Бригада в САЩ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Бригада в САЩ
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 2107 пъти
Здравейте на всички. Имам проблем, който направо ме побърква, а не мога да споделя с познати, затова пиша тук. Дъщеря ми тази година реши да ходи на бригада в САЩ, заедно с нейния приятел. Дадоха виза и на двамата. Проблемът е, че преди няколко дена ги чух да си приказват, че мислят да останат след края на лятото нелегално. Доста вероятно е, тъй като е споменавала, че иска да живее там, а освен това чичо и е там от доста време. Аз не потдържам връзка с него, тъй като със съпруга ми сме разведени от доста години, но след като разбрах какви са плановете на щерката веднага му звъннах. Каза, че предположенията ми са верни и, че децата щели да останат при чичото няколко месеца, докато си намерят работа, но не можел да предложи повече. Вижте, като всяка майка и аз искам най-доброто за детето ми, но това да остава нелегално, на толкова далечно място, където има 1 познат човек, който не е виждала от 10 години е доста притеснително. Бих я подкрепила да живее там но съм почти сигурна, че в момента го прави заради безперспективния си приятел, който само говори, колко е безнадеждно всичко тук. С баща И говорихме с нея, казахме и, че ако се върне ще и помогнем финансово да замине да учи там магистратура, но не иска, била твърдо решена. Дайте съвет, какво да правя. По какъв начин мога да уведомя посолството та да и вземат визата. Не ме нападайте, че искам да прецакам детето си, бих я подкрепила във всичко стига да е легално. Не страдаме от недостиг на финанси, дори напротив, така че се съмнявам, че там ще и е много по-добре.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: b541477bf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не знам какво да те посъветвам. Първо всеки пълнолетен човек си отговаря за себе си. Второ, тя като отиде там може да се разочарова... лошото е, че който се ебава с американците си прецаква живота до живот.
Първо там съдбата на нелегалните е много тежка - на един зъболекар не можеш да отидеш, а ако станеш жертва на престъпление не можеш да се обадиш на полицията. Масово не им плащат - ами обади се в полицията :)
Второ, когато те хванат те екстрадират с черен печат и попадаш във всевъзможни забранителни списъци да летиш. Например не можеш дори да се прекачваш при полет, ако прекачването е в САЩ, а не знаеш в живота ти до къде ще ти се наложи да пътуваш. Колкото до следването - ами проваляш си го. Веднъж нарушиш ли им правилата не можеш да стъпиш в САЩ каквото и да правиш.
Мъжът ми е живял там 7 г. като консултант преди да се срещнем и е живял добре - имал е осигуровки, кола, дом и хубава работа. Имам туристическа виза за още 10 години напред и често сме там, но и през ум не ми минава да осана да живея там дори легално (което не е проблем с образование и голямо имущество).
И все пак не виждам какво можете да направите като майка. Можете да отидете в посолството на САЩ в София и да подадете личен сигнал, но не знам дали детето ви ще го прости това. Аз съм на принципа, че всеки трябва да си чука главата в този живот. Не можете цял живот да закриляте детенцето си и да го гледате в саксия.
Лошото за вас като родители е, че няма да получите НИКОГА туристическа виза като децата ви НЕЛЕГАЛНО са там те поне 10 г. не могат да се махнат. И при все това като им отгладнеят гъзинките ще се приберат, но ще са влезнали вече в системата на амитата и крачето им не може да стъпи повече там

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4ebc185bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравейте, напълно разбирам притесненията ви! Аз лично съм била там на бригада, почти всичките ми колеги от университета също отидоха, имаше и такива, които искаха да останат нелегално, НО и те се върнаха, защото разбраха, че ако си нелегален и за 4 долара да ти дават работа трябва да я вземеш. Ако няма кой да ти намери работа / колкото и да е смешно в повечето случаи това са легални българи с бизнес там/ си направо загинал. Имах две колежки, останаха там и накрая и двете си дойдоха след 1 година, сами казаха, че нещата не са лесни. Те за легалните не са, камо ли за легални.
Съветвам ви, ако имате познати млади хора, деца на близки или роднини били там да ги помолите да поговорят с нея. Кажете й да се разрови в интернет и да прочете какъв е животът на живелите нелегално. Намерете хора, които са били там и достоверно ще й дадат информация. Тя в момента си мисли, че вие като не сте били там и не знаете. НО ТЯ НЕ ЗНАЕ! Не знае каква мизерия може да изживее, колко ненормална е тази нация и как за тях ние сме едно нищо.
Надявам се да се вразуми и дори да отиде да се върне. Кажете й да отиде, да види, но да не захвърля с лека ръка живота си тук. Аз живея в чужбина и работя, но въпреки всичко съм чужденка! Винаги съм втора ръка.
Успех и късмет

От едно момиче, което се надява България да има бъдеще!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 453f5eff3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Само да не се забъркват в далавери. Чувал съм, че ако ги хванат нелегално, най-страшното е да ги върнат в България и да има забранят например 5 години да не стъпват в САЩ. Но не съм запозна подробно само така съм чувал, един приятел мислеше така да прави, но аз знам за него че е страхлив и не би рискувал.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: fe7277fa1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Говорете с детето си. Вариантът с ученето остава най-добър защото само така може да се осигури легален престой в страната. Иначе вариантите са много и повечето са лоши. Напоследък САЩ започнаха остри мерки срещу емигрантите- било то заради сигурността или пък срещу потъващата икономика.
При какъвто и да е инцидент- пътен, здравен, служебен или просто при съседски скандал- всичко това може да доведе полиция, които са длъжни да поискат документи.
Това особено жестоко се ползва от работодателите на всички нива, които абслютно нечовешки есплоатират децата.
Както се каза по-горе започва процес на ектрадиция, а при липса на сериозни гаранти може и в затвора да отидат. Последиците са твърде много и като пари и като бъдеще.
Запишете ги дори формално в някакво училище, нека да получат виза за легален престой и след това веднага да играят за зелена карта. САЩ вече не си заслужава този риск- там е пълно с отрепки, които дърпат здраво надолу.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e9a215182e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   На повечето хора мирогледа им е много ограничен. Щерка ти и да иде, да, най-вероятно наистина ще й хареса. Само дето нещата там стоят по съвсем различен начин от това както си го представят повечето хора. Аз също съм ходил там на бригада и да, изкарах хубаво лято, даже две. Хората са захласнати от новото което виждат и големите "пари" които правят. Ако си нелегален трудно се намира работа. Да, ще им извадят Social Security Number, но този номера които дават на такива с виза като нейната - "J1" са валидни единствено и само с определени документи, а нейните ще имат давност до края на сезона. След което SSN-a няма да е валиден и тя няма право да работи и да бъде наемана. Всеки който иде там сам решава как да си изкара лятото. Дали със забавление и работа ограничена до тази която са получили първоначално, или много работа за да изкарат пари които в България биха били доста, намирайки си втора, че дори и трета работа. Всякакви хора съм виждал и повярвайте госпожо, има такива които почти не спят за да заработят пари, тъй като се плаща на час. В момента там минималната заплата е 7, 25 $ на час а на места може и да плащат евентуално повече, може и оувъртайм да си докарат дори. Само дето приказката свършва в момента в който документите им станат невалидни. Те отивайки там отиват със застраховки, осигурена работа и подслон (в повечето случаи подслона се осигурява от работодателя и не се налага да си търсят сами преди да пристигнат, както и в повечето случаи къщите се намират точно до работното място и не се налага да плащат за транспорт). На края на сезона, когато всичко свърши, първо че трудно ще си намират работа, а и да си намерят няма да са защитени от държавата и работодателя може да им плати, може и да не им плати. Ако им плаща, може да им плаща колкото той си поиска та ако ще и под минималната. Другата трудност е намирането на подслон, това че няма да имат здравна застраховка. Там ако не си осигурен ще те оставят да умреш и съм напълно сериозен. Денталното лечение е изключително скъпо и е от порядъка на няколко стотин долара и повече. Другото което е, на минимална заплата - да, спестяват пари, но основни фактори за това в такава среда са квартирите които не им излизат скъпо, поради това че обикновено са натъпкани 7-8-9 човека в тях и им се смъква наема, второ че не плащат за транпорт до работа и другото което е, пестят време което може да им послужи като допълнителен час който могат да заработят още някой долар.

Дъщеря ви е с ограничен мироглед и филмите които си е набила тя, както и мнооого други хора които не са били там а и такива които са били, не се сещат за основни неща които са били ключ към тяхното благосъстояние там.

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 26a8b9c6a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   според мен когато отидат там, ще видят, че нещата не са чак толкова розови, особено за нелегалните емигранти и е силно вероятно да размислят. иначе не виждам ти какво можеш да направиш. вариантът да ги издадеш не ми изглежда добър, ще си развалиш отношенията с дъщеря си.
по-скоро ги остави да отидат, да поработят и ще видят на място как стоят нещата. не се ли сещат, че ако са нелегални, все някога ще ги хванат и ще ги изхвърлят. колко ще спестят за това време, че да си струва?
Ж43

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5ea5e2ee3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Подкрепям 1 - ако дъщеря ви е пълнолетна, оставете я да си чупи главата. Просто й кажете вашето мнение по въпроса. Според мен обаче няма да се пристраши да направи нещо подобно. Ако все пак остане и след време реши да се върне след изтичането на визата, на чек-а на летището ще видят, че е изтекла и ще има легални последици.

Впрочем, поне половината ми познати ходили на бригади в САЩ са недоволни, просто нещата са различни от филмите.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: cad7c5813d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Товa, че дъщеря Ви не е споделилa лично, говоримного зa недоверието и към Вaс. От нaписaното е ясно и зaщо. Тaковa предaтелство, кaквото зaмисляте, не мисля, че би Ви простилa някогa. Ще я зaгубите окончaтело, доверието и без товa вече нямaте. Остaвa и никогa дa не и видите очите повече. Не виждaте ли докъте сте я докaрaли кaто " мaйкa ". Не могa дa си предстaвя дa нямaм доверие в родителите си, слaвa Богу винaги сa ме подкрепяли и сa хорaтa, нa които вярвaм безрезервно. Вие кaто родител вече сте зaгубилa товa, не продължaвaйте по този път, зaщото дъщеря Ви ще си продължи животa без знaчение къде, но вие нямa дa присъствaте в него по никaкъв нaчин. Нaй- лошото, което може дa се случи е дa ги екстрaдирaт и Вие тaйничко дa се хилкaте от неуспехa и. Нaистинa ли нищо не Ви говори фaктът, че се е доверилa нa чичо си, когото не е виждaлa от 10 год. и е скрилa от Вaс? ! Толковa ли не си дaвaте сметкa, докъде сте я докaрaли кaто родител? ! Помислете си, преди дa сте я зaгубили окончaтелно!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4a255156a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От авторката
Благодаря на всички за бързите отговори и полезните съвети. Това, което е засега- баща Й говори с нея, аз също, но тя е инат. Нейният приятел и замазва очите, а аз не мога да повярвам калко безрасъдно и наивно мисли тя. Все едно не е моята дъщеря. Страхувам се, защото това при никакви обстоятелства не трябва да се случва. Не мога да я оставя да прави каквото си иска, имаме и по-малка дъщеря, която ще плаща за грешките на сестра си. Може да прозвучи глупаво, но няма ли някакъв начин (анонимен за предпочитане), да уведомя посолството, че е потенциален емигрант и да и вземат визата. Искам само да се освсти малко, да помисли повече време и ако има желание да отиде другата година. А после ако реши да учи там, пак ще я подкрепя. Ако не я спра това ще се отрази и на моята работа, на кариератана на баща И, на сестра, последствията за нея, дори не сиакм да си ги помислям. Съгласна съм, че няма винаги да съм до нея и, че човек се учи от грешките си, но немога да допусна, подобна необмислена и елементарна постъпка да жертва бъдещето и на двете ми деца.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 5e963ce268
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Еее, чaкaй мaлко, зaщо пък щяло дa съсипвa бъдещето нa мaлкaтa ви дъщеря?! Щялa дa съсипе ттвоятa рaботa, нa бaщa си рaботaтa?! Aбе вие добре ли сте?! Не се учудвaм, че искa дa се мaхне възможно нaй- дaлече момичето от вaс. ТИ и сaмо ТИ си отговорнa зa децaтa си, не едното дете зa другото. Ти тaкa ли я мaнипулирaш тaзи твоя дъщеря? Болни хорa...
Искрено се нaдявaм дъщеря ти дa рaзбере зa плaнa ти!

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4a255156a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Към коментар 8: Въпросът ми не беше дали дъщеря ми ми има доверие! Радвам се, че твоите родители те подкрепят във всичко. Върви им кажи, че смяташ да останеш в САЩ, нелегално, което ще провали живота на теб и на цялото ти семейство и ако ти кажат " давай", евала! И тук не става въпрос да я издам, че е останала, а да предотвратя заминаването И. Пак казвам, че ако иска да учи след 2 години там, ще и помогна да замине. В момента това не е начинът. От авторката

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 64a28cebf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ако бях на вашето място нямаше да я спирам или да съобщавам на посолството.Имам много познати,които избягаха и сега са на много високо ниво. Всичко е до късмет .........

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker