Споделете ваши мнения за Испания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Споделете ваши мнения за Испания
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 15183 пъти
Толкова българи живеят в Испания а не виждам някой да си е направил труда да направи нещо подобно за да сподели всеки нещо от преживяното в тази страна лошо или добро. Предполагам че тази тема ще бъде от полза на доста хора които мислят да заминат за Испания.

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 2dc576c088
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

1.   Испания - една затънала до гуша страна в собствените си проблеми. Кои „доста“ българи живяли там? Повечето се върнаха или отидоха в други страни, а малкото останали преживяват на социални, които скоро ще им изтекат. Какво да пишат такива хора? Отидохме си навремето от България, защото държавата беше зле, дойдохме в Испания и тук е зле, ама нямаме пари и енергия да се върнем.
40% безработида сред младежите... тежки времена заради балон на имотите. И все пак, вярвам в Испания - важна държава, индустриална държава с добри университети. Просто хората много инвестираха в имоти и загубиха. Държавата е леш с кредити не заради сиртаки и мързел, а за да спаси банките след като раздадените кредити и ипотеки на населението и фирмите се оказаха без покритие.
Разделена нация. Богатите каталунци не се признават за испанци и това виждам като голям проблем. Другото са временни неща. Правят си реформите и след 10-15 г. са се върнали на сцената. Велика страна, но ти какво искаш да правиш там не разбирам? Сега нямат работа за тяхната младеж, теб чакат...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 1478f7b8e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

2.   Хубава страна, но само за почивка за 2 седмици. За живеене, за работа да не говорим за бизнес не струва. Най-високата младежка безработица в Европа, висока престъпност, най-високо потребление на дрога, разчитат предимно на земеделие и туризъм, ялова икономика. Хората бяха топли, но покрай кризата и многото емигранти се озлобиха. Типичен южняшки манталитет, разпасани, мързеливи. Това е държавата с най-много фалити. Не са пропуснали век, без да фалират поне веднъж. Всеки икомически ръст се оказва временен, както се оказа и бума в края на 90-те и нач. на 21. в. Сега яко стагнация.

Хубавото е, че имат хубава природа и богата история, но те не топлят особено. Затова казах, само 2 седм. и се прибираш.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 12c2e45da8
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

3.   Номер 1 го е казал перфектно, няма какво да се добави по темата. И аз бях в Испания дълги години, но преди няколко месеца се върнах в България, и досега не съм съжалявал нито за миг за това си решение. Поназнайвам английски, владея доста добре испански и съм под 30 години, с висше образование, че и магистратура - тази комбинация се оказа, че отваря доста врати на пазара на труда в София, и съответно бързо и лесно си намерих работа.
Да, вземам по-малко пари, отколкото в Испания, но пък живота ми е много по-евтин в България (колкото и на някои българи това да им се струва невъзможно), освен това не работя емигрантска работа и реално погледнато хем работя по-хубава работа, хем предвид евтиния живот се оказва, че мога да си позволя повече неща, отколкото като си бях в Испания.
Българите, които все още останаха в Испания са или цигани, или социално слаби, разчитащи на техните помощи, или такива, които едва-едва свързват двата края, но поне имат някакво препитание, а в България нямат шанс да работят, защото или са прекалено възрастни, или нискоквалифицирани, или пък от най-дълбоката провинция, без никакво желание да опитат в по-големите градове. Има и българи, които успяват да съчетаят всички тези неща, там положението наистина е трагично, затова и за тях е по-добре да си налягат парцалите и да мизерстват в Испания, отколкото да мизерстват в родната си 100 годишна къща на село...
Е, има и българи, които са си екстра в Испания, но като цяло на всеки 100 българи са максимум 12-13 тези, които в Испания живеят не по-лошо и работят не по-лоша работа, отколкото ако си бяха стояли в България.
А ако някой точно в този момент иска да емигрира в Испания, значи просто не е наред с главата, тъй като е много по-изгодно от Испания да се върне човек в България, отколкото обратното, или поне към настоящия момент е такова положението. ;)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5530868378
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

4.   Аз и моят съпруг от години живеем и работим в Испания. На мен лично ми харесва тази страна, самите испанци, тяхното отношение към емигрантите като цяло е много добре в нашия град. Разбира се има хора, които се възползват, но така е във всяка страна... има добри хора, има и лоши хора. Аз и моят съпруг ако сме оставали без работа е било за кратко време. Има период на имане, има период на нямане. Социалните помощи, които дават тук също са от много голяма полза. Не съжалявам, че съм тук.

 
  ...
преди: 9 години, 18 дни
hash: 3d538010b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

5.   Безработица 25%ужас минимална заплата 750евро което в български пари е по добре, защото 700лева в България е същото като 700 евро в Испания тва е 1400 лева ще ти стигне за месеца а там 700 евро-200 евро наем 300 евро ток и то за нищо не остава а средната заплата и високата е за хора които са с висше образование и с много добра професия. НАЙ-ДОБРИТЕ СТРАНИ СА ЛЮКСЕМБУРГ И ГЕРМАНИЯ

 
  ...


...
преди: 9 години, 17 дни
hash: b2c872ba71
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

6.   Стара Европа замира малко по малко. За емиграция е най-добре в Азия или Австралия в момента. Австралия е една от държавите с най-висок стандарт в света, но има и пари, докато повечето азиатски държави (например Китай) са срамно евтини. Все пак обаче е много по-трудно да се емигрира на друг континент, не е като в държавите от ЕС - 1-2 часа със самолетчето и си там. А и не само - Азия например е не само различен континент, хората от Европа се чувстват все едно са на друга планета. Съвета ми е да емигрираш само ако не можеш да си намериш работа, с която да се издържаш в България, защото на мен ми бяха нужни дълги години в чужбина, за да осъзная, че дори и със средна заплата в България можеш да се издържаш много по-лесно. Аз докато бях навън постоянно си смятах разходите, защото за данъци ми отиваше почти 40% от заплатата. Да, и тук го има това, но не е нищо в сравнение със страните с най-висок стандарт в Европа, където дори и за местните е трудно с данъците, пък какво остава за нас. Сега живея доста по-добре, мога да си позволя повече неща, а и все пак съм си вкъщи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3d538010b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

7.   с една дума не става за работа-трябва да си с визсше образование за да станеш строител щот тва е най-добре платена работа 1400 евро коет се рвнява на 1400 лева в българия освен ако не дойдеш тук да си ги обновиш хора без висше не взимат дори и минималната 750 евро отвратителна е. Наемите са скъпи тока, водата са скъпи. Кафето няма казвам колко е 10 евро. Зърнените храни-боб леща царевица-8 евро. С една дума върнах се в БЪЛГАРИЯ. И там повече никога не бих стъпил в тая мършава замряла скапана страна, в която не оценяват човешкие труд. То на техните си испанци не го зачитат, камоли за българите, които българи ги наричат цигани.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: dff9152cb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

9.   Хaхa н 7, де го пи товa кaфе зa 10 евро? Пък че и лещa/ боб зa 8 евро си купувaл... :))).
Испaния е крaсивa, топлa и с много възможности. Сaмо трябвa дa знaел кaкво искaш и кaк дa си го нaпрaвиш. Вярно е, че достa бългaри дойдохa тук с мисълтa, че ще щрaкaт с пръсти и пaрите ще пaдaт ей тaкa. И кaто рaзбрaхa, че трябвa дa рaботят се облещихa. Дa не говорим, че и достa дори не си прaвят трудa дa учaт езикa поне нa. място, зaпомнят "busco trabajo" ( търся рaботa) и вече сa много уморени дори от товa нaпрежение. Виждaм, че тук сa се изкaзaли подобни.
От около 15 г. съм в Испaния и aбсолютно нищо негaтивно не могa дa кaжa. Дори и в нaй- тежкaтa кризa до преди две години, пaк е било по- добре от Бългaрия. Жaлко е, че и се носи слaвa нa мързеливa нaция и товa привличa мързеливи емигрaнти. Тук нa място се рaзочaровaт кaто видят, че не е тaкa. Търсят кaквaто и дa е временнa рaботa, тa дa откaчaт нещо зa социaлни помощи.
Aвтор(к)е, обиколилa съм цялa Испaния, a и почти цялa Европa, тук нaистинa се живее добре. Много зaвиси от човекa и въобще нaглaсaтa му към животa. Ето горе някои изкaзaли се, голямо циврене, че трябвaло и дa порaботят дaже.
Испaния е иaто всякa другa държaвa, която не е Бългaрия, тоест институциите рaботят нa 100% зa нaродa, a имaш и плюсa, че е изключително крaсивa, слънчевa и живее денонощно.
Би живял в Испaния според възможностите си, можеш ли, ще имaш и възможносттa, товa е положението.
A пък н 1 кaк се помисли зa знaещ нещо по въпросa? ! В нaй- тежкият момент безрaботицaтa сред млaдежите беше 22%, НЕ 40%, кaкто ти кaзвaш. Кaтaлунците СA и СЕ ИМAТ зa испaнци, искaт aвтономия по икономически причини. Въобще... мaйстор нa късият рaзкaз си, но слaб... много слaб.
Познaвaм достa бългaри тук със собствени бизнеси ( aз също ) или много добри професии- няколоко бългaрки в държaвнa aдминистрaция, две в университети, няколко зъбо/лекaри, инженери, ИТ специaлисти... все бългaри, които нямaт нaмерение дa се зaвръщaт. Връщaт се тези, които чaaaк тук рaзбрaхa, че се рaботи :).

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: a5dc25d479
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

10.   Н9, радвам се, че си намерил страна, в която се чувстваш добре, но не можеш да ни правиш реклама за държава с към 50% (49. 2% точно ЕВРОСТАТ 2014) безработица при младежите, докато дори у нас е 18, 8%. Българите сме работари, знаем къде в момента има работа и шансове и това не са Испания и тем подобните страни. Големите работари.... само каталунците са работари за южняци и то - испанците живеят на техен гръб, а българите отдавна изхвърчаха повечето от работа. Испанските младежи масово ходят да работят в Германия, ние ще ходим да работим в Испания - ти нещо с всичкия ли си?
България е страна от ЕС и държавата функционира по-добре от в Гърция, Португалия, Южна Италия, Румъния и тем подобните му и много по-добре от 150 други държави в света.

Да, определено Испания като колониална сила, голяма индустрия и страна и така нататък е съвсем различна страна и няма какво да ги сравняваме, но за БЪЛГАРИТЕ в Испания не значи това нищо - все си беден емигрант, чистачка, мияч на чинии, помощник в кухня, на строеж или на полето. Има единици квалифицирани българи, които ще отидат да работят в Испания, просто защото е глупаво - като така или иначе ще емигрираш, по-добре да го сториш в Германия, Англия, Холандия, където заплатите са поне прилични.
Добър стандарт на живот имаШЕ в Испания само покрай бумът в имотите, защото банките наляха бая пара и стигнаха до всеки, но безплатен обяд няма - днес всичките тези мангизи трябва да се връщат, заробиха поколения назад. То е като да се хвалиш у нас през кома какво било хубаво и безплатно - всичко на кредит, брат, големите работари.
Работари са народите, които не живеят над своите възможности и нямат много дългове - Балтийски страни, Скандинавието, немците и да - българите. Всеки може на кредит иначе - изсипи и в България едни 500 милиардчета и да видим няма ли да се живее добре, но това няма да ни направи по-големи работари.
Работари в Испания сте само българите там - затова ви и търпят, които сте останали. (малцина), а за туристите кафето действително може да стигне 10 евра, защото това им е случаят да ошушкат някого - разбира се, че сам си си виновен като сядаш и поръчваш в такова заведение.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 2d78e57999
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

11.   Н 10, ясно е, че в Испaния нито си живял, нито си рaботил. Говориш си нaизуст, без дa имaш реaлнa предстaвa.
Кaфето в последните около 10 г. е 1-1, 20 евро :))). Н 7, може дa го е пил зa 10 в Мaрбея и то в рaзгaрa нa сезонa, но се съмнявaм дори дa е подушвaл от близо.
Относно срaвнениятa ти с Бългaрия... просто не могa дa спрa дa се смея. Испaнците живеели нa гърбa нa Кaтaлуния хaхa.
Зa теб нищо не сa морето, океaнa, езерaтa, островите, Мaдрид, които тaзи годинa дори решехa, че ще въведaт огрaниченя зa брой туристи, изсипa се цял свят именно в Испaния. В кой век живееш и поне телевизия гледaш ли? Кaнaрите, Бaлеaриските острови, около океaнa писнaхa, че не могaт дa поемaт толковa туристи, a и зaрaди опaзвaне нa околнaтa средa ще се въвеждaт веме огрaничения. A винaрските облaсти? Инaче реaлно северa, ( pais Vasco) искaхa кaтегорично дa си бъдaт незaвисимa държaвa, зaщото нaвремето Фрaнко е съсредоточил икономикaтa тaм. Но и те клекнaхa нaкрaя. A Кaтaлуния помежду си дори не могaт дa постигнaт мнозинство зa рефендум. ЕС aсно зaявихa, че aко се отделят, aвтомaтично излизaт от ЕС, което обърнa идеите нa нaд половинaтa от нaселението тaм. Хaйде първо си сверявaй информaциятa, преди дa рaзпрaвяш вицове. Aa, и ми срaвнявaш безрaботицaтa сред млaдежите в Бългaрия с тук, я кaжи колко точно млaдежи сa остaнaли в Бг? Колко от тях сaмо чaкaт дипломите зa средно и изчезвaт от тaм?
Сaмо до средaтa нa юли месец имaше в Испaния повече туристи от колкото обикновено поемa до крaя нa сезонa, зaрaди aтентaтите, зaрaди гръцкaтa кризa и т. н.
И... aко искaш елa дa те черпя едно кaфе в моментa нa Мaйоркa- 1, 20 нa първa линия нa плaжнaтa ивицa, a и ще се попечеш aко искaш нaпълно безплaтно със или без чaдър ;)))

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5eabdc2da4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

12.   Аз постоянно чета статии, новини и изказвания по форуми колко зле било икономически в Испания. И в същото време имам братовчед там, който печели страшно много пари. Започна от нулата, а в момента е собственик на ресторант и има доста хора, които работят за него. Има си хубава кола, апартамент, ходи на екскурзии из цяла Европа. Като цяло въобще не се оплаква. Само че е там от доста време (нещо от сорта на 10-15 години, замина толкова отдавна, че дори не си спомням), говори перфектен испански, но и още няколко езика. Но знам ли, може би е изключение. Един съвет от мен - никога не вярвай на 100% на наш емигрант, който живее в която и да е чужда държава. Българите, които живеят навън винаги украсяват нещата и казват, че всичко е перфектно. Дори и да имат куп проблеми, ще ти кажат "супер сме!". Не казвам, че лъжат, а просто повечето премълчават някои неща. Успех! :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: a8ba36b2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

13.   Номер 5 направо ме разбива: 200 евро наем и 300 евро ток Номер 7 подозирам че е номер 5. Коментарът е в същия убийствен стил. Такива хора трябва да ги вкарват на поправителен труд.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abc183be90
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

14.   Интересни изказвания... Повечето на хора, не помирисвали,я:) Да, в криза е. Да, има голяма безработица. Да има голяма разлика между юга и севера. Но бедни хора като в БГ няма:) Под бедни визирам повечето работещи. Което е ужасно...

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f84fbf22d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

15.   Мисля, че е изключително смешно, че повечето коментирали дори не са живели и посетили Испания, а се основават на статистики. Да, Испания не е от богатите страни със силна икономика, но Испания има много повече. Първо както навярно ти е ясно испанците са много топли и весели хора, ако и ти си такъв човек -определено ще ти хареса. Второ испанците водят много здравословен живот, живеят спокойно, спортуват, хранят се здравословно. Климатът на Испания е хубав. Страна с вековни традиции е. Веселбата и купонът винаги са налице. И последно- един умен човек ще преуспее навсякъде, т. е. независимо дали си в Испания, България, Германия и т. н. добрите работодатели ще забележат и оценят уменията ти!
Казвам ти го като човек, знаеш много за Испания както добрите, така и лошите й страни. :)

 
  ...
преди: 7 години, 10 дни
hash: 3debf7473b
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

16.   Изцяло подкрепям казаното от номер 15: добър климат, топли, отзивчиви и сърдечни (спокойни )хора, работещи институции, като цяло е уредена страна- добрите страни са повече от лошите. Навсякъде са усмихнати, което те зарежда с положителна енергия, липсва показност и комплексарщина, работодателите не се различават от работниците и имам повече права като чужденец тук, отколкото в Бг. Няма бедни работещи и бедни пенсионери, а като безработен получаваш различни видове помощи и субсидии( имат привилегии да си поддържат регистрацията актуална). Може само да завиждаме на испанската криза:)

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: adf383a3f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Всички коментарии са толков различни, че не знам на кой да вярвам. Живея в САЩ от дълги години, пътувах доста. Всеки щат си има и доброто и лошото. България остава в сърцето ми завинаги. Народа наистина е озверен, немилостив, но е така в по-големите градове. Имаме всичко в милата родина. Липсва ни достоен, умен, справедлив и загрижен главен СТОПАНИН, който да сложи ред и дисциплина, на няма "мой човек" шуробаджанащина, ужасна корупция. Ако се намери такъв чожек, Бг ще надмине всички държави. и знайте, мили хора, няма никъде "перфектна" държава, защото и ние не сме перфектни. Всеки с недостатъците си.ХОРА,Обуздайте омразата си Аз съм: delena943@yahoo.com

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e4b02458fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Сега в Испания нещата са по-добре, безработицата намаля, особено в градове като Мадрид, Барселона, Билбао. Минималната заплата се вдигна до 1050 евро, макар че никой не би трябвало да се цели в минимални заплати. Българи има десетки хиляди все още в Испания, не е вярно, че всички са се върнали. Поне 120 000 българи има в Испания, което я прави българската диаспора тук една от най-големите в света. Почти всеки ден чувам българска реч някъде из Мадрид и има поне десетина неделни български училища за български деца само в Мадрид.

Дали си заслужава да се живее тук? Зависи кой какво иска и какво смята да прави тук. Ние не смятаме да се връщаме в България, имаме добра работа и изплащаме къща, а децата ни са родени в Мадрид и се чувстват отлично тук.

Българите в чужбина са основно три групи - нискоквалифицирани, висококвалифицирани и студенти, които ще се причислят в бъдеще към втората група. В Испания преобладават нискоквалифицираните, които работят като обслужващ персонал, в селското стопанство, в строителството, шофьори и т. н. Те са тези, които най-много се оплакват, защото получават ниски заплати, при влошаване на икономическата ситуация първо те си губят работата, много често не владеят добре испански език и поради това не могат да се интегрират добре и т. н.
И малко на брой, може би наистина, както и по-горе в коментарите са посочили, около 10-15% българи с бизнес или на високи позиции като инженери, адвокати, лекари, професори. Тези българи обикновено са доста доволни от живота тук и получават много добри доходи.

Аз съм вече заместник декан в един от частните университети в Мадрид и не мога да се оплача финансово. Пътувам доста, особено служебно, но не бих заменил живота ми тук с друга страна. Не съм богат, но определено мога да кажа, че се числя към средната класа и не чувствам никакво пренебрежително отношение от испанците наоколо. Напротив, имаме приятели испанци, с които си ходим на гости и излизаме на разни събития заедно.

Освен, че Испания е пълна с живот и сърдечни хора, тук животът не е толкова скъп както в други западноевропейски страни, затова понякога и българи заварчици с по 1500 евро заплата или шофьори с по 1500-2000 евро заплати са доволни и могат да си позволят да излизат даже повече отколкото в България. За пример мога да ви кажа, че много квартални кафенета имат оферта за 2 или 2, 50 евро сутрин кафе плюс закуска - кроасан, парче тортия или нещо подобно. Обедни менюта има за 10-12 евро масово по ресторантите, което вкл. супа или салата, основно ястие, десерт, хляб и напитка / бира, вино или безалкохолно. А, ако искате да похарчите 20 или 30 евро, мога да ви намеря ресторант, в който пръстите си ще оближете. А, страни като Германия, Британия, Италия, Франция, да не говорим за Скандинавия, за една бира и 2 наденици или чаша вино и студени спагети можете да платите спокойно 20-30, че и повече евро.
Децата в градския транспорт пътуват безплатно до 6 години, а до 26 години пътуват с огромни намаления, с карта от 20 евро на месец, която важи за всички метро линии, автобуси и влакове в Мадрид и радиус от 50-60 км в област Мадрид. За останалите месечните карти са 54 евро.
Ако човек се стиска, не излиза никъде и пазарува само хляб, макарони и лютеница и живее в малка стая в краен квартал сигурно може да спести много повече пари в Лондон, Берлин или Копенхаген, отколкото в Мадрид или Валенсия. Но, ако сте от средната класа, един преводач, учител, професор, счетоводител, инженер, тук ще имате много по-високо качество на живот. Имам колега, който се премести в Швейцария и да, действително получава заплата като университетски преподавател, която е три пъти по-висока от моята, но сам си признава, че не може да си позволи да излиза толкова колкото в Испания и животът му там е доста по-скучен.
В Германия и Швейцария много ресторанти затварят след 20-21. А, в Испания тогава отварят за вечеря. Но, не е само това, след 18-19 ч. е пълно мъртвило в много от останалите западноевропейски страни, докато тук кипи от живот. Ходим с децата на цирк, концерти, баскетболни и футболни мачове, карнавали, фиести по случаи местни празници като Сан Исидро през май месец, примерно. Затова и казвам, зависи какво искате и очаквате и какви квалификации имате. И разбира се, ако човек се мести в Испания трябва да е в голям град или поне близо до него. Да се навреш в изолирано населено място с 4-5 000 души население и после да се оплакваш е като да се заселиш в България в Полски Тръмбеш или Каспичан. Нали не очаквате да имате топ училища, болници, университети, концерти на Хосе Карерас или Енрике Иглесиас, гостуващи бродуейски продукции и мачове от Шампионската лига в Полски Тръмбеш? ! Е, защо трябва да е различнo в затънтената испанска провинция?

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: fc7c2b853e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Прочетох всичко преди да пропиша и нещо разговора върви по български,сиреч всеки одумва предходния като месия ,а нещата да ги обясните са доста прости за тези които искат да отидат в Испания и така бях там 19 години и се прибрах в България преди 4 месеца вече пенсионер.По професия съм машинен инженер корабни двигатели намерих си работа на 21 ден чрез един познат защото не знаех и дума испански но двигателите не говорят,мисля че ви е ясно и така
– испанеца не се интересува какво образование имаш ,а какво можеш
- испанеца никога няма да ти каже че си добре свърщил работата си,напротив ще те натисне за да разбере как го правиш/не му го казвай никога/
- испанеца никога няма да ти каже как се прави нещо, ще ти гледа сеира и ще се хили като идиот поради причината да не му вземеш мястото,ако си по умен /закон 1 в Испания/
- никога не споделяй с испанец лични проблеми,ще те сметне за луд,те не то правят никога
- бъди с тях навсякъде /по време на работа/ и не се дели от тях те живеят на стаден принцип/като стадо демек/ иначе ще те намразят
- по време на закуска от/9.30 до 10/ говори глупости и за секс те обичат това,защото това е времето, мъжът в Испания няма никакни права такива имат само жените и педерасите по закон
- никога не отказвай на испанец почерпка с бира след работа -значи те има за близък и можеш да говориш за всичко с него
след като влезеш в час дори и да не си добре с езика започни да проявяваш характер
- прави нещата както ги знаеш , те ще сумтят но не им казвай как го правиш,важен е крайния ефекг
- на остри реакции от бригадира/инкаргаото/ му обясни тайните той ще остане предоволен и бъди на 100 процента сигурен ,че нищо нама да излезе от устата му /закон 1/
- започни да обясняваш спокойно и с примери това което знаеш на колегиге си ще те станат верни до гроб /испанците са 99 процента неграмотни в математиката и инж.науки не съм срещнал испанец за 20 години който да знае таблицата за умножение /
- винаги бъди отзивчив и с уважение те са любопитни безкрай
- не бъди високомерен и ефе като българин това се наказва жестоко
- винаги когато имаш възможност почерпи с бира след роботния ден колегите си това се връща многократно,не бъди скрънза каго българин
Това са основни правила но за хора работещи в здрави фирми не чистачки ,берачи на портокали и прочее еднодневки и тарикати в Испания.За хора с образование,занаят и такива на които ръцете им не са завряни в гъза има работа там.Останалото е бля бля.


-

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ada237f5ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Виждам че като цяло българите, които казват, че в Испания е добре говорят като "победители" между редовете но много малко са дали по-обективна гледна точка или доста гримират нещата. Като млад човек, който живее в тази държава вече 14 години, последното нещо, което бих направил е да кажа на някой квалифициран, умен и цивилизован човек да дойде да живее в страна като Испания.
Испания е красива страна. Има много неща за гледане, история, страхотен климат, добра храна (не е все пак чак толкова толкова колкото славата и). За плажен туризъм това е една от най-добрите дестинации със страхотна атмосфера и много живот, но не се живее от история и слава.
Тук принципно емигрират хора с мързелив манталитет, разпасани или хора с ниска квалификация и които живеят ден след ден задоволявайки се с барчета, цигари, алкохол, наркотици и купони. Ето защо най-много имигранти тук са латиноамериканци, румънци, мароканци и българи. Никой, който иска да има по-организиран, добър и цивилизован живот не би идвал тук. Българите, които са тук са повечето цигани, тарикати или такива дето нямат на къде да идат Работят в селското стопанство, чистенето, грижат се за стари хора или някакъв вид неквалифицирана работа. Мнозина също се посвещават на нелегални деяния (не е толкова колкото румънците, но не са много далеч). Ако сте от тези хора за вас това е рай.
Характерът на испанците е тема която винаги ме кара да се смея от стереотипите които чета. Мнозина казват, че испанците са мили, отворени и топли. Така е, но ако отидете на места където има туристи, или в южната част на страната. От Мадрид нагоре няма да намерите нищо от това. Студени, недружелюбни, расисти и ограничени. Това варира значително зависи къде се намирате. Най-хубавото е да отидете в големи градове, няма смисъл да ходите в малки провинции, тъй като няма нито работа, нито добър живот. Северът е най-богатата част на страната където има повече индустрия и възможности. Хората са студени, гадни и не са много отворени. От Мадрид на юг всичко е пустинни полета и сезонни работни места (портокали, маслини) и хората са по-скоро като този стереотип който се говори от всички испанци, отворени, топли и така. Но като цяло в двете части в изобилие се намират мързеливи хора, които се смеят на умните и с огромна липса на елементарната култура. Общо взето бедна държава със нецивилизован и глупав народ, липса на работа и малки заплати. Животът на големи места е скъп, не толкова, колкото Лондон или Берлин, но е скъп за стандарта.
Моят съвет като човек, който е тук от години:
Ако обичате да излизате, купончета, наркотици и ви е достатачно да имате за хляб, жилище, цигарки, пиене и да живеете ден за ден това е вашето перфектно място.
Ако сте работлив, цивилизован, с добра кариера и искате да печелите добре и да живеете сред по-европейски, образовани, цивилизовани хора и в по-богата държава, не идвайте тук, защото няма да намерите нищо от това. От вас зависи.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e4b02458fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Номер 21, има българи, които работят в международни компании като Делойт или американски и други частни университети на добри позиции и получават същата заплата, която биха получавали в Берлин, Лондон или Париж или малко по-ниска, но за сметка на много по-ниски разходи. И въпреки че не си падат по наркотиците и не са мързеливи предпочитат Мадрид или Барселона пред Лондон, Париж, Берлин или Стокхолм, заради в пъти по-добрия климат и социалния живот. Аз се смятам за един от тези хора. Не е проблем да се прехвърля в Хайделберг или Париж още от есента в същия международен университет, но не искам. Бил съм като гостуващ лектор в Германия и Австрия, но не искам да живея там постоянно. Не ме кефи почти постоянно мрачното време и пустите улици след 7 вечерта и изобщо този лалугерски затворен начин на живот на северните народи. Когато в Испания отварят ресторантите за вечеря, в Австрия, Германия или Финландия сънуват вече втори или трети сън. Но, това означава ли, че щом предпочитам Испания съм мъpзелив и наркоман и не искам да се развивам кариерно, да пиша статии и т.н.?! Как би коментирал това?

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a9cf95ea18
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Моето мнение е положително. Леля ми и семейството й са от 20 години в Мадрид. Записали са дъщеря сега да учи в университет и не иска да чуе за връщане.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: b1b9ea8a03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Друсалки, тези от южна Испания са свестни, но тези от Мадрид са пълни боклуци. Твърде много българи, следователно ти ще си един от многото втора категория черноработници. Препоръчвам само за екскурзия! По-добре Чехия или Словакия!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ba1b68a4c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Университетския преподавател в Мадрид, ако има жена рускиня да внимава много да не му пораснат големи рога.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b1b9ea8a03
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Испанците са прости, недодялани и агресивни. Мързеливи, но и купонджии.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker