Как е в Беларус ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Как е в Беларус ?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 13754 пъти
Здравейте. Може ли някой да ми каже какво е в момента положението в Беларус? Говоря за доходи на хората, социална политика, обстановката сред обществото, отношение към чужеденците, най - вече българите, градове, престъпност и т. н. Чувал съм че там безработицата е само около 1 процент. Всякаква информация ще ми е от полза.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 81a0ff0562
гласове:
1 2 3 4 5
  (32 гласа)

1.   Диктаторски държава. Комунизъм. Като цяло би трябвало да е кофти. Не е мястото, където ще живееш по-добре, ако искаш да емигрираш от България. Не съм бил там и за съжаление не мога да ти дам повече информация. Нямам и желание да ходя.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6177e70530
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

2.   Aми зле е - подобно е положението като у нас преди 1989та - има политическа хунта, които са много добре. Цели семейства и родове киснат в разкош, децата им учат в чужбина и са хипер богати, докато останалата част от населението мизерства. Познавам беларуски, с които учих в чужбина в университета - бащите им всичките яки комунисти, ДС и други генерали, а онези просто нямаха ограничения на парите, а в същото време имаше период, в който живееше едно семейство с 10 долара на месец или нещо такова. Днес са по-добре, благодарение на Путин, но не са цъфнали и вързали. Който може напуска страната, а жените масово си търсят мъже, включително и у нас, за да се махнат от там
Диктатура просто. Ако харесваш рускоговоряща страна - отиди в Русия поне. Масово беларусците напускат страната... е, Украйна в момента е по-зле де, поне има стабилност в Беларус, но се нарушават човешките права и никой, освен Русия и сателитните ѝ държави не искат да поддържат някаква по-близка политика с тях.
Защо питаш?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3377ffd9fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (37 гласа)

3.   Здрасти,
предишните двама явно никога не са били в Беларус. Ще видиш разликата веднага щом минеш границата - чистота и ред. Нищо общо с българия и румъния, повече прилича на полша или германия. Минск е един красив, чист и много зелен град. Дори спалните райони са просто светлинни години пред люлин, младост и т. н. Чак ме беше срам когато моите роднини от там идваха в София. София е просто село, в беларсуките градове, бил съм в Минск, Витебск и Гродно и трите са подредени и чисти градове. В Минск ще ти направят впечатление няколко неща: Големи улици, никакви дупки, пълна чистота, цветя, отлични фасади и приятни хора. Моите роднини живеят в техния баровски квартал като бояна, който няма нищо общо с тия селяни със септичните ями - казва се Боровляни. Все едно си в бевърли хилс, само дето е равнинно :D

Сега за стандарта - един прост работник в магазина взима около 600 лв. Наем на общинско жилище е около 100 лв., а храната е точно два пъти по-евтина, бензина е наполовина, литър газ е 50 ст. Билета за транспорта е около 30 ст. наши пари. Ток, вода и т. н. изобщо са без пари, чудиха се защо гася лампата всеки път като излизам от стаята или защо не си пълня вана всеки ден - как да им обясниш, че в "европейска" българия е скъпо. По магазините има абсолютно всичко, дори страшно много неща които тук ги няма - само пример, дъвките орбит имат около 20 вида, ние тук имаме под 10 нали? Всичко се произвежда само и единствено на територията на онд. Всичко вносно е с високи мита, за това има собствено мляко, зеленчуци, месо и всичко е в пъти по-вкусно. Разбира се има и екзотика като чушки камби (на руски е болгарский перец) от холандия за 4 евро килото.

Всеки има работа, навсякъде ще видиш табелки, в магазина, във всяко заведение - търсим еди си кого. Мисля че е под 2-3% безработицата, наистина трябва да си супер малоумен за да нямаш работа. Ако дори си такъв ще работиш в озеленяването или ще миеш улиците.

Автомобилите са средно с 2-3000 евро по-евтини, но са от руските заводи (говоря за новите, старите са скъпи и малко хора карат стари, предимно лизингови нови се карат)

Авторското право не струва нищо, може да си купиш филм, музика или игра пиратска но с упаковка, кутийка и т. н. за около 5 лв. за последните хитове от супермаркета.

Има страшно много водка и нещо, което много ми хареса - десетки, ако не стотици видове сихи риби в пликчета като чипс - с бирата избива рибата. Ама бирата им не струва - има едно Лидское което е най-разпространеното. Горе долу става, но на мен ми харесва по-горчивото. В ресторант да отидеш няма какво типично беларуско да ядеш, не е богата кухня - много майонеза и тежки неща с картофи. Има едно нещо драники (нещо като бухти) което е закуската там, 99% от всички закусват това или палачинки :D

С бизнеса е малко по-трудно, фирма се прави сложно и се изискват много документи и да спазваш законите, измами и такива неща изобщо не се толерират. Отиваш в затвора автоматично ако не си на някой някой. Но има много германци, които си живеят там. в квартала на моите хора имаше около 10 къщи на германци, които си живеят там защото е подредено като в германия, но в пъти по евтино.

Реално кражби няма. Цигани няма, бездомни няма, кучета няма, гета в минск изобщо няма! Ниото едно!

Битова престъпност просто няма. Всеки, който открадне отива веднага в затвора. Никой не смее. Мога да кажа един случай, който е пословичен, защото не видях недострони сгради и питах - частници ли ги строят, братовчед ми си чакаше апартамента тогава. И се оказа, че има много частни строители, един обаче не достроил блока и измамил хората, като в българия хилядите такива случаи. Държавата обаче изкупила фирмата, достроила блока, а недобросъвестния предприемач просто изчезнал по затворите и никой не знае какво е станало натам с него. С една дума - не кради :)

Мога да кажа, че Беларус е страна за пример за българия, но много малко хора са били наистина и не знаят нищо, за това мислят че е сива и бедна страна, а не знаят колко подредена и симаптична страна без никаква тежка промишленост и ресурси е и как си живеят съвсем прилично и си пазят природата, която е страшно еднообразна - езера и гори, няма нито една планина. Ски курорта им е изкуствено насипано плато малко след минск, което е направо смешно за мен :D Няма никакви исторически неща - има само едно от втората светова, вероятно ще отидеш непременно, защото винаги казват - трябва да видиш това. Става дума за изгорено от нацистите село Хатынь - много подтискащо и страшно място.

Има едно друго нещо - нещо като етъра при нас, казва се Дудутки, там показват какво са правили и с какво са се занимавали беларусите в миналото. Не е кой знае какво като цяло.

С това и едно езеро до минск - Минское море, се изчерпва природата :) Аз обаче обивах да ходя в гората за гъби, има страшно много и са страшно вкусни. Има едни, които се казват Опята (нещо като Челадинки) които растат с кофи навсякъде, 10 м. ти трябват за да набереш 2 кофи. И хората там всекидневно покрай магистралите си оставят колите и са за гъби, всеки ден, навсякъде има коли на банкета..

Не знам как е да живееш, защото аз ходя просто всяка година за по 2 месеца, но ми харесва много, понякога не искам да се връщам.. Визата е 60 евро. Отиди да видиш, няма да съжаляваш. Но на мен лятото ми стига, зимата е страшен сняг :D

Поздрави

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 71aa497b17
гласове:
1 2 3 4 5
  (72 гласа)

4.   Аз съм авторът. Е, да естествено че в Беларус и Русия са лошите тирани , и обикновениете хора пъшкат под тяхното господство и при първа въжможност гледат да избягат от там в перфекно уредениете и либерални еврогейски държави. Сериозно, защо веднага скачате като чуете за тях? Не осъзнавате ли че в момента в цяла Европа, влючително и България има огромен проблем с бежанците, с тяхната интеграция и най - вече с мюсюлманите. Само евала на Словакия, защото е решила да приема само християни. Твърде голяма вероятност има сащ, ( нарочно с малка буква ) да ги изпраща, за да дестабилизира ЕС. А отделно , още от време оно в Германия е пълно с турци, Франция - араби и негри, а Англия - пакистанци и т. н. Вече в някой квартали на Дания, с много мюсюлмани искат да въведат шериатски зони. Дори за решили да не слагат коледна елха! Забраняват кръстовете, на на тях им се разрешава да се молят на килимчетата си по улиците. Също така и любимите ни цигани. Не ви ли писна от кривозащитни организации като Хелзинския комитет, които просто ще съсипят Европа? И на всичкото отгоре за капак гей паради по улиците и да възпитават децата да пъдат педераси. Западът е изперкал от слободия и толерасия. За сега поне Русия и Беларус са единствениете онормалини държави. Надявам се да останат такива и за напред.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 70cfaf5900
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Ако съдя по единичките някой комуняга нещо се е засегнал от коментарите за пореден път. Често се среща из родните форуми. Някои хора явно не могат да разберат, че 1989 г. отдавна е в историята. Ама то си е за тяхна сметка. Е, поне ще ми сложат и на мен по 1 единичка с чиста съвест, то друго и не им остана, след като не могат да върнат времето на утопията, наречена комунизъм.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 81a0ff0562
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

6.   От номер 1 до Автора: Ти наистина ли мислиш, че Русия е нормална държава. След като е нормална защо всички олигарси предпочитат да си развиват бизнеса на запад. Защо повечето руснаци при първа възможност бягат от там? Защо Русия е на челните места по престъпност, детска смъртност и тн. В света? В една нормална държава не би трябвало да е така. И кой ти каза, че в Русия няма ислям? Чеченците са над 40% и искат християнският кръст да бъде махнат от герба. А чеченските терористи? Също си има и немалко хомосексуалисти и педофили в Русия. Затворите им са пълни с такива. Не си мисли, че съм за сащ и че подкрепям слободията. Напротив. Те са ми още по-неприятни. Просто това е истината. Каквото го има на Запад го има и в Русия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6177e70530
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

7.   n 2 съм и до някъде ще се съглася с 3 от позицията на чужденец или роднина на техни богаташи от хуната. Да, както и у нас преди 1989та центровете на големите градове и туристически разни обекти са лъснати, храната е субсидирана и цените са по комунистически определени от държавата... като цяло сме го видяли до какво води всичко това
Работя с хора от Беларус, Украйна, Русия, които в момента всичко правят, за да вземат българско постоянно пребиваване, богати хора са, но не винаги са били такива и не крият как живее обикновения човек в тези държави и поне хората, които идват у нас са просто образовани и постигнали нещо в живота, не са част от хунти или много рядко (от Украйна предимно от старата власт бягат). Жените от Беларус, Молодва и така нататък са проститутки номер 1 и то не само в Европа - особено Молдова е много зле румънскоговорящата част - иначе Путин налива явно яко мангизи в подобни сателитни държави като Беларус, но сами сме видяли какво става, когато Русия ти врътне кранчето, а и колко неравномерно хунтата разпределя благата - много бързо ще се износят и фасади, и градинки, и улици, като им спрат парите от Москва, защото всичко е правено по социалистически - некачествено, но не се чудя, че номер 3 така мисли.
Говорете с нашите готованци, израстнали в Бояна, с децата на нашите комунисти - същата работа. Имам щастието да познавам такива хора и нещо се заковорихме с едната - ами тя не знаеше, че през 1997 г. у нас е имало криза и хората умираха от глад и студ, не знаеше за опашки, режими на тока, не знаеше, че е имало у нас дефлация, хипер инфлация - човек е това над 34-35 г., в съзнателна възраст - всичко е кореком за тях и винаги е било така, а през кома имаше и доста лъскави места за такива, където шампанското и хайверът се лееха. Нещо като Мария Антоанета - народът гладува, тя ти казва да ядеш пасти като няма хляб - живеят си в техен свят. Ами като ходиш само по лъскавите места, и в Сумалия ще ти се стори добре - това за мен са хора, които не живеят в реалността.
Никой, абсолютно НИКОЙ нормален човек, който не е част от тяхната хунта не иска да живее в Минск, а и те самите не случайно си пращат децата да учат на Запад, не в Москва или... Минск
Доста е трудно и за нас да ни дадат виза - просто не искат да им ходят европейци в страната и да ги разнасят, да говорят с техни дисиденти и бедни хора. Лошото е, че ще завършат като нас

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: cb3a911f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   1 и 2, не се мъчете да им обяснявате, след като не вдяват. И аз работя с руснаци и баларуси (както в България, така и в Англия) и положението не е никак розово, колкото се опитват да го изкарат някои коментиращи.

Да не говорим, че като манталитет са по-зле и от нас. Все гледат някоя далаверка да направят. Комунистическото мислене никога не ги е напускало. Просто с тяхното мислене в днешно време не могат да виреят. Нямат го мисленето на мениджъра - за ефективност, практичност и т. н.

Гледат само уж да се върши някаква работа за пред шефовете и да гушнат някой лев, а после потоп. И са и големи интриганти особено беларусите. Гледа те в очите и те лъже.

Нито 1 не ми направи добро впечатление. Иначе за маса са супер и за пиене, ама за работа и приятелство не ги търси.

С украинци и поляци съм работил и от тях имам много добри впечатления. Може да пият, но като работят, работят както трябва. И не правят интриги. Особено от района на Карпатите украинците са душа хора. ТИпични планинари - нещо като родопчани, гостоприемни и благи. И много работливи.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 81a0ff0562
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   3: Ти още малко ще ги изкараш рая на Земята. Така като те слуша човек ще си помисли, че никъде не се живее толкова сладко, колкото в Беларус. А всъщност повечето беларуси при първа възможност се изнасят от там. Както са написали в коментарите по- горе - жените им се женят за всякакви чужденци включително и българи. Случайност? Не мисля. Още малко и ще кажеш, че и Изрода Лукашенко всъщност е един мил и добър човек, нали?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5fc0a9b76b
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

10.   Абсолютно всички обикновенни хора от средната класа предпочитат социализма и комунизма пред капитализма в бедните държави като България, в които 3% от цялото население обира печалбата, а останалото се изнася. Капиталистите в момента умират от страх, че времената отново се променят и след години двата полюса могат да се завъртят, довеждайки ги до не чак такова егоистично имане.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 70cfaf5900
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Номер 3 ме заинтригува, понеже изкара Беларус рая на земята, което леееко ме усъмни. Умишлено се поразрових в нета, за да видя дали пък наистина не е така.

Има един сайт numbeo. com, където пишат МЕСТНИ хора за всеки град и държава кое колко струва и какви са средните заплати, за да направиш съспоствака между два произволни града, които тиги дава в две колкони и можеш ясно да видиш и да ги сравниш.

Е, сравних Минск и София и не се впечатлих особено.

Ресторанти: в Минск е почти два пъти по-скъпо.

Бакалски стоки: някои са малко по-евтини, други малко по-скъпи, а конкретно зеленчуците и плодовете са с 30 до 80% по-скъпи. Алкохолът е почти двойно по-скъп. Единствено цигарите са значително по-евтини.

Битови сметки, транспорт и горива са наполовина по-евтини в Минск, но пък такисметровите услуги са над 6 пъти по-скъпи. Интернета също е по-скъп.

Спорта (фитнес например) е значително по-скъп. Киното е малко по-евтино.

Дрехите и обувките са почти двойно по-скъпи. Наемите и жилищата също са близо двойно по-скъпи.

А заплатите са с 20-30% по-ниски от тези в София. 922 лв нето за София и 750 лв а Минск.

В проучването са участвали 222 души за София и 125 за Минск.

Така че като цяло живота там е малко по-скъп и това на фона на по-ниските заплати. А между другото лихвите по ипотечните кредити са 38%, докато за София за 6. И това при положение че там цените са почти двойно по-високи. Смятайте кога ще си купите там жилище.

И къде го видяхте този рай, не можах да разбера в крайна сметка?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7aa515751e
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

14.   Беларус? ! Ти шегуваш ли се? ! Ако тук е зле, там е 100 пъти по-зле! Явно нямаш идея за какво изобщо става дума. По-добре замини за Занзибар, че там поне климатът е по-сносен.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 3cce3b4808
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

15.   Мислех да напиша един мноооого дълъг пост за Беларус, защото тук хората наистина явно не са ходили там и говорят пълни глупости извадени от разни сайтове и мнения на недоволони мрънкачи

Обаче видях поста на Но3 и спирам до тук. 99% съм съгласен с Но3. Освен за тежката индурстрия: все още продължават да си правят МАЗ. А съвременните модели са наистина едни много добри камиони и автобуси.

Така, няколко неща ще допълня и от мен.

1. Веднъж натуралния ми сок се развали на 3ия ден. Тука няма да коментирам повече за качеството на храната(и Сръбската даже ряпа да яде)

2. Беларус е изключително бизнес ориентиран към Китай. Силно независещ от про-западния модел. Т. е. аз виждам огромно бъдеще и потенциал в тази страна. (казвам го като човек който в момента живее в Китай)

3. Бил съм в над 30 Европейски столици. Минск е най-чистия град от тях.

4. Млад ерген съм още и това което не ми хареса е, че забавлението малко куца сякаш. Ако имах деца обаче 100% бих имигрирал там. До живот.

п. с. Там много бързо се става милионер. Неудобно е с толкова много хартия, ама чувството да си милионер е хубаво :)

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

16.   Само да добавя-Белорусите произвеждат 8% от тракторите в света! За сравнение-ние даже 1 молив не можем. Това са подробности, важното е че имаме Ценности!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 70cfaf5900
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

17.   И аз да добавя- 80 процента от стоките в Беларус са собствено производство, 40 процента от хранителните продукти се изнасят за Русия. Беларусите казват така: Русия разчита на две тръби-газ и нефт, а ние на производство. А за пътищата сравнение не може да става. Влезте в България през Дунав мост Русе и карайте за Търново и ми кажете къде в Беларус сте карали по такъв път, аз поне не си спомням.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 10e3674d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

18.   Да, сигурно ще да е голям рай там, след като половината страна е в емиграция... Не знам как е за наследниците на комунистическата хунта, за тях сигурно е наистина сладък живота, но нормалните хора, ако имат възможност бягат

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Беларусите са много изостанали, 18 е прав. Не знаят какво са европейски ценности, за трети пол даже не са и чували горките... Българите сме на второ място по интелигентност в света, нека не го забравяме!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e2de6b8d01
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Беларус е спокойна страна, славянски народ, пишат на кирилица, което до някъде улеснява изучаването му. Не е с висок стандарт, но поне има спокойствие.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   А има ли Български общности там, в кои градове са ?

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 8404174e4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

22.   Ако си турист с пари, те чака добро чукане на хубави жени. Ако трябва да работиш там като местен, няма да ти е много весело. Както се казва - не бъркайте туризма и емиграцията.

 
  ...

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 5b28b2626b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   Спрямо показатели като БВП на човек и ИЧР, Беларус е зле колкото над. Плюс ужасното състояние на човешките права, демокрацията и свободата на словото. И е доста студено.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   Така е, за разлика от тях при нас е пълно с човешки права, а за демокрация и свобода на словото да не говорим- прелива та се къса.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f5be15be94
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Бате, Беларус е с 2 милиона по-голяма популация от БГ, а даже БВП-то им е по-малко от нас, а ние сме доста жалка икономика. Тоя 2-рият коментар е яко във филма май.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1abf274854
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   Положението в Беларус е жалко и плачевно, също като в България, ама два пъти по-зле.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Заплатите са като в БГ, обаче горивата са точно наполовина. Комуналните разходи са просто символични- жълти стотинки !!

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: ec57878bfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   26, Бате, БВПто на България идва от чуждестранни компании, които познай дали плащат данък, а и да плащаха - 10%. Като пример един Лидл, който изнася десетки милиарди(буквално). А в Беларус всичко е с участие на държавата, но не само. Страшно много инвеститори. И не знам дали си наясно, но Беларус има по-голям успех на пазара на ЕС. Целия руски пазар им е на разположение, включително и "демократичните" прибалтийски държави, които са същите смешници като нас. Само парите за армията на Беларус не бихме могли да осигурим като държава. А и познавам българи работели в Беларус. БВПто изобщо не дава точна представа за живота в една държава. Идеален пример: 1.България;2.Беларус.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e2f752a536
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

30.   Беларус е страната, която ние не можахме да станем. Очарован съм от двете си посещения. Уж нямат висок стандарт, а пък всичко им е по-добре. Малко са студени хората, но в пъти по-сърдечни от лигавещите се и вечно усмихнати в някои западни държави. Няма какво да прави там българин, ако няма инженерно образование.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: cb3a911f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   30< на съседа тревата винаги е по-зелена. От 2 посещения да правиш генерални заключения е глупаво. Поживей там няколко години и тогава говори, иначе е несериозно. Работил съм с такива в Англия, не ми ги хвали. На пръв поглед миловидни, но мошеници и крадци са повечето.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 8404174e4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Беларус е много добре, особено ако си чужденец с право да я напуска и с повече пари от местния стандарт. Местните жени ще те гледат с интерес, как да не е супер там. Само да не си местен.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9ef0bbdd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   "Така е, за разлика от тях при нас е пълно с човешки права, а за демокрация и свобода на словото да не говорим- прелива та се къса. "

Преди 10-15 години, може би щях да те подкрепя, ама днес... не съм точно сигурен.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b64a42621b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   А каква е разликата с Полша (освен телигията и че Беларус няма море и е още по-равен, а новата архитектура повече прилича на нашата от колкото полската)?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e2f752a536
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Аз съм 30. Трябва да си идиот, за да кажеш, че някой спира беларусите да излизат в чужбина.

A към коментаторите за "човешките права" имам въпрос: кои права липсват в там? Кое можеш тук, а там не?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   "Така е, за разлика от тях при нас е пълно с човешки права, а за демокрация и свобода на словото да не говорим- прелива та се къса. " Това е писано с ирония и сарказъм.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 85797ffe8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   Номер 35, беларусите яко се редят пред западните посолства за визи като българите през 90-е години.
Колкото до разликите с България мисля, че са очевидни. В Беларус като искат да кажат нещо за диктатора си Лукашенко, вместо да му споменават името само правят знак с пръст над устата, че ще говорят за оня с гъстия мустак. Там си е диктатура в съветски стил. На тайните служби им викат още КГБ. Дори в Русия вече официално няма такава служба. Петолъчките и паметниците на Ленин, както и култът към личността на Лукашенко също ми идват малко в повече. Наистина ли не виждаш разликите с България?!
В Беларус има политически затворници, срещу които се ползват мъчения и методите на съветското КГБ, освен политическите свободи, икономическата свобода е силно ограничена. Ако не коорднираш отварянето на бизнес с правителството и местните тартори, просто забрави. Поинтересувай се по-подробно какво наистина става в Беларус.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Белорусите преди 30г. бяха 9.5 милиона и в момента пак са си толко. Българите за последните 30 г. намаляхме почти наполовина. Населението намаля там, където има войни, епидемии, бедствие. От хубавото никой нормален човек не бяга.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 98c34845eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   Номер 37, типичен въздухар си, това по BBC ли го гледа? Абсолютни глупости. И да... има беларуски граждани, които са недоволни. Нищо че почти всички имат собствен/и дом/ове и почти всички имат по две коли. Просто защото не знаят какво е в "демократична" България където политическите затворници са с хиляди повече, а има и убити заради изкарани на показ истини. Но от къде да знаеш.. а българите бяха недоволни, понеже им обещаваха живот охолен като на западен бизнесмен, но същевременно да се запази действително постигнатата социална справедливост. А и да не забравя, нямало банани достатъчно. Е сега сме бананова република, съответно хората измерващи щастието си с банани трябва да са щастливи. Световната банка има ясна статистика за това колко по-напред е била България преди 1989, и ако не съм сляп за множеството и проблеми от съвсем различен характер обаче, проблеми типични за индустриализирани успешни държави. Само униформите/облеклото на беларуската армия не можем да купим, да не говорим да произведем. И какво има като се нарича КГБ, хората си пазят държавата и не пускат никакви борисовци, догановци и прочие американска марионетна сган да си веят знамето/байряка. Нарича се държава, но явно колонията България е повлияла на съзнанието ти и не можеш да го осъзнаеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 85797ffe8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   От номер 37 за 39 - С тази пропаганда в стил Правда, пробвай някъде другаде. Аз много добре знам какво става в Беларус защото съм бил там като международен наблюдател на президентски избори да те светна. Нормален човек не може да защитава подобен сатрапски режим, придружен от масови арести, изчезващи правозащитници, принуда да се абонираш за държавни медии и какви ли още не идиотии. Хората не са прасета да се радват само на собствена кочина, пардон панелка и копанка с каша/борш.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 98c34845eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Номер 40, в Германия имаш задължение да плащаш за държавна телевизия. А това че си бил наблюдател и знаейки кой ги избира, само потвърждава мнението ми. Не съм фен или последовател на Лукашенко, но в този случай критиката към него и Беларус е всъщност типична западна глобалистка пропаганда. Но какво очаквам от някой който се надява, че като каже "бил съм наблюдател на президентски избори", то автоматично ще приемем теорията за диктатора Лукашенко, който е най-голям проблем на този "свят наш демократичен свят", разбира се след липсата на узоканени еднополови бракове...

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 4fb4aaf4c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   Аз съм бил в Беларус като международен наблюдател на президентски избори. Фактите са такива- Лукашенко единствен в Източна Европа Не предаде своя народ !!!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9ef0bbdd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   До 41

Ако не искаш трима души да притежават телевизията в странта, не плащай. Винаги можеш да излъжеш, че нямаш телевизор.

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: cd59ab1f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Тоя дето е написал, че продавач в Беларус получава 600лв, много се е объркал. Продавачка в Минск получава 300лв. Някой би ли се хванал за такава заплата у нас и то в София? Стндартът в Беларус е много по-нисък от нашия.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 1ef5171c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   Н. 3 много добре си описал Беларус. Аз съм гледал много видеа в нета за тая страна и съм чел мнения по форуми понеже говоря добре руски.
Само една лека забележка имам. Тези български чушки, които се изнасяха в Русия и там ги знаеха като болгарский перец не са камби, както си писал (дебелите, които тук ги ползваме за пълнене с ориз). Това е КАПИЯ, така се казва сорта-нашите хубави сладки островърхи чушки, които обикновено печем всяка есен. :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 53502744d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   Като гледам от колко време протестират и колко процента реално подкрепят Лукашенко, от хубав живот ще да е. От България е лесно да се говори какъв рай е в Беларус.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: b64a42621b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   45 тези острите дето мязат на кожена писалка не ми ги хвали.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 1ef5171c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Такъв ред, чистота, спокойствие за хората и социални придобивки, безплатно здравеопазване и образование, липса на корупция, страх от закона се опазват обаче със здрав тоталитарен режим. Това е цената.
То и в Сингапур са строги законите....

На Лукашенко доста му симпатизирах, но сега съм объркан какво направи след изборите-гонения, затвори, репресии, побои, убийства. Мдаа, монетата май има две страни.
И на тях явно им омръзна вече 26г. с него и взеха да искат да го махат, права, ала-бала. Ама и той не се дава.
Обаче ако вземат да влезнат в ЕС ще си разбият държавата, ще ги глътнат икономически и изобщо всичко свое което имат. Ще им нахлупят и тия неолиберални ценности дето ни ги налагат сега и на нас. Ще ги обезличат и ще ги направят само една територия.


Според мен Лукашенко до сега трябваше да си подготви заместник-някой млад, който да следва същия курс за държавно развитие, да не се дават на запада... но пък да се осъвременят някои неща и олекотят. Така ще са хем независими, а не като колония... хем ще играят и с Европа, когато си искат и имат интерес. И ще си запазят правото да бъдат субект на собственото си развитие, а не обект... както направиха с нас.
от н. 45

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 253affed61
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   До 46

Досега не съм срещал човек, който открито да каже, че подкрепя Лукашенко. Всичките или започват ама ЯКО да ти казват колко го мразят и какви мизерии твори, или започват неудобно да се оглеждат и да мънкат, че било добре, не им трябвало повече, нямали и не искали проблеми.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker