Живота в Англия- истина или мит? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120658)
 Любов и изневяра (29582)
 Секс и интимност (14306)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3137)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Живота в Англия- истина или мит?
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 34892 пъти
Здравейте, след прочитане на доста от историите в раздела " В чужбина" просто не мога да се сдържа да не напиша коментар.
Абе, вие нормални ли сте? Това ми изкача в съзнанието като въпрос, когато чета 75% от историите и запитванията?

Хора съжаляващи, че са прекъснали кариерите си на ягодоберачи, хора, които се радват, че могат да си напълнят търбуха в Макдоналдс, въпреки, че живеят с още 10 човека на квартира хора, които мислят, че парите в Англия се берат по дърветата? Вече не знам аз ли не съм добре и съм идеалист или хората не виждат по далеч от носът си...

Живея в момента в Англия, имам висше образование, всички необходими документи, два езика знам и знаете ли, трудно се намира работа дори да говориш отлично английски, да си ходил на стаж в държавата им и да имаш опит.

Но да не се отплесвам, изумена съм как неориентирани хора дават акъл на други такива. Видиш ли можеш да дойдеш тук и да завършиш като работиш 20 часа на седмица? А къде добавихте, че с тая работа 20 часа на седмица не можеш и да се обръснеш? 20 часа на седмица трябва да взимаш 15 паунда на час за да събереш 1200 на месец преди данъци естествено... Аз нямаше да уча в България, а направо да се пльосна тук и да стана директор след 3 години? А заемите на година образованието стана 9000 x 3 години колко прави? И после си го изплащаш... Чааак след 25 години ти го опрощават.

Лесно се намира работа- ама разбира се, чистачи, детегледачки, сервитьори, но накрая на месеца и един лев нямат защото се живее седмица за седмица.

Аз смятам, че човек може да се откаже след като е пробвал В България, защото има такива, които наистина искат, но не им се получава, но голяма част просто си мислят, че тук в Англия живот се живее. Аз искам да се върна в България, защото тук ми е самотно, защото не ми харесва да пътувам с метрото от 45мин-1. 30 минути до работа, защотот парите не са всичко, защото тук няма живот- аз съм като робот. Алеко Константинов го е видял много преди нас... Не искам друг да отгледа детето ми, понеже аз трябва да работя и заради това си наемам бавачка, но важното е да мога да си позволя парцали от Зара, Мара и други там. До там ли стигнахме? Да оценяваме живота с дрехи и телефони. Тук идва момента на нападение- хората мизерстват, нямат пари как да не напуснат България! Искам да ви кажа, че познавам много българи тук- който няма пари в България, няма и тук, защото просто на него не му стига мозъка, за да ги пести. Винаги има изключения, така е! Не всеки е така, но масата ми е ясна.

Съвет от мен, не говорете с грозни думи, че мразите България, че има убийци и изнасилвачи, а прочетете новини за Англия, за Америка- СЪЩОТО Е! Просто за една малка държава като България е шок- защото нали занете -1 починал е трагедия, 100 - статистика!
Елате опитайте си късмета, може да ви хареса повече, но не лъжете хората, че тук е живота с главно Ж. Защото не е! Може ли млад човек, който живее 4 години в Лондон и все си е лейбър / общ работник/ по строежи да ми казва, че е постигнал едва ли не много, а той няма два лева в джоба? Нормално ли е да чакаш 1 месец за преглед? Нормално ли е да ядем храна пълна с нитрати? Не внесена от Гърция даже, а от Норвегия и Холандия? Нормално ли е да лягят пияни англичани по улиците полу-голи? Нормално ли е цял живот да чистиш къщи, да не ти стигат парите, но си в Лондон? Нормално ли е живееш с още 3-4ма минимум а си на почти 30?

Моля ви не създавайте грешно впечатление в хората, не ги карайте да си оставят и това, което имат, колкото и да е малко, за да дойдат тук и да се чудят какво да правят, не се хвалете с купените си Calvin Klein парцали, които сте взели от намалението в TKMAX! Не говорете, колко много има за правене в Лондон, а говорете, че няма с кого!!! Българите били лоши в Лондон, злобни- ами как да не са, те повечето живеят като скотове!
Проблемът на българина, е че винаги е на принципа: Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Хвалим се, но спеставяме най- важното, че всяко нещо си има цена и идвайки тук повечето я плащат- оставят роднини, родители, приятели, някои дори и децата си...

Съжалявам, ако обидя някого, но съм млад човек и повечето ми познати и приятели, които са умни и работливи и останаха в България са добре- намериха си работа, издържат се, развиват се, тук дойдоха тези, които просто както каза едно момиче, когато я питах няма ли да се върнат в България някога ми отговори: Нямам какво да правя в България! Те нямат знания, не са учили нищо, не умеят нищо, търсят лесни пари, които харчат лятото в България, защото за другаде не стигат.
Не знам дали ме разбирате, но за мен това не е живот! Живях не много охолно, но бях щастлива, бях студентка с не много пари, но успях да отида на няколко места по време на обучението си по различни проекти!
За мен по лесния път е чужбина. Аз съм тук при други обстоятелства, но се надявам и моля скоро да се върна в България, защото ние сме бъдещето, аз искам да го градя, а не да го руша!
Извинявам се, ако се съм засегнала някого с думите си, отново повтарям, че има изключения винаги, но просто още не съм открила много за да променя мнението си :)
Бъдете щастливи и бъдете там където сърцето ви тегли, а не парите!

От млад човек, който се надява, че България има Бъдеще!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 162

преди: 9 години, 1 месец
hash: 4ed41a780b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напълно съм съгласен! Почти всички, които знам, които отидоха в Западна Европа да учат, в момента или работят ниско платени работни места, или се върнаха. Само знам за едно момче, което работи по специалността си в по-малък град, но пак взима 21 000 паунда преди данъци, което си е доста скромно.

Тук в България е вярно, че цялостно заплатите не са високи и няма чак толкова много работни места, но можещите и знаещи хора могат да минат средното ниво лесно. Да Ви кажа, по моите сметки, средната заплата в Лондон има почти същата покупателна способност като тази в София. Обаче в София много лесно може да минеш 1000 лева на месец. Почваш в една от компаниите и след няма 2 години, вече може да гониш над 1500 чисто. В Лондон от друга страна, цял свят се конкурира за тези високо платени работни места и реално трябва да минеш 30-40 хиляди паунда чисти годишни, за да имаш някаква стабилност. Да започнеш начален кадър в компания може да не е невъзможно там, ама да напреднеш, да не говорим мениджър да станеш, си е непосилно за масата хора.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: dde8b9a76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виж сега авторке, всеки човек сам си решава къде му е добре. Тези хора, които работят в Англия, като сервитьори, строители и чистачи ( в което няма нищо лошо ), в България няма да станат директори, пак ще са работници. Никой не е отишъл от хубаво в чужбина. Кой иска да си остави приятелите, роднините и семейството, за да се разкарва в Англия, Германия или Испания. Освен това, колкото и да не ти се вярва тук голяма част от хората работят за по 500 лева месечно, че и по-малко. Ако трябва с този доход и квартира да плащаш вече става съвсем трудно. Тогава "парцалките", МакДоналдс и други подобни са недостижим лукс. Не всички българи в чужбина живеят като скотове. Има доста, които работят нормална работа и са се уредили прилично. Нека всеки си реши къде се чувства най-добре. Никъде няма лесно, нито в България, нито в Англия, нито където и да било.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 723d412ba6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Авторке, благодаря за написаното. Има много истина и във всички споменати отношения съм съгласен, освен за България.

Много професии в България не намират почва и поради това много се махат от там. Много е кофти че хората са между избора София или зад граница. Както тук в Англия, така и в София голям процент от хората живеят на квартира. Та то половината софета не са софиянци.

Аз бях студент в България - образованието не ми хареса обаче. Не ми хареса и това че не се търси специалността ми на пазара. Не ми хареса и това че дипломата ми макар и призната в чужбина, ще се води втора стока. Прекарах 2 години като студент и се възползвах да замина на work and travel в САЩ. Видях неща които друг път надали бих видял но пък жертвах 2 години от живота си за нищо. Надявам се всичко да мине както трябва и Септември живо-здраво да съм студент тук в UK, стига да получа заем. На място в момента опитвам живота тук и срещам трудностите по които много хора са минавали. Хора като мен искат да се образоват - особено за навън, най-добре е местна квалификация от държавата в която живееш. Нека не забравяме че думата 'успех' в съзнанието на всеки е различна според целите които си поставя. Както викаш има ги и тука комплексарите дето живеят за да ядат, правят се на разбирачи и обясняват колко хубаво е тук а живеят като скоти и както викаш, ходят в магазините и купуват намалени стоки които са били модерни миналата година. Смятам че на хората им отнема години за да могат да си стъпят на краката. Всичко става с желание, лишения и време. Уви дето викаш има ги и многото дето не постигат нищо. Не се нерви за тях а гледай себе си. Всеки каквото си надроби това ще сърба. Или бързо свикваш с живота тук или не.

Някои хора са зле в България, зле са и тук. Други пък пробиват защото им се отварят вратички каквито преди не са. Зависи много къде си и с кои хора се запознаваш. (Това вече от една страна до късмет). Смятам че и тук обаче както в България връзкарството си го има. Знам че ти е трудно, сигурен съм в това и в момента си огурчена, защото си следвала правилните стъпки към успеха - образование, опит и сега това което искаш е работа. Макар и в Лондон да има конкуренция, вярвай и ще се получи! Сигурен съм че ще си намериш работа. Понякога може би искам всичко бързо да ни се нареди но не може. Ако успееш да се закачиш някъде, дори и заплащането да не е от най-големите, ще ти даде опит. Кой-знае по-нататък може пък и да се запознаеш с хора или да си намериш още по-добра работа. Много хора прибягват до recruitment agencies - гълтат пари от теб, но после поне имаш шанс да сключиш сама договор с конкретна компания.

Не забравяй че си в Лондон. Имаш хора от цял свят около себе си. Не е задължително обкръжението ти да са конкретно българи. Има поляци, литовци и каквито се сетиш които нямат хладната култура на англичаните. Пък и дори да си срещнала разочарование с някой конкретен човек от определена нация, нека не забравяме че всеки човек е индивидуален и не трябва да се съди цяла нация по него, както ние не обичаме да ни поставят стериотипи. Сигурен съм че можеш да създадеш приятелства и да изградиш нещо. Просто трябва време. Да не говорим че може да дръпнеш и семейството си при теб евентуално. Не е казано че трябва да си в Лондон. Може да опиташ и други места. Лондон не е Великобритания.

Аз смятам че тук в UK най-добрите места за работа са местата където има смесено население. Уви и в двата случая можеш да бъдеш нацакана. От една страна ако си сред англичани, може да те дискриминират и трудно да намериш работа, да не говорим за развитие, от друга страна ако си сред пакистанци, индийци и каквито и да е с кафява кожа, може ти самата да бъдеш пак дискриминирана заради това че си бяла, тъй като те си се държат и се подкрепят като малцинства.

Лично мен не си ме обидила с нищо. Аз смятам че ти имаш изключително разширен мироглед. Както казах обаче, това с което не съм съгласен е България и надеждата която имаш към нея, както и много други хора. Европа (бялата раса) умира. Има отрицателен прираст на населението във всяка една държава без Албания и Турця. За това са отворени вратите за пришалци, за да има кой да движи икономиките. България като система ще изчезне и ще става все по-зле. Няма смисъл да си хабя младините за държава или по-скоро (София), считан за град с повече възможности и на който "полу-разцвета", ще увяхне и той скоро. Аз в една друга тема го написах - приемам човека като човек и не деля хората на етноси, нации и т. н. Земята е за всички и ние сме нейни обитатели. Човека е този който налага граници и определя чия земя на кого е. Бих живял и бих се радвал на живота така както аз искам и мога. Така или иначе всеки става на пепел някой ден.

Не очаквам всички да ме разберат.

Та авторке, желая ти много успехи каквото и да решиш да правиш с живота си! Всеки един живот живее и сам решава как да го живее. Едни винаги се възползват повече от други.

Стискам си и аз палци на себе си да успея, защото съм от хората които имат амбиции но и понякога пак зависи къде си и на кои хора попадаш и от които зависи дали ще се катериш по летвата. Това за разчитай само на себе си да го разправят някой друг. Понякога и късмета играе роля, ако разбирате по-горе написаното.

Успех и хубав живот ти пожелавам! Дано мечтите и амбициите ти се сбъднат така както ти искаш!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 7ff2bc18dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Страхотно написана тема! Евала!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 59d96d8530
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Просто си сбъркан, но нищо. България се влошава с всеки ден заради демографската криза основно и това ще продължи. Всеки 2ри тука вече си има онлайн магазин и продава стоките от Алиекспрес и подобни. С намалящо население бизнеса ще се влошава. Ако не бяха циганите, които така или иначе почти не купуват нищо освен храна, сега щяхме да падаме с още по-големи темпове... Няма как да става по-добре в България, освен в София може би, понеже само тук се увеличава населението или поне се задържа на едно ниво.

Относно Англия:
Не мога да разбера защо всеки вика ягодоберачи, като това наистина е отвратителна работа и е доста рядко да работиш точно като такъв. По скоро нещо друго се работи по фермите и разсадниците.

Инцидентите в Англия са много по-малко. И убийствата им са по-малко и катастрофите. Виж им статистиката - катастрофи като процент са по-малко от при нас дори. В селата няма цигани, които да грабят и убиват безнаказано.

Това, че на тебе не ти стигат 6, 5 паунда на час си е твой проблем. Ако там не ти стигат тея пари тука нищо няма да ти стига, освен ако не се набуташ в некоя фирма за държавни поръчки дето се краде яко. Около 60-70 паунда на седмица е работническа квартира, самостоятелна е пак около толкова но е доста малка. В тея 70 паунда влизат и разходи.

Живях и работих в Англия около 10 месеца и това бяха 10-те ми най-хубави месеца в живота сигурно. Кола, хапвам каквото искам, ходя на разни маратони, страхотни паркове и спортни клубове, кина, библиотеки почти навсякъде, карбути и к'вото още се сетиш. Работата ми беше като общ работник, каквато съм работил тук от 7ми клас. Сега съм на 23 остават ми 2 години да взема висше, което в България е насочено главно към държавна работа и почти няма реализация в частния сектор. Заплатите са 360лв стартово, около 600 ако успеш да се уредиш на по-горна позиция. Освен това почти няма работа с него в София, откъдето съм, а не ми се ходи по провинцията. Взема ли го, най-вероятно само ще го пришия към някоя рамка и отивам в чужбина - може би Англия, може и друга държава.

Друго нещо, което искам да подчертая е банковата система в Англия. Безплатна е в голямата си част за раята. Но освен това силно впечатление ми направи факта, че всичко там е написано лесно и разбираемо, основно може би защото икономическите термини имат английски произход в по-голямата си част и е много лесно да се работи с банката, не като тука дето договора ти е нахвърлян с цял учебник терминология.

Все пак ти пожелавам да успееш тук. Ако мога и аз бих останал, но за съжаление се излъгах, че висшето е от някаква ползва в България. Няма как да работиш на 2 места, да минаваш изпити и накрая да разбираш от професията за която учиш. Пък и като гледам методите на преподаване и ученето на простотиите е трудно и без работата. Просто не виждам за какво цяла дисциплина да учиш, а в практиката да се ползва 1 бланка за попълване, която може да попълни и човек без да е минавал цялата тая глупост и да е учил писанията на 1000 човека...

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 009d96f7ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

6.   Абсолютно си права!!! В Англия съм и е точно така, все едно аз съм го писала. Хората да спрат да си създават илюзии.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 358cda1959
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами връщай си се при пенсиите в България и остави истински успелите млади хора с качества, амбиции и отлично образование в Англия. В Англия нивото е съвсем друго - всички са възпитани, младите хора не пият и не вземат наркотици като по балканските държави. Няма футболни сбивания, защото всички си зачитат личната свобода. В България малкото останали млади гледат да се намлатят един друг. В Англия има уважение към различните етноси и религии. В България има омраза между българи и цигани. В Англия всички работят и младите започват работа от 14-15 годишни и гледат да са самостоятелни до 18. В БГ до 30-40 се живее с мама и тати. Айде запази си мнението за себе си и нека преуспелите хора с реални представи за Света да живеят във Великобритания (не случайно е ВЕЛИКА)!!! Велика е защото е управлявала света и сега всички говорим английски нали? Не говорим български, следователно България не става, а Англия става.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 7ba4875682
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

8.   Ела, си в България- тук животът е песен. Тази година си взех дипломата и познай - на борсата и така от няколко месеца... мда и то английска филология завърших и работа няма! Връзки нямаш ли и си като мен от малък град си загинал тук, съжалявам, но това е България!!! Ж 24

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 25b40b8ca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Прочетох цялата история, беше ми много интересна. Аз също искам да отида в Англия и там да живея, затова искам да попитам авторката няколко въпроса:
1. Ако един човек отиде там с висше образование, и си намери работа по специалността, парите ще му стигат ли да си наеме къща за квартира и да живее вътре сам?
2. Защо си самотна? Опитай се за се сприятелиш с някои англичани. Ако се опиташ да се сприятелиш, ще ти откажат ли? Наистина ли са много надменни? Мразят ли чужденците?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 697351249a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Момиче, стискам ти ръка!

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 1919b4855a
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   Нещо не те разбрах, аз живея и работя (временно, до есента) като чистач в Англия, и то в сравнително скъп град, но имам пари за всичко, включително и да пестя. Живея сам в къща и не я деля с никого. Работата също не е прекалено натоварваща. Дори и да работех перманентно тази работа, пак щеше да ми е по-добре от всякаква друга работа в България, не само заради заплащането, но и заради отношението на другите хора към теб.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5ae57dd77b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   не се ядосвай, в чужбина са хора, които нямат какво да губят в бг, абсолютно си права! и освен това са и хора, които плюят по бг, просто защото там не са постигнали нищо и са озлобени и завистливи! разбира се не всичко е пари, но те нямат никакви пари в бг, нямат и образование!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 443a03f732
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

13.   Не съм бил в Англия. Бил съм на много места по света, но никога като общ работник, а като високо квалифициран специалист със задача.
Напълно подкрепям авторката! Каква мизерия съм видял (но не и преживял) особено в африканските държави - бедна ви е фантазията. Само след 2-3 седмици там България започва да ви се струва в топ-10 на световната класация.
Много роднини, приятели, колеги заминаха преди време от България. Никой от тях не се върна с частен самолет. Най-големите постижения са от порядъка на професор на постоянна позиция (последното е много съществено!) в някой западен университет или висш мениджър в някое регионално поделение на IBM или HP. В смисъл - пак успяха хората, които имат нещо в главата и тръгнаха долу-горе с визия какво ще правят навън, с някакви предварително уредени позици и т.н. Ягодоберачите и чиниемиячите изобщо не питайте как живеят, с какви допълнителни далавери и измами се занимават, колко работи са сменили, а някои са киснали и на топло...
Авторке, идвай си, душа! На тази нация ? трябва свежа кръв, наша си кръв. Остави ги мангалите и многознайковците да ходят там и да си трошат и без това празните глави. Отишла си, видяла си, със сигурност си научила и си се обогатила с много неща - най-малкото с безценен житейски опит и с разширяване на мирогледа.
Ела, намери си мъж и удовлетворяваща те работа, роди и тук отгледай децата си.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b6220d9f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

14.   Пхахахаха - айде пак започнаха есетата за успеха, парите, това как БГ било само гадно и скапано...

Особено от такива като Номер 7. Дет' не са излизали от диво село София, но ВеликоАнглията я знаят по-добре от 5-те си пръста на ебаси яката ръка чуек.

Хора, моля, не бъдете наивни.

Всичко е на базата на лични наблюдения. Или ти се обаждат и те дърпат от там, или няма друг начин. Да отидеш ТИ и да чакаш да стане нещо от теб - трудно. Досега не съм чул някой да е отишъл и да си намери някаква тясно-специализирана работа/висококвалифицирана... всеки който отива по чужбина обикновено е общак, метач, мияч, сервитьор, барман и всичко най-гадно, но не успял и богат.

Е, може да си намериш някаква работа за 3000-4000-5000 паунда на месец, но няма да забогатееш и да станеш като тези безделници по филмите

Истината е, че в тези "развити" държави човещината отдавна е изчезнала и са далеч по-престъпни от България. За корупцията само съм съгласен, че може би сме на едно от челните места в света и толкоз корумпирани милиционери, прокурори, съдии и държава няма никъде!

Не те знам, чистачо - Номер11 как със заплатата ти си наел къща, не се лишаваш от нищо и накрая имаш пари, които да спестяваш, но искрено ти пожелавам да си жив и здрав! Наистина! Защото без здравето всяка стотинка се обезсмисля.

В момента уча и работя. За себе си смея да кажа, че и на 500лв. в България съм доволен и си имам парички, които си ме удовлетворяват. Стигат ми и за пестене. ТЕ НЕ СА НИЩО, но на мен ми харесват. Не пия, не пуша и имам разходи само за градски транспорт, сметка за телефон и от време на време за храна (правя си вкъщи предимно) и пак ми оставят няколкостотин лв. на месец. После не било можело - МОЖЕ!

За в бъдеще ако живота стече обстоятелствата да съм с такава заплата - здраве да е. Която ще да ме иска. Важното, е че се занимавам с това, което обичам да правя. Боли ме, че някъде си някой си бил взимал 5000 паунда - че да са му честити и да е жив и здрав!

Поздрави, Узунов, на 23г.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   От автора до #7

Като чета коментара ти и се чудя това ирония ли е или ние живеем в различна Англия? Надявам се да се шегуваш, защото иначе ти явно живееш в град със 100 души! Били възпитани и не пиели? Всеки четвъртък колегите ми от фирмата, в която бях на стаж нямаха търпение да се отидат в пъба и да се напият като свине. Едвам изкарваха петъка на работа! Виждала съм поне 6-7 човека минимум да повръщат по улиците, 2-3 почти да паднат пред влака пияни и кулминацията е момиче паднало пред ресторант в делничен ден в 10 вечерта, с пола вдигната до кръста, по корем и до нея двама полицаи опитвайки се да я свестят!!! Лелки на по 50-60 пияни и налитащти на момчетата като луди в метрото! Това е едно невероятно възпитание! А имайте впредвид, че не излизам много! Децата им в метрото ритат хората от количките си, нищо че са достатъчно големи сами да се закопчават! Крещят и викат до безбожие, лягат по улиците от инат! А колко са нечистоплътни като нация няма да говоря!
Второ имали толерантност към нациите и религиите! ХА-ХА-ХА! Те имат търпимост понеже нямат избор, и понеже масово тук са други нации, особено в Лондон! Ако са толкова дорби и мили защо толкова ни нареждаха и плюха, някои политици целите си кампании изградиха на това как ще ни подтискат! Много са толерантни, заради това онзи ден тук в метрото се клаха двама!
Самостоятелни??? Я не ме разсмивай, просто техните не им се занимава и си ги изпъждат, но не на 14-15, а на 18! Защото мили мой/моя тук до 18 имаш право само на 12 часа работа на седмица, а след това ако си в университет на 20 на седмица! Интересно ми е как става да се издържат или може би масата не ходят в университет? Истината е, че много от тях си раждат на по 17-18 от някой и си живеят в общински жилища! Това ли е многото, което са постигнали? Ти знаеш ли, че в Европа България е #1 по фактора собственик на жилището си! Прочети в интернет статия от 2013! А тук нищо си нямат, защотот даже мама и тате не си притежават жилището!
Искрено се надявам да си успял, а не само да говориш! Ще се радвам за теб и мнението си няма да го запазя, защото аз не лъжа, давам факти, неща, които съм видяла и смятам, че хората трябва да знаят :) Всичко най-хубаво от мен ти желая

До #8
За жалост те разбирам, това е голям проблем, че в малките градове няма развитие! Тъпо ми е да го кажа, но трябва да се измести човек в по-голям или да има връзки! Жалко е, това е разултат от това, че в малките градове не се инвестира. Но спокойно, приятеля ми е завършил тук в Англия и колеж и университет и му отне повече от половин година да си намери свястна работа! Съветвам те да пробваш в езикови школи и училища, давай частни уроци, ако е възможно. Аз съм с английски и немски, учила съм Междонародни отношения, но тук нямаш ли опит все едно нищо нямаш, така, че не е по- лесно! Но можеш винаги да пробваш! Желая ти успех!

До #11

Вие сте някакво тотално изключение! Не знам къде и в кой град сте, не знам къде живеете, но въпреки, че аз съм в Лондон познавам много хора и в по малки градчета никой не живее сам освен, ако не работи в хотел и те му дават малка стая самостоятелна! Не знам колко плащатате за цялата къща но средно в Англия вървят между 500 - 1200 в градовете. Не знам и каква заплата взимате, но цяла къща си е постижение. Може би живеете близо до работа и не ползвате метро. Та ви остават средства или просто е нещо, което са успяли да ви уредят по- евтино. Работата не е натоварваща, аз никога не съм казала, че е, освен ако не си ягодоберач. За пестенето - възможно е, ако си в селце където не ползваш метро, защото всико е близо, кваритирите са по-евтини, и вярва ви се или не, но и храната е по-евтина. Но пък там нищо не може да се промени и не е като да има много работа също, защото това са малки места също не много развити! Картите за метрото в момента са 46 паунда 1-4 зона! Правете си сметката колко прави на месец! Не казвам, че не трявбва да ви харесва, подкрепям всеки, който се чувства добре там където е, но не искам едни хора да лъжат други хора и да създават грешно впечатление само защото искат да се изкарат велики и да смачкат хората останали в България

До #11

Надявам се да ти помогна! Възможно е един човек с висше образование да си намери работа и да си наеме къща, НО първо зависи- къде е учил /в англия или в България/, второ каква специалност и къде иска да си си я наеме тази къща! Но в повечето случаи са по двама, тоест двойка или семейство с дете/деца! Защото е трудно да изкарваш достатъчно пари за да покриваш цялата къща, да си плащаш транспорта и да пестиш. Средно къщите са между 900-1200 дори и в по-крайни квартали. Но ако си там и работиш в центъра ще си плащаш по скъпа карта за метро и ще пътуваш повече! Даже някои не са къщи а апартаменти в блокчета с по една спалня и пак са 800! Тук всичко е навързано! Примерно аз бях на стаж в една компания, където въпреки че знаехме повече езици от собственика ни изтормозваха до основи, но да не се отплесвам. Работих в зона 2, живея в 4. За да стигна до работа минавам 1-4 всеки ден, което е 1 час и малко с метро и 20-25 минути пеша от нас до станцията и от станцията до работа! Грубо правя 3 часа по метрото на ден. Ставах в 6. 30 за да почна в 9, свършвах в 6 и към 8 бях в нас. Имах сили само да ям, да се изкъпя и да лягам в 10! Е не всеки е така, но ако бях останала в тази зона да работя и трябваше да се изместя там е доста скъпо. Един колега живееше близо, не ползваше метро и плащаше по 180-200 на седмица, а делеше стая с момче! В апартамента бяха 5-6. Една позната си нае апартамент с приятеля си, за да могат да си го позволят отидоха в зона 6! Е никои не може да й отиде на гости до там ходят само влакове, скъпи са и автобуси - много време отнема! Избираш или да живееш близо до работа и да не плащаш транспорт, или да пътуваш много, но ако там където работиш кваритите са безбожни става сложно! Може да се пести, ако работиш на хубаво място. Но примерно моя приятел взима около 2000 на месец след такси и защото му дават LONDON LIVING WAGE, което е допълнителни пари за живеещите в Лондон, но това е много рядко, малко фирми си го позволяват!

На другият ти въпрос ще отговоря така- Аз с животни общувам, но с прасета- НЕ! Не са много надмени, поне към мен не са били, не мисля, че масово ни мразят. Това са изкуствено създадени конфликти! Даже сякаш се страхуват от нас, че ние сме умни, владеем езици, знаем поне основни географски обекти! Но аз не можах да стана приятелка с англичанка чистокръвна! Станах с японка, с французойка, африканка и една полякиня! Това са хора по-близки до мен, с моето чувство за хумор, с моя начин на мислене, ЧИСТОПЛЪТНИ! Но пак не е като с българи да си говорите и да се смеете, езиковата бариера е винаги там, дори да владееш езика на отлично ниво. Аз не искам приятели англичани! А съм самотна, защото тук нямаш много време да излизаш през седмицата, няма я бирата с колеги след работа и да имаш време вкъщи и Шоуто на Слави да гледаш! Когато ходих да пийвам с колеги се връщах в 10-11 и на другия ден така ми се спеше... Тук някои работят и в събота и нямат време да излизат и да се виждаме. Всеки живее на различно място и е трудно, транспортът работи до 1 най-късно. Не можеш да отидеш на диско и да си кажеш абе аз с такси ще се прибера, много е скъпо. В малките градове пък няма къде да отидеш, един два пъба да има и това е.

Дано съм ви била полезна. Ако хората мислещи трезво и живеещи в Англия го прочетат ще се съгласят с мен, че никъде не съм излъгала. Представям ви това, което виждам аз, примери много мога да ви дам. Не обиждам хората, които им харесва тук, не си мислите така! Искам просто да представят истината на другите, които не са могли да я видят сами, а само чрез нашите очи! Искам хората да са наясно, че като чистачка в началото, ако няма познати може да взима по 7 на час и да пътува и да работи от сутрин до вечер. Да не може да си взема детето от градина и да работи цял ден! Частната детска градина струва 250 паунда на седмица! За да може да си прибереш детето в 5:30, защото в държавните в 3 трябва да си там да си го вземеш! Не го ли вземеш на втория път викат социалните! Искам хората да знаят истинската картина. Да знаят, че някои момичета преносват по над 14 дни понеже лекарите не правят нищо, момичето беше с огромен корем, а ходи на 2 дни там да я гледат и чак след почти 16 дни го предизвикаха! Някои момичета ги връщат защото нямало достатъчно разкритие. Върнаха една позната 2 пъти, но понеже вдигна кръвно на 3 я взеха! Това е живота тук, и ако си ви харесва, аз подкрепям и този факт. Но искам всеки да знае истината! :) Очаквам да бъда оплюта и обиждана, защото истината боли. И някои хора ги боли да си признаят, че реалността е такава в повечето случаи!

От млад човек, който се надява, че България има Бъдеще!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   От авторката: Последния ми коментар е до #9. Извинявам се за грешката :)

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 72a3b3e65f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   И аз бях и работих като лейбър в лондон за голяма компания, която винаги имаше обекти за мен, пращат ми смс с адреса, и ако потвърдя отивам на адреса на другия ден и си взимам 35- 50 паунда. Метене, носене и т. н. Сега мой приятел отиде към някаква компания за помощ на възрастни хора. Пращат му смс с адреса на някоя баба , и ако потвърди отива да и измие кенефа, да и напазарува за 3-4 часа работа и се взима 40-60 паунда. Работи 4-5 дни в седмицата и си живее живота. Адреси има бол и работа, само за мързеливите и оправдаващи се няма. Аз имам НИН и всичко за работа там, но сега ще се държа в софия, тук работя за 1100лв месечно не плащам наем и спестявам към 600лв на месец. защото искам да си отворя масажен салон, а след време смятам в англия да отворя. Пожелавам успех на всички тръгнали към англия. На мен лично много ми хареса там и някой ден ако съдбата реши не бих отказал пак, но вече с нещо по сериозно. И недейте злобейте един към друг, губите време, нерви и ставате лоши. Мислете по позитивно и осъзнайте, че ако човек е добър ще му се отворят много апетитни вратички.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4ed41a780b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   От номер 1 до номер 14.

Ти казваш, че всичко е на базата на лични наблюдения, но дори без да съм стъпвал в Англия мога да ти кажа каква е системата. Много е трудно да достигнеш някаква висока позиция в компания или да направиш добра заплата. Само виж по статистика, средната заплата в Лондон след данъци варира около 25 000 до най-много 30 000 паунда. Това е крайно недостатъчно за стабилен живот. С тези пари може да покриеш основни разходи като жилище, храна, сметки и транспорт. От там нататък да ти остане малък резерв (при положение, че не излизаш по дискотеки и заведения).

Сега погледни началните заплати в големите компании (защото там реално са най-високи). Варират малко над 30 000 паунда при най-доброто положение! Като се има предвид, че те обявяват 200-300 места на година за стажанти и кандидатстват хиляди хора от цял свят. Отделно, че и ако си от тези 200-300 и те вземат, трябва да се конкурираш с огромна маса хора за да стигнеш вече високите заплати от над 60 000 паунда, шансовете май не са ти много големи. Да не говорим, че и тези които там са учили, имат някакъв студентски дълг и вече са харчили пари по образованието си.

А иначе разни хора в 40-те и 50-те си години, които казват, че са успели и имат над средна заплата в Англия, им вярвам. По тяхно време, светът тепърва е започвал да става глобален, образованието е било лукс и е нямала такава конкуренция. Сега с тези заеми и кредити, всеки може да се образова, сертификатите са сравнително евтини, най-бедните хора могат да ги получат и цял свят се е втурнал в този Лондон, борейки се за най-високо платените места. Картинката не е толкова розова?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8430350d0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   н 14- кой ти плаща останалите сметки, като ток, вода.... И как така от време на време харчиш за храна? Скатаваш пари от храна ли?
Тези въпроси са риторични естествено.
Когато се изнесеш да живееш сам, да плащаш всички възможни сметки, че и наем- ще те видя колко ще пестиш. Отделно ако пък имаш семейство- тогава просто ще те видя как ще пишеш тук от чужбина.
Ами ако нямаш наследствено жилище или квартирата ти няма обзавеждане, 500 лв ще ти стигнат ли да си купиш всичко? Колко години според теб ще ти трябват само за обзавеждане с тези 500 лв?

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: dde8b9a76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

20.   Като чете човек по-голяма част от написаното тук, ще си помисли, че Великобритания е някаква страшно западнала държава, а България е супер икономика! Винаги има изключения и частни случаи, но просто няма начин да сравнявате живота тук, с този на Запад, поне не от материална гледна точка. Това, че никъде не е лесно, е пределно ясно на всички. Ако някой си мисли, че в чужбина ще лежи и парите ще текат, много сериозно се е объркал. Кариера и в България, и в чужбина се прави с много труд и много жертви. С работа от 8 до 5 не става. Никой няма да дойде и да ви покани, да станете мениджъри във фирмата му просто ей така, защото имате някакво образование. Освен това е хубаво да се уважава чуждият труд. Дали някой бере ягоди, чисти сгради или мете улици си е негова работа. Щом не краде и не пречи на никой, не виждам някакъв проблем. Всеки е свободен да си търси късмета, където намери за добре. Предполагам, че никой от нас, пишещите тук не е Нобелов лауреат, че да гледаме отвисоко на останалите.

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: a46981230c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Аз като човек, който също е живял и учил в Англия, съм съвсем съгласна с авторката! Никак не е лесно - дори на англичаните им е трудно да си намерят добра работа даже след хубава диплома и стаж, пък вие ми говорите за необразовани българи, които между другото са и доста недолюбвани там. Има си добри страни животът там, но си има и доста повече лоши отколкото се предполага. Хубаво е например, че са 100 пъти по-свестни шофьорите, пътищата са много по-безопасни. Храната не е по-скъпа от тази в България, обаче плодовете и зеленчуците са пълен пластмасов боклук. Иначе се грижат за природата си, всичко е много поддържано. Лекарска помощ, слава Богу, не ми се наложи да ползвам там, но съм чувала, че трябва да имаш винаги час и са чака доста. Иначе нещото, което най-много ме шокира беше, че всъщност там далеч не е безопасно. Уж има закони, уж има наказания и пак има супер много потресаващи нападения, грабежи, обири, изнасилвания и т. н.
Между другото Лондон изобщо не ми хареса – това е най-гадната и неприветлива столица на държава в Европа, която съм посещавала. Факт е и, че англичаните масово се изнасят от Лондон, а имигрантите от Африка и Азия завземат града – това са официални статистики. Приятелите ми англичани родом от Лондон, ми казаха ужасни истории от града, от училищата... Въобще някой като почне да ми се хвали как ще живее в Лондон, казвам една молитва за неориентирания човек и отминавам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 3daa1a87fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

22.   Единствената причина даден човек (не само българин, а по принцип) да се разочарова от живота в друга страна, е това да има нереални очаквания и наивна представа за заобикалящия го свят. Авторката е посочила някои примери за хора, работещи неквалифициран труд. Не виждам защо ги съди. Номер 2, много ясно е описал доводите на тези хора и защо заминават. Те и в България не са били добре, така че поне в чужбина имат някаква работа. Съветвам авторката да не анализира толкова много другите, а да потърси собственото си щастие, там където на нея и е добре. Щом това е в България, нека се върне, но не е ли твърде наивно да смята, че щом на нея не и е добре в чуждата страна, то аналогично това е така и за всички други?
Това, което пропускате, е факторът - държавност, манталитет, култура и така нататък.. Не става въпрос само за заплати. На някои българи пък им харесва в чужбина повече и то по други причини, не е задължително да е само заради заплащането. Най-малкото, поне няма бездомни кучета по улиците...
А и какво е това генерализиране? Българите били общи работници, англичаните - пияници, пакистанците - пакистанци. Реалността е такава, каквато си я направите. Както в природата има пълен баланс, така е и при нас, хората, дори да не го осъзнаваме. Всеки получава точно толкова, колкото заслужава, без изключения. Само че на някои не им е удобно да си го признаят. Вярвам и в това, че всеки народ си получава управниците, които заслужава.... Всеки, който е заминал, очаквайки, че ще строи палати, сам си е виновен за глупостта да има претенции без да има базата знания, трудов стаж и връзки.
Съветът ми е да спрете да мразите, да съдите, да смятате нещо си за несправедливо, и да започнете да обичате живота от цялото си сърце, и се забавлявайте! Животът е твърде кратък за тези душевни дупки, чувство за несправедливост, непълноценност... И да, пътят е труден, но ако беше лесен, щяхме да умрем от скука....

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 45cdf958fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

23.   Съгласна съм с Авторката и другите на това мнение. Мога да допълня, че се отнася не само за емигрантите в Англия, но и в другите Западни страни в Европа. Сестра ми е в Англия и няма пари за неща за бебето си, работи във фабрика на три смени и нямаче почти майчинство, а бебето го гледа майка ми в България, защото няма в Англия кой да го гледа - ако пък не се върнеш на работа след няколкото мизерни месеци майчинство - уволнение. Майчинството ? е 70 паунда на седмица. Моето майчинство беше 1500 лв. близо първата година, втората минимална заплата, а и си работих допълнително и доходът ми беше същият, три години ми вървеше стаж, а на четвъртата си направих своя фирма. В България да не говорим, че можеш да носиш бебето си навсякъде.
Учила съм на Запад и още тогава стигнах до изводите, до киито са стигнали Авторката и оснаналите. Прибрах се и днес живея много по-добре от хората, които останаха и дори абсолютно погледнато печеля повече, защото аз работя у нас на висока позиция, а те са обслужващ персонал. Имаме еднакво образование - аз в България съм сред най-образованите и ценените, а те там са просто чужденци. Като студентка работих в персоналния отдел и знам, че се плащаше поне 30% по-малко на чужденците, а аз самата взимах 50% по-малко от студентите от колежите, а аз учих в елитен университет! При откриване на място в по-висока позиция ВИНАГИ се слага някой местен и никога не се слага българнин. На Запад е невъзможно да си откриеш собствен бизнес със служители, база, всичко останало както и да си вземеш жилище. Има българи, които са си взели жилища, но живеят като скотове и лишават децата си от елементарни неща. 99% обаче си живеят под наем и 50% от парите им там потъват.
Нямало бездомни кучета? Ами аз живях в град (ГОЛЯМ) с бездомни лисици и диви прасета, които се шляеха из града, защото на Запад няма вълци и мечки да ги унищожат и са плъзнали по града. В квартала ми пред супермаркета просеше лисица за храна.
В България обаче плащам 10% данъци, а на Запад при моя доход щях само за данъци да кеша над 45 % осигуровки и работиш 7 месеца за държавата. Не благодаря!
Българите дори да са супер образовани, да знаят езика и всичко никога не могат да направят кариера поне в Европа. В САЩ е друго и там си просто бял европеец - имаш си шанс, но в Европа си нежелан циганин едва ли не.
Ако ще емигрирате - отидете поне в САЩ, Канада, Австралия, ЮАР, Сингапур - в стара Европа нямате шанс.
Аз съм бяла, висока, светла, със сини очи и хора са споряли с мен, че съм била от български произход. Аз им казвам, че съм си българка от 10 поколения поне -не било вярно, българите били черни... сещайте се колко ви е шанса за кариера. И още - аз с моя външен вид съм нямала никога проблеми като съм живяла на Запад, а и сега като пътувам, но българите (включително докторанти, лекари, професори) масово са подлагани на паспортни контроли и други унижения, ако са тъмни. Познавам докторанти по физика и химия, които са лежали в Мюнхен в ареста цяла вечер, защото са били по случайност на неподходящото време в неподходящото място и имало наблозо обир - веднага ги заподозряли тях.
Да, за миене на канефи и други има работа, има работа и по фабрики, но това за мен не е живот.
По-добре у нас за 600 лв. ДОСТОЙНА и приятна работа и в собствено жилище, отколкото на Запад 800 паунда чисти на квартира и с куп други разходи.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e4c3a3544c
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

24.   До 23: това, че лично ти не си успяла да се реализраш назапад, макар че си завършила елитен университет, си е лично твоя съдба.
Не можеш да правиш генерални заключения от нея.
Всеки има право да е там, където се чувства добре, така че не се опитвай да изкараш тези, които са се реализирали назапад, хора, които са се преебали, а ти си цъфнала и вързала като си се прибрала в България. Това си е твоята лична съдба, която е валидна само и единствено за теб.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: b6220d9f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Аз съм Номер 14 - Узунов

Номер 18 - щом е толкова Розова да те питам защо не си там? Или ако си там и толкова разбираш защо не ги вземаш тези пари? И недей ми казва "ама ти откъде знаеш, че не ги вземам" - ахахахах :). Не ги вземаш брат, щото говориш за "ТАМ", което значи, че си "ТУК" ;).

Очевидно родителите ми помагат. То оставало и абсолютно сам с 500лв. на месец да се оправям.

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 48a301c49c
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

26.   23, хайде да ми обясниш, как с 600 лева заплата в България можеш да имаш собствено жилище!!! Да не говорим, че подобно работно място изобщо няма да е особено приятно. Ако мама и тати са ти купили апартамент и кола, и същевременно продължават да ти помагат финансово, тогава да, с 600 лева може и перфектно да си живееш. Ако обаче си на квартира, тия 600 лева едвам ще ти стигат за храна. От там нататък забрави за почивки, кола, излизания и т. н. Не знам какви точно са заплатите в Англия, но познавам доста хора, които ходиха там да работят "проста" работа, както тук я наричате и доста добри пари си докараха. Някои дори и апартаменти си купиха. Други пък са в Германия и Австрия и от същата "проста" работа си докарват по 2 000-3 000 евро нето на месец. Номер 22 го каза много точно, престанете да правите сметка на хората! Така са решили, така са постъпили. Не мога да разбера вас какво ви бърка, че комшията бере ягоди в Англия или работи във фабрика в Германия. Аз също си живея много добре в България, това обаче не означава, че всички останали са така. Пробвайте да поживеете една година с 600 лева на месец и тогава пак ще си говорим.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Авторката до #21 и 22

Не мисля, че някъде съм ги укорила за избора си или съм ги обидила! Смятам, че на човек като си му харесва да си работи определена позиция, независимо каква, не съм аз човека най-малко да съдя.
Написала съм темата, не за да казвам на хората: Не отивайте, там е трагедия, мизерия и прочие! Написах я, защото виждам, че много хора са с грешна представа! Примерно #17 не знам в кога е бил тук, но в момента с 40-50 паунда на ден са нищо. 1000-1200 паунда са на месец. Картата за метро е 184 на месец, като си плати и квартира минимум 85, за да живее долу горе на нормално място 1-4 и да не е с 10 човека и му остават едни 500 на месец за храна, лични нужди, такси, ако не са включени /council tax/ който по принцип си е отделно , а ако пуши не искам и да коментирам и с какво остава? с едни 100-200 в най добрия случай, които заминават, за да се прибере един или два пъти в България. Да си покаже "милионите" и да хвърли прах в очите на приятелите си.
Не искам хора, които работят на долу-горе добри позиции да си оставят работата, собствения си дом и роднини, защото тук видиш ли с 4-5 часа на ден работа и си готов и не ти се налага да правиш много, а пестиш много. Познавам хора, работещи на добри заплати в банки и предприятия заминали, защото тук им казали, че с 5-6 часа работа на ден и пестиш много. И като се усетиха беше късно, работата им я нямаше. Искам хората да имат реална представа, защото като се върнем в България се хвалим и си изхарчваме последните пари, за да ни завиждат и да създадем една илюзия. Една позната казала като се прибрала: Е то iphone в Англия е нещо нормално. Ама разбира се, само че тя си даде последните пари от кредитната карта за тоя телефон и обувки на Calvin Klein.

Аз подкрепям хората, които им харесва тук. Всеки сам избира, но ми се иска, ако идват, да си е защото винаги са искали и тук им харесва, а не защото някой им е казал: Ааа елате тук, много добре се живее. Всеки си има глава на раменете, сам си решава и си избира пътя. Аз просто искам да споделя с вас това, което съм видяла и това, което е част от ежедневието в Англия.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: b6220d9f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

28.   Ако сте човек и ставате за нещо ще сте добре и тук и по чужбина и в страните от третия и четвъртия свят :). Ако сте някои боклук, който постоянно хули държавата, все нещо му е криво с този си характер и начин на мислене и в развитите държави ще е такъв! Това е хора. Изграждайте себе си и правете това, което обичате да правите. Всеки ден правете по нещо ново в областта, в която са ви интересите и ви влече и няма как да не ви се сбъднат мечтите.

Е, естествено управлението на България винаги може да направи нещо повече и то също играе голяма роля, но си е истина, че има едно общество в България, което е средна класа и функционира. И не говоря за милионерите :). Говоря за прилични хора, с прилични доходи, които живеят добре и пак си позволяват нормален живот.

Мислете, братя :)!

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4f6231fec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

29.   Позитивното на подобни теми са различните гледни точки и информацията, която дават. Че нещата са субективни е ясно. Че ако твърдо си с нагласата да заминаваш, ще заминеш. Но когато изчетеш различни мнения представата ти и е по-добра, така че темите като тази са изключително полезни.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5ae57dd77b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   н 17 не става въпрос за необразовани, а за образовани българи, щом ти харесва да чистиш...

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b6220d9f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

31.   ДАААА... именно...

Ако беше толкова лесно да станеш богат, известен, безделник пълен с пари, гъзар, милионер първо народите, които си живеят в тези държави щяха да са такива - помислете първо за това.

Гея може да е гей, но е англичанин и всички хора, израсли в Англия са преди вас на пазара на труда. Преди да сте чужденци, вие сте българи. Има разлика от германец, търсещ работа в Англия и българин, нали :)?

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 3a642d10b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

32.   Аз съм ЗА всеки да живее където иска по-света.Света е отворен за всеки и всеки човек може да намери своето място някъде.Не мога да разбера какъв ви е проблема на вас,че някой бачкал нискоквалифицирана работа във Великобритания, та дори където и да е...Успеха,щастието не се крие в парите или колко си успял,скъпи мои, но вие повечето сте толкова задръстени, че само пари са ви в главите.Видяли сте една Англия, пардон ЛондонЪ, и смятате, че знаете всичко.Англия НЕ Е Лондон.Аз живея в дълбоката провинция,където действително се намира трудно работа, но се намира.Мъжа ми е местен само да поясня, взехме се по любов, живеем в хармония и не ми дреме, че съм чистачка на офиси. Работата ми харесва, макар че си търся друга, но настоящата ще си запазя. Едиственото, което ми липсва наистина е семействотп ми.Живея общо взето монотонен живот, даже скучен, но истината е, че никога не съм била по-щастлива.Е, вече съм на 35 и съм се наживяла така да се каже, но с това искам да ви кажа да не съдите хората какво са постигнали или не, има много нещастни хора в България, които нямат друг избор да изхранват семействата си, освен с работа навън. Г-н Узунов вас явно ви дразнят споменатите българи, но разликата между тях и вас е, че вие все пак имате помощта на мама и татко, а те са сами в друга държава и бачкат,за да се нахранят и да нахранят своите семейства. Най-малкото е ценния опит с различен манталитет, език и нрави да ви бъде в полза в живота.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5ae57dd77b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   ами малко е задръстено да си чистач, иначе не ни влиза в работата, пари са ви в главите по - скоро на емигрантите, нали за пари сте емигрирали...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 358c50a338
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

34.   Това е начина - да се омъжиш "по любов за местен". Важи само за жени, разбира се, англичанките не искат българин.

 
  ...
преди: 9 години, 26 дни
hash: c7da06054f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Здравей, авторке,
Тази тема е наистина полезна, ти много добре си обяснила нещата. Аз исках да си търся работа като детегледачка в Лондон, исках хем да поработя, хем да си подобря английския, а и да сменя малко средата, да се запозная с нови хора, но все още се колебая и не съм взела окончателно решение дали да замина. Мисля че с парите, които ще изкарвам като детегледачка няма да мога да се оправям, нито курс по английски да запиша, камо ли да имам за излизане, доколкото разбрах транспорта там бил доста скъп. Казаха ми да си търся работа като детегледачка в някой техен сайт, защото ако си търся с българска агенция, те ще ми вземат процент и въобще няма да се видя с пари. Доста противоречиви мнения съм чувала за Лондон конкретно, но друго си е да чуеш от някой, който е живял там, как точно стоят нещата.
ж 26

 
  ...

...
преди: 9 години, 25 дни
hash: 4ed41a780b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   До 34, съгласен. Смешно е да казваш, че като чистачка, ще си добре в Англия. Да, обаче ако се ожениш. Иначе, как очакваш на ниска заплата сама да си плаща наем, храна и всички останали разходи? Непосилно е.

Да не говорим, че местните мъже редовно изкарват над средната заплата, извън Лондон, мъж с над 21 000 паунда заплата на година е лесно да се намери. И като го намериш, готово, наемът ти плаща той, покрива част от разходите и тя като даде малко от мижавата си заплата, става някакъв приличен живот.

При мъжете не е така, затова при нас емигрирането е много по-трудно. Вие представяте ли си някоя жена местна да вземе сравнително беден източноевропеец? Тя веднага ще иска някой с по-висока заплата. Ще си каже, , Този е загубеняк, няма амбиция, такъв не ми трябва, аз за какво съм учила и работила, да издържам хрантутник? ". То реално дори, единственият шанс за връзка на българин с ниски доходи там е с някоя, която самата има ниски доходи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 24 дни
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

37.   Здравей #35! Не съм искала да те стряскам, но се надявам да съм помогнала. Сега ще ти обесня нещата като за детегледачки. Има два вида: едните живеят при семейството и други, които пътуват до семейството. Повечето разбира се са първите. В такъв случай им плащат по- малко, защото живеят безплатно, не плащат сметки и се хранят със семейството. Почивните дни са по договорка. Наистина е по-добре лично да си намериш семейство, а не чрез агенция, те взимат процент и ако на агенцията дават 12-13 на час ти взимаш 8-8. 50.
Има и малки и големи, но най-често са малки естествено. Ако си подбереш правилно семейството с дете, което ходи на ясла ще имаш ангажимент само да го взимаш, прибираш и храниш докато си дойдат родителите. Но ако е бебе си с него по цял ден! Аз познавам и от двата вида и искам да ти кажа, че работата като детегледачка с деца тук в дълъг план е опасно нещо. Виждала съм случай да води до озлобяване към децата и яд, нерви и т. н. Курс ще можеш да запишеш, но зависи кога ти е курса и кога ти е свободния ден. Дали ще можеш да го посещаваш. Транспорта е скъп, но ако живееш при семейството няма да имаш проблем. Но според мен това не е подходяща работа за дълъг период от време. Освен това тук на 2-3 години си сменят детегледачките да не се привързва детето/децата.
Общо взето това е работа за хора със здрави нерви и някакви други планове за бъдеще, тоест това да им е трамплин докато се развият. Ти казваш, че искаш смяна на средата и малко упражнение на английския, така че не мисля, че е проблем да дойдеш и да видиш. Аз лично не бих ги изтърпяла, тук децата не се мъмрят дори и си позволявят много. Ритат хората в метрото, лягат по земята, пискат докато ти дойде да припаднеш, но те толкова не им пука на родителите, че и забележка не им се прави.
Една позната живее при семейството взима около 160 на седмица, което е супер малко, но пък са си чисти пари спестени. А и детето е на детска градина и тя от 8 до 3 е свободна. Но беше тук само за година да посъбере пари и се прибра в БГ да си довърши образованието.

Не се плаши, ако мислиш, че тук ще ти харесва действай. Живота си е твой и можеш да го живееш където и както искаш :) Стискам ти палци и ако имаш въпроси съм на разположение.

 
  ...
преди: 9 години, 24 дни
hash: f4144fb47d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   И аз се начетох на хора, за които само материалното е успеха, но едно е да се живее в икономически силна и стабилна държава и друго в ничия земя, с неработищи институции и деградиращо общество. Няма идеално, а промяна е нужна навсякъде и в съзнанието ни като хора.

 
  ...
преди: 9 години, 15 дни
hash: 597b72ed4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

39.   Към авторката, чудя ти се на малкият мозък който имаш. След като си толкова зле там що още стоиш там, но като гледам какви басни пишеш тук, разбирам защо си толкова зле. Като теб, с лопата да ги риниш. Не чернете Българското.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 15 дни
hash: 723d412ba6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   #39

Това което е писала авторката е споделен нейн личен опит. Тя да ти е казала да не ходиш защото еди какво си? На всеки живота се развива по различен начин. Тя за да е учила там и за да е добила образование признато като едно от най-качествените в световно ниво, за разлика от бълграското и добила го на друг език от този с който е израстнала, може би има да изплаща заем. И не само, това че казва нещата такива каквито са според нея, а и според много други хора минали по подобен път, не значи че не се бори за успех, а успех във смисъла си е много широко понятие въз основа на приоритетите/амбициите на всеки индивидуално.

Всеки споделя спрямо своят опит. Никой не бива да бъде съден. Още повече, когато си в лайна не давай съвети е казал някой. Аз съм се наслушал на тая българска черта "ти не можеш това, ти не можеш онова, направи това, направи онова", а тия дето съветват неса направили нищо по въпроса за собственото си олеснено съществуване.

 
  ...

...
преди: 9 години, 14 дни
hash: 48a301c49c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   40, не съм 39 и не го защитавам, но авторката доста остро се е изразила. Чужбина може да е по-лесният път, ако мама и тати ти платят образованието там или по-голямата част от него и ти дадат един добър старт в живота. Да, тогава мога да се съглася, че чужбина е много по-лесният път. Ако обаче мама и тати нямат пари и трябва да разчиташ сам на себе си, чужбина хич не е лесният път. Не вярвам някой да предпочита да живее по квартири в Англия, вместо да си купонясва с приятели в България, подпомаган от техните. Доста такива хора познавам-работят си за по 600-700 лева, но си имат апартаменти, коли, че някои даже и вили. Живеят доста прилично бих казал, без да си дават много зор и никога не са се лишавали от нищо. Дори се чудят как на други същите пари не им стигат. Ами, не им стигат, защото никой не им е дал нищо, защото вероятно живеят на квартира, защото сами си плащат сметките и защото за всичко разчитат само на себе си. Има и такива, за които споменатият McDonald's е като ресторант 5 звезди, а Calvin Klein е висша мода. Няма срамна работа и не е унизително да си чистач или да миеш чинии. Унизително и грозно е да си високомерен. Малката разлика между миенето на чинии на запад и в България е, че в първият случай поне битовите ти проблеми в голяма степен са решени, докато във вторият буквално можеш да умреш от глад. В Англия било трудно! Ами, то навсякъде е трудно! И в България ако искаш да успееш е дори още по-трудно. И тук работиш по 12-14 часа на ден и в почивни дни. И тук си като робот и се прибираш капнал. И тук ако искаш да успееш трябва да се бориш и то здраво.

 
  ...
преди: 9 години, 14 дни
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Към # 39 от авторката

Здравейте, г-не/г-жо!

Забавно е да видиш как някой, който без дори да ме е виждал разбира аз какъв мозък имам! И да е малък мой си е и си се разбираме чудесно.
Но не разбирам как съм предизвикала вашето изказване с моята тема? Никъде не обидих, унижих или принизих хората работещи нито тук в Лондон, нито в България! Уважавам еднакво всеки и неговият избор! Просто представих факти, за да могат хората сами да преценят колко е прекрасен живота тук! Това, че на вас не ви се струва истина ме навежда на два извода: 1. Или сте от тези, които тук бачкат същата тази работа и ходят в България да се хвалят с новия телефон или просто са ви създали една грешна представа за живота тук? А може би просто сте много богат в Лондон и не ви се налага да се срещате с простолюдието или законите?
С моя малък мозък още в 7 клас обиколих Германия, Дания, Унгария, Италия, Австрия. С него пак завърших езикова гимназия с два езика и отново с него отидох и в САЩ и видях и там колко "прекрасен" е живота. Да бях на бригада, но и за нея се иска акъл. Но няма значение къде и как съм била.
На въпроса защо съм тук ще ти кажа така: Тук съм заради човека, който е до мен! В момента работата му е тук и се развива и не искам да прекъсва, за да се върнем в България. Но един ден, живот и здраве скоро, когато сме готови ще се върна в България!
Там такива като нас с лопата да ги ринИш. Но какво да се прави, тегли си ни натам. Забелязах, че басните ги пишат хора, които наистина знаят, че нищо не могат да постигнат в БГ. Не само заради държавата, но и заради тях самите. Моите разкази не са басни, а реални истории. Аз стоя зад тях, но въпреки това смятам, че всеки трябва сам да си прецени къде му е най-добре!

Бъдете здрави и щастливи!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 13 дни
hash: 723d412ba6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

43.   #41

И аз съм в чужбина, живот и здраве бъдещ студент без парите на мама и тати, защото нямат. И какво ??? Това са трудности - всеки има различен старт в живота. Има и различни начини за пробиване в какъвто и смисъл на думата да го погледнеш. Има ли желание има и начин. Никой не е казал че ще е лесно обаче, защото се зисква и голяма доза търпение и стрес. Това че някои учат в чужбина изобщо не значи че мама и тати са им помагали. Тая българска черта с оправданията или че друг е винаги виновен за неуспехите на някой е много често срещана при българите черта. Всеки сам си кове сътбата обаче. Няма смисъл да си приказваме повече, защото сме наясно какви са повечето българи. Тия купони за които ми говориш пет пари не давам за тях, още повече че биха били изгубено време и пропилени шансове. Тия хора по партитата идват и си отиват, както и много приятели и познати. Това е цикъла на живота. И за спомени не може да се говори дори, защото с времето и годините всичко избледнява. И какво остава накрая за теб и какво си съградил с диплома за висше завряна в задника ?

Да, за някои е по-лесно, за други не. Трудностите обаче градят опит - не го забравяй.

 
  ...
преди: 9 години, 13 дни
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   От авторката

Нито знаете с какви пари съм се изучила, нито какъв е бил живота ми до този момент.
Никога и никъде не съм казала, че хората не трябва да заминават, а да мизерстват в България! Но за доста от хората е по-лесният път защото си мислят, че с малко часове работа тук могат да изкарат много пари, КОЕТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО! Никъде няма да ти се дават 15 паунда на час и да работиш по 4 часа.
Срещнах много българи тук, едни идват с невръстни деца, защото си мислят, че тук ще взимат големите помощи, други ги раждат тук, защото тогава дават още по-големи помощи. Идват подпират се по строежите и какво става накрая раждат си ново, въпреки, че едвам свързват двата края. Имат си апартаменти в БГ естествено, но е под нивото им да работят за 400-500 лева, въпреки, че живеят в градчета от по 20 000-30 000 души, където естествено не плащат транспорт и квартира. Ама да са тук, за да им учи детето в елитна Англия. А да не ви казвам в квартала им дали може да има адекватно училище, защото ние българите в Лондон не живеем в централен Лондон, а в 4-5 зона.
Никъде не обидих хората, които чистят или са по строежи. Аз самата съм чистила и стаи докато бях в САЩ като допълнителна работа. Но написах темата, за да видят хората и другата страна на нещата, а не само през призмата на хора, които говорят глупости, че тук ни се плаща по 10 на час, за да чистим къщи! И елате всички, живота е песен, пари бол, раздават ни ги на входа на летището като кацнем за добре дошли!
Знаете ли, работя с поляци и португалец и се заговорихме за държава и така нататък. Те са много по зле- ниски заплати с големи разходи и скъпи храни. Минималната работна заплата в Лисабон е 400-420 евро, а храната и дрехите, тока са като в Лондон почти. Поне така ми каза колегата. Полякинята сподели, че при тях е около 230-250 евро, но дори и да имаш свое жилище пак не ти стигат и да си в малък град.
Така, че просто ние винаги сме най-зле, няма как иначе. Ние винаги се оплакваме, недоволни сме, при нас е най-зле. Мислим си, че в другите държави с пари ги покриват само, че дишат... Все повече си мисля, че проблема е до голяма степен в нас...

 
  ...
преди: 9 години, 12 дни
hash: dde8b9a76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   43, май не си прочел внимателно това, което съм написал? ! Ще се опитам да ти го обясня по-просто-всеки има право да живее и работи, където намери за добре! Никой не е отишъл в чужбина да бере ягоди и да се тъпче по квартири от хубаво! Не съм съгласен, че хората, които работят извън страната, са избрали лесният път. Ако наистина сам се издържаш, би трябвало да го знаеш. Колкото до дипломата за висше, аз имам такава и никога не ми е била завряна в задника.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 11 дни
hash: 45dfdf0d1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   Авторке, нещо жестоко си противоречиш! Хем твърдиш, че в Англия и САЩ не е хубаво, хем ти самата си ходила на бригада в САЩ, за да вършиш същата тази нископлатена работа. Защо не отиде да чистиш или да бъдеш сервитьорка на Златни пясъци, Албена или Слънчев бряг? Там също се изкарват пари и то не лоши. Не прави сметка на парите на хората. Да, има такива, които си мислят, че в чужбина е супер лесно, но това не са всички. Всеки има правото да работи където му харесва. На мен също ми е супер в България, но виждам как на много хора им е зле и напълно ги разбирам. Ако аз бях в тяхното положение, с радост щях да приема почти всяка оферта за чужбина. Имам приятел, който в момента работи във фабрика в Англия. Тук си имаше работа, взимаше около 700 лева чисто и живееше в собствен апартамент. Човекът обаче казва, че като оставим парите, които са доста повече, там се чувства много по-добре. Изборът си е негов и аз нямам проблем с това.

 
  ...
преди: 9 години, 10 дни
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

47.   От авторката

До #46
Никъде не смятам, че съм казала кой как и къде трябва да живее. Нито съм обявила, че еди коя си работа е срамна. Написах темата защото ми направи впечатление, че много хора живеещи тук и представящи живота като песен. Че тук едва ли не всички взимат по 10 на час и работят по 3-4 часа и парите стигат, че и остават. А всъщност те си показват новите придобивки в Бг, купени чрез изпразване нс кредитни карти и чудене как да ги покрият. И в резултат хора с що годе сносна работа в Бг започват да си мислят, че тук е много лесно и пари бол. Не смятам, че някъде съм обявила, че трябва да мизерстват, но не и да идват тук.
А за работата - работила съм и на морето. Бях рецепционистка. Следващото лято реших да замина за САЩ, за да видя там как е, не заради пари. Исках да обиколя и да пътувам малко. Върнах се рано.

 
  ...
преди: 9 години, 9 дни
hash: 48a301c49c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

48.   Авторке, "сносна работа" в България е поне 1 500 лева чисто. Ако взимаш под тези пари и нямаш никаква помощ от родители-забрави за каквото и да било. Колко хора според теб получават подобни пари? ! Естествено, че е много по-добре да работиш определена работа в Англия, Германия, САЩ и др. развити страни, отколкото в България. Пак казвам и аз да бях в подобно положение, и аз щях да емигрирам. И да, защо да не кажа, че съм доволен, хубаво е хората да знаят. Едно е да парадираш с нещо, друго е просто да споделиш. На който не му се работи и на Луната да отиде, пак няма да изкара пари. Това, че някои отиват в чужбина с идеята да не работят и парите да валят отгоре им, си е техен проблем. Същите хора си ги има и в България, лежат по цял ден и се оплакват. Честно казано, аз нямам познат, който да е отишъл в чужбина и да мизерства. Знам за такива случаи, но тези хора и тук си бяха лентяи и мошеници на дребно.

От 46

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 дни
hash: 4ed41a780b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

49.   До 48.

А в Лондон, еквивалента е 2500 паунда (че и повече) на 1500 лева в София. Имай предвид, че над средната заплата на запад се хваща трудно, а цените на имотите в столиците са безобразно скъпи. За мен единственият ти шанс за добро развитие (където и да е) на заплата, е да се хванеш в някоя голяма компания. Ама познай как е на запад. Делойт например в Лондон обявяват 200 стажантски (не постоянни работни места) и хиляди от цял свят кандидатстват, дори над 10 000. И имай предвид, че дори да те вземат, да ти плащат над средна заплата (почваш на около 30 000 паунда на година след стажа), пак трябва да напредваш, иначе забрави да купиш собствен имот или кола.

В София част от конкурентите ти дори не знаят английски, а в същите компании им го изискват. Отделно имаш много по-малко кандидати и такива на доста по-ниско ниво подготовка. А в същото време заплатата е изравнена по западния стандарт.

Не знам какво имаш предвид под, , мизерстване", но да работиш разни нископлатени професии под 2000 паунда в Лондон или дори да ходиш по разни строежи да се бъхтиш за повече, не е хубава работа за мен. Ако си стигнал до това положение, където и да си, Англия, Германия, Полша, България, няма да е много добре.

 
  ...
преди: 9 години, 7 дни
hash: 4adbfe3d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

50.   До #46

Искам да споделя една реална ситуация на живущи в Лондон. Българско семейство идва тук, мислят си, че тук пари лесно се печелят и спестяват. В България са работили и двамата, в малък град, имат си малко апартаментче, но общия им доход е "едва" 1000-1100. И почват да обесняват как тук е лесно, пари бол. И идват тук и какво става работят, но не е така както са го мислили. Обаче, за да не си оставят магарето в калта по нашенски 3 месеца карат почти само на препечени филии, но като се прибраха в България мятаха пари като вестници. Изкараха се велики, хвърлиха прах в очите на непросветените относно живота в Лондон и пак се върнаха да почнат от нулата, защото старата им работа не ги чакаше.
Идеята ми е, че не трябва да се вярва, че някой не мизерства. Ние не живеем с тях не знаем. Човек когато се убеди лично може да е сигурен дали е за него или не :)))

 
  ...

1-50 от 162
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker