Живота в скандинавия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Живота в скандинавия
преди: 9 години, 21 дни, прочетена 8582 пъти
Има ли някой който знае как е живота в скандинавските страни , който всъщност е бил/живял там. Говоря главно за климат, отношение към българите, образование, манталитет...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 21 дни
hash: 1dbf0b60b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имай предвид, че във всяка държава опитват да плащат възможно най-малко на чужденците.
Отношението главно зависи от средата, в която си попаднал, но всяка нация е различна...
Мен лично ме отвращава българския характер на повечето...

 
  ...
преди: 9 години, 21 дни
hash: a667a1e11c
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

2.   Здравей! Живея в северна Норвегия от 5години. Малко селце около 2000 души. Моите приятели казват, че живея на края на света буквално. В момента имаме бели нощи. Часът е 01:46 и въпреки тъмните щори в стаята е светло. Ще ти разкажа за тук, защото въпреки, че сме в Норвегия, животът тук е доста по-различен от на юг. Много е спокойно, колата и домът ми са отключени винаги. не се притеснявам, че някой ще влезе или че ще ми задигнат колата. В Осло и по-големите градове нещата не седят така. Пълно е с бежанци, чужденци, до колкото знам и престъпността не е малка. Ако трябва да опиша живота си тук с една дума... Спокойствие. Работя във фабрика за риба. Получавам 24000 -27000 крони на месец чисто, като ми сложат данък 32 процента. Отделно лятото ми връщат пари от данаците, които са ми оддържали през годината. Сега юни ще ми преведът и ферия пенгер, което ще рече-пари за почивка. Ходя за риба за кеф. Хващам салмон и пастърва. Краб често засичам. Събираме се приятели, грил, биричка. Свикна със спокойствието и сигурността, но трябваше да мине време. Много сме различни. Те са студени хора, странни, чудновати. задоволени от всичко, безизразни. научих се просто да ги приемам такива и да не им се дразня. климата при нас е суров. На горе по-биват температурите. Тази зима доживях да усетя -39 градуса. Почти цяла зима е тъмно-тъмния период. после 2 месеца нормални ден и нощ и май месец започват белите нощи. Почти през вечер зимата маблюдавам северното сияние. Живея спокойно и семпло. Пожелавам ви много здраве и успех. Тук живота не е за всеки, но нищо не пречи да опиташ.

 
  ...
преди: 9 години, 21 дни
hash: 556fa44b3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

3.   Най-важното преди да отидеш за по-продължително време в която и да е страна (за учене или работа), е да знаеш езика. Моя съвет е да изучаваш поне 2-3 години усилено съответния език. Иначе държавите са уникални, но хората са адски скучни. Относно манталитета, живял съм там и сякаш сме от различни планети. Там ежедневието е работа-вкъщи, вкъщи-работа. Аз след почти 10 години се върнах в България, защото въпреки, че имах стабилна работа, говорех езика им, имах приятели, никога не съм се чувствал на мястото си. Колкото и да се сприятелиш със скандинавци, все пак сме прекалено различни като манталитет и винаги има една невидима бариера, дори и след толкова години. За мен по-хубаво място от България няма, но няма лошо да отидеш, най-малкото да видиш свят както са казва. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 20 дни
hash: 9a14bfd002
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Някой да разкаже за шведите, Швеция??

 
  ...
преди: 9 години, 19 дни
hash: 977c92b9d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (51 гласа)

5.   след две седмици заминавам за Исландия при приятелят си, който е исландец. ще следя темата с интерес. най - силно се интересувам от мненията за манталитета на хората там. моят приятел наистина се държи по - студено, което прави взаимоотношенията ни трудни понякога.

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 25ad7bf925
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   По-горе човекът, който писа за Норвегия.... същото може да се отнесе и за Швеция.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: cddb94391f
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

8.   Ама вие сериозно ли? Видели сте нещо на снимка и ви харесва и решавате, че наистина е ОК? ! Живяла съм по 5 години и в Норвегия, и Швеция и определено не е като в България. Май минусите са повече от плюсовете.
1)Тъмно и студено.
2)Студени и дистанцирани хора.
3)На емигрантите, които ''прясно'' са се заселили в съответната държава, им се плаща понякога двойно по-малко отколкото на местните (всъщност зависи от сферата в която работиш, квалификация и образование). Кой да наема имигрант от България, като може да си наеме рус, говорещ езика, норвежец/швед?
4)Много е трудно да си изкараш документи за пребиваване, много се чака, имам и познати, които напуснаха и двете страни, защото не можаха да си изкарат такива. Равносметката беше, че се прибраха с едни 15 000 лв по-малко, защото и те са си представяли живота извън родината другояче.
5)Всичко е ужасно скъпо(разбирам, стандарт на живот, бла, бла, ама си е наистина доооста скъпо! ), а данъците високи. Като вземеш една нормална заплата и като изчислиш данъците, всъщност заплатата не остава ''нормална''.
6)Езиците са много трудни! А за произношението да не говорим.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 226822b192
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

9.   Номер 8 аз също съм живял в Скандинавието и по-точно във Финландия. Преди 2 години се прибрах и сега отново ще заминавам, защото такава мизерия каквато има в България, няма никъде камоли на север. Скъпо казваш, ами аз като пазаря тук и там и напълня една количка с едни и същи продукти там ми е малко по-евтино от тук, за какво говорим? Дрехите са много по-качествени и много по-евтини. Наемите са малко високи но за сметка на това получаваш хубав и топъл апартамент а не като тук някакви мизерни панелки като в Бангладеш.

Хайде, остани си със здраве!

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: cddb94391f
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

10.   Номер 9,
(аз съм номер 8) това си е мое мнение и не е нужно ти да си на същото. Казвам какво мисля. Така е, по-качествено е, но лично аз вместо да живея в държава в Скандинавия, бих се запътила в някоя друга западна държава, предвид всичките минуси, които изброих.
Това за количката не съм съгласна. Поне в Норвегия и Швеция не е така.
Аз със здраве ще си остана, остани си и ти!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e9e1e1a8bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Повече от 10 години сме тук (Норвегия). Хората докато свикнат с теб наистина са малко по-студени от колкото в България, НО след като свикнат с теб са доста по-добри. Аз поне съм с такова впечатление. Съвсем нормално е, човек, който не познаваш да не го допускаш до себе си веднага и да му се хилиш като клоун и да му разкажеш всичко за себе си както правят в БГ, а после се чудят защо им забиват нож в гърба. Тук са по-сдържани и с право, но не са студени. Напротив, винаги се посрещаме с усмивка и поздрави.

Относно стандарта.. Наистина е доста скъпо дори и за самите норвежци. Ако имаш висше образование обаче и говориш добре езика нямат причина да не те вземат на работа, а след като си намериш добре платена работа става доста по-лесно. Данъка е около 30% винаги, а става и повече в зависимост колко взимаш. Казвам за добре платена работа, защото хора с висше тук ги зачитат много, особено, когато е магистър в областта си и съответно получават доста добро заплащане. Една учителка получава средно между 30-45 000 крони, което е добре. Човек с по-добра професия взима и повече. Аз лично взимам повечко и съм си добре.
Всичко е до това дали искаш да се бориш за да останеш там. На мен ми харесва тук и не смятам да се връщам никога за постоянно, а само за почивки, защото е по-топло.
Тук без образование ЗАБРАВИ да имаш нормален и спокоен живот.
Колкото до езика.. учи се и не е труден. Поне за мен не беше. В началото ми беше смешен, но се свиква.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a1cc720521
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз съм живял в Литва, докато бях там ходих за малко и до Естония. Ако взимаш българска заплата в Литва, ще си живееш като цар. Всичко е 2 пъти по-ефтино, защото 1 lit = 0. 50 стотинки наши. Mesoto e 8 lit-a, хляба е 1 lit, всичко е по-евтино. Нормалната заплата там е около 800 lit-a и литовците си живеят добре с нея. Жилищата са много по-евтини. За пример - 3 стаен апартамент в центъра на един от най-големите градове в Литва струва около 25 000 евро. Климатът е поносим, ако не обичаш жегите. Там температура над 25 градуса е рядкост, самите хора имат руско (студено излъчване) - почти всички са със светла кожа, коса и очи. Зимата е студено като в България, но е доста тъмно - започва да се съмва около 10. 30ч. - 11. 00ч. и към 14. 30ч. - 15. 00ч. вече е отново дъмно. Лятото пък деня е много дълъг и е тъмно само около 4-5 часа в денонощието. Бих живял там с удоволствие.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 49fbe4e14d
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

13.   Начетох се на глупости.
1. Климата е малко влажен, зимата по топла от Бг даже.
2. Хора като навсякъде, даже по любопитни отколкото ми допада.
3. Заплащането е Ок, басни как на българи се заплаща минимум просто ги забравете. Такъв филм няма.
В Дания живота може би не е за всеки, но ако психираш ще ти дадат добра инвалидна пенсия и в Бг ще си живееш кат цар. Кво като си малко луд... примерно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 09a00784c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Здрасти, различни хора различни идеали са казали хората.. Но да наистина скандинавцита са си друга манджа буквално. Живял съм и бачкам в Норвегия / Осло. Знам, че в швеция е доста по евтино а в дания малко по разпуснато имат си Кристиансанд (малкия Амстердам хаха). Мога да кажа за Норгето скъпо е доста всичко, а заплати според ситуацията. Т. е каква професия имаш и какво можеш, ако нямаш връзки и познати разбира се, ако някой си мисли. че там няма корупция или шменти капале като по балканите много се лъже. Да наистина май има нещо сбъркано със цялата държава всичко мяза някакси на изкуствено не само хората, но и системата им полу-комунизъм. Ако сте семейни не бързайте да си довеждата детето, защото след 6 месеца децата ви стават СОБСТВЕНОСТ на държвата и циркаджиите от барневерн т. е детските служби могат да си правят каквито си искат магии (разбирайте както го искате). Природата е хубва, заплататите завиви от вас каква професия имате.. може и много да взимате може и накрая на месеца да се окажете и със 1-2 софийски заплати като теглите чертата. Хората заиви как ви попаднат, но като цяло аз се разбирам повече с емигрантите вероятно е нормално, но съм живял и в Англия а там се разбирах еднокво добре и с англетата и с емигрантите още си говорим и виждаме. А за 2-3 години в Норвегия трудно ще се похваля дори и с 1 приятел норвежец. Не са лоши хора, но са малко болни психически и са млако арогантни (все пак са бивши рибари и селяци забогатели изведнъж от петролни пари).
За млади хора става, за семейни малко /доста внимателно. За учене до колкото разбрах не е много престижно и добро образованието, но е безплатно в Осло, Трондхайм и други. Храната е, нищо особено.. типично западно европейски гумени, но като цяло храните от маркетите стават, а си има и такива вносни в маркетчета в Осло. Абе за живеене май много не става, за туризъм доста е скъпо нищо уникално не вярвам да видите освен фиордите иначе и сиянията и снеговете и горите ги има у другите скандинавски държави, а и май у Русия също (Сибир). А да П. С.
Алкохола е страшно скъп бутилка водка /уиски между 300-400 крони бутилка от магазина. В бар дискотека никога не съм купувал но голямо уиски в бар май беше 200 крони.... Цигари 150крони беха борото от магазина, трева 100 крони, кока 700 и т. н хахах айде със здраве.
29 М бачкайте, но не забравяйте бащиното си огнище... скандинавия, като цялата западна европа запада.. Със Здраве!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 89b0b92977
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   "Здрасти, различни хора различни идеали са казали хората.. "

Трябваше да спра, да чета до тук, но не го напрваих, за съжаление не спрях.

"В бар дискотека никога не съм купувал но голямо уиски в бар май беше 200 крони.... Цигари 150крони беха борото от магазина, трева 100 крони, кока 700 и т. н хахах айде със здраве. "

- Ясна работата... Извинявай, ама как няма, дакива като теб да ги е страх от барнавета - уйскита, при това с бутилките, барове, треви, кока и базици - дано не са те отгледали хора, със същиоте ценности, че щетите ще са непоправими.

"29 М бачкайте, но не забравяйте бащиното си огнище... скандинавия, като цялата западна европа запада.. Със Здраве! "

Били си дал зор, да пренапишеш последното на по-разбираем български, че нещо... Това бащиното огнище, дето сушите марихуаната, нали?
Със Здраве!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a79ac2c3ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Мога да говоря за Швеция. Аз съм половин швед и половин българин. Живях в Швеция като дете и след това се върнах , за да уча в Университет. Висшето образование в Швеция е най-доброто на Скандинавския полуостров, заедно с това в Дания. Швеция е една от най-добрите страни за предприемачи и стартиране на компании( startups) компании ( Spotify, Ikea и Volvo би трябвало да ти говорят нещо). Швеция в последните 30 години стана излючително мултикултурна страна като близо 20-25% от населението има емигрантски корени, така че бързо ще свикнеш. Всеки говори английски там, дори и старите хора, ученето на шведски е лесно, държавата е създала и вложила огромно количество пари за курсове по шведски. Едно от най-трудните неща в Швеция е да правиш приятели, шведите са малко студени, така че може да ти отнемат години са да създадеш приятелства, но бъди сигурна, че връзката ви ще бъде уникална и ще остане за дълго. Швеция има изключително висок стандарт на живот, високи заплати с високи данъци около 50%, и в замяна получаваш напълно безплатно образование, здравеопазване и майчинството е доста дълго като майките получават 80% от заплатата си през това време. Швеция е изключително феминистка и политически коректна държава, сигурна и безопасна, макар че напоследък има нарастване на престъпността. Работа без шведски е много трудна за намиране. Ако си там, за учиш бих ти препоръчал да отидеш в Лунд или Упсала, това са студентски градове това са по-евтини за живот. Ако имаш други въпроси не се притеснявай да питаш.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c83cb3630b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Звънят ми от Швеция защото кандидатствах за статист в реклама, а те ми предлагат роля с реплики във филм. Кой немец или българин ще направи това за мен? В БГ ми звънят само за най-ниските позиции в кол центровете. Откровено, май някои места просто са ти на късмет.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c83cb3630b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   А някой може ли да сравни Швеция с Финландия и Германия? В коя от трите здравеопазването и хората са по-добри?

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c83cb3630b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   14 ти малко звучиш като типичния тъмен балкански субект. Много хубаво е да са скъпи алкохолът и цигарите. За това ли живееш? Забрави и друг минус - там няма чалга. Не е перфектно но баш пък тъпите ингилизи да са по-добри? На мен през лятото на 2006-та приемното ми семейство ми се оплакваха как ще им вземем работните места от 01. 01. 2007 г.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c83cb3630b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   16, моля те можеш ли да сравниш Швеция с Финландия или Германия? Избирам между тях и Полша и Унгария. Тези са любимите ми страни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker