Устройване във Финландия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Устройване във Финландия
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 9281 пъти
Здравейте! Първо да се представя - момче на 26г. съм, мога да мина за финландец на външен вид отвсякъде като цвят на кожата, очите и т. н. :) Казвам го защото сериозно се замислям за устройване във Финландия - или поне опит за устройване там. В България съм завършил "Международни отношения" в УНСС - знам английски и испански. Работих в България малко повече от година по специалността си, но виждам колко проблеми има в държавата ни и колко още повече ще се засилят тези проблеми, а именно - огромният проблем с ромите, които нито работят, нито правят някакъв опит за интеграция, раждат по десет деца и т. н. Това е много голям проблем, който тепърва ще е разраства. Вторият проблем е влиянието на турците във много сфери от политическия и икономически живот на страната. Аз не искам да живея сред цигани и турци и изобщо тази обстановка е подтискаща - съжалявам, ако обидя някой, но мразя цигани и турци, въпреки че в досега си с такива общности съм бил много приятелски настроен.
Правосъдието в България всички го виждаме на какво ниво е. Изобщо страната не върви на добре - това е мнението ми. Затова искам да попитам и да ми отговорят хора, които са отишли там например да учат магистратура и са останали, намерили са си работа. Езикът ми се струва малко труден, но на мен ми вървят езиците, така че лека-полека ще се учи. Колко пари ще ми трябват да направя магистратура там - имам пред вид за живот през тази година - година и половина? Трудно ли е да се закача после някъде и да се работи нещо. Отделно искам да евентуално там да се оженя един ден, ако отида там - приемат ли чужденците? Някой може ли да ми препоръча каква магистратура мога да изкарам там, коя е подходяща за бакалавъра ми - "Международни отношения". Признават ли ни образованието? Изобщо в конкретно моята ситуация какво бихте ме посъветвали по отношение желанието ми за устройване във Финландия - жилища и т. н.? Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: be416fcca2
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Момче, годините хич не съответстват на приказките ти! (не се обиждай). Ако проучиш малко за Финландия (Скандинавските страни като цяло), ще разбереш, че там е пълно с араби и турци, не си мисли, че има само руси принцеси. Населенията на тези държави са по 5-6-7 милиона, което е супер малко, като се има предвид площта им.
Не си ли се запитвал защо няма хора? Основното е климата - не всеки би издържал на такова място - ти си свикнал от март-април до септември-октомври да ходиш по тениска, ама там тениска ще облечеш, ама друг път!

Едни от най-големите расисти са именно в тия страни, но понеже ти си светъл, може и да ти се размине на 1-во време. НО! Относно работа е почти невъзможно да се устроиш. Винаги предпочитат техни хора, ама ВИНАГИ. Без език си за никъде. Дори и с години да живееш там, пак няма да го усъвършенстваш така, както го знае истинският финландец.

Щом сега си на 26, дори и да идеш там, ще се бъхтиш яко поне 4-5 години като общ работник и никой няма да те зачита, знам как се обръщат с чужденците, особено в такива държави, в които е фул с такива като теб.

НИКОГА няма да се чувстваш у дома, никога няма да те приемат така, както си приет тук. Не разбирам хората, които си мислят, че като избягат оттук, навсякъде другаде ще ги приемат с отворени обятия. Това за мен е наивност и проява на слабост.

Но да се доизкажа... стандартът на живот е висок, ама знаеш и цените как са... а за данъците... уф, да не говорим.

В България ще си уважаван, имаш си нормална работа. Циганите и турците и аз не ги понасям, особено първите, но те са навсякъде. Знаеш ли, че в Германия турците са 2 милиона? Била съм по Европа и не всичко е розово - навсякъде има просяци, навсякъде има джебчии по градския транспорт, има негри, цигани и каквото искаш.

Твой е изборът, държавата също добре си я избрал, но си помисли много добре дали ще искаш цял живот да те тъпчат, само защото тук има цигани... не си ли се замислил по някакъв начин ти да помогнеш на твоята страна?

Другото, за което трябва да се подготвиш е ужааааасно скучния начин на живот - работа-дом-работа-дом-работа-дом. И само това. Имам приятели, западняци... ами те просто са потресени от начина, по който ние живеем - колкото и да казват, че сме злобни и не-знам-си-още-какви, за тях ние наистина сме ужасно топли хора. Чудят ни се как ще приемаме съседа, дето е минал да те види, без да ни е предупредил. А на всичкото отгоре ще го и почерпим с нещо!? !? ! Хах, всеки със странностите си.


Успех с избора и се надявам да не съжаляваш един ден за него :)

Не знам дали е точно във Финландия, но за скандинавските страни знам, че образованието е безплатно, НО уловката е да имаш завършена И магистратура, която е ужасно скъпа и не всеки би могъл да си я изплаща. Не знам за какви пари става дума, но щом за тях е трудна за плащане, не знам за нас каква ще е :D

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 1744a8439d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Автора:
Благодаря за пространния отговор, който сте ми дали. Много полезна информация! Всичко, което сте написали, ми се струва правдоподобно, но се чудя как например българин отива в някоя страна на запад и се жени за месна жена, как се интегрира там, как живее с нейното семейство, как се социализира с местните? Имам няколко познати, които са го направили, но може би това е някаква маска, която слагат, а само те си знаят какво им коства да се подмазват и да се слагат, да бъдат мачкани, само и само да бъдат приети... Аз също бих се оженил за финландка (да речем) и бих живял с нея там, но както и Вие казвате явно чужденците не са приети толкова добре, колкото може би ни промиват мозъците. Може би имам някаква грешна представа, която не отговаря на реалността. Може би това не е моя път, а ми се иска да е той. Мерси още веднъж за отговора Ви!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4768372ab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Живея в Белгия и е пълно с цигани, араби и турци!!! Да не кажа, че на всяка крачка ги има.. Не си мисли, че там ще е по различно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 5 месеца
hash: fc06a4459f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   1, а ако в БГ баща ти тормози теб и цялото ти семейство, но нямаш друг дом какво правим?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 936f2c6ecd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторе, нали знаеш, че като питаш нещо в български форум, всички започват да се надпреварват да ти обясняват как няма да стане и как ще се провалиш. Аз лично не виждам защо да не се преместиш във Финландия, ако наистина го искаш. Езикът наистина изглежда труден, но ако човек е амбициран, мисля че на работно ниво ще го научи бързо и за далеч по-кратък период от 4-5 години. Особеност на Финландия е, че заради шведското малцинство има два официални езика - финландски и шведски. Всички обществени табели са задължително и на двата езика. Ако искаш обаче да работиш в някаква обществена служба трябва да говориш и двата. Доколкото знам образованието в скандинавските страни е безплатно и няма някакви ограничения, но все пак това трябва да се провери. Бях в Хелзинки няколко дни и ще ти споделя най-общи впечатления, без да претендирам за абсолютна точност. Цените на храната, сравнени с нашите са си височки. За финландците, предполагам не са проблем. Алкохолът, както във всички скандинавски държави е много скъп. Бира "Козел" кен, който у нас е около 2 лева, там беше 3. 50 евро. За заведения и кафенета не мога да дам информация, защото не успях да посетя, но мисля че също няма да са евтини. Градският транспорт ми се видя добре организиран, както навсякъде в Западна Европа. Билетчето от летището до центъра беше 5 евро. Проблеми с трафик и паркиране нямат изобщо. Това е може би и защото данъците и застраховките на автомобилите са високи. Масово се придвижват с колелета. Чисто и поддържано е, но ми се стори, че това не е защото самите те много пазят, а по-скоро, защото постоянно се чисти. Казвам го понеже в парк, през който минах имаше доста стъкла от натрошени бутилки и добре познатите ни пътечки през тревата тип "мини на пряко". Като хора не мога да кажа какви са, но ми направи много добро впечатление, че на нещо като площадче в центъра бяха насядали, и то по земята, супер много ученици, които си говореха и забавляваха, вместо да киснат в някакви "ултра-гъзарски" кафенета. Колкото до това, че само работели и с никой не се виждали, както спомена номер 1, аз не забелязвам особена разлика вече и у нас. Ако живееш в някое малко градче или на село, може би все още има контакти между хората, но в по-големите градове повечето са доста отчуждени. Примерно, аз живея в Шумен, който в последните 10-15 години значително се стопи, но и тук вече трудно можеш дори едно кафе да пиеш с някой. В повечето случаи се правят същите уговорки 1-2 седмици предварително. Да не говорим, че споменатите съседи, които се отбивали уж "ей така", в 90% от случаите идват, за да искат нещо, но не ти го казват директно, а заобиколно. Наскоро имах точно подобна случка с уж добър "приятел" и съсед. Ходил съм да му помагам за какви ли не неща с часове наред, но не ми е тежало, защото го имах за приятел. На мен веднъж ми се наложи да го помоля за помощ и то за съвсем дребно нещо, а той се направи на зает и после не ми звънна да 2 месеца, понеже му бях казал, че не ми е спешно и мога да го изчакам. Иначе, когато е трябвало аз да му помагам всичко е дори с точен час, за да не му се разстрои плана. Малко преди това пак се звъни, да не би случайно да съм забравил и т. н. Общо-взето повечето хора, на които съм помагал са ми врътвали подобни номера. По-добре никакво приятелство, отколкото фалшиво. Не съм спрял да помагам с каквото мога, но като видя, че ме използват, просто се дистанцирам. Та, така за родните уж добри съседски взаимоотношения.

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 394dc09dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Ами като чета постинга ти, по-точно - мразя тези, мразя онези, бих ти препоръчала източните бундеслендери на Германия - най-вече Sachsen или Türingen. Там ще намериш много приятели. Такива като тебе, които мразят. Весели празници и повече любов, а не омраза.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 58870c8961
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   И защо точно Финландия? Ако държиш да живееш на студено, върви в Исландия. Поне има гейзери, тротоари с отопление и жените са все руси за разлика от финландките. Щом не те е страх от трудни езици, вариант са и Франция и Дания. И двете имат труден език, който пази от масова емиграция. Макар че Франция пак е пълна с черни. Но във Финландия ще умреш от скука и депресия.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f5d8f84f64
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Отивай без да се замисляш. Не съм съгласна с #1

Повечето българи се отнасят към други българи с презрение. Мисля, че там ]е ти е много по-добре. Училищата са на 1-во място и имат прекрасни гори и природа. Хората са спокойни и дружелюбни ! Провери за климата обаче. На много хора не им харесва. Често е студено и понякога е много тъмно. Лятото обаче има и компромиси за малко. В уики е добре описано. Ако харесваш и метъл музиката още повече ще ти хареса ! Мен всичко ме устройва!

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: f5d8f84f64
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Скука и депреси във Финландия друг път. Имат много повече дейности от нас българите. Черни... и ако това не са расисти тук не знам какво е хах. И те са хора като другите. Няма да умрете от тях. Природа има и във Финландия и хубави жени също ако ви е до това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 773813bd13
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Ей, българска пасмина! Човека изказва простата истина, и всички скачат да му кажат как няма да успее.
АВТОРЕ, когато някой ти казва, че не можеш нещо, той ти показва собствените си лимити, не твоите.

А сега, от личен опит ще ти кажа - Финландците са хора като всички други, но самата им нация е мирна. Факта, че те нямат бъдеще време и думата "имам" в речника си какво ти говори? Те обичат природата си, уважават се едни други, чисти са, и няма бар, в който да не се слуша хеви метъл.
Пият много, падат си мрачни, все пак слънцето там е оскъдно. Обаче не се е случвало друг да ме приеме като семейство на петата минута след като сме се запознали. Гледат те грозно, още малко очакваш да извадят нож и да те изкормят, а те ти наливат бира и те учат да пееш някаква песен за алкохол, все едно си отраснал в обкръжението им.

Отидеш ли там, ще се влюбиш и няма да мислиш за връщане, да, имат си проблеми, като всеки, данъците им са високи, но пък нивото им на живот е човешко, докато в България, в родната ти страна те третират като гнида, и си плащаш за това.

Отивай, не го мисли, пожелавам ти успех и да знаеш, че няма как да откриеш нови брегове ако не допуснеш да изгубиш плитчините от поглед.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7e8df63031
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   До номер 1: "НИКОГА няма да се чувстваш у дома, никога няма да те приемат така, както си приет тук. " Първо тва как ще чувства там е строго индивидуално. И тва с приемането в България е пълна идиотщина- българите са груби, гадни и брутални един с друг. До човек е. Много хора се чувстват по- добре извън България, където аз никога не съм се чувствал у дома. Думи като НИКОГА И ВИНАГИ недей да използваш, тва категорично изказване говори само лошо за теб. Авторе, недей да й благодариш на тая женица, тя като иска да си стои в България при утайките. Вместо да сподели опит, тя е написала твърдения, които ти непременно трябва да считаш за абсолютно верни. Само като прочетох НИКОГА ми стана ясно що за човек е. Аз от такива " сънародници" бягам.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 9127dc2969
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   11, по-спокойно бе, отворко!
Видя ли от кога е темата? Какво си се разпенявил такъв, сякаш си извънземен?
"Пасмина" е твоята рода! Финландците само ти се смеят на смешния "български" акъл.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fc06a4459f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   "В България ще си уважаван" - моля? ! Хахахаха, това е най-големия виц. Да, трудно е в чужбина, но в България се уважавт само мутро-нерези като Бойко и връзкарите. Във всички клонове на чужди фирми у нас на високи постове са некадърни връзкари, за българските фирми да не говорим. Да не говорим, че възможности има само в София.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 900f6352fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Госпидин незнайко какъв тие проблема с турците. ако в БГ не бяха турците щяхте да умрете от глад. пет века акъла не ви дойде. турците в бг. честниби ряборливи хора не са мързеливи като циганите и българите. турците работеха тютюн. знаеш ли колко от туй печели твоята мързелива българия.. и накрая турците виновни. не познаваш турците и говориш наезуст. друго турция построй толкоз фабрики заводи и от туй хиляди семейства се изхранват. дя турчин съм от бг. навремето и яз бях националист смяната на имвната и други причини. но после рязмислих няма снисъл. по не а има два вида хора добри и лоши. да в бг. живеем правим се на много отворени но сме най бедната държава в ЕС.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fc06a4459f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   1, как така циганите и турците били навсякъде, знам поне 2-3 държави, където почти няма цигани, а няма и никакви турци освен 1-2, но от интелигентните - образовани, студенти или работещи в някой офис.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 2bcf434da6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Абсолютно си прав за всички проблеми, които описваш в България и тяхното задълбочаване в бъдеще!
Относно желанието да отидеш във Финландия мога само да те подкрепя! Убедена съм, че в началото няма да ти е лесно, но пък вярвам че удовлетворението за това че ще се справиш ( в което съм сигурна) ще си заслужава усилията
Когато някой ти каже НЕ МОЖЕ, НЯМА ДА СТАНЕ и т. н не го слушай! Такъв човек говори за себе си не за теб! Бог обича смелите и ги закриля! За това мога само да те поощря в начинанието ти!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: fc06a4459f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Темата е от преди 7 години, чудя се авторът дали успя да отиде там или не? Дали пък избра друга страна?

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: fc06a4459f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Авторе беше ли във Финландия кажи,
моля те не крий както правят всеки път, а истината ти разкрий.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e011d60705
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   До номер 19/20: Човече, темата е отпреди седем години. Авторът може да няма напомняне с електронна поща, какво остава пък да се сеща за темата си отпреди толкова години. Аз лично може и да съм пуснал тема в този сайт тогава, но помня ли? Относно автора, за толкова години спокойно може да е отишъл и да се е върнал обратно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker