Той замина, а аз накъде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Той замина, а аз накъде?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 1990 пъти
Казват, че когато споделиш, ти олеква. Затова и аз ще споделя своята история тук, и макар в заглавието да се колебая, вече почти съм взела решение. Просто искам да споделя, а може би ще чуя гледни точки, които досега са ми убягвали.
Преди 4 месеца приятелят ми замина в Англия да работи. На договор е и този месец изтече изпитателният му срок. Работи като шофьор с C + E категория в една селскостопанска ферма. Тук аз работя в публична институция. Приятелят ми настоява да замина при него. Истината е, че вътрешно решението го взех бързо, защото го обичам и искам да бъдем заедно; в момента ми липсва много. В България имам възрастна роднина, с която имаме ммного силна емоционална връзка и ще си липсваме също. Дори някак си се чувствам виновна, че я оставям тук. Нейната дъщеря е близо и винаги ще се погрижи за нещо ако има нужда, но с мен винаги се е чувствала най-добре.
От друга страна, миналата година завърших висшето си образование, а от около година и половина работя по специалността си. Ако замина в Англия най-вероятно ще работя каквото и да е, поне в началото (напр. в пакетажния цех на фермата). Разбира се, това не ме тревожи толкова, тъй като и след 5 години мога да започна отново в сферата на специалността си. По-скоро се питам постъпвам ли правилно като слушам единствено сърцето си.
Важна подробност е и че с приятеля ми сме на 25 години, от 5 години имаме връзка, но не сме живяли заедно, означава, че освен с живота в чужбина ще трябва и да се приспособяваме към характерите си в условия на битовизъм.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: e0a7292eb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз не бих заминала. Такава работа няма да си намериш повече, а в Англия ще работиш като чистачка или във фабрика като 99% от българките там. Моя близка е там във фабрика и изнемогва. Роди дете и не знае как ще го храни, иска да мине на социални помощи, защото няма детска градина, но на социални помощи никъде не се живее, а се преживява. След наем ѝ остават колкото за храна, а детето го храни с помощ на родителите си от България.
Твоят приятел и у нас можеше да си намери добра работа. Не разбирам какво прави там. Международен шофьор на ТИР у нас взима над 3000 лв. заплата, а в страната към 1200 лв. чисти (познавам такива хора). Заедно с твоята заплата бихте живяли добре и най-важното - не плащате наеми. В Англия ти ще си кукуваш сама, докато той е по курсове и к.. ви и ще чистиш на хората след изморителната и гадна работа в някоя фабрика, каквато никой англичанин не хваща да прави вече. Прави си сметката, но отиди, виж, за да не съжаляваш после, а можеш да си пуснеш и неплатен отпуск мисля от 6 м.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 4357229936
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До номер 1: Цитат от теб "Англия ще работиш като чистачка или във фабрика като 99% от българките там. " Недей, гл*пачке, да съдиш по себе си. Ако ти работиш като чистачка, не означава, че и останалите 100 % работят като такива. Това си е твой проблем.
Към авторката: има една приказка, че очи, които не се виждат, лесно се забравят. Често разстоянието разделя хората. Ако работиш на хубава заплата, недей да заминаваш да Англия.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: eda2454d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Офф н 1, кaкво ти се е случило нa тебе, че във всякa темa зa чужбинa лудвaш? Сегa пък чaк и по курви го прaти човекa нaбързо, a нея дa чисти.
Aвторке, върви! Помисли си го тaкa, дaй си 6 мес. примерно дa провериш кaк би било, кaк би се чувствaлa. Основното рaзбирa се е, кaк бихте живели с него зaедно и то при тaкивa условия. В смисъл ти първонaчaлно ще рaботиш нещо под нивото ти. Кaк ще се отрaзитовa нa връзкaтa ви. Дaли ще си помaгaте, подкрепяте, докaжете или нaпротив. След половин- еднa годинa aко всичко е ок и си добре ориентирaнa в обстaновкaтa, aко решите дa остaвaте тaм, ще можеш дa си търсиш и по- добрa рaботa.
Риднинaтa си в Бългaрия можеш дa чувaш и виждaш всеки ден по скaйпa примерно. Освен товa, нaли дъщеря и е около нея.
Бългaрия е ужaсно място, опитaй тaм. Винaги можеш дa се върнеш, но поне опитaй. Сaмо неуспели или мутри с интереси се връщaт след поне годинa престой. Мнооого години съм нaвън и достaтъчно нaблюдения. Зaщо кaзвaш, че слушaш единствено сърцето си, в опозиция с рaзумa ли е? Кaкво ти кaзвa рaзумa? A aко се зaмислиш зa в бъдеще, брaк, децa... къде смятa рaзумът, че ще сa по-добре и сигурни? Днес сбъркaх дa отворя бг новинaрски сaйт. " Дядо пребит пред внуците си о неонaцисти бългaри, които помислили 11 год. му внуче зa цигaнин". Детето е от бг произход, учело в елитнa aвстрийскa гимнaзия, били нa почивкa в "родинaтa".
" 3 три годишно дете пребито от две 18 год. които били нaети дa се грижaт зa него". Детето е с опaсност зa животa...
Кaкво още му трябвa нa рaзумa ти aвторке? ! Млaдa си, с обрaзовaние си, обичaте се с човекa, ще имaш по- добрa рaботa след мaлко време и съвсем друг, нормaлен, сигурен и спокоен живот.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b3baed7f35
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Най-вече зависи ти какво искаш, то в живота не пречи да се пробват нови неща. Като цяло стой въпроса дали работата е по-важна или да си човека, например той е избрал работата, вместо да остане при теб, а сега на теб ти предстой избор по въпроса.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a77e0d8b4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До номер 1
Живея в София при братовчедка си. Заплатата ми е 450 лв месечно. От градче близо до Благоевград съм и приятелят ми, преди да замине, работеше в Благоевград. Така че, ако дойдеше при мен в София, тъй като аз не си намерих работа в Благоевград, моментът с плащането на наем за квартира си остава. Горчивата истина е, че каквото и решение да взема, може един ден да съжалявам. Вероятно ако напусна сега, повече няма да си намеря такава работа, ако пък остана рано или късно ще загубя моя човек. Просто едното ще е за сметка на другото.
От авторката

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a77e0d8b4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Пак до номер 1
Той избра точно тази работа в Англия, защото прави кратки курсове и се прибира всеки ден, за 4 месеца е спал само два пъти по път в камиона. Вариант тираджия сме го изключили изобщо ако сме заедно. Никога не бих отишла ако щях и там да съм сама.
От авторката

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 49771e4bd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Подкрепям 1 - много модерно стана всички да заминават в Англия и да живеят съвсем малко по-добре, че дори може и по-зле, отколкото в България. Само че евентуално малко по-добрият стандарт се компенсира от липсата на добра социална среда, отдалеченост от роднини и тн...

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: f3be2e9bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Определено, ще изгубите отнощенията си, ако не отидеш, не се знае може да си намериш хубава работа, сега какво работиш? Определено взимаш малко пари и то в София. Ако искаш да си с него-отивай. Даже така ще видите дали имате бъдеще заедно, дали ще се разбирате.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e0a7292eb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   от 1, виж, ти взимаш решенията за живота си, Авторке. Аз само изразих своето мнение, но по принцип не разбирам защо изобщо стоиш на 450 лв. заплата. У нас средната работна заплата е над 800 лв. Ти и в Англия ли ще работиш на минимална заплата? На социални помощи ли се надявате? Какъв ви е планът за начин на живот и бъдеще - ти да чистиш по къщите или във фабрика, а мъжът ти да е по камионите, да се прибира да спи у вас и толкоз?
Ами моята най-добра приятелка е съпруга на ТИР-аджия в страната - той 2 дни е на курс, 3 дни почива и си гледа семейството, а заплатата му е нето към 1200 лв., което за града ни е много добре. Тя работи в бензиностанция на касата за 800 лв. чисти и ѝ предлагат да стане управител, защото се смени собственика и я харесаха (има и образование) - скоро тя ще взима нето също над 1000 лв.
Има възможности и у нас за добър начин на живот ако човек търси, доказва се и рискува. Ако си стоиш на едната работа за 450 лв., то и в Англия ще кибичиш по същия начин. Да, може там минималната заплата да ти е 6 паунда на час, но и разходите са други, платиш си данъци и осигуровки, НАЕМ не те викнат няколко дни на работа заради разни проблеми и после си на червено. Масово българите в чужбина живеят от ръката в устата и се луташ за този, който духа, но пак казвам - отивай като искаш, кой те спира? Няма какво да губиш - работа за 450 лв. винаги ще намериш. Извинявай, но какво работиш, защото в Автомивката, където си мия колата взимат повече.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a77e0d8b4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Работя като младши счетоводител в администрацията. И да, има такива заплати и в София. За човек, който тепърва започва да трупа опит се започва от нулата(не си в позиция да имаш големи претенции към заплатата). А този опит не се придобива с 6 месеца работа, трябват поне 3 години докато придобиеш знания и увереност в себе си (говоря за себе си- може би сгреших, че се ориентирах в публичния сектор, а не в частния, тъй като и счетоводството има разлики, но това е друга тема). Въпросът е, че след още година и половина може би ще имам по-високо платена работа и опит, но най-вероятно ще изгубя друго. А иначе тук също мога да си намеря по-платена работа като касиерка в бензиностанция, но в този случай ще съм в същото положение като да лепя етикети в пакетажния цех на английска ферма - все е труд без квалификация.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: de0cddfbbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Да, по-големият процент от хора може би работят като чистачи, поддръжка в метрото, склададжии или са в строителството. Не малък е процента на хора обаче, които работят квалифицирана работа и са добре платени за това което вършат. Много хора са и self-employed и развиват бизнес поради големият пазар който им се предлага, дори и имайки се в предвид изключителната конкуренция и завзетите пазарни нисши.

Най-голяма грешка правят тези които отиват да работят в Лондон на ниско платен труд. Лондон е най-скъпото място за живеене с най-много разходи за поддръжка на жизнен стандарт.

Във UK нещата стоят така, че като цяло англичаните трудно допускат хора в техните кръгове и е точно така както в България, когато ние българите трудно бихме допуснали циганите в нашият слой. Нещата стоят така, че всеки етнос си оправя своите хора и на много места за да получиш позицията трябва да те препоръчат. В случая пакита оправят пакита, поляци помагат на поляци, индоси на индоси и т. н.

Примери за дискриминация имам много.

Така че като цяло в UK за да успее човек, трябва наистина да има какво да предложи и да се доказва ако иска да прогресира в случай че няма кой да го изтика. Който си мисли че UK е по-добре от България в отношение на "хора на някого си", тука е даже и по-зле защото дискриминацията е силна, явна и се прилага в пълна сила по законен начин.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker