Работа в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96131)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22601)
 Секс и интимност (11186)
 Тинейджърски (20140)
 Семейство (4795)
 Здраве (7755)
 Спорт и красота (4045)
 На работното място (2134)
 Образование (5861)
 В чужбина (1284)
 Наркотици и алкохол (922)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1489)
 Други (13012)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Работа в Германия
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 2364 пъти
Здравейте. 10 клас съм и мисля да следвам журналистика в ЛМУ Мюнхен след като завърша. Въпросът ми е-има ли, , хляб"в тази професия и задължително ли е висше образование, за да те вземат на работа като спортен журналист в Германия(Мюнхен)? Как гледат немските фирми на българските спортни журналисти? Добро ли е заплащането? Благодаря, ако някой пише! Лек ден

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7d95afe573
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здравей. Аз съм учила в този университет и ще ти кажа, че специалност „Журналистика“ там няма. Специалността се нарича Kommunikationswissenschaft и е не само журналистика, но много по-обширна. Няма особено добра реализация, защото много хора я харесват, но в Германия пък те карат да учиш при такива специалности много сериозно допълнителна специалност (Икономическа някаква обикновено или право, за да можеш да се реализираш.
Като цяло университетът е вторият по рейтинк след TUM, тоест е много трудно да завършиш, но Kommunikationswissenschaft се завършва лесно, интересна и забавна специалност - имам позната от гимназията ми, която завърши, а беше от паралелка след 8. клас и с 4-ка като бал, дори повтаря една година доброволно, за да хване по-добър бал. С две думи - не се плаши заради името на университета и, че е трудно. Ако ти е интерес, ще се справиш. Трябва обаче да си добре с езика при хуманитарните специалности. Учиш в главната сграда и е много удобно, дори имаш практики в разни театри, списания и маркетингови агенции - ще ти хареса.
За спортни журланисти обаче обикновено взимат бивши спортисти или вече изградили се ентъртейнъри. Не се иска никъде за журналистика висше, но трябва да умееш да пишеш добре и занимателно, да си образ.
Няма да те лъжа - никога не можеш да говориш толкова добре немски (без акцент и с аристократично произношение), че да работиш в национална телевизия или радио, но писмено ще се оправяш. Отиди и виж. Няма да съжаляваш - следването е много широко и дори да ти хрумне после друго, ще можеш да го работиш. При 20% висшисти изобщо много си търсен и можеш и мениджър да станеш - важното е висше да имаш, но няма да те лъжа - градът е много скъп, дори общежитието там струва над 350 до 450 евро месечно и се чака. Друго жилище е много трудно да се намери и много скъпо. Приготви минимум 800 евро месечно (при гладуване буквално и ако не пушиш), а ако искаш да се храниш добре и да живееш що-годе като нормален човек 1000-1200 евро.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f7c70f7a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   аз умея да пиша много добре...

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f7c70f7a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   а би ли могло да си намеря работа по време на следването, и същевременно да имам време за учене? Да речем продавач на кебапчета в някое заведение или нещо подобно....

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7d95afe573
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   н3, кебапчета много в Германия не се продават, но има дюнери. Да, можеш да работиш и учиш, но поне за начало ти трябват пари. Освен това всеки човек е различен. Имам приятелка, която се пробва да работи и то не много интензивно и не взе нито един изпит, но имаше родители да я издържат. Аз работих, защото нямах кой да ме издържа - може би и зависи от мотивацията. Работа се намира в Мюнхен много, но и пътищата са дълги и много време върви по път, макар че метрото е много добре. Лошото е също, че студентите нямат право да работят повече от 20 часа седмично официално, защото ти отпадат студентските права. Имай в предвид, че се плащат Здравни и пенсионни и университетът не те осигурява. Ако не работиш си плащаш здравните от 80 евро месечно, а ако работиш плащаш и 10% пенсионни. Аз затова ходих да чистя по къщите и гледам деца, защото 20 часа си правих в една фирма, а парите не стигат да живееш. Да преживяваш дори не стигат. Аз съм била скромна и дори дрехи не съм си купувала. Все още е много скъп пътят към България, защото от Мюнхен БгЕр не лети, не лети никоя ниско бюджента компания към България и Луфтханза и Аустриян имат 100% монопол. Към 450-500 евро са билетите за Коледа дори да резервираш 4-5 месеца предварително. Говори се, че Луфтханза ще намаля билетите, но за Мюнхен специално не знам - там си е тяхно летището практически и за всякъде е скъпо. Общо взето парите си изтичат без да живееш, а преживявайки. Нощен живот и социален живот почти нямаш, (да не кажа напълно) - учене, работа, университет, учене...ако остискаш - ОК, но не се притеснявай да се прибереш, ако видиш, че не ти върви, защото държат доста студенти почти до края, за да вземат субсидията, а после пак не те пускат да завършиш и в предпоследния семестър те гонят да кажем. Ти сам си реши, но видиш ли, че не си взимаш изпити, няма смисъл да се мотаеш.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f7c70f7a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   и ако нямам откъде да извадя тия 80 евро месечно какво става? Има ли някакви синдикати, подкрепящи бг студенти в Мюнхен? И ако не взема изпитите(което е адски вероятно да се случи по математика), какво? Изключват ме и.... край ли? Ще бъда като блудния син... ако в университета се проваля ще ме вземе ли някой на работа в Германия със средно? Много ме притеснява това...

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7d95afe573
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 5, ако нямаш пари за Здравни осигуровки, не ти заверяват семестъра и ще трябва да се прибереш в България.
На 100% те изключват и то доста бързо
По мое време имаше и 500 евро такси 150 за обработка на документи 70 евра на МЕСЕЦ с ОТСТЪПКА за метро.
Сега плащаш само 120 за обработка на документи на семестър и 150 евра за семестър за метро...
Искат при всеки семестър да показваш, че имаш здравна осигуровка. Ако нямаш - чао.
В Германия всеки се грижи за себе си. Няма дори социални помощи, а помощ за безработица - дават ти работа и ако откажеш, кръц - например да читиш и казваш НЕ - край на социалните помощи.
Ако си българин нямаш право и на това, ако не си работил 6 месеца на трудов договор, а като студент няма начин - ти не си социално осигурен. Отстъпката за студенти са ниските Здравни правото да не се осигуряват социално.
И 80 евро е с отстъпка. 250 евро плащат пенсионерите дори, а самоосигуряващите са на 360 евро нагоре. Това за държавните. Частните за студенти са същите, за другите по-евтино, но като остарееш даваш половината си пенсия на тях.
Това е ГЕРМАНИЯ, не е ГЪРЦИЯ - какви синдикати те гонят?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f7c70f7a5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   а мога ли да работя в Германия без висше и с много добри познания по езика? Или ако е задължително висше мога ли да завърша Иконмически университет Варна да речем и после да замина за Германия и да започна работа която да не е по специалността(дори и продавач в закусвалня да е)

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3104d36982
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ako си намериш работа, можеш да работиш, като в бг е. ЕС.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7d95afe573
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   н7, можеш да работиш където си искаш в ЕС, стига да си намериш работа. Варненското висшО не върши много работа. Имам приятелка с ФИнанси от ВИНС и е камериерка в един малък град в Германия. Нали се сещаш, че бг. икономисти много не се търсят в Германия. Друг с ПУ-икономика пък продава обувки.
Учи медицина, IT, инж. специалности...и пак ще е трудно с бг. образование, но е ВЪЗМОЖНО.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3104d36982
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Мен ако питаш търси си аусбилдунг в занаятите, ще караш три години по-мизерно, но ще излезеш с тапия за занаят и ще имаш предимство пред другите от ЕС. Да, няма да станеш професор, но колко висшисти стават? Висшето не е гаранция за по-добра или интересна работа. А мизерстваш пет години. Да не си правим илюзии, че на бакалавърската степен се гледа като на висше.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 4cc04b2d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   аусбилдунг какво е? Да се интересувам и развивам в дадена област и после да навляза в пазара на труда ли?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 3104d36982
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Каквото и да правиш в Германия, трябва да знаеш немски. Аусбилдунг е обучение. Сключваш договор за обучение с някоя фирма. Тя те обучава на занаята си (поддръжка на машини, автомонтьор, хлебар, туристически агент и т.н.), плаща ти мизерна заплата, накрая държиш изпит, взимаш тапия по специалността и имаш право да упражняваш тази професия по тарифен договор или да си отвориш своя фирма с този предмет на дейност. С една дума, да работиш като еди какъв си. Подобно е на чиракуването едно време както е било в бг.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7d059f186b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   ясно... благодаря Ви

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 77cdc21b6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   аз имах възможност да работя като счетоводител в германия и съм с ИУ - Варна, така че...

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 513963a01e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   А в Дортмунд как стоят нещата -по-лесно ли мога да намеря жилище за мен и приятелката ми(мой набор)? Мога ли да намеря добре платена работа, за да изкараме двамата поне 1 година? В Дортмунд има ли университет? Приятелката ми ще трябва да се запише на курс по немски, чиито разноски да мога да поема(само аз разбирам езика, тя знае само 10-15 думи за жалост)... не искам да живея от подаяния, млади сме, искам да работя и да си изхранвам семейството. Знам, НЯМА да е лесно, но аз направих своя избор... учим в транспортната гимназия в Kazanlak и може би ще се ориентирам в сферата на автомобилите(монтьор в някой сервиз или нещо от сорта). Относно адресната регистрация, прочетох, че веднага след като слезеш от самолета, трябва да отидеш в общината и да се регистрираш като постоянно пребиваващ, дори да не сме си намерили жилище все още. Ако се запиша като студент плащам еднократно в началото такса, която ми покрива здравни, социални осигуровки и семестриален билет за метрото нали така? Докато се водя студент(ако следвам), имам ли право да си работя и да изкарвам пари за да можем да изкараме докато намерим по-сносен вариант(например да започнем и двамата да работим)? Могат ли да ме вземат директно на работа с дипломата ми от гимназията(получаваме и свидетелства за професионална квалификация) и сертификат за владеене на езика, защото и това би било вариант за мен? Специално за града Дортмунд четох, че имало много роми от Балканите, вярно ли е? :-( Страхувам се единствено от товa, чe ако има много хора от, , малцинствата, , (специално от БГ) ще причислят и нас като малцинство и ще се отнасят зле с нас... което е погрешно схващане. Колко пари ще са ни необходими месечно за да живеем двамата нормално(впоследствие ако ни се роди и дете)? Благодаря, ако някой отговори на поне част от питанията :-) Stoicho Dinev_1 това е моя Скайп, ако някой реши да ми пише

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker