Бизнесът в ЕС - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Бизнесът в ЕС
преди: 9 години, 13 дни, прочетена 2763 пъти
Здравейте. Чудно ми е следното нещо. Ясно е, че българин ако ще да има и 5 висши образования в България като отиде примерно в Германия или Англия никой няма да му признае образованието от тук, и да му даде поне малко по-достойна работа, като за среднист поне, а единствената му опция ще е работа която не изисква образование-гледач, чистач, берач на плодове, демек робуване. Което е много грозно отношение на фона на претендирането на равенство на страните членки в съюза. Излиза че хем сме в ЕС, ама не съвсем. Все едно в САЩ някой от един щат да каже на човек идващ от друг щат, задръж си дипломите, ставаш само за най-мизерната работа която никой тук не ще да я работи. Но да се върна на темата. Не може ли примерно българин който е решил не да работи за други, а да прави свой бизнес, да отиде и да го отвори в Германия вместо в България, като така избегне отношението на работодателите към българите! Като с това използва преимуществото, каквото произвежда да носи надписа "Мейд ин Джърмани" и само заради този надпис да има много по-голямо търсене на производството му от надписа "Мейд ин Булгариа"? Много по-скъпо ли ще излезе започването на собствен бизнес там в сравнение с България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 12 дни
hash: 2be0ed541a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Разбира се приятелю! Свободен си да отидеш и да правиш бизнес. Колко милиона евро имаш?

 
  ...
преди: 9 години, 12 дни
hash: 9e7f535edb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Офтопик: модератори, защо не получавам известия от сайта, гледам в спама, ама и там няма нищо.

По темата: Не съм запознат подробно, но ако ще работиш за вътрешен пазар пак ще имаш подобен проблем, защото пак си зависим от германци (най-малко от клиенти), освен ако не си отвориш ти магазин и криеш, че се държи от българи и си наемеш немски продавачи. Иначе пак зависиш от немски дистрибутори, фирмени клиенти немци и т. н.

Ако пък ще продаваш в Бг, то стоката ти доста ще се оскъпи при вноса и не знам дали това, че е "Маде ин Германи" ще ти помогне особено. Те по-скоро немците поръчват стоки от България особено дрехи, отколкото обратно. Нищо че после им лепват немски етикет и се правят, че са произведени там. Пък и ще трябва да се конкурираш с други немски производители на нашия пазар.

А колкото до сравнението с отделните щати, то е малко неуместно. Първо, образованието ни е под всяка критика и мога да напиша цяла книга за прословутото ни образование, така че не им се сърдя. Второ, като цяло българите не се славим с професионализъм, коректност и трудолюбие (има изключения). Така че колкото и равни да се опитваме да се изкараме, не е точно така. Макар че и те понякога подхождат предубедено, но повечето пъти са в правото си. А и щом сме на тяхна територия, ще играем по техните правила. АКо не ни оттърва прави ни път. Както и някой занзибарец трябва да се съобразява с нас, ако е решил да идва тука. Никой не е длъжен никому.

И въпреки всичко ако си търсен кадър с търсена професия, можеш и там да си бял човек. Особено ако си лекар или ИТ специалист.

 
  ...
преди: 9 години, 12 дни
hash: 2be0ed541a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   п. с Имаи ли знанията и уменията да произведеш КОНКУРЕНТЕН продукт? Имаш ли знанията да организираш безнес процес и да го оптимизираш за максимална производителност? Ако отговора ти е не, остава ти да бачкаш за някой друг.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 12 дни
hash: 4932102676
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък покрай работата познавам доста българи работещи я чуждбина на доста добри позиции.
Всичко си е до човека, ако ставаш само за берач на ягоди, никой няма да те назначи на инженерна длъжност (примерно). Иначе много обичаме да ревеме колко сме онеправдани ама като цъфнеш в чуждбина и не можеш да вържеш две приказки, каква работа да ти предложат, освен да миеш чинии.

 
  ...
преди: 9 години, 12 дни
hash: 9b89eea37c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Разбира се, че ще излезе много по- скъпо. Само за сравнение, в ЕС има страни които налагат 50% данък над бенефиси. Но например в Люксембург фирмите не се облагат с доход, Швейцария също е много привлекателна в този аспект. За това едни от световноизвестните фири за регистрирани в тези държави. Наичат се фискален рай, защото доходите не се облагат с данък, а производството може да е разположено в някоя друга държабва без да се подчинява на фискалния режим в определената държава.
В България от друга страна мога да ти дам пример с регистриране на траспортна фирма, таксата за тази услуга е много по-ниска от колкото в другите европейски държави.

Бизнес приятелю може да се прави навсякъде, стига да имаш качества да го направиш.

 
  ...


...
преди: 9 години, 12 дни
hash: 09ed9e7fdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Първо, ЕС не е държава а е съюз. САЩ като държава имат еднаква образователна система, за разлика от държавите в Европа.

Второ, това че САЩ са държава, не значи че и там няма дискриминация. В Европа психологията играе по различен начин. ЕС макар и регулатор, няма как да оказва влияние за вижданията и решенията на хората или работодателите дали да те вземат на определената длъжност или не. Има както прилики, така и различия във всяка държава, включително и в процеса и динамика на работното място. За това много хора предпочитат да наемат и хора с придобит местен опит. Тук идва проблема как се добива местният опит. По същият начин се среща и тази трудност в България. Много хора избират да доброволстват за опит и препоръки или стажуват. Има най-различни програми за това, стига човек да се поинтересува. Ясно е че е трудно и особено началото е много тегаво, но така стоят нещата. Никъде не е постелено.

Трето, всяка държава има институция която приравнява дипломите към местно ниво. Това ще рече, че дипломата, квалификациите и т. н. конвентирани към местно ниво, могат да бъдат със по-висока стойност или по-ниска. Много хора в чужбина минават допълнително и други курсове за да си подобрят уменията/квалификациите и да си увеличат шанса на пазара.

Пето, това за което говориш и отварянето на собствен бизнес е широко понятие. Далеч съм от мисълта че първите три поста от 1 до 3 си имат и на хабер за какво говорят. Това да имаш собствен бизнес на Запад не значи задължително да имаш компания и да си производител. Ти може да си водопроводчик, може да работиш САМ и пак да се водиш компания/фирма, тъй като като самонает се водиш такъв и сам си намираш клиентите или те те търсят. Вече ти как си намираш клиенти е друг въпрос. От теб по принцип после се изисква само да си плащаш данъците. Това дали ти сам си оправяш данъчната декларация или си си наел счетоводител пак е друг въпрос.

Другото което е, пазара на Запад е различен. Това което искаш ти е да не робуваш. Да, но как може да знаеш за пазар без да си стъпил на него? И аз преди да замина за чужбина проучвах, четох.. (адски много неща ми бяха полезни разбира се), но когато дойдох тук и чак тогава усетих какъв е живота насам. Тоест на теория е едно, на практика друго.. (или поне в частност). Аз съвет не мога да ти дам как да процедираш, но Аз лично, първо бих проучил пазара как е преди да инвестирам, за да не започвам от нулата.

А това което търсиш ти е по-лесният път - такъв по принцип няма. Но кой-знае.. думата няма начин също е широко понятие.. ;)

Всеки със възможностите си. Това диплома и умения също са широко понятие.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 дни
hash: d375aee685
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами не случайно Великобритания искат да напуснат Европейския Съюз възможно най-скоро и това ще стане с референдум през 2016 или най-късно 2017 година. Много специалисти твърдят и че кризата в Гърция изобщо нямаше да съществува, ако не бяха се присъединили към ЕС. Според мен и България беше в по-добро състояние преди да се присъединим. Като цяло ЕС е създаден от най-богатите държави (Холандия, Германия, etc. ), за да се възползват от бедните като нас или т. нар. "бели роби" и да ги експлоатират. Аз съм напълно съгласен с британците и съм против Европейския Съюз. За мен правилния път е държави като България, Гърция и т. н. да излязат от съюза и да си решат проблемите самостоятелно и чак тогава да се мисли отново за ЕС, защото в момента разликата например между България и Белгия е оттук до небето и е меко казано нередно да са заедно в ЕС. Въпрос на гледна точка.

 
  ...
преди: 9 години, 11 дни
hash: 3c76804ddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Специално за Германия всичко започва с езика - без немски просто забрави. ВТОРО- идва бюрокрацията и въртене поне 2 седмици за фирма (не говоря за просто Gewerbe, a истинска фирма - GmbH и т. н. ). Дори банкова сметка много трудно...
После - много лесно там си вече по ДДС - ЧЕСТИТО.
Има и както писаха горе Gewerbesteuer - просто данък за фирмата дори да нямаш никакви печалби.
Служители? ЧЕСТИТО - има 101 закона и организации, които ще те натиснат - ако плащаш 2000 евро заплата, смятай, че това работно място ти струва към 4 бона
ДАНЪЧНИТЕ - ОЛЕ МАЛЕ.
Мое прятелче има там като студент проста фирмица, за да разработи едни приложения за телефони. Както си стои и пие кафенце при мама (и на Запад не се изнасят точно на 18) и ЗВЪНЯТ СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАСТИ на данъчните - маскирани, какво ли не - да видели дали е бил верен адреса, защото не бил отгоарял на множество писма.
Човекът има фирма от 3 месеца, само разходи и нито евро спечелено. СМЯХ.
И третият, по-голям проблем - на Запад пазарните нисши са много по-заети от при нас. Хората са задоволени отвсякъде и така както не се доверяват да назначат българи за друго, освен за миячи на чинии, така и нищо не искат да купуват от теб. защото нямат доверие.
Бизнесите с фастфуд (дюнерчета и тем подобни) ги държат китайци, турци, араби и тем подобни - ресторантите са на италианската и китайска мафия... (забрави), дори цветята ги продава организирана група... а виатнамците поне в Берлин.
Българите често имат т. н. Гевербета, но става дума по-скоро за вид самоосигуряващи се на свободна практика. Това е обаче по-скоро начин да се заобиколи трудовото законодателство, отколкото свободна фирмаджийска дейност.
Така например немските пощи (DHL) не искат да се занимават със синдикати, да плащат социални и пенсионни, а наемат на договор такива „фирмаджий“ - плащат им за бр. занесено писмо, за всяко пакатче. Стафките са от порядъка на 5 цента за писмо и 15-30 цента за пакетче. Прави си сметката колко трябва да разнесеш. Освен това трябва да имаш свои транспорт. Честито
Така не си и социално осигурен - т. е. нямаш право и на помощи, ако се разболееш. Здравни като фирмаджия плащаш жестоки - 350 евро и процент от печалбата!!!

Извод - стой си в махалата и се наслаждавай на свободията в бг, където Сульо и Пульо си направил фирма и бизнес.
Не дърпай дявола за опашката, защото навън паричките не растат по дърветата и българите сме вид цигани за тях.

.... и не говоря тук само за Германия.
Има страни като в Англия, където фирма се открива много лесно, но пак не ти се решава проблема с другите бакии и най-вече с пазара - кой ще те пусне на пазара (пазарните ниши са заети от монополисти или сенчести организации от Италия, Китай, пакистанци...тунезиици и какви ли не) и кой ще ти даде пари за предложеното. Дори таксиджия не можеш да станеш, защото ще расърдиш мароканците, тунезийците и турците и ще ядеш бой. Монтьорски гараж пак същото - тях ги държат югславяните в половин Европа. Мои познати с много големи сервизи в Бг решиха да направят малко сервизче във Виена - забрави. Ядоха бой и се прибраха ха ха, а отделно данъчни и полиция за разни глупости като те натиснат и отношението като включиш....

 
  ...
преди: 9 години, 11 дни
hash: 09ed9e7fdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   #8

То по тази логика човек да не си поставя никакви приоритети и амбиции, защото нямало да успее? !?

Това се нарича конкуренция/състезание на Запад. Нормално е да е трудно в началото когато си нов на пазара и трябва да се изправиш пред конкуренцията и да им отнемеш от клиентите. Това как си привличаш клиентите както споменах по-горе в коментара ми #6 е друго нещо. Разбира се, няма да се обяснявам как Аз си привличам клиентите.

Ти взе че изкара България като Рай за развиване на бизнес там? ! При малък пазар с ниска покупателна способност (освен ако не е за износ), и с мутренска конкуренция ли е по-добре да се развива бизнес там? Далеч съм от мисълта че ако сезирам властите в държавата където съм, ще оставят нещата така както ти ги представяш, за разлика от в Българя, където всеки среден бизнес (производители), се държат от политици, мутри, хора въртящи далавери под закрилата на някого си. И какво остава? Магазинчета където ходят хора без покупателна способност.

Там където съм, мога да съдя човек само защото ме е докоснал и ми е нарушил личното пространство - вярваш или не! От държава до държава има изключително голяма разлика в образованието, пазара, културата, законите и това как се спазват! Аз не съм напуснал България за да търся други хора или пари - напуснах я защото я смятам като неработеща система. Там където съм отишъл следвам законите такива каквито са и не се чувствам малцинство от това че ги следвам, защото знам че законите ще ме защитят.

Или плуваш или се давиш, със разликата че на едно място трябва да се оправяш с далавери а на друго с конкуренция, ако ме разбираш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 дни
hash: 9ceeddfcbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   " Специално за Германия всичко започва с езика - без немски просто забрави. ВТОРО- идва бюрокрацията и въртене поне 2 седмици за фирма"
Ами ела в България, с немски или английски, за да работиш, да видим, дали биха те взели някъде, освен ако не е някой бар, чиято клиентска база е от Германия и Англия. Ако си такъв специалист, в дадена област, че биха направели компромис, следователно ще си достатъчно интелигенте, за да научиш езика на работно ниво. А и тези две седмици, за дадената фирма, са ти последния проблем.
"Здравни като фирмаджия плащаш жестоки - 350 евро и процент от печалбата!!! " - Фирма, чиято печалба, ако има такава, е толкова ниска, че 350 евро са "жестока" сума. Извинявам се, но как смяташ тогава да платиш на работниците си? Или ако нямаш такива, защо изобщо минаваш през целия процес, щом не можеш да си позволиш тази относително малка сума?
В Дания, таксиджиите са основно араби и турци, защото малко хора искат да кара пияндета в 3 през нощта. Но в дневните смени, виждам основно местни хора.
А и примера ти, за пощальоните е направо смешен. В коя страна от този свят, тази професия е доходоносна. Това си е жива хамалщина, и последния път когато проверих, никой не дава особено пари за подобен вид работа.
"Мое прятелче има там като студент проста фирмица, за да разработи едни приложения за телефони. Както си стои и пие кафенце при мама (и на Запад не се изнасят точно на 18) и ЗВЪНЯТ СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАСТИ на данъчните - маскирани, какво ли не - да видели дали е бил верен адреса, защото не бил отгоарял на множество писма. " - Как така, няма да си отговаряш на писмата? Ами какво очакваш да стане? Естествено е да има проверка.
Ако имаш нужното образование, език, маниери и култура, то всяка една от гореизброените страни, ще ти се стори много хубава, та дори и България. Разбира се, ако искаш да мааш кючеци, да минаваш на чарвено и да се правиш на ударен, всеки път, когато те потърсят от властите... няма да стигнеш далеч.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 дни
hash: ee15a9cd0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За Англия специално мога да кажа... Това се получава защото западните страни си имат техни образователни стандарти, които не са еднакви във всички държави от ЕС/конкретно в БГ и се получават разминавания. Освен това те държат на практиката повече, а не на тапията. Много хора започват работа и системата ги издига с различни обучения. Иначе в колеж или университетучебния процес е 50% теория и 50%практика и то на съвременно модерно ниво с последните новости. Държат и на препоръките от предния ти работодател. После като се започне работа непрекъснато има опреснителни и образователни курсове за новостите в областта.
Друго -езика може да не е достатъчно добър за съответната длъжност...
Освен това, ако става въпрос за място, където има директна комуникация с клиенти аз съм свидетел, че източноевропейците имат различен манталитет, който е различен от местния и от това могат да се получат конфликти в работата.... Работила съм 7 години в местната община в отдел "Интеграция и култура" и имам преки наблюдения.
Друго-дори за местните току що завършили специалисти е трудно да започнат веднага работа по специалността, какво остава за човек дошъл от някъде си. И после-ама англичаните са лоши....
Я ми кажете откровено ако вие сте работодател и за някаква позиция кандидатства човек да кажем... хайде да кажем от човек от бившия соц. лагер, да не казвам от Грузия или Ливан например и имате и един българин вие кой бихте предпочели и защо? Вероятно българина нали-ами ето.
И като сложим всичко това на кантара, ето, че един местен човек с местна квалификация, манталитет и култура е по-подходяш от някой преходящ.... освен ако системата е на голям зор за специалисти и ще те вземат да запълваш някоя дупка някъде... Така директно взимат само лекари и ИТ специалисти например.

За личен бизнес-тука нисшите са заети и всичко е в ръцете на големи компании, кооперативи и други подобни и никой не преритва да си прави фирмички както в БГ. Хората гледат да се издигат в работата си, а не да си правят собствен бизнес. Само пакистанци, индийци, араби, китайци имат някакви складове или ресторанти.
Много рядко англичани държат магазин или салон, а други поддържат семеен бизнес второ или трето поколение.

 
  ...
преди: 9 години, 6 дни
hash: b49e9ec5c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Какъв бизнес? За ЕТ се изисква само регистрация на фирма и 26 евро такса. За всичко друго си има законови регулации, които трябва да спазваш. Било то при наемане на работници, за хигиена в гастрономията, за сигурност в производството. Порови се в нета, има инфо за всичко. Немците инфо не крият :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 29a8385d81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Че кой те спира. У почти сички държави в ЕС фирма за броени минути се регистрира.
Сульо и Пульо можели в Бг, ха ха... ми че и в ЕС могат, ама кво ли ще спечелят ще ми е интересно да разбера...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker