САЩ - Русия - прилики и разлики - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

САЩ - Русия - прилики и разлики
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 6210 пъти
Здравейте, от скоро се замислих за двете свръхсили - САЩ - Русия.
Много ми е интересно особено мнението на хора, посетили тези две държави какви впечатления имат. Какви са приликите и разликите между американците и руснаците. Имат ли двата народа общи допирни точки или различията са повече. Какво мислят едните за другите и обратно. В нета съм чел мнения от форуми и т. н. но много искам да пия вода от извора както се казва. Едно е всеки да си пише, друго са реалните посещения и впечатления.
Както се казва - два свята - два плана.
Не говоря само за политическата обстановка, а въобще за живота на обикновения човек.
Благодаря

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: ac6faaeea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Учил съм Магистратура и съм работил като консултант в САЩ, а в момента работя за Руска международна компания и работя с руснаци и често съм в Русия.
Ще започна с приликите
- И двете държави имат огромна територия и много недокоснати кътчета уникална природа, животни и просто трябва да се видят
- в отдалечените кътчета живеят дори хората сходно - лов, риболов, дърбодобив, добив на природни изкопаеми и чувство за свобода и единение с природата.
- доминира християнската религия
- и двата народа обичат големите машини и всеки е в състояние да управлява трактор, танк или да язди кон :)

И тук се свършва с приликите!
Основната разлика са самите хора. В Русия още обществото е много назад, почти феодална, а в САЩ от самото начало личността, свободата са на първо място. В Русия се чака на държавата, на някаква горна сила - говоря за масата, не за интелектуалците.
В САЩ масата хора са необразовани и наивни, но всеки мисли позитивно и вярва в своите възможности. Може да живее в бедна ферма в гората, но е горд американец, докато руснака чака... чака... чака. по-добре образован е, но е свикнал някой да му казва какво да прави. Висшето образование обеше в Русия е леш за неинженерните специалности
Няма да говоря за корупцията и „нашите хора“ дори в частните фирми. Не доставя удоволствие да работиш в такава среда и не е продуктивно. Цялата икономика затъва и то не заради политиката. Ние сме ОК все още, защото притежаваме бизнеси в най-различни развиващи се трани, но точно в Русия сменяме хората непрекъснато, защото са некомпетентни или корумпирани - или и двете. Дори в Казакстан се случват по-добре нещата. За повечето неща, които някои хора правят в Русия, в САЩ получаваш доживотна присъда. Това е най-голямата разлика и самото общество е много различно.
От Русия в САЩ се справя човек, но който е бил за дълго в САЩ не може да свикне на руския начин на работа. Голяма бюрокрация, чака се на някой да реши, а до тогава всичко е замръзено.
Много са зле нещата, не защото аз го казвам, а защото си е така. И не говоря за политиката - говоря за живота.
Заслужава си обаче за всеки да посети и двете държави, но не само големите градове, а да пообиколи.
В САЩ любимият град ми е Л. А. заради позитивната нагласа на хората и хубавото време, начина на живот, а в Русия харесвам Санкт Петерсбург. Природата и на двете държави е уникална и тук не мога да кажа, че едното е по-добро от другото - отидете и вижте сами
Успех и обикаляйте света, докато сте млади и сами си правете изводи.
Добри хора има навсякъде.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ac68b514e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Ами без да съм живяла нито в САЩ, нито в Русия, но достатъчно чела и гледала филми и от двете държави, а изкуството отразява достатъчно, ще ти кажа, че основната разлика в народопсихологията на двете нации е абсолютната меркантилност на американците. Руснаците са духовни хора, за тях нещата, които могат да се купят са без значение. Това е етнос на хиляда години и отгоре, при тях властващи са емоциите, а не разумът. Изразът е "руска душа" и в него се влага точно това, което е непонятно за западния комерсиален начин на мислене. Американците са народ на 200 години, те реално история нямат, във войни за защита на собствена територия не са участвали никога, милиони жертви не са давали и не са излизали победители. Говоря за нациите като цяло - иначе навсякъде има боклуци, както и читави хора. Но според мен разликата в ценностната система, която е огромна, е в плюс за руснаците и в минус за американците. А това води до всичко останало в една държава.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8f055c8fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Аз съм живяла в Москва пет години, там следвах. Руснаците са хора с доста различен от българския манталитет. Студентската ни компания се състоеше предимно от чужденци, с руснаците не намирахме общ език най-вече заради различните ни представи за "забавление". В Русия се пие алкохол така, както никъде по света - до припадък и бълнуване. В България човек се срамува, ако снощи е прекалил с чашката, докато в Русия ако не си паднал под масата, значи не си празнувал.
Руснакът, също така, както се каза и по-горе, е твърде склонен да робува на авторитети; за него "държавата" е Господ и без нея се чувства напълно безпомощен. Имперското мислене, маниакалността и неадекватността по отношение на желания и възможности - също са негативни руски черти. Но пък хубавите им качества са умението да живеят за момента и голямата всеотдайност към приятелите. Да имаш приятел руснак, е все едно да имаш брат.
За да направиш, авторе, разликата в мисленето на американеца и на руснака, ще ти разкажа една забавна случка. Имах приятелка рускиня, омъжена за американец. Веднъж ми се оплаква от съпруга си:
"Можеш ли да си представиш - казва, - що за наглост! Онзи ден ми казва: "Наташа, ти харчиш прекалено много пари. Разходите ти надхвърлят доходите ни". А аз му викам: "Ние руснаците имаме най-великата литература на света, бе глупак. Петима нобелови лауреати имаме. Къде си тръгнал ти да ми държиш сметка колко харча! ".

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 557fd210cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Руснаците имат имперски чувства- смятат че всичко зависи от тях и няма сила дето да ги бутне или промени мнението им. Понякога обичат да се инятат само и само да е тяхното.
Американците смятат, че ролята им на световен полицай им отива. Те са в състояние да въдворят ред навсякъде, независимо от последиците и дори цената. Те като че ли още си вярват в рецептата на тяхната си демокрация, макар че последните 20 години се провалиха навсякъде и се докараха до огромни вътрешни дългове.
Американците вярват на тяхното правосъдие. Руснаците вярват на приятели дето им дават достъп до корумпираното превосъдие.
И двете нации вярват, че са непобедидими. Те се правят така, сякаш че китайците не съществуват. А май вече са победени.
И двете нации употребяват огромни количества антидепресанти. Руснаците-алкохол, американците- хапчета и наркотици.
Американците са зле информирани оптимисти. Руснаците са добре информирани песимисти. Но резултаттите са едни и същи.
Американците знаят, че руснаците са добре образовани. Руснаците мислят американците за много тъпи с нулеви познания по география например. Но и двата случая преговорите по какъвто и да е въпрос обикновено се провалят.
Единственото единно мнение, че рускините са страхотни. Американците ги смятат за курви, а пък руснаците за чудесни оръжия за разузнаване.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f32946c8d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Контактувал съм и с едните, и с другите, като съм бил и в САЩ, в Русия не съм ходил (нямам и желание). Номер 2 и 4 почти напълно отразяват и моите впечатления, няма смисъл да се повтаряме. Само ще кажа, че винаги в комуникацията, която съм имал, с американците е било леко, приятно и са се получавали хубави разговори (дори с напълно непознати), докато руснаците са били някак си дръпнати, високомерни, злобни. Знам, че предвид многото американомразци и русофили у нас, много хора няма да ми се зарадват за тези кои думи, но това са личните ми впечатления и усещания.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5ecbc59c38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   За съжаление тук има доста хора които се вкарват във филма и коментират по теми включвайки въображението си в приключение което води до заблуда и грешна информация и/или евентуално повлява четящите да си изградят погрешно мнение по въпроса.

По темата:

Какво ти пука какво си мислят руснаците за американците и обратно? Темата е комплекса и засяга психологията и това до колко човек е склонен да се поддаде на емоции и манипулации които могат да се видят в лицето на медии, телевизия, история и т. н.

Включи това че всеки човек е индивидуален и преценката на всеки се определя въз основа на това дали приема информацията която му се предава за достоверна или я отхвърля, както и това до колко съзнанието на човека е погледнало отвъд и дали човек се поставя над тези неща, визирам комплексите и проблемите между обществата или по-точно системите които са следвани от хората или по-точно са научени от малки да ги следват.

Та хората са хора :) има добри има и лоши хора..

Не забравяй че е глупаво да хората да се поставят под стериотипи и още повече да се гради мнение за всички на базата на един.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 554c973356
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   С американци не съм общувал, но с руснаци съм работил 5 г. Никак, ама никак не съм очарован от тях.

Тези (говоря за млади на по 30 и няколко и то от техния елит) не са мръднали и с 1 ден от 89г. насам, да не кажа от по-рано. Това че служителите имат досиета и се знае цялата им рода до девето коляно, го преглътнах. Това че почти всяка стая се подслушва, пак го преглътнах. Това че направиха телефон на доверието, на който можеш да топиш колегите си, пак ми дойде в повече, но някак си се овладях. Върхът на наглостта обаче беше, че накараха всички ръководители да подпишат декларация, с която се съгласяват да се подложат на детектор на лъжата (те го наричат тест за лоялност). Подписването и имаше "незадължителен" характер. Стана скандал. Казаха, че не е задължително да се подписват и уж случая приключи. По-късно обаче въпреки че първоначално бяха отказали, изведнъж - о, чудо - всички се съгласиха, поради "необясними" причини. Направо ми се доповръща от сталинистки методи. Още са си във времето на КГБ и Сталин.

Вършеше се работа, която няма абсолютно никакъв смисъл, а не се обръщаше внимание на важните неща. На работа се вземаха само студенти и току-що завършили, за да могат да се експлоатират максимално. Обещават едни заплати, а след няколко месеца възнаграждението се занижава. Иначе все обещават как условията ще се подобрят и тем подобни, но нищо такова. Когато поставиш въпроса, ти се обяснява как никой не работи, а иска само пари. Постоянно се намаляваха заплатите на работниците (уж да се спестят разходи), а в същото време директорите всяка година си утрояват заплатите и после изкарват хората, че са алчни.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0cde46ed84
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Не съм живял в нито една от двете страни, но съм общувал с хора и от двете. Манталитетите им са коренно различни и смятам, че с един българин е много по-вероятно да се сприятели с американец отколкото с руснак. Намирам руснаците за доста различни и далечни от нас. Разбира се има и изключения, но като цяло това ми е виждането за тях. Доколкото американците те са космополитни и отворени към чужденците и с тях лесно можеш да се сближиш.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 259616b8aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 2, не си права. Американците имат около 400 годишна история, която е изключително концентрирана откъм събития в последните си 200. Америка има много повече "история" отколкото България например. Американците имат доста победителни войни, срещу Англия, Испания, Мексико, че даже и морска война с Франция, с която са били в изключително приятелски отношения преди това. Претърпели са и гражданска война, която е взела 600000 жертви, като само при Гетисбърг са 50000. Отдалечавам се от темата, но все пак номер 2 недей да говориш за неща, които не разбираш. Иначе и руснаци и американци са големи мегаломани, а като цяло масите и на двете нации са си с промити мозъци всеки по свой си начин.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3925e23e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Е, това че САЩ имали повече " история" от България, направо изтрепа рибата! Основната битка е била, когато заселниците от Европа изтрепват индианците и ги натикват в резервати. Останалото ...

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5ecbc59c38
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Определено бих могъл да се съглася с комнтара че САЩ имат по-голяма история от нас. България има средновековна история, после 5 века мрак до началото на комунизма и неговото разпадане. Американците и в момента продължават да коват история, макар и в очите на много хора - мрачна, поради войните в които постоянно се въвличат а и други EU държави покрай тях.

Човек трябва да живее за настоящето и бъдещето. Историята е история - тя е минало. Философията и психологията ми е твърде различна от на болшинството хора, поради това че гледам на човека като човек и не го деля на националности, заради което и не съм националист. Смятам че няма за какво да се гордея, освен за своите си успехи.

Смятам че е лицемерно човек да се изтъква за успехите или заслугите на някой друг, освен за своите. Човек трябва да се гордее на базата на своите постижения, особено ако е оставил следа която да се помни и за в бъдеще от други хора. Някои хора са го направили. Някои хора са дали на човечеството. Въпроса е какво ние даваме?

Това не го пиша с цел да обидя нацията. Такива хора са и французи и англичани и руснаци и т. н. Хора разделени и повлияни по психологичен път от други - родители, приятели, учители.

П. С. Работил съм 2 години в САЩ с работна виза. Хора са като навсякъде, с изключение на това че обикновените хора не знаят реално какъв е света на вън. Те са държава с над 300 милиона души, които си имат своите проблеми както на всяко друго място. Имат глупаци, имат и интелигентни хора. Някои щатове си приличат но Източният бряг до Западния може да се види огроомна разлика. Щат е еквивалент на държава. Просто те се наричат щати а не държави и са във федерален съюз. Над 50 милиона от населението им са foreign born, както имат и над 12 милиона нелегални. Наркотиците се използват от много хора особено в големите градове. Марихуана пък не е трудно да се намери защото адски много хора пушат, просто си траят. Може би и поради големият процент на употребяващи са решили да я легализират в някои щати, за да може да се върти бизнес и да се плащат поне данъци от това. Реално психологията пак играе, защото за разлика от Европа или на други места, те са държава където се делят просто на бели, черни, asian и т. н. и нямат съзнанието за "един народ" както на други места където по психологичен път на хората им е внедрено че те са народ, въпреки че научно всеки има различни гени от къде ли не. Та там ако нямаш здравна осигуровка си в ковти положение - умираш. Ако си на минимална заплата и си сам - тънеш в мизерия и трябва да си счупиш кръста от бачкане ако ще и на две места (както много хора живеят така), за да се издържаш. Ако нямаш образование си най-ниско стъпало. Тия наще дето ходят на бригади и разправят колко хубаво е там и кви пари праят могат да си заврат думите отзад, защото обикновено живеят по 5-6-7-8-9-10 човека (реално) и където наема им излиза супер евтино, както и обикновено не плащат за транпорт до работа защото живеят до нея и т. н. и отиват само за малко и дори и да си счупят кръста да бачкат на 2-3-4 места ако щe, после се връщат в БГ и му удрят пауза на гърча - да ама американеца не може..

САЩ имат и плюс и минус като навсякъде хора и отайки всякакви като навсякъде по света. Само дето повечето дето не са излизали извън селото си си мислят че света на вън ги чака с отворени обятия и само тях чака. После като се опарят обаче се озъртат.

Та дълга и широка история погледната от много ъгли и изречена от хора с различен опит, възгледи и мироглед... :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6ae0ef0c1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   №10
0/10, опитай отново...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 4196b0ffde
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Познавам и двата манталите - и руския, и американския, живял съм в САЩ, ходил съм в Русия и Украйна, имам много бизнес контакти с тях. Определено номер 1 е най-близо до моето усещане, даже все едно аз съм го написал. И смея да твърдя, че съм срещал уникални хора и в САЩ, и руснаци, за мен тези хора значат много повече от държавите им с мегаломански амбиции.
М, 36

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: aa898a59c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   В САЩ никога не съм ходила, в Русия си ходя всяка година поне по веднъж- рускиня съм но живея в България със семейството си откакто съм била малка. За Русия това което мога да ти кажа е ако отиваш избери Москва или Санкт Петербург защото там има повече чужденци и хората по-лесно ще те приемат, а и като цяло тези два града са много по-различни от останалата част на Русия в добрия смисъл. За САЩ това което имам като впечатление е че наистина са доста по-либерални но имат по-различни традиции(не го казвам в лош смисъл не са православен народ нормално е да не празнуват някои от българските празници). Много зависи ти какво точно търсиш- и двете са големи държава, и в двете има хора които ще те приемат и които няма, и двете си имат и плюсове и минуси, просто ти трябва да решиш в коя от тях би могъл да се впишеш по-добре :)

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0b0c8ef8dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   И в края на краищата излиза, че всеки гледа нещата от собствената си камбанария

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: cde56d6aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

18.   За САЩ:

Работил съм във американска фирма 7 години. Познавам американския манталитет по добре от българския, защото съм разговарял с 37000 американесца до тук. С толкова българи не съм говорил през живота си.
Американци приятели нямам
(хубаво е да спомена, че поддържам редовна връзка с над 130 европееца в соц. мрежи, т. е. не съм анти-западно настроен интроверт)

За Русия:
Бил съм в Русия за 1 месец (лятото 2015). Петербург, Москва, Казан, Челябинск, Омск, Новосибирск, Красноярск и Иркутск, през които се запознах с шофьори, ИТ специалисти, бармани, магазинери, полицаи, военни, бизнесмени, учители, ресторантьори и даже бивш снайперист от Чечня. 4ма от може би над 50човека едва се сдържаха да не се разплачат само като чуваха, че съм Българин. Отношението на всички беше невероятно топло.

В момента 3ма от тях са ми много добри приятели, все едно сме се познавали 20 години. Единия вече успя от Красноярск да ми дойде на гости на село в България и то още същото лято. Другите двама ще ги видя живот и здраве другата година в Петербург. Единия от Питерците ми урежда почасово работа в интернет, в момента.

Извода:
Американците са супер вежливи. Да. Лесно се върши бизнес с тях, защото бизнеса е по шаблон. Като го разбереш ставате добри парньори. НИЩО повече. Американец не може да ти бъде приятел. Факта, че повечето от браковете в момента са по договор там говори много.
Комуникацията с повечето американци е на повърхностно ниво и определено има висок праг на приятелство, ако въобще има такова. Социалния живот, който ние познаваме (да отидеш ти да отлееш плочата на комшията, срещу 2кг кифтета и 2 каси бира) там го няма, никога не е го е имал и няма да го има.

Руснаците са грандомани и империалисти? Не смятам. Този имидж е издигнат от американците, за да има с кой да се дразнят, заради пазара на енергия. Русия е бедна страна с население от 140млн. Бангладеш е 170 млн например. Руснаците имат фабрики? Имат, ама не функионират. Единственото, което руснаците имат е геостратегическо предимство при износа на енергия. Друго нямат и много хора твърде много ги издигат на пиедестал и очакват много от тях. В Москва има няколко небостъргача на кръст, а в Китай има повече 30етажни сдания отколкото имаме цигани в БГ. Соц лагера беше силен, да. Русия сама не е.

Пият много, да. Някои даже бият жените си(много мъже по света го правят) Изневеряват също често, но и жените го правят често.
Но руснаците са мъже, приятели, патриоти, не са продажници(тук не визирам корупцията) и са най-малко расисти от всички нации, които познавам (може да мразят негрите, ама поне не са лицемери, като французите или немците например). От буряти, през татари, башкири и чукчи, всички са едни - Руснаци. Стават и грабват калашника за родината. А ние в България бягаме и без война. Не мисля, че даже сме от позицията си да ги критикуваме по какъвто и да било начин.

Не ме разбирайте погрешно. Тук нашта история и разни пропагандистки наклоности не ме вълнуват. Всичкото го казвам от личен опит.


За мен американците не са нищо повече от една застаряваща красива жена, дето изживява кризата си в 40те си в момента. С паразитско-цигански манталитет обаче.

Американеца няма да слезе от колата си, като холандеца или датчанина и да се качи на велосипед. Точка. Съзнание никакво. Няма и как. Едно момче от посолството на САЩ в София един път ми маза, че в БГ все още имаме демокрация. В САЩ никога не е имало такова нещо. Вие си направете извода какво е имал предвид.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f32a0f1b26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Ако трябва да избирам къде да си продължа образованието например ще избера САЩ

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f32a0f1b26
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   В апогеят на социалистическото си развитие 1983/1984 аз посетих най-развитите им градове-Москва и Ленинград... и тогава разбрах цялата ”истина”, тоест цялата лъжа за развитото соц. общество. В хотела, във фризьорският салон, в супрмаркета, по улицата - навсякъде ни спираха руснаци и рускини с въпроса имаме ли нещо за продаване! Изкупиха ни всички дрехи, анцузи, маратонки без значение дали са носени от нас или не- за тях това бяха корекомски стоки!!!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: fda3a4cf2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Руснаците са здраво стъпили на земята, за разлика от американците. Разлика от небето до земята.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f1ab0bdf57
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   Лично в общуването предпочитам американците. Руснаците са студени и затворени.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b4f419b1e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   И двете са големи страни и двете са с имперски манталитет да командорят другите. А пък и са в непрестанна борба коя страна ще надделее. Разликата е, че всички отиват в САЩ. Всеки сам да си прави изводите.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 3445adac7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Нещата в политиката, особено в отношенията м/у Щатите и Русия, ми приличат на Интернет и Darknet... Има много неща скрити и не за общо ползване.... А страха... не знам дали е точно страх, но сме свидетели на ефекта от изострянето на отношенията... и гледайки глобалната карта... хич не ми се струват само икономически....

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 5a703fe9b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Живея в САЩ, тук дори и най-жалката дупка или гето имат бетон по улиците и тротоарите, семейни къши и истинска инфраструктура, а не кални "улици" и кучешки лайна на всяка крачка. Това е разликата между двете страни, авторче. Това е как една велика сила изглежда - като истинска страна, не пресран кенеф като Рашка.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: ed03f3f179
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

27.   Три години живях във Велика Русия. Уникално красиво. Уникална култура. Близки са ни по манталитет. Руснаците са мислещ народ и в много неща превъзхождат промитите мозъци в САЩ. Народ с принципи. Вярващ в Бога народ. В семейните ценности, в обединението. Хуманен народ. Те винаги са били до България дори в най-тежките и моменти. Образованието им е на изключително високо ниво. САЩ пълна помия. Джендърщината е на всякъде по улиците. Там всеки малоумник с чисто досие може да отиде да си купи пистолет от съседния магазин, и да те разстреля като куче. Най-голяма престъпност в цял свят е в САЩ. Къщите масово ги строят не от тухли ми някаква ефтиния като гипсокартона, една малко по-силна буря и отиде та се невиде. Не случайно там след всеки ураган има по цели квартали разрушени. Хората после спят по спални чували по улиците. Детето ти още от както се роди, трябва да почнеш да му заделя пари за колеж, иначе цял живот е обречено да живее във контейнер. САЩ се бърка със военна сила във всеки конфликт по светът и заради тях постоянно умират невинни хора.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 29 дни
hash: b4f419b1e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Разликите са много повече от приликите. Двете страни се различават и по етноси, и по население и май най-вече по манталитет и светоглед.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 21 дни
hash: b4f419b1e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Интересно защо всички отиват в Америка, ама за Русия май кандидати няма, което е показателно.

 
  ...
преди: 8 месеца, 16 дни
hash: 0e4b5bb28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   В Русия нещата не стоят както в Западна Европа. Имал съм щастието да контактувам с много руснаци ( включително и съм ходил няколко пъти там за около 20-30 дни ). Моето лично мнение е, че Русия е много ама много оголемена версия на България. Хората са сърцати, но бедни ( говоря за обикновенните). За да живееш добре трябва или да си уникален специалист в дадена област, да работиш в армията ( за чужденци е меко казано невъзможно ) или да си олигарх. Няма както в Западна Европа да отидеш да чистиш стаи в хотел и да взимаш 1000 - 1500 евро/паунда.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: aa54ddc12d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Мисля, че тази тема се обърна на политическа, а човека питаше просто като сравнение за две големи страни. А не за работа, долари, рубли и т. н.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 4aebb07872
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Аз имам няколко въпроса.

Защо младите Българи(и не само) искат да отидат в Америка(САЩ) а в Русия на никой не му се ходи?

Защо учат Английски а не Руски език младите Българи?

И други въпроси имам, ама засега толкова.

 
  ...
преди: 28 дни, 12 часа
hash: 99fbf8d20e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Към 33. Много лесно. Преди 89-та се е учил руски език масово, защото сме били в тяхната орбита. Ходили са много българи там.
След 89та се прехвърляме в другата орбита, където трябва да се учи повече английски език. Сега повече хора ходят там. Масово в училищита това е първия чужд, ако не втори, а първият е друг западен език. От избираемите езици в много малко училища се предлага руския. Аз лично съм учил все западни езици в училище английски, немски и испански, като роден след 89та година. А родителите ми, чичовците и вуйчовците ми- всички са учили руски език. Както сега всички учат английски език.
Тук не става въпрос по какъв начин да изпъкнат едните пред другите или обратното, а че това са силните на деня. А част от нашата психика като народ е да се мазним на силните на деня.
И да, познавам млади хора, които знаят руски език. Е нямат руски телефони, но какво от това. Поне хапват банани.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker