време без висше никой няма бъдеще. После, ако ти е харесало в Лондон, можеш отново да се върнеш там и да продължиш да работиш вече по специалността си. И най-вече ще ти плащат много повече, отколкото тук! Това ти го гарантирам!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4b9361f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   #3

Това което говориш е изключително относително. Имам приятели в Ирландия всеки със бакалавър и магистратура и не искат да ги наемат на по-висока длъжност със договор. На всичко отгоре и двамата имат богат опит в тяхната сфера и то в чужбина.

Много зависи от това в каква конкретно е специалността на човек и колко търсена е на пазара. Да не говорим че една основателна причина да наемат източно европеец вместо британец - местен англоговорящ на дадена позиция, би била по-ниската заплата която биха плащали на чужденеца. Ако ще е образование в България, важно е в коя сфера е насочена, защото конкуренция навън има и то много. Прекалено много са висшистите с ръце и диплома от България натикани в задника. Квалификациите на местно ниво са много по-добър вариант стига да знае английски език. В допълнение, агенцията която приравнява сертификати и дипломи в UK e NARIC а агенцията сваля точки (един вид омаловажава, дава по-ниска степен на квалификации които не са спрямо местният стандарт). Много от българите в чужбина работят и като самонаети и не е задължително да се работи за някой, стига да знаеш как да си продаваш услугите.

Работа има и не само като чистачка и камериерка. Има и други места на които биха те взели ако знаеш повечко английски. Тези позиции с чистачките и камериерките се запълват предимно от хора които имат слабо ниво на английски език. Ако през годините си имала сиво вещество в мозъка си съм убеден авторке, че не си си пропилявала времето по кафенетата и пейките.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4b9361f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   А, забравих да допълня че за неквалифицирани работни длъжности дори не ти изискват образование. Дори се случва и на определени места да не ти искат да ти видят и дипломата за висше образование, ако се изисква специализация в конкретният сектор. За това има изисквания в офертите, за да може човека с нужните умения като почне работа, да си я си я върши. Не е като в България да ти искат всичко да е изрядно на хартия, а човека реално да не знае какво става около него и да не знае къде се намира.

Дето в една друга тема някой бе коментирал една друга тема, мързеливците само в Източна Европа се тачат. Тея дето искат да пробият и да изградят нещо си счупват кръста и инвестират както трябва.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b0ebac294c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   От номер 3 до 4:
"Много зависи от това в каква конкретно е специалността на човек и колко търсена е на пазара. " - а ако специалността е доктор или мед. сестра, биха ли наели българин и то с договор в Англия?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4b9361f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

7.   От номер 3;

За това написах че зависи каква е специалността и колко търсена е на пазара. Не нападам а просто добавям гледната си точка а целта е все пак да сме си максимално полезни за да си помогнем.

Колкото до медицината, дори с такава професия и там не е лесно. Нивото на английски език трябва да е добро за да може да се върши работата, пък и кандидатите минават интервюта и изпити и тези които не ги покриват, не ги наемат. Спомням си че дори имаше протести от страна на медици в UK заради това че контрола върху тях е много по-стриктен от колкото към чужденците и това го осъдиха като дискриминация.

Успех на всички заминаващи.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4b9361f742
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   В добавка забравих да спомена, че много хора директно приемат офертите и дори малко хора преговарят за заплатата си, поради ниско самочувствие. Това не е лъжа и за това и много от британците не искат чужденци, особено от пост-комунистически държави, защото са склонни да работят независимо квалифицирана работа или не, за много по-малко пари от местните. Колкото до неквалифицираните, там "пазарлъка" се губи, поради това че днеска са там - утре не и лесно могат да бъдат заменени с други. Та там договарянето почти няма.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4a37c1f375
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Благодаря много за коментарите и съветити! Бяха ми доста полезни. Колкото до езика, завършила съм Английска гимназия, и бих казала, че е на доста добро ниво! Да се надявам, че това ще бъде най-голямото ми предимство :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7109a5999c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това че си с Английска гимназия е супер! Да е жива и здрава тая гимназия, че иначе ще си съвсем в небрано лозе и ще трябва да почнеш от А-Б, а езика е много, мнооого важен... Но само това не е достатъчно. Нямаш професия и то търсена. Не казваш какво учиш и кой курс си била, когато си прекъснала и дали смяташ да си го продължиш. Не може ли да си го довършиш преди да заминеш?

За в UК честно казано с каквато и диплома да си от БГ освен тия две професии-доктор(лекар/зъболекар) и ИТ специалист нищо друго не няма да ти влезе в употреба.... Каквато и друга диплома да имаш -никой няма да се заинтересува, за да те наеме на работа ей така директно. И при тях вече стана не толкоз лесно....
Ако си фризьорка, готвачка, електротехник, дърводелец или нещо друго-може да опиташ да си направиш твой бизнес. Но нямаш гаранция, че ще е успешен. А и ти едва ли имаш средства, които да вложиш на първо време.
Затова имаш два пътя:
-идваш в UК и започваш да учиш тук, за да имаш местна квалификация и междувременно работиш(имаш право да работиш 20 часа на седмица)Тогава вече с местна диплома и стаж евентуално в сферата ще е съвсем друго-ще можеш да кандидатстваш някъде, ще имаш и препоръки от местен работодетел.
-идваш в Англия, спестяваш си парички, връщаш се и си доучваш каквото си учиш в БГ и си намираш работа в там ако имаш късмет... или като завършиш идваш пак в UК без да може да разчиташ на дипломата си от БГ и търсиш начин да оцелееш

Лично за мен първия вариант дава по-голяма переспектива, но решението ще си го вземеш в зависимост от това къде смяташ да си за в бъдеще.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7109a5999c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   П. С.
Подготвянето на НИН и други документи не става бързо. Могат да минат 3-7 месеца докато стане всичко, включително и намирането на работа и т. н. Това никой не може да каже, но твоя приятел трябва да е подготвен психически, че няма да е лесно и бързо. А през това време ще трябват пари за наем и храна-да си направите сметката.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 9bb592992e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Здравейте,

искам да споделя с вас моето мнение и опит с картата която Monese предлага. Аз чух за нея от един приятел които е ползвал от дълго време и е останал доволен, както и аз вече е ползван от месеци и съм също така доволен. Тази карта е много подходяща за новодошлите в Англия, защото за разлика от Английските банки Monese улесняват процедурата, защото ще ви искат само да снимате личната си карта и паспорта си и трябва да изчакаш 3 дни за да си я получиш по пощата, аз и за толкова дни си получих моята.
Преди всичко трябва да изтеглите Monese app на смартфона си и да се регистрирате, ще получите еднократен подарък от 5 която ще ви бъде внесена в новата карта когато има направен превод от 10 или повече в нея ако въведете този код /P9C2JFGH/ когато се регистрирате и дефакто получавате тези 5 в новата си карта като подарък.
Всичко останало което искате да знаете за картата е подробно описано и може да прочетете в app на Monese.

Опитайте и сами се уверете, нищо не губите.

Успех на всички.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 8c60466477
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Документи и информация която ще е нужна/полезна за всеки които иска да живее и работи в Англия.

Това е кратък списък с документи/ информация които биха били полезни:

* Национален Осигурителен Номер.

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

На този правителствен саит има телефонен номер
/0800 141 2075/ на които се обаждате и си запазвате час в някои от тяхните офиси в Лондон.

* Дебитна карта Monese за получаване на заплата.

Линк за Изтегляне: https://monese.app.link/QPlPCiCcvT?invite=SIMEO738

Дебитна карта на Monese е много удобна и бърза за получаване за тези които те първа почват да работят в Англия за получаване на заплата. Ще ви трябва смартфон и два документа: Паспорт и Лична карта/ Шофьорска Книжка които трябва да снимате в приложението на Monese всичко е обяснено. Изтеглете приложението на Monese на смартфона си и В САМОТО НАЧАЛО като се регистрирате въвете този код - SIMEO738 и ще получите 15 от Monese които ще получитe в новата си карта когато се преведат пари в нея и я ползвате. Знам от опит че картата работи и я препоръчвам за новодошлите. Ако някои иска да вкара пари в новата си карта може да го направи във всеки Post Office.

* TransferWise - Евтин Начин Да Изпращате/Получавате Пари в Чужбина Подарък!

ЛИНК ЗА РЕГИСТРАЦИЯ 500 ПРЕВОД БЕЗ ТАКСА:

https://transferwise.com/a/simeonm28

TransferWise имат:

1. Най-евтините услуги за изпращане/получаване на пари международно.
2. Много малки такси за обмяна/преобразуване на валута.
3. Можете да си отворите сметки в различни валути.

Разполагате с няколко начина да захраните сметката си:

1.Местен банков превод
2.Дебитна карта
3.Кредитна карта

Изтеглете си приложението на TransferWise във Смартфона си.

Следвайте внимателно стъпките в приложението или в техния онлайн сайт.

Друга информация:
Актуалните Такси за Обмяна:
https://transferwise.com/price-change

* UTR номер за Self-employed /самонаети.

Не е задължително да имате този номер, защото ще е нужен само на тези които искат да работят като самонаети. На 5-6 Април трябва сами или чрез счетоводител да се отчетете на правителството за да си платите нужните данъци, ако не се отчетете в края на данъчната година без значение дали сте го ползвали или не ще ви бъде изпратена глоба от 100. Трябва да имате национален осигурителен номер преди това, защото във онлаин формуляра ще ви го искат. Като попълните всичко описано в линка които ще видите по долу, ще получите писмо с 10 цифри това е вашия UTR номер, пристига за ~15 дни.

Това е сайта в които се регистрирате:

https://www.tax.service.gov.uk/shortforms/form/CWF1ST?dept-name=CWF1&sub-dep

Ако не сте сигурни как да попълните формуляра за получаване на UTR номера, тук има инструкции:

http://emigrantche.blogspot.com/2017/04/self-employed-utr-number.html?m=1

Тук има онлаин линк които е към правителственият сайт за да си затворите UTR номера ако искате.

https://www.tax.service.gov.uk/shortforms/form/CeaseTrading

Друг вариант е този номер на които може да звънете за да си го затворите или да питате нещо информативно за Self employed:
0300 200 3310


* NHS регистрация в местният ви здравен център.

Национална здравна служба (на английски: National Health Service), известна като NHS, е общоприетото име за четирите обществени здравни услуги в Англия.

За да се регистрирате при тях те ще ви поискат доказателство за адрес, и ще ви дадат да попълните един формуляр, трябва да имате национален осигурителен номер преди това.

* Смяна от Българска към Английска Шофьорска Книжка. Нужната ви информация е в линка долу:

http://emigrantche.blogspot.com/2017/04/blog-post_23.html?m=1

Имайте в предвид че трябва да сте живели в Англия 185 дни за да подадете документите за шофьорска книжка.

Аз вече си смених моята българска шофьорска книжка с английска и ми излезе:
43 такса за услугата платена с пощенски ордер.
~6 такса за услугата да ми направят пощенският ордер.
~7 за бърза доставка на същия ден.

Трябва да си направите снимка за паспорт/шофьорска книжка в една от малките кабинки за снимки които ги има в метрото, струва 6

Общо ще ви струва - ~64

Може да намерите и още много друга информация тук:
http://emigrantche.blogspot.com/?m=1


Надявам се тази информация да е била полезна поне на един от вас.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5f1820b7df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Подгответе си снимки паспортен формат от България, вземете си кодове за достъп до НОИ И НАП, може да ви се наложи за справки, изисквате на документи.... , Многоезичен акт за раждане от общината, където ви е издаден първият. Не се превежда и легализира. Струва 5 лв. Превод на дипломи, сертификати и всичко, което е от полза за работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker