Объркан съм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Объркан съм
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 1941 пъти
Здравейте. Просто искам да споделя моя проблем. Решавам да си седя у нас. И всеки и навскякъде започва да се говори , колко е зле в България, колко бил непоносим животът тук, колко било неуредено и т. н. Аз като се поогледам наоколо, виждам, че тези приказки са вярни, и имам чуството, че ако не се махна от тук, докато е време, после ще съжелявам. Решавам да емигрирам.
И тогава сякаш изведнъш започва да се разправя, колко било трудно в чужбина, как емиграните там били самотни и дискриминирани и как тука е по- лесно защото имаш семейство, приятели, роднини и познати. И аз просто се чудя какво да правя. Знам, че щеми кажете да не се влиая от другите, и да решавам сам за себе си, но не така просто. Като гледам как масово млади хора заминават и започвам да се опасявам от мисълта, че тук ще опустее и ще останат само разни пенсионери, чалгари, богаташи и мутри. Същевременно семейството няма да одобри идеята да емигрирам, тъй като те не обичат ходенето по чужбина, а и след много настоявания и молби дори и да ме пусне, после само ще ме смръмва, защо съм ги оставил, как там ми е трудно сред чужди хора и се скъсвам от работа, за да си платя жилището и др. Особено ако отида в страна извън Европа, а аз харесвам страните Канада, Австралия и Нова Зеландия. , но тогава ще трябва почти да не се прибирам и много рядко да ги виждам. От Европа най - много ми харесват Австрия южна Германия, и Скандинавските страни. Първо отиването до там е по - лесно, защото не трябват визи и по - евтино и ще мога по - често да се прибирам тук. Лошото обаче на страните в Европа, е че се понапълват с цигани и бежанци. И дурго нещо ме притеснява, че може в чужбина да не случа на българка и ако хвана чужденка тя ще се разбира по - трудно с мен и семйството ми, освен ако малко не понаучи български. А с и децата също няма да е много лесно, от това постоянно лутане. Сигурно сега ще ме навикате, че съм лиглъо и ви занимавам толкова дълго. Еми, вие сте поискали да прочетете историята. Ще ми кажете, че с някои неща трябва да правя компромис, но да попитам честно ли е хората, родени в уредени държави да нямат такива дилеми, а българите да си блъскаме главати какво да решим?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 86c139da68
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Твоето е малко като Нероден Петко - никога не си бил в каквато и да е чужбина сигурно, но вече не попадна на българка, а чужденката не можела да се разбира с вашите :)
Абсурдно е, разбираш ли.
Важното е човек да има някаква цел в живота си, някаква идея какво иска - и да, не да се влияе от другите и да плува с потока, защото знаеш какво става с рибите във формация - влизат всички в устата на акулата.
Аз още на 15 г. реших, че ще емигрирам, избрах си държавата, научих езика и на 18,5 години бях в рейса - никой нито ме е пускал, нито съм искала пари от някого.
Интересното е, че много хора не осъзнавате, че след 18 годишна възраст сте пълнолетни и никой не трябва да ви пуска където и да е било. Взимаш си куфарчето, личната карта, парцалките и си свободен човек.
На какви ли глупости не се наслушах тогава - от това, че ще ме продадат за проститутка, през това, че ще ми вземели органите, ще съм се загубела и просто ти е бедна фантазията. Тогава никой никъде не беше ходил и за българите чужбината беше Черна Индия, цялата махала и рода се пробва да ме спре.
Отидох, блъсках се с култура, нрави, а и много работа, изучих се, самоиздържайки се, направих някаква кариера, пари някакви и семейство.... обиколихме няколко още държави, включително САЩ и... се прибрахме пак напук на всички, които се късат да критикуват какво било в България и тем подобни.
Какво искам да ти кажа - Авторе, днес ти си действително свободен да живееш където си искаш, НО не бива да плуваш по течението с общото стадо или ще завършиш като... стадо - на заколение по Великден.
Мисли винаги за ТЕБ, твоите възможнисти, цели, идеи, начин на живот... кое е най-доброто решение, ТИ какво искаш, на какво си способен и имай конкретни, ясни, точни цели пред себе си, но с извинение - от Южна Германия до Нова Зенландия има цяло земно кълбо!

Моето мнение за теб е, че нямаш никаква идея накъде и какво да правиш с живота си, свикнал си по принцип друг да взима решения вместо теб и да се ръководиш по решенията на другите - да учиш там, където учат приятелите ти, да правиш това, което правят близките ти и винаги да имаш позволение и благословия от родителите си, за да не носиш и отговорност ако нещо се провали.
Всъщност ти ако реално си искал да отидеш в Нова Зенландия, щеше да знаеш точно колко струва билета до там дори, щеше да знаеш в коя овцеферма ще работиш и кой е града или селото, в което ще живееш - ВСИЧКО.
Ти нямаш идея, защото всъщност нямаш идея да ходиш в чужбина, но все ти се ще да имаш някакво оправдание за неуспехите си в България (скапана държава) или за неемиграцията си (не те пускали).
Никой не те е хванал за шията и не те е вързал у нас - свободен си, лети.... Терминал 2 е отворен всеки ден, а и Автогара Сердика е препълнена с рейсове.
За Нова Зенландия се стига например с Луфтханза до Франкфурт и от там Thai Airways или със Сингапурските Авиолинии с още едно прекачване в Банкок или в Сингапур. При кацане на летището в Oakland трябва да докажеш, че имаш хотел, пари за престой от 3 месеца там и да декларираш, че нямаш намерение да останеш в страната. Бият ти виза за 3 месеца, плаща се някаква минимална такса. Преготви към 10 000 евро за начало, защото местната валута е изкуствено надценена (те са остров и трябва да внасят всичко) - един хляб ти е 6 евро от пакетирания, някъде 30 евро на ден за храна трябват само. Столицата е като да си в гр. Пловдив, а селата са забити като при нас в Северозапада. За Австралия, САЩ, Канада трябват пък визи. За всички държави ти трябва местния език
Успех все пак и дано намериш кътчето на Земята, където ще се чувстваш добре, жените ще ти допадат и...вашите да те пускат, най-важното, а и дано съседът ти е там вече, за да си е съвсем като у дома - дано ти е намерил и работа, жилище и изобщо да те е уредил...

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 94289f2a32
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много ми е смешно като българята започнат да плюят положението в България без да осъзнават къде се намират. Намерили, че премерили. Българите в България живеят в топ 30% по качество на живот в Света. Ау, да - не е Германия или САЩ, но не е и Индия, Нигерия, Конго, дори не е повечето страни от Южна Америка. Човек трябва да има реална представа за това къде се намира. Най-вече като човек в обществото, но и като човек в Света.

Ако си мръднеш малко задника и се хванеш на някоя по-добра работа в България (в по-голям град примерно), ти гарантирам, че животът ти ще е толкова добър, колкото и ако беше заминал за овцеферма в Нова Зеландия.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 74edd37218
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   "И всеки и навсякъде започва да се говори, колко е зле в България, колко бил непоносим животът тук, колко било неуредено и т. н. " - За съжаление си прав. Сега чета Преспанските камбани и просто ми става жал, колко изостанали сме били от останалите народи, които не са били под робство. Как хората я яли без вилица и нож, спали са на пода и т. н. Та и сега сме изостанали, само че в други отношения. :(
В чужбина не е лесно, но всичко си зависи само от теб. Ако не искаш да те дискриминират, трябва да си позитивен, усмихнат и добронамерен. Много хора в чужбина са ми казвали, че както се държиш с хората, така и с теб ще се държат. Има страни, в които не дискриминират чужденците. В Германия например са добре настроени към емигранти. В Англия не са.
За мен лично - аз отдавна съм решил да емигрирам, но не виждам нищо лошо в това. Все пак всеки човек е свободен да избира къде да живее, имаме право на избор. Това е най-важното според мен. :)
На теб авторе ти пожелавам успех и късмет. От човека зависи дали ще е щастлив, където и да отиде.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 32c719596f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз, като номер 1, си мисля, че накъдето и да се обърнеш - дупето ти ще е все и винаги отзад :) Така че - дерзай, и спри да се оплакваш и оправдаваш!

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e16f1382cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Авторе, всички които емигрират са поставени пред същата дилема като тебе -"дали - или"?
Ами сам прецени, ако са ти мили роднините и недай Боже се случи нещо с тях докато си в чужбина, уверявам те докато си жив ще се упрекваш, че не си бил близо, да чуеш, да помогнеш с нещо, да си споделите. Мъката в душата е огромна.(същото важи и за твоите роднини спрямо теб)
Ако си гледаш собствения кеф и просперитет, какво може да те спре? Всеки държи съдбата си в ръцете си, така че..."ако ми се ядат кюфтета няма да питам хората от форумите, а ще си купя да ям". Ако са ми мили близките, ще се вслушам в съветите им и няма да ги огорча.
Ти прецени сам. Бог да ти помага.

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 55a82df1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Съгласна съм с предните коментари. Ако си твърдо решен да емигрираш - тогава избери държава и действай! Но, ако се колебаеш и имаш някакви задръжки и се чувстваш добре в Бг недей! А това за родителите ти е абсурдно! Те не могат да ти казват на теб къде ще ти е по-добре да живееш, защото ти като не се чувстваш добре в собствената си държава и не можеш да си покриеш всички нужди и сметки, а и не само това, много други неща като не са ок, какво? Те ли ще ти оправят живота? Родителите са ти дали, каквото трябва до 18 год. или малко повече, но след това вече ти си човека, който си решава дали си ок тук или искаш да живееш другаде, където ще имаш повече успехи в кариерата и в личния си живот! Родителите трябва да те разберат, че ти не се чувстваш ок с нещата в България и да уважат това твое решение, защото иначе за мен те са егоистите! Защото може би си мислят : Ами като остарея, кой ще се грижи за мен? Абе не мога да разбера, какво е това мислене в България и как всички се гледат? Родители живеят с женените си деца под един покрив, гледат им децата и след това като остареят децата им ги гледат? Според вас това нормално ли е и има ли го в други държави? На запад никой не е длъжен да гледа децата ти, както и ти не си длъжен да се поболяваш като гледаш старата си, изнемощяла майка примерно, след като ти си човек ангажиран и трябва да ходиш на работа, кой ще ти ги плати тези нерви и страдания? Има си детегледачки и болногледачи за тая работа, не да се натоватват хората със всякакви битови и житейски проблеми, както българите... за мен е абсурдно това... Финансово да им помогнеш съм съгласна, ако имат нужда от помощ, ама да ги гледаш сума ти време и да си тровиш живота - Е НЕ, не го възприемам! Може някой да каже, че съм егоист, но в край на сметка ние избираме как да живеем живота си и къде и това че търсим собственото си щастие и не искаме някой да ни се меси в отношенията, не значи че сме егоисти! Направи това, което ти казва сърцето, не слушай родители, баби, дядовци, лели, че нещата ще се оправят, защото ако се оправят ти вече ще си остарял и ще съжаляваш, че от влиянието на родителите си, не си си пробвал късмета!!! Успех!
Съни

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 94a506c4db
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 2.
Искам да ти кажа приятел, че е ЕС има 28 държави и България е най-бедната сред тях. Но това никак не я нарежда в топ 30 на държавите с висок стандарт в света. Сега ще ти изброя само малка група от държави, които не са в ЕС и са по-добре от България: Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Исландия, Черна гора. А относно някои други държави искам да ти кажа, че в Сърбия и в Украйна, като изключим конфликта там, живота е почти в същия порядък, като в България. В една Турция има места, където заплатата е измерима с тази в България или дори по-голяма в някои отношения.
България е 54-а от 144 страни по стандарт на живот

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker