Да отида в Германия,или да остана в България,за 400 лева? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да отида в Германия,или да остана в България,за 400 лева?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 3169 пъти
Здравейте. Майка ми се запозна с мъж от Германия, преди около година, и тогава тя замина при него, със сестра ми, да работят. Стоя там, почти година, но сега се върна, да се опита да вземе и мен. Преди 2 месеца, започнах работа в една фирма, за производство на лекарства, кремове за лице и т. н. Заплатата там е 400лв месечно, а работя с отрови (като цианид и т. н. ) А пък, работното място е в такова ужасно състояние, че не е за коментиране. Майка ми предлага, до края на месеца да съм решил, дали искам да замина за Германия, иначе след това няма да имам такава възможност никога. Проблема е че не знам грам немски език (но за разлика знам английски, но чух че Германците не го знаят английският, и мразят хора който го говорят. ) Те работят със сестра ми като камериерки, за 800евро месечно. И имат познат Българин, който работи на черно (строител) и ако евентуално се съглася да отида, щял да ми помага да работя с него, като за първа работа.

И сега всичко зависи от мен, дали искам да остана, или да отида в Германия. 5 месеца търсих работа тук, но все без успех, защото нямам никакъв опит, след като завърших миналата година. (Сега съм на 20г. ) Докато не ми се обадиха от тази фирма, с отровите за 400лв. Ако отида, не знам дали ще мога да свикна в друга държава, дали ще науча езика, няма да имам никакви приятели (не че и тук имам де) а и ако не се получи, няма да имам работа и в България вече.. какво да правя? Моля ви дайте ми съвет. Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 1ff4d10ea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти си луд, ако не заминеш. Взимаш 400 лв, които няма да ти стигат само за лекарства след още няколко месеца работа с отрови. Така го мислиш, все едно работиш като изпълнителен директор за 5 бона заплата.

Дори да се върнеш пак в България, не можеш да ме убедиш, че няма да си намериш работа за 400лв. Те такива абдали под дърво и камък ги търсят тука.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 778e67fac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Виж, българите имаме право едва от 01. 01. 2015 г. да работим нормално в Германия и другите ЕС-държави на трудов договор и всичко, така че не знам откъде майка ти е решила, че след края на годината нямало как да се ходи на работа на Запад. Това не е вярно - можеш да отидеш когато си искаш, а Германия не се е поместила от мястото си в последните няколко хиляди години - не е остров, няма да ти избяга или да потъне.
Не си пишеш годинките, но според мен едно нещо ще ти избяга за разлика от ГерманияТА - възможността да хванеш някаква професия, някакъв занаят.
Човек цял живот може да стане камериерка - това не е професия, която изисква някаква квалификация, но ти на твоята възраст и може би точно в това предприятие имаш възможност да си хванеш „занаят“. Не знам точно какво работиш, но може би е нещо специфично, в което вече си добра - въпрос на време да минеш в качествен контрол или у нас имаш достъп до курсове за разни професии - фризьор, масажист, готвач и така нататък, с което после да изкарваш добри пари.
Можеш и да запишеш задочно някакво професионално образование в професионална гимназия, изобщо имаш у нас достъп до някаква перспектива да си подобриш положението, докато отидеш ли в Германия днес, тя кариерата ти е ясна - цял живот ще чистиш мръсотиите на чуждите хора по хотелите за под минимално възнаграждение и при огромен натиск да свършваш еди колко си стаи за еди колко си време, което често е невъзможно и работиш отгоре без заплащане.
Да, тук и сега 800 евро ти се виждат много, но за съжаление в Германия това са малко пари. Там средната заплата е над 3000 евро, стандартът е друг и ти с 800 евро принадлежиш към най-бедните в обществото и нямаш достъп до социалния живот на страната - т.е. интеграцията почти невъзможна.
Език за такава работа не ти трябва и лошото е, че няма и да ти потрябва - никой немец няма да те погледне за нещо повече от това да му изчистиш мръсотиите, а такава задача се обяснява с 2 изречения. Да, временно може да ти се стори добро решение, да ти се сторят 800 евро многото пари, но дългосрочно погледнато ти рискуваш да си подкопаеш бъдещето и следващите 40 години да си на 800 евро и да миеш мръсотиите на хората по хотелите.
Стойността на тези 800 евро там е някъде като у нас 600-800 ЛВ., да определено ще са повече от твооте 400 лв. в момента (минимална заплата), но разликата е в перспективата - не смятам, че ти отидеш ли сега като камериерка без език ще имаш някаква перспектива за повече в Германия, докато у нас всичко ти е отворено в посока по-висока квалификация, изучаване на професия и развитие.
Интересното е, че дори да стоиш в предприятието където си, то все някога ще се изпъкнеш и ще минеш в посока качествен контрол или да обучаваш нови хора, все ще има някаква перспектива нагоре докато в Германия винаги ще си на дъното, а и няма какво да губиш - там и след 2 години ще търсят камериерки за 800 евра заплатка, но ти ако си под 25-30 години сега имаш възможност да си подобриш образование и квалификация у нас. Без език в Германия и това е невъзможно... а почнеш ли бачкане тази тежка работа там, само до език ще ти е...

Успех все пак и се надявам каквото и решение да вземеш, да си щастлива и доволна от живота си един ден... понякога трябва да мислим дългосрочно, не да избираме това, което за кратко ни се струва по-лесното.
Да, по-лесно е да отидеш сега там за 800 евра, но да видим дали след 10 г. ще ти е лесно... докато ако сега учиш някакъв занаят - ще имаш поне шансът да живееш един ден като средна ръка човек. Например един опитен готвач и у нас взима 1500 лв., а в Германия над 2500 евро и така нататък. Ти решаваш. Германия няма крака да ти избяга, но ЕГНто не прощава, а немците имат една много добра поговорка „Което малкият Иванчо не научи, големият Иван няма да научи“
Ти сега не си ли хванеш хляба в ръцете, цял живот ще блъскаш за под минимално възнаграждение.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6a6873e50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Според това, което прочетох сама се опитваш да се обедиш да отидеш в Германия. Иди, виж ако ти хареса остани. Всяко начало е трудно. Пробвай се, може пък там да ти хареса. А ако ли не-върни се. Какво като отначало ще си без работа, все ще си намериш друга. Дай Боже дори по-добре платена. Все пак Германия са по-развита страна от нашата, за езика.. както аз обичам да казвам "цял живот не стига да се научи немския" :Д това в кръга на шегата, разбира се. Така че според мен замини и виж как ще е. Иначе ще си мислиш-какво ли щеше да е ако бях заминала? И все пак последната дума е твоя. Каквото и да направиш все ще е добре.
Успех ти желая, каквото и да решиш! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 262a2aab95
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разбира се, заминавай и се развивай!
Тук някой ще опитат да те убедят, че във Германия е зле, че няма да си доволен - не случай подобни лъжци.

Език се учи на средно ниво около 4-5 месеца или по-малко.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 26f117514b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Първо, 800 в Германия и 400 лв. в България са едно и също общо взето. Дори тук ако не плащаш наем, можеш да живееш по-добре. Второ, не знам къде ги намирате тези работи за по 400 лв. заплата. Аз в момента работя на морето за 800, а в София най-ниската ми заплата е била 600 лв, като съм стигал и до над 1000. В момента съм студент, така че за мен това са добри пари. Предполагам си в провинцията, така че според мен ако ще се местиш някъде, то опитай в София, защото първо - 800 евро за Германия не са никакви пари и второ - без немски не си и помисляй да заминаваш. Това важи за всяка една държава. Ако не говориш местния език, няма смисъл да емигрираш, защото си обречен на провал. Желая ти успех, каквото и да избереш!

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 12aaa937f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Нищо не губиш да пробваш, езика ще го научиш бързо, ако не ти хареса винаги можеш да си дойдеш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 0fb87c2431
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Сaмо еднa зaблудa ще ти изясня- почти всички немци говорят aнглийски!!! Не е вярно, че мрaзят aнглийският език или нещо подобно. Стaрите фaшисти мрaзят aнгличaни, но товa е другa темa и нямa общо с езикa.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b25e5ae26e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Аз съм номер 1 и съдейки по звездички, има доста възмутени. Ами като сте с робско мислене се тровете за 400 лв, трябва да има и такива хора, че иначе някои бизнеси щяха да фалират.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 778e67fac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   н 7, ще ти разруша твоята илюзия, но немците действително не знаят английски и то не защото мразили Англия или английския, а просто защото нямат капацитета, нуждата и желанието да научат какъвто и да е език. Да, поназнайват елементарни неща, най-вече за да обикалят из държавите като туристи, но разчитат преди всичко хората и в чужбина да им знаят езика и не от национализъм, а просто, защото 70-80% от немците имат 10ти клас образование, работят хората от 16 годишни, правили са някакъв Ausbildung за професия и не им е трябвал език.
Много добре знаят езика хората с Abitur - 12 клас образование и висшистите, но това са 20-30% от населението и едва ли една камериерка ще има вземане-даване с такива хора.
В един хотел знае английски управителят, разбира се, после на рецепцията ПОназнайват (ниво b1, не повече) и келнерите са на ниво A2-B1 ако има ресторант, но до тук.
Няма никой, който отговаря за чистотата да знае английски дори на ниско ниво, но няма проблем - обясняват ти с ръце и крака и се сещаш, за такива работи английски не трябва, всъщност... никакъв език не трябва, а здрави ръце да бачкат и здрав гръб по цял ден да си прав, да мъкнеш прахосмукачки из етажите, боклуци, пранета, а и здрави нерви трябва да имаш, защото всяка грешка при такова занятие се вижда, а немците са и перфекционисти (и ниско образованите)... тогава да видиш как крещят и не ти трябва да разбираш езика, за да разбереш, че си сгафил.
И всичко това за 800 евро и без перспектива най-важното за повече.
Като студент можеш и за по-малко да работиш, но знаеш, че имаш бъдеще, но да отидеш там заради едното бачкане от ръката в устата просто не си заслужава и заради неща като климат, действително дистанцирани хора, начинът за живот не е привичен за нас и още куп неща, които човек не може просто да ти плати с 800 евро, а едни 5 000 евро и нагоре трябва да взимаш, за да ти компенсират работата това да им живееш в държавата и да им ядеш „храната“ и пак се замисляш дали си заслужава. За 800 евро просто не си заслужава за МЛАД човек. Хайде, майката на Авторката е ясна - за нея това е добро решение, но за Авторката животът тепърва предстои, тепърва има хиляди възможности за повече от това да чисти тоалетните и да сменя гнусно спално бельо на хората, а ако не успее - камериерки винаги ще се търсят, Германия винаги ще си е там и няма да остане Авторката без камериерска „кариера“... до края на годината :) Ха, що за глупост е това - и след 5 години да отиде, и работа и заплата ще са същите, и Германия ще си е същата, защото такива държави не се променят като у нас. Няма какво да ѝ избяга с две думи, освен че за майка ѝ и сестра ѝ ще е по-лесно ако и тя отиде да се набута, за да си делят битовите разходи и да са заедно, но специално за Авторката не виждам някакво предимство..

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9a03e4a5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Н 9, aз съм 7, зa пореден път се убеждaвaм, че прости си билa сред нaй- ниските прослойки нa обществото тaм, зaтовa и толковa и ТAКИВA сa ти знaниятa. Повтaрям- почти всички немци говорят aнглийски, ти aко си билa сaмо сред нискоквaлифицирaни без обрaзовaние е нормaлно дa сa ти тaкивa впечaтлениятa, не те не сa цялa Гермaния, a сaмо мaлкa чaст от нея. До преди 40-50 г. по- мaлко от 50% от нaселението сa имaли средно обрaзовaние. Е, след тези години УЧAТ. По последни стaтистики, 70% от новото поколение учaт и висше. Виж, много си нaдъхaнa, озлобенa някaк по тия теми, но дори зa 800 евро дa рaботи тaм, пaк ще е по- добре и го знaеш. A кaто е млaд човек, може дa изкaрa и някой курс, преквaлификaция или дори дa продължи обрaзовaние тaм. Не всички зaвървaт кaто теб, сред ниското и озлобени.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 778e67fac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   н. 10, може би моята представа за знаене на език просто се различава от твоята :)
Аз никъде не съм била сред неквалифицирани люде, но не съм сляпа за начина им на живот и често съм помагала с каквото мога, уважавам труда им и винаги оставям бакшиш и на камериерките, което обаче не значи, че съм била такава - просто не съм сляпа за тежката им работа, а аз уважавам трудещите се хора по принцип.
Обаче всеки млад човек с някакъв минимален шанс би следвало да се бори за образование и/или професия, а ниско квалифицираният труд можеш винаги да упражняваш.
И не е вярно, че толкова немци учили били висше образование. То с 12 клас излизат 30-40%, а от тях много правят Ausbildung или са с Fachabitur - т. е. имат си професия и изобщо не записват висше. Да, расте и там делът на записалите висше, но колко завършват е друг въпрос.
Аз все по-рядко съм в Германия, но ни се е случвало там по инерция да поръчваме на английски в заведение или в пекарницата и те гледат тогава с огромни очи, извиняват се 100 пъти, че не те разбират и действително не те разбират. Който не ми вярва - отидете и мръднете малко извън туристическите забележителности и местата с туристи и се пробвайте на английски там да се оправяте - питайте например минувач на пътя за посока или превозно средство и по-вероятно ще намерите човек с руски или полски майчин от това някой на разбираем английски да ви обясни пътя. Един човек в пекарница не знае и елементарни неща, но не му и трябва на човекът да знае английски - защо да знае не разбирам. Това не е въпрос на национализъм.

За мен знаене на език е всичко на ниво B2 и отгоре. До B2 си е поназнайване, да може да се оправи човек. Повечето немци са под това ниво - с нахалство и креативност се оправят като са на път, но усетят ли, че някой в хотела им или в туристическото дружество знае немски, много се радват.
Не случайно си падат по корабните пътешествия и ол инклузивите, където ги посрещат и изпращат на немски.
Имат и комплекси специално спрямо американците и не е вярно, че не искат да учат езика, но просто не могат, така както и у нас повечето хора и да искат не могат да научат език. То и в Швейцария да отидеш не говорят всички хора четирите официални езика - във френската част си говорят френски, в немската си говорят немски и така нататък, но може би за теб да знаеш стотина думи и да сглобиш едно просто изречение е знаене на език. Е, ще те разочаровам - това е просто едно нищо. Ти ако и с такъв немски се блъскаш там, не знам за какви „слоеве“ изобщо имаш претенция.
800 евро изобщо на Запад от Белград не са пари, и ти го знаеш :), с тези пари дори сам човек не може да оцелее - ако се наблъскат много хора в едно жилище ще може да избутват, но за това ли ходим по чужбините - да блъскаме като роби за 800 евра. Ами то това като стандарт на живота дори може да ти е под начина на живот, който момичето има днес, защото у нас си живее без наем, има ниски разходи или ще живее маргинално по-добре от с 400 лв у нас, но на каква цена? Подкопава си бъдещето - Автобиография камериерка. Ами работи го ти това 40-50 години до пенсия да видим дали е лесно и заплатата няма да се промени - ниско квалифицираният труд винаги е ниско платен, но като е млад човек поне има шанс да промени нещо, хайде - майката вече е друг въпрос, а сестрата явно си е направила своя избор, но защо и Авторката трябва да се пържи в общия кюп?
Аз на нейно място и елементарна възможност за някаква професия да имах, бих я сграбчила. Ако знаеше езика на ниво B2 - ОК, нека ходи да прави Ausbildung поне в Германия, но без език е за никъде в Германия и английски помага само при високо квалифицираните хора, в академичните среди, в интернационалните фирми...не сред камериерките :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9a03e4a5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хaхa, н 11, знaм много добър немски, но в Гермaния говоря основно нa aнглийски. Поръчвaм си от зaкускaтa до вечерятa нa aнглийски, с кaмериерките също нa aнглийски- ВСИЧКИ ме рaзбирaт и отговaрят също нa aнглийски.
Съжaлявaм, но мен трудно ще ме убедиш :). A зa трaмплин 800 евро, при положение, че ще живее при мaйкa си нa първо време сa добри пaри.
A и дa реши дa си нaеме сaмa квaртирa, след три месечен договор може дa си нaеме двустaен aпaртaмент с друг човек и дa си делят нaемa, който ще е 400-550 евро. Не ми говори зa големите нaеми, че веднaгa ще прaтя линк :))). Месечни рaзходи -100 евро зa ток, пaрно и т. н. в крaя нa годинaтa изрaвнявaне.
Хрaнa- зa сaм човек около 200 евро.
Дрехи, по нaмaлениятa... е, aко си билa тaм, знaчи знaчи знaеш, че може дa си купувa мaркови дънки зa 20 евро.
И кaкво... дaже ще пести, aко реши.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b4e55ce4a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Не съм чел коментари, но смятам че трябва да заминеш. Казваш, че в Бг нямаш много приятели, взимаш 400 лева месечно и се тровиш. В Германия ще имаш възможност за ново начало, личи си, че не си много щастлив тук, това е твоят шанс според мен. Добре е, че там са сестра ти и майка ти, които могат да те подкрепят, да ти покажат всичко тук и да си донякъде подготвен за живота в чужбина. Успех

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c28267181b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 11, а случайно да ти е минавало през главата, че немците ви гледат с огромни неразбиращи очи, когато говорите на английски, заради вашия кофти акцент и лош английски, и най-вероятно не са сигурни на какъв език изобщо им говорите.

Номер 12 е напълно прав/а. Дори в Кауфланд касиерките знаят английски.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ace212a311
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Тръгвай и не му мисли много.
Тази работа тук в Бг те убива, може да убие или осакати и поколението ти дори.
Ако там успееш да работиш в строителството, ще получаваш много повече от 800 евро.
Можеш и дори да кандидатстваш в някое висше учебно заведение, ако добре се справяш с английския. Имат си и англоезично обучение. Пък може и да понаучиш немския като изкараш курс.
Не подминавай тази възможност, щом имаш близки там.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 594d31d8d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От автора:

Само да изясня, че съм момче, и на 20 години (мислех че ще го разберете от писането ми) А и в Германия, не съм казвал че ще работя и аз като камериерка, като майка ми и сестра ми. :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 693c07189d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Това, което мога да кажа е че сьм бил на мястото ти. В момента изкарвам 1700 - 2000 евро чисти, не сьм доволен. 5-та 6-та година ходя сезонно неквалифициран труд сервитьор кухня и т. н. Имам висше образование. Не намирам по спец. си работа, няма какво да ме задьржа, семейство. На 26 сьм. Мисля, че не си заслужава да ходиш по строежите, поне имаш сериозна работа, с перспектива, най-важното. няма да спечелиш от нискоквалифициран труд. И ако ще ходиш, иди някьде с език.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: faf31eef64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Момченце, най-голямото ти предимство сега е че си на 20 години, но ще го пропилееш, ако се хванеш като строител на черно или каквато и да е бачкаторство за 800 евро като майка ти и сестра ти. Иди в Германия, но се запиши да следваш нещо смислено, а работата гледай да е толкова, колкото да свържеш двата края, докато завършиш следването. Изисква се търпение, но ще успееш, германците са си измислили добре системата за студентите - евтини транспорт, общежития и прочие. Като обикновен работник те очаква ценови шок с твоите 800 евро. За твое сведение толкова е наема за един апартамент от 60 квадрата в големите градове. Никога няма да изплуваш ако не придобиеш квалификация, с която да имаш шанс за нормална работа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 26f117514b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Аз съм живяла в Холандия и Германия и разликата между 2-те е от тук до небето, нищо, че са съседни държави. Първо, Германия е най-подтискащата и отегчителна държава, в която съм била. В Холандия не е много по-различно, но е една идея по-добре. Може би е заради климата - и в двете държави е отвратителен. И второ, немците наистина НЕ обичат да комуникират на английски. Приятели са ми разказвали как немци, които владеят английски, нарочно отказват да го говорят и признават само немския. В Холандия е напълно различно. Въпреки, че хората си държат на холандския и за работа трябва да го владееш, те са много по-отворени да комуникират на английски. Аз бях удивена как 90% от холандците говорят безупречен английски на наистина много високо ниво. От тийнейджъри до баби и дядовци. В началото не можах да повярвам, че всеки втори говори толкова добър английски, въпреки, че това не е официалния език на страната. След няколко години прекарани навън, мога да ти кажа, че в Европа няма смисъл да се емигрира. Просто отношението към нас е отвратително и дискриминацията е огромна, най-вече във Западна Европа. Емигрирай само ако имаш възможност да отидеш в САЩ, Австралия или Канада. Все пак успех, каквото и да решиш. :)

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 778e67fac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   н 14, мъжът ми има американско потекло, живяли сме и в САЩ за малко, аз съм с езикова гимназия и имам американски акцент, защото американци по една програма ни бяха учители :)
Просто немците не се чувстват сигурни на английски и не знаят езика. Не е прав 20 - за холандците е лесно да научат английски, близки са им езиците, те знаят и немски, и английски, а немците не се чувстват сигурни на английски и затова така става - с холандци на немски. Просто ги е срам и страх да не се объркат, а и младите българи вече по-добре говорим английски от немците - срам ги е и предпочитат да говорят на езика си ако знаят, че го знаете. Имам много приятели, роднини в Германия - няма какво да ви лъжа за това. При французите е сходно - не знаят просто езици, но немците поне на ниско ниво знаят и могат да се оправят, а ако за вас А1 и А2 са знаене на език - ОК, знаят английски, но за мен от В2 нагоре е знание някакво на език, другото е поназнайване и да си купиш хляб.
В Германия особено в държавните институции никой не говори английски -там леличките са с 10 клас образование, направо ще цъфните и вържите без език в Германия. Дори за строеж и камериеР (да, мъже има също, Авторе - това ще работиш поне в началото) ви трябва някакъв език.
На строеж ще изкарваш повече, но до 1200 евро, а и 2000 да изкарваш пак са ти малко. Ще отидеш и ще видиш сам какво е да се блъскаш без идея, без език и без пари в чужда държава.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 72de708385
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Aвторе, рaзбрaхме че си момче :).
Понеже имa и професия room boy ( мъжкият вaриaнт нa кaмериеркa) в Гермaния и я рaботят много мъже, пък и предполaгaм е по- леко, от колкото в строителството. По принцип 800 евро нето, ще дойдaт около 1250 бруто, сa мaлко без нaстaнявaне. Толковa би трябвaло дa е, aко е с нaстaнявaне и хрaнa. Кaкто и дa е, нa място ще видиш кaкво може.
Дa се тровиш обaче зa 400 лв. е лудост. Сегa си млaд, но скоро оргaнизмът ти ще те нaкaже зa мaлтретирaнето.
Зaминaвaй, учи нa място, рaзвивaй се, изкaрaй поне курс някaкъв. Aз пътувaм двa пъти в годинaтa зa Гермaния, говоря и рaзбирaм рaботен немски, но ми е супер противен този език, зaтовa говоря нa aнглийски. Сaм ще се убедиш, че дори в мaлките квaртaлни бaрчетa келнерите го говорят.
Пробвaй се, пък след около годинa дa речем, кaто поне мaлко се ориентирaш в обстaновкaтa ще решиш кaкво прaвиш нaтaтък. Но е глупaво дa не приемеш, кaто aлтернaтивaтa е рaботa с отрови, зaплaтa зa оцелявaне съвсем по ръбa и никaкво рaзвитие.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: c28267181b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Номер 21, не знам тогава защо нас (на които английския не ни е роден език) ни разбират на английски, пък вас не.
Иначе за държавната администрация, дори и да знаят чужд език, е нормално (и задължително бих казала)да използват само официaлния за държавата език. То неслучайно е държавна администрация, а не увеселителен парк.
Не знам къде по света има държавна администрация, която да се нагажда според езиковите знания и предпочитания на гражданите.
За това си има преводачи и т. н.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 4801d3cb56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Авторе, какво да ти кажа? Тази работа за 400 лв. в България въобще не си заслужава да я пазиш. Такава, че и по-добра винаги можеш да си намериш. Като човек, който е от над десетилетие в Германия, мисля че е по-добре да заминеш и да си пробваш късмета. Съветът ми е обаче да не заминаваш веднага. Първо изкарай някой и друг курс по немски в България. Първо ще ти излезе много по-евтино. Второ, средата, в която ще го учиш, ще е по-добра. Там в началния езиков курс ще си с някакви емигранти (бежанци) събрани от кол и въже, както се казва. Трето, много по-лесно е в началото, ако ти го преподава някой, който може да ти обясни нещата на български, така че да разбереш основите по-добре. Изкарай си поне А1 и А2 в България и тогава отиди. По-горе много изписаха за английския в Германия и виждаш, че явно е според зависи. Някои си поръчвали яденето на английски... ами хубаво, но това зависи много от ресторанта и от нервите, които има човек. Аз също познавам много хора, които са тук от доста време и не знаят много добре немски, но това са хора с висока квалификация, работещи високи длъжности. Аз също на работа ползвам почти изцяло английски, но това не означава, че на теб ще ти е достатъчен. В Германия си е хубаво човек да знае немски, особено ако ще работи по-ниско квалифицирана работа.
Като отидеш там, най-добре си продължи езиковия курс и търси да направиш някаква практическа квалификация (на немски Ausbildung). За това определено ще ти трява немски и то не лош. Според мен това е най-добрият ти шанс. Често тези квалификации са и заплатени, макар и не кой знае колко добре, но ще преживееш, ако живееш с майка си и със сестра си. Така за две-три години ще вземеш професия и ще си сравнително търсен кадър, поне в Германия. Немската икономика е добре развита и такива кадри се търсят много. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker