Образование в Гърция, ПОМОЩ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Образование в Гърция, ПОМОЩ!
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 4251 пъти
Има ли някой тук, кандидатствал за висше образование в Гърция? Процедурата май е сложна и всякакви мнения, препоръки и особено личен опит ще са ми от полза!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 435197888e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, не искам да те плаша, но ако образованието в Гърция беше добро, нямаше те да идват да учат у нас. Казвам го съвсем обективно - учила съм в Германия и съм чувала, включитлелно от гърци всякакви ужасии.
Например в гръцките университети няма право да влиза дори полицията, защото имат някакъв закон за автономност след някакви студентски демонстрации с жертви. Сега обаче тъй като университетите не принадлежат на никого... освен на себе си ...- вътре било пълен безпорядък и хаос. Затова и едва ли ще намериш някаква качествана информация онлайн и правило за всички университети - ще се наложи да ходиш и да питаш на място, без майтап. Всеки университет е абсолютно автономен и не може държавата да определя единни стандарти, процедури или каквото и да е било.
Пак веднъж в унито съм чувала, че започва пълният хаос. Познавам човек с Бакалавър там, който случайно беше хванал лятото за дипломната си работа, в което гърците бяха решили да горят горите около Атина, за да си построят определени хора своите проекти там. Ами човекът едвам е изкарал в този град, за да си напише дипломната - само пожари, ужас, не работят библиотеките.... такива неща ми е разказвал, че просто не мога да говоря, че ще мислите, че си измислям - например, че тормозели по-светлите българи, защото си личало, че са славяни и тем подобни.

После да не казвам, че поне за Германия ти гарантирам, че повече ще ти признаят бг. диплома от гръцка. Отдавна имат име, че просто нямат образование. Това го казвам в частност за Гърция, за Испания и другите подобни държави не важи.
Моя братовчедка беше направо в екстаз от гръцкия език и култура... преди да отиде в Гърция за 1 семестър - няма да описвам университета, но според нея е имало графити и вътре в сградата, бил е опикан по ъглите здраво и вътре пак пълен хаос - никакъв учебен план, а и се наложило да пътува между два града с влак, но нямало откъде да си купи билет, защото гишетата затваряли за 3 часа следобяд - сиестичка малко и почивчица.
Ако си свикнал като у нас да работи всичко и да има някакъв елементарен ред, то в Гърция бъди готов да се сблъскаш с ултимативния хаос.
Затова съветът ми е или да питаш някой, който учи в конкретният университет, или да ходиш и на място да питаш, ако оцелиш кой е отговорен за даването на такава информация и най-важното - кога работят, защото и това не ти е много сигурно в Гърция.
Целият този хаос, автономните университети, които почти не работят реално е докатало хората до принудата дори да учат в България, особено медицина и други по-сериозни специалности. В Германия ти гарантирам, че бг. образованието повече го ценят. Прави си сметката - особено ТУ София е много ценен университет, всички бг. информатици, медици и дори учители в последно време, но гъци никой не назначава. Истпанци много има, те са много добри инженери и много добре подготвени, но гърците? Затова ходят като гламави да учат в чужбина, но за лоша съдба имат и лоша гимназиална подготовка и не завършват или много рядко. Аз завършил грък от Гърция в Германия не познавам, а българите сме най-многочислената група след китайците. Не умеят да учат и езици и просто имат много проблеми тези хора, а братовчедка ми не издържа 1 семестър в Гърция и като се прибра прекъсна следването си по Гръцка филология и забрави езика, днес не иска и да чуе. Не знам какво точно се е се случило, защото не мога да отида в Гърция, защото и мъжът ми не стъпвал там и дори майка ми и баща ми не стъпвали вече там. Много искам да отида в Гърция, но вече не ми останаха хора, с които да го сторя. Братовчедка ми разказва пък ужасии от тормоз от случайни мъже, до това че имали два официални езика поне в науката и половината учебници не са преведени на новогръцки
Не мога да ти кажа защо, а преразказвам разкази. Включително за университетите - графити и пикня знам от три източника, независими един от друг. Сестра ми учеше в Благоевград и беше скокнала до Гърция - и тя дори видяла същото, влезнала в университета от любопитство - вътре било катакомби и са се размятали нарко дилъри и проститутки - нали е забранено полицията да влиза там!!!!
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0c25dec502
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Гърция е една ориенталска страна и хората са толкова ленниви, тъпи и задръстени, че няма накъде просто... По манталитет са изключително ограничени, стиснати, използвачи, лукави... Може би само като турист ще се чувстваш добре там, но не и като студент или постоянно живеещ.
Аз съм живяла 3 месеца там и за нищо на света не бих отишла пак. Мога много да пиша, но не искам дори да си спомням. Какво образование в тая дупка-не се заблуждавай.

Ако искаш качествено европейско образование и среда в която да се чувстваш комфортно-нямаш място там.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 1e875a0525
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Гърците учат в България, защото приемът в гръцки университет е много, много труден. Държат едни 10 изпита, които включват целият материал след 4ти (6ти техен) клас. Университетите им не са на най-високо ниво, но не са и толкова долнопробни, колкото ги изкарва номер 1, която е вездесъща по всички въпроси и мирогледът ? започва и завършва с Германия и хората от близкото ? обкръжение. Освен това, забраната за намеса на полицията, бе въведена в последните години и скоро ще бъде отменена. Най-общо, както във всеки университет, ако си решил/а да учиш сериозно, има какво да научиш. Ако не знаеш езика писмено и говоримо, ще те разочаровам-нямаш шанс. Това е един от най-трудните езици, няма еквивалент, няма обяснения-едно нещо е така, защото така трябва. Разбира се, има филиали на много чужди университети, в които приемът е лесен, но таксите огромни. Там можеш да избуташ с английски, например. Въбще, ако ще кандидатстваш като чуждестранен студент в Гърция, те съветвам да си помислиш много добре. Няма да ти е лесно. Издръжката на един студент също е много скъпа. Е, има облекчения (покриват 5-6 наема годишно за студенти, учещи в чужд град, пътуват безплатно в страната, плащат 25% от стойността на лекарства и въобще на медицинските услуги), но това важи за студенти, чиито родители работят и се осигуряват в Гърция. Иначе, общежитията им са доста сносни, но са малко. Какво имаш намерение да кандидатстваш, всъщност? Защото там образованието се дели на класически и технически дисциплини и изпитите са различни за всяка една една от двете.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 435197888e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, приемам критиката ти - аз съм си казала, че информацията ми идва от определени хора, но като 3-4 НЕЗАВИСИМИ източника ти потвърдят това нещо?
За това, че намесата на полицията била от скоро - не си прав. От поне 10-13 г. е така, а понятието „скоро“ е разтегливо в Гърция.
За езика не знам дали си прав, но братовчедка ми от нулата до последно ниво го научи за 3 години и дори научи и по-старият им език. За българите е интересно, че нямаме акцент. Идвам от град, близо до гръцката граница, но от другата страна се говори на български и затова не го знаем езика и все пак има от едно време доста хора, цели квартали, които се гърчеят и са големи фенове на Гърция - на култура, музика и всичко. Така почти всеки трети, когото познавам знае гръцки, има хора вече и с имоти там, но никой не му идва на акъла да си прати детето да учи там. То ти стига хаоса в сферата и да не знаеш какво се случва и какво трябва да правиш.
Дори България е страна с ясни правила, ясни стъпки във всяко нещо на живота. Там било абсолютен хаос и не можеш да се оправиш с език, а камоли без.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d483433699
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   До 4: е, големите примери си дала. Човекът пита за образованието, ти му казваш, как някой бил запалил гора, за да си прави далаверите или пък друг, който не бил могъл да си купи билет за влак.

Това е все едно някой да пита как е образованието в Австрия и ти да му кажеш - много е зле, там имаше един, който 20 години дъжал дъщеря си в плен в мазето като секс-робиня, а и все пак е родина на Хитлер...

Аре, като нямаш какво да кажеш, да пазиш малко ефирна тишина.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: cb1a545c14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Благодаря ви.
Имат не 10, а цели 12 изпита.. говорила съм с доста от тях, които учат медицина тук.
Работата е там, че съм учила в Гърция в началните си години и знам езика на едно елементарно ниво. Насочила съм се към университета в Атина. Там е работата, че информацията е оскъдна, затова би било добре да чуя някой с опит. :( Чудя се дали има нулева година, в която да се учи език, както тук?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 1e875a0525
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   4, изобщо не ми се спори. Само ще ти кажа, че освен по-старият им, както се изразяваш, език, за редица специалности е необходим и старогръцки. Иначе, говоримо, може да се научи езикът, но писмено и ГРАМОТНО-много трудно. "Всеки трети" говори на ниво, доста под основата и със супер груби грешки. Почти не познавам българин, който да говори гръцки без акцент. Всъщност, именно по акцента познавам кога насреща си имам сънародник. Да, не е най-подредената страна, но не е и такъв хаос, какъвто мислиш, че е.
Не знам кой къде би си изпратил детето, но ако родителите на автора са постоянно живеещи в Гърция, не виждам защо да учи детето им тук.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 435197888e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 6 - нали се сещате, защо ги имат тези 12 изпита? Всичко е корупция, но това не значи, че било „трудно“. В Оксфорд имат един изпит или приемат с диплома и сертификат по Английски, но гърците имат 12. :)
В Ню Йорк и Лондон приемат по документи, но в Атина - 12 изпита.
Не падаме от небето - ние имахме (и имаме) подобна система, но поне известна борба се забелязва - интересът е в това да се правят едни курсове, да се плащат едни пари, да се пълнят едни банкови сметки.
Затова са цъфнали и вързали и затова така се избиват хората за техните „специалисти“ - там HP си отвори централата за Европа и гърците програмират та се късат...
Да ви кажа ли как се влиза в Германия в елитен университет - по документи.
Знаете ли как са влезнали хората, които спечелиха с професора си преди години Нобеловата награда по Физика - с документ и сертификат за език, направен някъде си, от което няма начин да има корупция.
Но в Гърция е „трудно“ с 12 изпита. Eй, колко били хитри - у нас с един-два изпит кретат професорите, но цели 12 - това вече ми прилича на алчност.
Дайте ми 10 хил. евро и ще влезна без дума гръцки :) ще взема изпитите ха-ха.
Извод - пригответе голямата пара, за да получите „елитно“ образование, но внимавайте за наркотрафиканти, проститутки и пикаещи по ъглите в „елитното“ учебно заведение.

Винаги ми е била симпатична Гърция, защото ни е съседна страна, но колкото повече научавам за Гърция, толкова повече разбирам защо са на този хал.
Навремето си мислих, че братовчедка ми преувеличава. Ревала ми е като луда по скайпа, че било невъзможно, и си виках „тя нещо не е наред“. В моя град има хора, които ходеха там целенасочено да работят 3 години преди възрастта за пенсиониране (55 май в Гърция) - пенсионирали ги били. Спорила съм като магаре на лед - това е невъзможно, това е Европейска, развита страна - такова чудо не може да има. Спорих с една чистачка там, която ми казва, че си е изкарала някакво фалшиво медицинско и получава на готово близо 800 евро всеки месец - викам ?, абе невъзможно. Сестара ми вика - „влизам в университета - вътре мирише на урина и има графити“ - викам ?, че нещо се е объркала.
Мъжът ми вика „Там не стъпвам, измамили го били и ограбили, хванал разстройство от скъп ресторант“ - смея му се.
Сега вие ми пишете, че имало 12 изпита, за да влезнеш в същия този пропикат университет? Е, ХОРА, съвсем ме отчаяхте. Няма ли една нормална страна на Балканите?
Винаги съм мислила с разума и съм отричала разни абсурдни истории от Елада, ама явно това е страната на неограничените възможности - не само не могат да се разберат на кой език да учат (имат два-три варианта гръцки), но от всякъде корупция.
До скоро бих казала, че е невъзможно да има 12 изпита за университетите в Гърция - сега съм напълно сигурна, че не ме лъжите - та това е чудесен бизнес.
Просто нямам думи!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 1e875a0525
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Коментарът ми е насочен единствено към авторката. Мило момиче, сега е малко късно, но утре ще събера каквато информация мога и ще ти пиша тук. Доколкото разбрах, те интетресува медицината. Има много добри медицински факултети и в други градове. Ще събера инфо и ще ти пиша. Когато аз учих за второ висше в Гърция, ми признаха някои изпити от България и влезнах с по-малко изпити. Но това беше преди доста години. Дано и сега да е така!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f513760776
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, вече ставаш смешна! Не ти трябват 10000Е за ПРИЕМНИ изпити в Гърция, защото само срещу 5000 си купуваш направо диплома от България! Я си спомни скандала от преди няколко години! Университет, в който да мирише на пикня няма. Но, виж, по-гнусни тоалетни от тези, в УНСС не съм виждала. С турски клекала! Възрастта за пенсиониране в Гърция е 65, с тенденции да стане 70! Наркотрафиканти, викаш. Къде ги няма, дарлинг? България, Албания и Турция са "Мека"-та на наркотиците! А географското положение на Гърция е такова, че няма как каналите за да не минават от тук! Обрали приятеля ти? В България, разбира се, никой не краде! Нееее! А за разстройството-да пие Имодиум! Или да не контактува с хора с гастроендерит. А може и морските дарове да не му понасят! Двата-три варианта гръцки език, всъщност са две различни нива от еволюцията на езика! А старогръцкият е отделна дисциплина. В България филолозите изучават старобългарски! Иди да им се скараш! Хайде стига с тези коментари на махленско ниво! Ако имаш да кажеш нещо по същество на автора/ката, кажи о. Другата ценна информация запази за себе си!

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 435197888e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   n10- А диплома от Гърция не можеш да си купиш? Просто няма търсене в момента, но дори американска шофьорска книжка можеш да си купиш, а гръцката диплома (хартийка все пак) не можело?. В България има поне къде да я провериш - не само в университеа, а и в МОН - има си ред, процедури. В Гърция не може полицията да влезне в университет, камо ли да тръгне работодател (лош човек-капиталист!) да търси дали дипломата е фалшива или не
За самия език не можах да разбера - това е интересно - имат ли сега два официални езика (стар и нов) или нямат? Кой е езикът на науката. Английският не е - това е ясно, но имат ли два легитимни за наука езика?
Наркотрафиканти има навякъде, но не използват екстра университетите - може задна улица, знам ли, но университетът навсякъде е храм, не място за такива неща.
Но както и да е - аз просто казах какво съм чула от други хора, не съм била в Гърция дори, защото не намирам хора вече за такова пътуване.
Ако обаче си студентка там, хвани и нещо направи ДОБРО за университета си, което значи и ГРАДИВНА критика. Това, че критикуваш нещо не е лошо - това значи промяна, но май са те заразили с гордост и твърдоглавие - човек да не може да си каже мнението? Ами значи е ОК да не може да влезне държавна институция в университета, да няма контрол никакъв от никъде и да се разкарват съмнителни типове там, за да използват това състояние?
Всеки нормален човек се сеща, защо има 10-12 приемни изпити в една корумпирана страна. В Оксфорд ти казвам, че влизаш само със сертификат по език, тест и документи, но гърците открили топлата вода и са „трудни“.
Това с приемните изпити дори в България вече се премахка изнаем защо. Огромен октопод с 1 изпит, ама с 12 няма проблеми, защото гърците думата „подкуп“ и „подготвително курсче“ не са чували.

На Автора мога да кажа да ходи да се оправя на МЯСТО и най-сърдечно го съветвам, ако обича гръцкия език, култура и хора, да се научи да приема и недостатаците им, различията им и не като други хора да си прекъсва следването по средата, да изпада в нервни кризи и да прави драми, защото едно е гръцка музика, литература и мечти, друго е реалността.
Приеми да се срещнеш с хора, които дейтсвително вярват, че са най-бедните на света, всеки им е длъжен, но гордостта им не им пречи да взимат от по-бедните народи от тях, а да си „вулгарин“ е обида. Не се стреми да им обясняваш, че твоята страна е по-бедна, че родителите ти работят по 8 часа, 6 дни в седмицата и са над 55 г. , че са платили 2 пъти на 100% всички дългове на страната си и са работили И ДВАМАТА цял живот, никога нищо не са видяли от държавата - те са вулгари.
Просто ги приеми, нагласи се на начина им на живот, свиквай и без елементарните правила, ред, които успяхме да наложим у нас в последно време и се настрои за произвола на институциите и ако си светъл славянски тип - и на проверки нон стоп. И най-важното - не си забравяй големият талон, ако ходиш с колата си, защото им трябват пари и няма да имат проблем да вземат от теб. Не им се сърди, че за тях твят произход е вулгарен - още страдат заради ВСВ и няма да се учудя, ако след 50 г. се сетят, че и българите сме им длъжни за нещо, но поне имаме скрита карта - Византийското робство и можем да трампим стари репарации и задължения. Скоро очаквайте Иран да иска репарации заради Алекстандър Македонски и не знам нашите макета как ще платят.
Да, в Гърция не съм ходила, но живея на 50 км. от границата и с гърци съм дискутирала многократно, а и в момента всеки с малко повече пари, акъл, бизнес се изнася поне 50 км. на север и дори работниците си вече официално са назначили у нас..Търговският Регистър в града ни работи на пълни обороти, за да им запише фирмите, има цели адвокатски и счетоводни къщи, които в момента само това вършат.
За пенсионната възраст - значи са ме излъгали хората, които след 3 г. работа са се пенсионирали с поне 800 евро и са доста под 60 г.? може, може....

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f513760776
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Здравей, авторе/ке!

Прилагам ти линк с необходимата информация. Пишеш, че знаеш гръцки, така че няма да ти го превеждам. Ако, разбира се, имаш затруднения, ми пиши тук и ще ти помогна с превода. Приемът не е много труден, но не е и лесен.

http://edu.klimaka.gr/anakoinoseis-panellhnies/plhrofories-panellhnies/656-panelladikes-eisagwgh-allodapwn-sthn-tritovathmia-ekpaidevsh.html

Най-отдолу можеш да изтеглиш формулярите, които трябва да попълниш.
Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: cb1a545c14
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 13, страшно много ми помогна, благодаря ти :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: c048a29984
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Дано, авторке! Ако имаш нужда от допънителна помощ-пиши! С удоволствие ще ти помогна!

Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker