Да се върна ли в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да се върна ли в България?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 4295 пъти
Здравейте!
Пиша ви от Доминиканската Република. Родителите ми имигрираха тук преди повече от 18 години (97-ма година) когато бях на 11. През цялото това време аз съм си ходил само веднъж до България (2013г. ) за да си подновя паспорта. Искарах си страхотно за един месец в София и след това трябваше да се върна заради работата ми. Въпреки че искарах тийнейджърските си години и повечето от 20-те ми в Доминикана, аз винаги съм се чувстбал Българин и гледам на България с усмивка и се питам винаги: (какво ли щеше да бъде ако не бях си отишъл). Напоследък гледам много Български неща по интернет и ме е хванала яко носталгията. Нещата тук никога не ми се оправиха, все си имам економически проблеми и е трудно. Наще имаха добри пари в България едно време, нигога не разбрах защо решиха да си ходят... всичко загубиха тук. Както и да е... сириозно мисля напоследък дали да си ходя до София и да се пробвам там... нямям никаква диплома за нищо професионално, занимавам се с фотография тук. Говоря и пиша Английски и Испански перфектно. Имам приателка с която съм от 3 години вече, не знам как би рейгирала на всичко това... но това не е въпросът ми. Моят въпрос е... :
Заслужава ли си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 0435de413c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Aми според мен ти сам трябва да си вземеш това решение, но имай в предвид, че България за теб е една чужда държава. Аз емигрирах 200 г., преди всичко за да уча и то в Европа съм била и съм се прибирала 1-2 пъти на година и пак ми беше трудно да се адаптирам, след като се прибрах. Просто България се развива много динамично и като обществени нагласи, и като начин на живот, всичко и дори ми беше трудно да се ориентирам в собствения си малък град, защото бяха променили фасадите, нови сгради, улици, магазини. Отделно ти като нямаш образование не знам какво ще работиш и как ще си изкарваш хляба. Конкуренцията е много голяма и българите са много добре образовани, амбициозни и работливи. България не е типичната южняшка държава - ден да мине, друг да дойде, хопа-лопа, а има особено в София много амбициозни, високо образовани млади хора, с които не знам как ще се конкурираш. Да, има го и ларжа СЛЕД работа или в почивните дни, но тези, които киснат по кафетата после нямат пари и живеят с мама и тати, което при теб не е алтернатива. Да, езиците са важни, но не са квалификация. Иначе има работа например в call center за хора като теб - испанският особено е предимство, а заплатите са над 2000лв., което за начало е супер. Непрекъснато търсят хора и ти като можеш говоримо да се оправяш няма да имаш проблем.
Има много предимства да се върнеш в България, но при теб дори не става дума за връщане, а за емиграция в чужда държава, но ако няма какво да губиш - защо не?
А приятелката си лесно можеш да вземеш с теб ако се ожените. В Европа определено ще ѝ хареса. На мен в България ми харесва, защото климатът е просто чудесен - имаме си 4 сезона, истинско лято, истинска зима. Харесват ми и повечето хора, особено под 35-40-годишните, които не са толкова облъчени от комунистическата диктатура и по нищо не се различават от останалите европейци. В Софето е страшно готин начинът на живот, а това лято ни „налазиха“ и много американски и азиатски туристи заради евтиното евро явно - стана много по-интересно да се разхождаш из центъра. Много е мирна атмосферата. Спокойно е и престъпността не е висока в сравнение с другите големи европейски градове. Като сама жена си се разхождам често из квартала и нямам проблеми. Няма насилствени престпления - да, някакви елементарни кражби като навсякъде, но нямаш страх за живота си непрекъснато и можеш да се движиш свободно, навън винаги има хора и спонтанно винаги има какво да се прави. Българите преувеличаваме и за престъпност, и за катастрофи, защото нищо просто не се случва у нас. Противно на общественото мнение, здравеопазването е доста добро и непрекъснато се повишава продължителността на живота, а е страшно евтино при това - още с пристигането си незабавно се регистрирай по адрес и отиди в НАП (данъчните), за да ти отворят партида за здравно осигуряване и да питаш как стават нещата. За около 17 лв. месечно си здраво осигурен, а след като почнеш работа ще те осигурява работодателя. Трябва да си избереш личен лекар. Тук съвет от мен - не слушай къде са всички, а просто отиди в някоя бивша поликлиника и виж къде няма опашка - там се запиши. Аз така сторих. Оказа се, че става дума за лекар, който е нов и непознат още, защото е специализирал в САЩ, а повечето търсят за личен някой бивш детски лекар или нещо такова, а той беше специализирал вътрешна медицина. Много съм доволна, но вече и при него се чака - това е най-важното - избери лекар без много пациенти, не прехвалените. Не ходи на частно - у нас не е като в Южна Америка и на частно не значи по-добре, а това са същите лекари, които работят на много места и просто обстановката е по-лъскава, а ако разберат, че си готов да кешиш почват да ти измислят болести.
И все пак като живееш в една държава си те настига и ежедневието. Не е като да дойдеш за 1 месец като гост. За мен най-трудно беше да осъзная, че са се променили много неща. Дори за различните неща отговаряха вече съвсем други институции. Сложно ми беше да се оправя първите 3 месеца, но пък приятели намерих за 2 седмици и то истински. Близо 1 година имах проблем и с езика, макар че бях учила до 12 клас в България - просто се бяха появили нови думи, не ми идваха правилните думи на български, а българите не са свикнали някой да се затруднява и да говори описателно. Имаше доста нови неща, които просто не знаех как им викат. Най-смешно ми беше например с думи като „кифла“, което за мен си беше вид закуска :) или в работата разни термини, които ги няма на никакъв друг език :))) Често не разбирах за какво става дума, но не питах от неудобство и се поставях в смешни ситуации. По-добре питай като не разбираш нещо, отначало се нервят, после обясняват.
Не съжалявах, че се прибрах, но имиграцията в България беше и трудна - нямаш име, нямаш връзки, приятели и нямаш кой да попиташ за дребните неща.
Обиколила съм много държави и извън Европа и определено България е добро място за живот ако успееш да си докарваш добър доход, но и с малко пари хората живеят сравнително добре, но не го ценят. Мрънкането е национален спорт, но не се оставяй да те убедят, че нещата са толкова черни. Просто българите сме фаталисти и ако кажем, че сме добре, то после очакваме светът да се срути - затова и казваме винаги, че сме зле....освен това много хора крият собствените си неудачи зад разни оправдания от типа „живея в тъпа държава“ или правителството това или онова, но може би и в твоята държава е същото - всъщност истината е, че всичко си зависи от човека.
Не се плаши да доведеш приятелката си и да сключите брак - такъв брак първо лесно се разтрогва, а второ у нас чужденците са много добре посрещнати и бързо се интегрират и учат език, защото няма много чужденци като цяло, а хората обичат да бърборят, говорят и с непознати - не правят забележки и не унижават човек при грешка, а се радват някой чужденец да им говори езика.
Ако нямаш професия обаче ти препоръчвам задочно да завършиш средно специално образование или поне някакви курсове за професия да изкараш. Добре платено за мъж е да работиш в строителството, но учи у нас методите и професията, защото има много големи различия в различните държави точно тук, а българите доста напреднахме в тази тема покрай строителния бум и има на пазара много неща, които дори на Запад ги няма.
Преди да дойдеш задължително си легализирай всички дипломи, които имаш и виж от къде можеш да почнеш. Има вечерни курсове към професионалните гимназии. Много се търсят в момента ел. техници, специалисти ВиК, мехатроници, монтьори....или просто с езиците почваш в call center, а вечер учиш някаква професия.
Бъдеще имаш иначе и у нас ако не оставиш хората да те разубедят заради своите собствени провали и невъзможност да се наложат в динамичната среда у нас.
И още да знаеш - българите не случайно ни наричат „прусяците на Балканите“ - ние обичаме бюрокрацията и отделяме много време за киснене по институции и подпълване на бланки, подписи, печат има и последният портиер, а касовите бележки си ги взимай, защото е и вид уважение и признание за прилежността на този, който ти я дава.
Внимавай с таксиджиите - аз съм се качвала на копърка като всеки „чужденец“, но викнах полиция и онзи се чупи веднага и не се наложи полицията да идва. Между другото дори не знаех какво е „копърка“ :) а като ми обясни един приятел с думите „това е такси с помпа“ не разбрах и това - мислих си, че таксито има сложена истинска помпа :) В началото все интересни и смешни ситуации с всичко на практика!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: f7e82a1ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не се връщай в българия. Тук е рай само за чужденците, за живущите е ад.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: a1e60777a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ако наистина английският и испанският са ти перфектни, то тогава определено си заслужава! Българският ти се нуждае от подобрение, но като цяло на фона на това как се е развил животът ти може да се каже, че и той ти е на добро ниво.
Езиците отварят доста врати на пазара на труда в България и винаги може да си намериш хубава и високоплатена работа, особено в София.
Много хора сигурно ще ти кажат, че трябва да си луд, за да искаш да се върнеш, но специално в Доминиканската република е тотална мизерия и реалността няма нищо общо с картините от тамошните курорти, които гледаме по телевизията и в нета. Това го знам дето се вика от първа ръка, защото познавам доста доминиканци покрай престоя ми в Испания, които от глад, нищета и мизерия са емигрирали.
Друг е въпросът, че с приятелката ти ще ти е трудно да се разбереш, защото културите ни са коренно различни, а освен това и ако е мулатка сигурно ще ви гледат странно по улиците, което не се знае дали ще можете да го понесете. Даже като се замисля, ако тя се навие на емиграция ще те юрка за Испания, понеже няма да има езикова бариера, а и културата е сравнително идентична, пък и не на последно място - пълно е с нейни сънародници.
Не е лесен изборът ти, но аз на твое място определено бих се върнал в България, а дали ще го направиш и ти - решението си е изцяло твое. ;)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1d4b41c9fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен не. Отстрани всичко може да изглежда розово, но не е така. Ако искаш ела за кратко - например за 3 месеца и виж дали ще можеш да си намериш работа, ще можеш ли да се устроиш, как ще се чувстваш.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b673883d85
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Да, с испански и английски веднага ще те вземат в call center. Особено внимание обръщат на хора, които са живяли дълго време в страна, където това е native language. Само че заплатата тръгва от 1400лв например, което пак е над средната. Не знам къде ги дават тия 2000лв от начало...
Ако имаш добро портфолио като фотограф също ще се пласираш, може не веднага, но ако те бива успешните фотографи взимат добри пари.
В София и най-големите градове се живее добре стига да имаш пари. Заведенията са пълни, хората, които си ги позволяват - весели, общителни.
За природата е дълго да говорим - планини, язовири, реки, спа-центрове и тн и тн. Има как да си похарчиш парите и да се забавляваш на отдих, не само лятото на морето или ски през зимата.
Едно нещо, което за мен е по-важно от всичко - не бих могъл да живея щастливо в страни като Швейцария, Белгия, Германия, Австрия. Ходил съм на екскурзии, масово хората са скучни и сякаш само работа им е в главата. Особено в Германия отношението към чужденците е - винаги оставаш чужденец там, няма значение от колко години си се преместил.
Българите, които не са излизали в чужбина по такива страни, не го оценяват. Българите са контактни хора и лесно създават приятелства при най-дребни поводи. С един от най-близките ми приятели в момента преди година се запознахме аз като клиент, той като продавач, само 2 седмици след това запалихме колата(неговата, той предложи) за един уикенд в аквапарка на Пловдив. С приятелките ни. Това в Германия или Белгия не знам как ще ти се случи:)

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 9424123067
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Предполагам, за да замине вашето семейство в такава държава има някакви корени там... Ако това е така, то тагава не бих те подкрепила без резерви.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b4a2f02f8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Според мен си струва да се върнеш - достатъчно квалифициран си, за да се справиш и тук, а и щом там не се чувстваш на място - давай!
Но потърси подкрепа от близки хора тук, най - малкото за те ориентират за обстановката тук, какво как, къде - със сигурност отначало ще имаш нужда от помощ. Ако искаш по - сигурно развитие опитай в градове като София, Пловдив, Стара загора, Бургас и т. н Много от близките ни се прибраха и са си добре тук сега

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c7d183d3c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ами винаги може да се пробваш. Не мога да ти кажа какво ще стане с теб, ако се върнеш, това зависи само от теб самия. Но в България, и то в големите градове, където е забавлението и динамичния живот, започнаха да се откриват доста работни места.. За теб ще е чудесно да работиш в кол център-постоянно се търсят хора, които говорят перфектно чужди езици, а ти говориш като роден испански, така че може да си сигурен, че веднага ще си намериш работа. Там се вземат и добри пари за стандартите на страната.
Трябва да имаш предвид, че когато си бил тук, си бил на почивка, а сега ще трябва и да работиш, но мисля, че ще се почувстваш добре тук. За приятелката ти не знам какво да те посъветвам, но като цяло мисля, че ще е по-добре да дойдеш и да видиш какво ще стане, вместо цял живот да се чудиш.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 4e2a3137db
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Българите запазиха здрава ценностна система, мирна и красива държава. Българите могат да са горди от себе си и стандарта на живот досега постигнат. Западната демокрация се променя. Аз се радвам, че България се присъедини към ЕС дори и той да се разпадне в бъдеще или надявам се да издържи теста на историята. Предполагам, че много сирийски бежанци ще оценят България и ще останат. българите са много толерантни и гостоприемни. Много ми се иска да вярвам, че в запустелите райони пак ще кипи селско стопанство, че горите ще бъдат запазени, черно море ще бъде пазено чисто, природата ще бъде ценена и пазена. Работа има - още повече за енергични хора с езици. Все ще си намериш работа. Хубава страна. Спънки и недостатъци има навсякъде. По сърце избираш къде ти е мястото.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 448e1ed9d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Никой нищо не може да ти гарантира, прецени всички рискове и загуби, ако предприемеш този ход. Жилище имаш ли там, роднини, малко връзки. Така са нещата в Бг. Трябва и да си спестил поне за година там парички. Опитай, като не ти пасва ще се върнеш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6a7e2cbea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Хората масово се изнасят Ти искаш да се връщаш.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b822c3e495
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   С диплома от добър западен университет и някакъв стаж навън, в България си цар! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0435de413c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Н. 17 е прав, говоря от собствен опит. На Запад като жена нямам шанс. Моя позната след висше икономическо в Холандия там е нещо като секретарка за 2200 евро на месец, което за разходите за живот там е като у нас да взимаш 800 лв.
Аз съм завършила в Германия, в най-добрият им университет ТУМ и като се прибрах в България почнах за 2500 лв. нето, но не се задържах дълго. За около година се ориентирах в обстановката и си направих свой бизнес. Не е нужно да казвам, че който се прибра от моите познати зае много прилични длъжности у нас и дори с образование във FH, което не е истински университет, а приложен институт хората станаха висши мениджъри в немските компании тук - смятай над 5000 евро заплата. В София си имаме дори нещо като организация такива българи, но от кариери и работа не можем да се видим често. Аз ходя на организираните събирания на немци и други чужденци в София (expats), които работят високо квалифицирана работа по проекти и им помагам да си стъпят на краката - много си накупиха и къщи в хубавите квартали и тук дори изкарвам някой лев допълнително като посредник. Имаме всякакви „риби“ - един преди години си направи верига за вурстчета и фаст фуд. Има ги пред „Метро“ - те не са на Метро, а са си частни и му вървят много добре. Изобщо в България след образованеи в чужбина те бият парите по главата и си будала ако не се върнеш да ги събереш. Разходите за живот са смешни и елементарни, данъците също. Заповядайте обратно - няма какво да губите и в рамките на 6 години ще имате изплатено собствено жилище, хубава кола, дори свой много добре вървящ бизнес, защото нещата у нас са елементарни след това, което сте минаи на Запад като тренинг и обучение.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d9fbac4cbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Браво на всички коментирали за първи път някой да не напише ''В България е най-зле'' ''Ти добре ли си бягай, а не се връщай'' ''begai ot bulgaria tuka sa samo mutri i prestupnici hodi v 4ujbina'' и подобни!!!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 812bfb668e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   н 18, бият те парите само за Сф, не и за другите градове, а за колцентровете също не е вярно, заплатите са около 800- 1000, а ако си под наем, това не са много пари.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 31a6a6c366
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   #20, аз като студент в София си живея идеално с 900 лв, при все че плащам и наем. Въпроса е, че си ги изкарвам сам и ги ценя. Имам колеги, на които мама и тати им пращат по 2000 на месец и пак не им стигат. Ако умееш да си правиш сметка на бюджета и не киснеш денонощно по кафета и дискотеки, живота дори в столицата е сравнително евтин. Според мен опитай, авторе. Няма универсален отговор. Много българи например емигрират в Англия и им харесва. В същото време, англичаните масово се изнасят към Австралия. САЩ, ако щеш, дори България. Така че това, което не харесва на едни, допада на други. Слушай сърцето си и успех! :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 27b1d51248
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   18 лъже, такова нещо 5000 евро заплата дори и вСофия няма. Най- високи са заплатите на ИТ, но и те не стигат никога толкова.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6a4161751b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Родителите ти са се изселили от България, защото и на тях, както и на много други българи успяха на времето да им промият мозъците и с лъжи и измамни доводи са им натъпкали в главите, че за да живееш добре, трябва отидеш в някоя друга държва и че дори и в бедна държава като Доминиканската република ще са по-добре. Сам виждш какъв е резултата. Не слушай и не вярвай на глупостите и лъжите, които троловете пишат в българските сайтове за това колко е зле в България. Те го правят защото хора от други държави им плащат да пишат тези идиотщини за да причинят проблеми на Бъгария. До скоро успяваха с тези курвенски номера, но хората най после започнаха да усещат какво става и повече не им вярват. Живота си е твой и за това ти си решавай самичък. Ела си в България за една по-дълга отпуска, огледай се и направи избора си.
На мен също преди години успха да ми промият мозъка и замиах за Германия, където изкарах три години и накрая осъзнах че това което ми бяха натъпкали в главата не е истна. Вярно е че заплатите там са по големи, но за това пък всичко е много по-скъпо и че там никога няма да мога да купя собствено жилище и до края на живота си трябва да живея под наем (също като по глямата част от германците там). Като добавя към това че живота ми там се свеждаше от квартирата (делях стая с още двама човека, както повечето хора там) до работа и след това обратно, хапна погледам малко телевизия и на другия ден същото. На края ми дойде до гуша това мизерно съществуане и се прибрах обратно в Бългрия. Сега всяка сутрин като се събудя, благодаря на БОГ че ми помогна да се вразумя и направя най доброто си решение в живота.
Не вярвай на много от глупостите в сайтовете. Имаш ум в главата си и го използвай.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6a4161751b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Знаете ли колко хора като №2 и №16 съм видял, които си мислят че като отидат в чужбина ще забогатеят и живота им ще се промени и те ще са щастливи. Вярно е че живота им ще се промени коренно; ще живеят в една стая по трима - четирима човека като плъхове и ще спят на матраци направо на пода, местните хора ще се отнасят към тях с омаза и презрение, на работните им места ще ги навикват и подиграват и те ще вървят с наведени глави и приклепват като мишки. След като изкарат някоя година там, евентуално и най тъпите проумяват че ако останат там, това е живота който ще живеят. На края като се приберат обратно в България, не смеят и дума да продумат, за да не ги наричат губачи и неуспяли и започват да се чудят, как са успяли троловете да им промият мозъците до такава степен че да ги навият да напуснат красива страна като нашата.
Истината е че ако имаш ум в главата си, ще се оправиш навсякъде. Как всички тези хора (не само българи, но и новоприселващите се чужденци от западна Европа и Русия) живеят щастливо в България (с изключение на тъпанарите, които където и да са, само знаят да се оплакват и за тяхните си проблем и неуспехи да обвиняват другите).

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 8a44302f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Номер 22, събуди се! Номер 18 не лъже, просто - ти не знаеш! В България има гръцки фирми, чиито мениджъри взимат от 20 000 до 35 000 еврона месец. Ама мениджъри, не плебеи с гимназийка!
Мило момче, ако ще се прибираш трябва да влезеш в шоу-бизнеса. Намери познати от там, където си. Тук трудно ще ги впечатлиш. Иначе с 2 езика и фотографията трябва да е на ниво! Успех и Късмет ти желая!

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: c0852ab601
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Ако ми даде някой 35000€на месец моментално се връщам. Обаче гръцки ме знам. ха ха

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker