Искам да се преместя в Англия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Искам да се преместя в Англия
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 3385 пъти
Здравейте, на 17 съм и от известно време искам да живея в Англия. Имам си приятел, който е англичанин и владея езика на кажи-речи добре. Практикувам английски от много време, говоря всеки ден, нямам проблеми с езиковата бариера. Затова нека оставим езикът на страна.
Смятам да завърша гимназия тук. Септември ще пътувам до Англия за две седмици, родителите ми решиха да ми дадат възможността да придобия представа къде точно искам да живея. Та след тази "ваканция" ще спестявам пари, за да мога да се преместя и живея там. Приятелят ми сериозно ми предложи да живея с него, в едно малко градче близо до Ливърпул. Дърпат се малко, но докато не се установя, предполагам това е най-добрият избор.
А сега, може ли да ми кажете как стоят нещата там? Знам, че не мога ей така просто да се изсипя там и готово. Документи, гражданство, помогнете ми, защото искам да се подготвя и да не върша работи в последния момент.
Не искам да следвам там, а просто да си намеря някаква работа, за мен наистина няма значение каква. Интересува ме как стоят нещата с престоя, защото до колкото знам например приятелят ми не може да стои повече от три седмици в България.
Така че, моля, дайте ми съвети, защото наистина съм си обещала, че ще се преместя и това ми е нещо като мечта.
Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: fa2a8209b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Леле, ама много си заблудена. Гражданство можеш да получиш или при сватба с така нареченото твое гадже или ако живееш там 7 години. Няма какви толкова документи да оправят освен лична карта, билет, здравна карта и това е. Иначе е глупаво, че искаш да работиш каквото и да е, защото на българите там плащат мизерно, а знаеш ли, че в Англия под 3 000 лири месечно за живот не стигат? На българите плащат по 400-500 ако си продавачка и вече ако имаш висше може да стигнеш 1500 лири. Дано той си има негов дом, защото най-лошата квартира ти е 2 000 лири, където може да си гледаш плъхове, мизерия и прочие, а хубавите вече са доста скъпи, но храната им също не е лесно достъпна, научи се да готвиш, няма да можеш да караш на пици и дюнери, защото едно парче пица на български пари е 8 лева, а тука една цяла пица и толкова, така че хубаво си помисли, накрая да не те изрита, че ще се чудиш как да се върнеш. Англия е най-скъпата държава в цяла Европа, ако ще не в село ами в обор да живееш.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e87d0eacf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз в момента съм в Англия и нещата, поне от моя гледна точка не са изобщо розови. В момента имам работа, но не ми дават достатъчно часове и си търся нова от маса време. Не мога да си стъпя на краката защото не мога да си осигуря доходи които да ми покриват поне нищожното преживяване и наем. За момента все още карам с лични разходи. Пращам си cv-то в какви ли не агенции, качвам си го в какви ли не сайтове, кандидатствам по какви ли не обяви и в крайна сметка от месец и нещо само се мъча. Cv-то ми не е толкова празно, като се има в предвид че съм работил тук таме.

Това всичкото което пиша го пиша като човек дошъл тук но живеещ извън Лондон. Живота във Великобритания е скъп. Скъп особено за българи които конвентират лева към паунди = почти 3 към 1 е валутата паунд - лева. В Лондон уж е най-скъпо, но там транспорта макар и скъп, може да те отведе навсякъде. Аз съм в горе/долу не чак толкова малък град, с население над 130 хиляди души и не мога да си намеря работа като хората все още. Дори влизам в този сайт в графа чужбина, евентуално ако има някоя пусната тема която да прочета и да ми е от полза. Според мен и тук е както в България, връзкарство. Трябва някой да те препоръча, да те запознае и т. н. Така дори ме уредиха за работата която работя и която дори не ми носи доходи като хората. Според мен извън Лондон ако нямаш кола си за никъде. Аз си купих колело, защото всичко е пръснато и растоянията са много големи. Както в САЩ е. Британците имат свой стандарт за Cv, но ти не знам изобщо имаш ли какво да включиш към него като опит. Друго на ръка е че UK опит е в пъти с предимство. Изваждането на документи също е тегаво. Всичко е омагосан кръг. За да си отвориш банков акаунт трябва да имаш доказателство за адрес. За да имаш доказателство за адрес, трябва да имаш договор от наем и да имаш някакви сметки на твое име които да доказват че живееш там - ток, вода, газ, телефон, интернет.. нещо. За да си извадиш NIN също ти трябва доказателство за адрес и причина поради която го изискваш. Без NIN, където да ти се внасят осигуровки не можеш да почнеш работа. Много работодатели искат и предварително да имаш банков акаунт. Много е трудно. Много, много, много е трудно. Дано се оправя и аз.

Живота тук е съвсееем различен от този в България. Ти обаче няма как да го разбереш колкото и да ти говорят, докато не го усетиш. Тогава ще е различно.

В допълнение, без дори да е съвет, защото мразя хора които са в лайна да дават съвети. В случая аз съм в лайна. Та питам, за да се запиташ и ти и да си отвориш очите повече и да си отговориш.

Момчето от колко време го познаваш? Сигурна ли в него и думите му, защото повярвай, дойдеш ли тук ще си му бреме ако нямаш пари, защото ще си на негови разноски. Всичко тук отнема много време. Може да не си намериш и работа дълго време. (Както дори за себе си говоря). Малък град е равно на малки възможности и трудно намиране на работа. Може да се налага да пътуваш до друг град за да работиш и ще ти трябва транспорт. Може да се наложи да караш колело 1 час отиване и 1 час връщане даже ( /-).

И аз много исках да дойда тук във UK, но сега виждам какъв е живота.

Момчето ако не си го прецениш както трябва, може само да те лашка докато не му омръзнеш, накрая да те изрита. Ти като българка без пукнат грош, после какво ще правиш?

Тук виждам че образованието е всичко. Без квалификации е много трудно. Местните са най-предпочитани. Уви отнемат време.

Успех, замисли се какво правиш и с кого го правиш и обмисли и варианти ако нещо не се получи какво ще правиш, за да имаш план и да не си на улицата.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4f5408ada7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Здрaвей! И aз искaм дa живея в Aнглия, сaмо че в Ливърпул. Тъй кaто и Aнглия, и бългaрия сa в ЕС, ще ти трябвa сaмо личнa кaртa.
Бързо ще си нaмериш рaботa, a след пет години, когaто вече ще имaш пълно грaждaнство, ще ти плaщaт много по-добре. Кaк се кaзвa грaдът, в които живее приятелят ти?
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 942d5d6796
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей! Това за престоя повече от 3 седмици не е вярно, колкото иска толкова може да си остане това е предимството в ЕС...

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 56795e541d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   И какъв е проблемът? Продаваш си парцалките, са парите си купуваш билет, качваш се на самолета, натрисаш се на приятеля си, жените се набързо, после му сипваш арсеник в чая и наследяваш апартамента му.
И си готова!

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e65a1a4c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Имаше едно време по бтв един много хубав сериал - полтъргайст - заветът. Гледай гоняма да съжаляваш

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 563cfede89
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   До номер 5: ето защо авторката иска да се махне от българия. Защото тук всички мъже без изключение са простаци като теб, които не уважават никой, освен себе си.
До авторката: премести се в Англия, там е хубаво, климатът не е чак толкова лош, хората са възпитани и добри, там много ще ти хареса. Била съм там, отношението към теб е много по-добро, отколкото тук. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: eda7a72b78
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   "Защото тук всички мъже без изключение са простаци"
Е, хубаво де по твоя логика всички държави са пълни с простаци, както и с мръсници.
Не отричам, че тук много селяци има, но не всички са еднакви.
Иначе в чужбина хората са доста по добри от нашите 'български добродушковци'.
(не съм номер 5)

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: a469f25b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Благодаря на хората, които се отзоваха досега. Номер 5, това, което си писал е отвратително. Заради такива като теб хората не вярват на никой. До Номер 2, заедно сме от седем месеца, може да ви звучи глупаво, но 5 месеца той спестяваше всяко пени, за да дойде тук и да се видим на живо. И стана. Нямам причина да се съмнявам в него, може да съм само на 17, но съм се научила поне чувствата си да разбирам и не съм глупава, че да се връзвам на хорските простотии, зарязвания и т. н. Момчето си заслужава, идваше у нас докато беше в България, нашите го познават, дори излязохме със по-голямата ми сестра, която е омъжена и тя също каза, че е много добър и свестен.
До Номер 3, градът се казва Рънкорн (Runcorn).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 99ef83bf1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Първо, Англия не е най-скъпата страна в Европа, сещам се за поне 5 по-скъпи.
Второ, повечето българи към днешна дата действително нямат култура и възпитание. В чужбина системата ги пречупва и се дисциплинират малко, или много. Бай Ганьовците в Европа не се кутират.
Трето, в Англия нали се сещаш, че няма само англичани. Предимно средата, в която ще попаднеш ще е на емигранти- румънци, българи и много по- лошо например индийци, афганистанци, кюрди, араби, бангладешци и всякаква паплач, пред която българите ще ти се видят като светци.

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 56795e541d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   7, и кой ти каза че съм мъж? Или сега ще обобщиш че всички хора тука без изключение са като мен?
Много се забавлявам с тюфлеци като тебе - оперирани от чувство за хумор. Дето все другите са им криви.
Ти що не се преместиш в Англия? Ще се отнасят с теб по-добре отколкото аз... :)

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: a469f25b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 5, ако нямаш нищо полезно за казване, ако обичаш не пиши.
Авторката

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4ab5eff5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   До 1. Това абслоютно не е вярно или поне за Лондон и околните му градове. Аз съм тук с нашите и те вземат около 3000 паунда общо и двамата. Отделно 1000 паунда отиват в България всеки месец за покриване на заеми (причината по която сме тук). Живеем смея да твърдя доста добре. Аз съм и с брат си тук и нашите могат да си позволят да излизаме уикендите заедно, да ходим на почивка в България всяко лято, понякога и зимата и то за около 3-4 седмици. Имаме един добър стандарт на живот. За гражданство мисля, че трябва да си три години тук, но не съм много сигурен. Квартирата е много скъпа тук, както и транспорта, но гладен и без покрив над главата няма да умреш със сигурност. Щом си на ти с английския няма да ти е трудно да си намериш що годе добра работа. Ако изкараш и колеж тука ще си намериш добра работа, а ако завършиш университет просто си живееш живота както искаш. Веднага ще ти намерят работа по специалността и то с доста добро заплащане. Общо взето първата година е кофти, докато си стъпиш на краката, после вече няма проблем.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: ac2f1849e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Добре е, че говориш езика, но това е само базата-всички тук го говорят и то по-добре, защото им е роден език... нямаш професия или някаква местна кваливикация, а това е най-важното. Какво ще работиш-ниско платена работа каква да е? Ти си толкова млада-сега ти е време да учиш и да се развиваш.

Какъв е тия англичанин-колко е годишен, от къде го познаваш, с какво се занимава....?
Честно казано аз не съм много оптимистична по принцип към англичаните, но всичко си е до човека все пак. Да не попаднеш на някой дето и за чеп за зеле не става и да си провалиш живота... а ти толкова млада.

Ако съм на майка ти не бих те пуснала сама.... на тая възраст. Най-вероятност тоя ще се забавлява с теб известно време и после ще те изрита. А ако ти направи и дете ще си чукаш главата после.
Ако ходиш за да учиш -може, но иначе....

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: ab2c01c2f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Брат ми работи в Северна Англия във фабрика за пилета и живее много мизерно. За 5 г. е спестил 60 000 лв., а ние в БЪЛГАРИЯ си построихме за това време къща, купихме магазин в центъра, на път сме да купим хотел...стартът ни беше един и същ - от провинцията от бедно семейство. Ходя в Англия само на екскурзия и то до Лондон. Наложи ми се по работа да отида за няколко дни в Бърмингам - пълен МОЛОХ - всякакви чужденци и мизерии. НЕ, МЕРСИ

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e87d0eacf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   От №2

#10;

Живял ли си в други 5 държави по-скъпи от Великобритания, включвайки наем, транпортни разходи и данъци? Много от българите отиващи навън, започват от дъното и работят на минимална за страната в която живеят заплата. На много от хората им отнема поне година докато си стъпят на краката що годе и евентуално да си купят кола, чиито данъци и застраховки излизат много солено.

Пак казвам, и да се говори за живота тук и това как е, няма голям смисъл. На място който е дошъл и/или смята да дойде, ще види как стоят нещата.

Нищо никъде не е мед и масло. Да не говорим че "хубав" живот, както много нашенци го представят в UK е силно относително въз основа на това че са сами или с приятели или с някоя половинка ако ще и цепят квартира с бог знае колко още хора.

Колкото до разнообразието, аз лично работя с много пакистанци - има добри, има и лоши и това е както при всяка нация. Зависи много от това до каква степен човек е свикнал да общува със различни по цвят, облекло, религия хора. Много хора при претърпяват и културен шок излизайки от България и попадайки в среда която им е неприсъща, но това е нормално, защото е нещо ново. В България етносите са предимно 3, тук са 200 . Много хора ходят с традиционните за тях или религията им дрехи, които в България остро биха били критикувани/осъждани.

#13 Много розово разказваш за живота който живееш, само че това е твоя живот и включва двама родители, които са екип и изкарват пари за цялото семейство. Няма смисъл да се пише, защото ти дори не работиш и кръгозора ти не смятам че е голям, като се има в предвид че ти не изкарваш парите за издръжката си. Няма как да знаеш за определено място без да си имал допир до почвата му. Около Лондон също са скъпи квартирите и аз както споменах се придвижвам с колело дори. Много хора са така, защото е най-евтиният начин за предвижване.

Авторката хубаво си направи сметката. Не се облягай само на това което ти казва англето, ами хубаво си направи бекъп план. Не залагай само на това че е принц чаровен. Пък и от това да се застраховаш, не виждам какво би ти навредило. Само би ти помогнало.

Ти си знаеш. Всеки сам си сърба попарата после.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: 32cd3ab110
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До 15: Значи това е нищо, аз съм само на 28 и вече мисля да купувам Хилтън и да го направя централа на новата ми партия.

 
  ...
преди: 9 години, 29 дни
hash: a469f25b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Авторката:
Знам, че ще е трудно, да, не искам да разчитам само на приятеля си, не защото може да ме зареже, не мисля по такъв начин, а защото знам, че и на него му е трудно. Не искам да съм му допълнителна тежест, искам просто да си намеря работа, за да можем да си делим разходите за жилището, където ЕВЕНТУАЛНО бихме живели: ток, вода, наем и т.н.
Знам, че съм на 17 и си мислите, че гледам на света и живота през розовите очила, но не е така.
Относно работата, изискват ли се някакви сертификати или други документи? Занимавам се с графичен дизайн, превеждам, чета и пиша страшно много на английски. Преводач? Казаха ми, че трябвало филология.
Пак благодаря на всички, които се отзоваха!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 28 дни
hash: e87d0eacf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   По-добре отвори:

reeds
jobsearch.direct.gov.uk
cv-library

И други сайтове за работа които намериш и разгледай какво предлагат, потърси това което смяташ че ще можеш да вършиш и при евентуална оферта за работа, погледни какви изисквания имат за да си свериш имаш ли ги.

NARIC е агенцията в UK която приравнява дипломи, и квалификации.

 
  ...
преди: 9 години, 28 дни
hash: 592371c197
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   авторке, на 17 нямаш нито образование, нито квалификация, нито професия. това, че се занимаваш с дизайн, е добре, но на тази възраст и без съответни документи едва ли можеш да си намериш нормална работа. на мястото на майка ти бих те задържала докато завършиш средно, а после можеш да си трошиш главата колкото и където решиш.

 
  ...

...
преди: 9 години, 27 дни
hash: a469f25b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 20, мисля, че ясно съм написала, че искаю да завърша гимназия тук.
Авторката

 
  ... горе^
преди: 9 години, 27 дни
hash: e87d0eacf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   #2 и 19# така е.

NARIC приравнява дипломите и квалификациите в UK. Ако имаш средно образование със някаква специалност - по туризъм, хотелиерство, дипломата ти после приравнена от NARIC сигурно ще получи статут на NVQ level 2-3 което пак е нещо.

Авторката да си проучи сама.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker