Мечтая си за живот на село - в САЩ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Мечтая си за живот на село - в САЩ!
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 4611 пъти
Харесва ми Тексас с топлината в общуването и усмихнатите хора. Продавачките винаги са усмихнати и любезни за разлика от тези в Европа. Всъщност всяка rural (селска) част на щатите ми допада, защото животът на село и фермерският живот ми е романтичен. Обожавам аромата на окосено сено или да усещам лекия бриз докато седя на верадата. Да имаш няколко акра земя и да живееш сред природата, житни или царевични полета докъдето ти видят очите, да се целувате в сламата, да се събуждаш от аромата на топъл ябълков пай, да гледаш животни. Предполагам и в Европа може да се постигне това, но тук земята е много скъпа и няма толкова много ферми като че ли. Само аз ли си мечтая за прост, селски живот?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: d6b06f00b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не знам за колко време изобщо си бил в САЩ, но мислиш малко повърхностно. Аз лично обожавам ранчотата в Аризона и Колорадо - нещо недействително са, НО съм достатачно разумна да видя и зад фасадата
Първо, не знам дали ти е ясно, но от години Щатите се борят с небивала суша. Отделно няколко акра земя отдавна не са достатачно, за да оцелееш - трябват ти огромни полета, за да ги засееш с царевица и различни монокултури, да ги пръскаш и напояваш ексетензиво ако изобщо искаш да оцелееш. Техника??? Можеш, разбира се, да гледаш и добитък, но и за това ти трябват огромни полета, мъже, с който да ги местите и ловите.
Още в Тексас вода и природа са отделно замърсени от добива на нефт и последно от фракинга. Хората масово страдат от безплодие, рак заради пестицидите, а царевицата е отдавна ГМО.
Усмихнатата продавачка в магазина е такава, защото ако не е такава, ще си загуби работното място, а такова е трудно после да се намери. Повечето хора в САЩ нямат никакво образование - такива работи са единсвените, които могат да изпълняват.
Хората на село, а и в града нямат здравни осигуровки. Ти дори един зъб не можеш да отидеш да си оправиш ако работиш в ранчо, а да притежаваш е утопия.
Отбихме се веднъж от главния път, защото видяхме табелка, че продават мед. Каобойте не говорят много. мрънкат си под носа, но ако се вгледаш - те нямат зъби... буквално. Купихме си мед и се праждосахме от прашното ранчо.
В Калифорния все още има някакви красиви ранчота като от филмите, но дори там не живеят вече хора, които се занимават със селско стопанство или са просто големи и огромни фермери.
Българите пък ги ползват само, за да берат портокали за по-малко пари и от мексиканците - ще се натровиш с пестициди с твоята Американска мечта, но истинска свобода ще усетиш до момента, в който... те заболи зъб.
И отделно никой няма да ти даде виза, за да си просто още един източно европеец, който се шматка по полетата.

Ако действително искаш да живееш свободно, живеейки от селско стопанство - избери Северозапада.
У нас все още е възможно да живееш от селско стопанство и то от дребно и екологично чисто. Земята е евтина, а една къща ти върви 5000 лв. Има и къщи извън селата - правиш си ранчо ако щеш. Баба ми живее в къща с 5 декара градина да кажем, отделно има подници за животни огромни и голяма къща с четири спални.
Сами с двете си ръце братовчедите ни си направиха нещо като ранчо - отглеждат крави и телета, телетата продават за колене, имат трактори два броя, с които обработват и чужда земя, имат и камион малък, с който ходят на дърводобив - четири сезона са заети. Двама братя са като единият има 4 деца и двамата му сина помагат в стопанството. Всичките пари ги реинвестират и живеят доста сносно дори без субсидии, а отделно ако се насилиш ще имаш и пари от ЕС като субсидия, каквато в САЩ като малък фермер никога няма да получиш. Можеш да гледаш и овце, кози, чиито мляко и месо са много търсени.
Като фермер можеш да живееш все още в страни като Южна Африка или Нова Зенландия, но ти трябват нужните „дребни“. В Казакстан, Русия също има земи, но не си местен и най-вероятно ще те измамят.
У нас в момента е най-възможно да живееш свободен по този начин, а в интерес на истината усмихнати продавачки има и у нас в САЩ като минеш по паланките има и доста неусмихнати. Влизаш в магазина и „Кво“.
Дори в ресторант ни се е случвало да чакаме 1 час за обслужване и после да дойде дебела мексиканка и да каже „Кво“ или нещо такова - да забрави половината ти поръчка и да ти продаде вкиснато вино за 6 долара чашата :)

Северозападът е твоето местенце! Пали колата и направи една обиколка около Борован - върти се и ще намериш точно твоето място, а земята плаче за твоята ръка. 30 стотинки и по-малко ти е квадрат от най-плодородната почва в Европа, а къщата ти е 5000 лв. - със собствените си ръце можеш да изградиш и надградиш. Можеш да гледаш и развъждаш дори коне, а техника има и втора употреба, и субсидирана. Да живееш в САЩ като фермер не е работа просто. У нас на село вече доста хора живеят много добре и с много труд успяват.

Успех

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 443ab80f60
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Единствено мога да те поздравя за избора да живееш на село. Не се обиждай, но ти само изброи положителните черти на това. Нали знаеш, че сутрин в 05:00 чеса трябва да си станал/а да ринеш изпражненията на животните, след това пренасяйки тежки бали сено, да им дадеш да ядат. Зимата, когато водата на чешмата е замръзнала да притопляш вкъщи бодони с вода и да я носиш към обора да пият. Защото животното не се интересува, че няма вода то просто е жадно. Гледката на хиляди декара царевица пред теб е зашеметяваща, но отглеждането не е лесно. Аз съм от село и точно сега е периода в който се бере царевица. Сутрин ставаш по тъмно (докато не е напекло защото в жега трудно се работи) отиваш и започваш да береш. Стотици, хиляди кочана царевица саморъчно се изтръгват от стъблото и се събират на огромни купчини които после се пълнят в чували. След дните на беритба ръцете ти са в поне 10 мазола и пукнати пришки. Мен аромат на пай не ме е събуждал, събужда ме грухтенето на прасето, което иска да му сипеш помия за закуска.
Не ме разбирай погрешно, не че искам да те откажа пт идеята ти, напротив евала ти правя. Но не отивай с нагласата, че ще живееш в приказка където птичките пеят докато се излежаваш на верандата и гледаш нивите.. истината за живота на село е по-различна и за жалост мааалко по - мизерна. Затова ти пожелавам късмет и дано осъществиш мечтата си.

Ж21г.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 6e6026ee7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   До 1, а във Франция?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: a286998f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   май много филми си гледала :D хахах

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: d347da7693
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Коментара на номер едно е точно в десятката. Ако я послушаш няма сбъркаш. Повярвай и аз живея в бленуваната от теб държава и нещата не са толкова розово-романтични колкото си ги предствяш. Желая ти успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 01fd23bf33
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Номер 1, пълни глупости пишеш... Дори не ми се задълбава, но си в голяма заблуда за американската действителност. :-)

Авторе, дерзай! Няма невъзможни мечти, стига човек да има куража да ги преследва! :-)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: d6b06f00b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От н. 1 до 2 (Автора? ) не съм ходила във Франция, освен в Париж, но съпругът ми е обикалял и не е очарован - няма нищо общо с филмите, а Марсей било нещо като клоака-пристанище - пълно с всякакви чужденци. И все пак сме решили (заради мен) да наемем един ден каравана и да обиколим и тази част на Европа - Белгия, Франция и да стигнем до Испания и Португалия, но до сега съм била само в Париж и честно казано не горя от желание пак да отида - да, яко е да си в хотел в центъра някъде и да си турист, но минахме от Летището до града с влак през гетата - просто там е друг свят, в който не искам дори да слезна, за да се разходя. Свиква се, но първите 2-3 дни само виждах мръсотията и за мен Париж мирише на урина - навсякъде са се изпикали някакви хора, а в метрото най-много мирише на урина - тази миризма някога я имаше на Централна гара в София, но това беше отдавна, само че в Париж е навсякъде и много силна и прясна.
Аз имам интерес към винарските области във Франция - Боргундия, Британия да обиколя, Котазюр, но да видим кога ще навия мъжа си.

Н. 2 описва лошото в живота на село, което го има, разбира се, но забравя за свободата и независимостта, а ставането в 5 и по-рано и гражданите го правим, за да стигнем до работното място навреме например или да хванем някое превозно средство.

Номер 6 - ами не знам ти дали си бил в САЩ, но аз съм била и то многократно. Мъжът ми е влюбен в САЩ и направо ако зависеше от него да сме се преселили там, но той, разбира се си пада по Л. А., Ню Йорк, Сиатъл или Флорида, не по селските ранчота без вода и ток и има квалификацията да печели и там добре - работил е и е живял почти 10 г. в САЩ, но никога не е бил без здравна осигуровка да кажем, но хайде, отиди из Аризона, Тексас и тем подобни, но из селските паланки да видиш как живеят хората - в едни бунгала за 10 000 долара и това им е къщата, слагат бунгалото на средата на полето и там живеят като нашите цигани, а и по-лошо.
В САЩ се чувствам добре докато знам, че съм турист. Там не мога да живея - това е за мен прекалено несоциална държава - до макс направо. Има толкова бедни хора, които се влачат в калта буквално, но има и хипер богати. Дори България ми се стори супер социална държава -поне за нашите възможности, а в САЩ 80% от населението никога няма да отидат дори на почивка в Мексико и не притежават паспорт дори, защото нямат пари да отидат буквално до съседния щат. Живеят в собствени домове, но пътуват по 2 часа до работатата си в града...в едната посока и живеят буквално в колибки, а дори в Северозапада къщите са масивни и по-големи. Мизерии, но се свиква де - зависи дали искаш да живееш така. Аз лично се нагледах на мизерии у нас и точно когато у нас малко или много се пооправя, не бих отишла в САЩ да им гледам мизериите и да ме е страх кой негър ще ме заколи заради 10 долара някъде. Не, мерси. САЩ трябва да се променят в смисъл да има малко повече социална държава или ще се изпотрепят.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 6e6026ee7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Бе кой ти говори за Марсилия и Париж, говоря ти за села и малки градчета, какво ще правя в тези огромни градове? :D

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: fad07b8abd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Стига сте писали глупости бе! Възможно е да станеш фермер в Тексас и да изживееш мечтата си. Ако не в Америка къде другаде? Според мен недей да слушаш никой освен сърцето си. Пробвай! Да няма да дойдеш на този свят сто пъти. Имаме един живот. Трябва да го изживеем както искаме.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e72b47b83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Отивай в Knollwood, население около 400 човека. Ще гледаш говеда и кокошки, ще имаш 3 Хосета да ти бачкат в ранчото, ще ринеш го*на по цял ден, ще ти мирише на сено и ла*на, ще караш пикап '64 година модел, ще ходиш с каубойска шапка и револвер на за*ника. Ще се печеш на 45 градуса жега през лятото и ще имаш редовни гости от през границата, които току извадили мачетето и ти видяли сметката заедно с Хосетата. А в свободното си време можеш да станеш и тексаски рейнджър... Чудя ви се на акъла, искате на село в Тексас? ! Ами то по тая логика може и на Марс да отидеш на село. За толкова интересни ли се мислите като кажете хамерика, тексас, мексас? ! Все едно тук - в България си нямаме села, че да ходим в тексас на село? ! Алоооо, осъзнайте се малко, бре кандидат-хамериканци. Само вас чакат там с отворени обятия. Малко им е тяхната пасмина, че и нас да чакат!

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 47611bccf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Тук земята не е скъпа. Тук не е Европа, а България - страната с евтината земя. Но... първо продадохте на дядо нивичките за да платите вишуто по мениджмънт и сервитьорство, включително и рушветите за тройки, после не искате да пренасяте табли в Гърция и Испания и ще ставате селяни. Ама няма да сте селяни като селяни, ами американскиэ селяни. Престижни мечти... смотаняк.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 6e6026ee7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Земята в Словакия и Унгария е евтина, а там природата е по-хубава от нашата.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 92490cb485
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер едно е описал нещата едно към едно!

Радвам се, че децата ми се върнаха в България и изборът беше техен!
И аз ще се върна, но трябва да поработя и за пари малко, нали нас ни колонизираха и ако можеха и пръстта на България щяха да изнесат!

И понятие като село няма в Америка.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 92490cb485
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   №7

Евала за искренноста!
Яече започнаха да се чуват реални гласове за запада и САЩ.

Децата ми, като се върнаха в България, гледат какво гледат баба им и дядо им по телевизията, американски сериали и ме питат: " Мамо, това в Америка има ли го"?

Аааа, няма го, нали не сте го виждали, това е Холивуд, пропаганда с която ни докараха до просешка тояга българите!
Ама ще си върнем стандарта, започна се въртенето на спиралата в правилната посока!

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: 02cf8a009b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Това звучи като "прост селски живот" гледан на филм. Браво, че казваш мечтая!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 27 дни
hash: 2f3d19abc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Гледай Да хванеш гората с Галя Щърбев.

 
  ...
преди: 5 години, 24 дни
hash: 6c48c2d1c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   И мои роднини имат ферма и изобщо не е като по филмите.
Дъжд, студ, всеки ден ставаш в 5 да нахраниш и напоиш животните.
Няма почивен ден. Затова, ако не си роден с тази работа, според мен изключително трудно ще свикнеш. Няма как да се будиш с миризмата на пай, защото ще си толкова изморена, че дори и най-простата закуска ще е усилие.
Такива неща, които си описала, може да ги е имало през 30-те години на миналия век в Щатите и то ако фермерът е богат, има работници да му вършат работата, а жена му се грижи за дома и пече пай. В нормалната действителност това няма как да се случи.

 
  ...
преди: 5 години, 16 дни
hash: 6a4a922f98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Забравила си да уточниш, че искаш и 5 милиона в банката, за да можеш спокойно да дишаш мириса на окосено сено без да се занимаваш с нищо и акрите земя (защо не 100 декара) са за свободно пространство и за престиж, не да ги обработваш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 14 дни
hash: ea7e24c888
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Имам приятели, който имат ферма, но не в Тексас, а в Колорадо. Конкретно в техния случай откриха, че им е по-изгодно и безстресово да си работят нормална работа, отколкото да разчитат само на фермата, a оттам ако успеят нещо да си докарат странично - успеят. Жената работи на смени между 4-6 часа дневно продавачка, мъжа е електротехник - водят се ниско платени и това, което си докарват пак е по-добре отколкото като разчитаха на фермата.

Залезите наистина са много красиви, но това с целувките в сламата и ябълковия пай сутрин, го забрави - колкото има тук кой насред напрегнатото ежедневие да те буди с готов ябълков пай и да пиете кафе на верандата, толкова ще е е и там.

В Европа и особено в Западна Европа субсидиите за земеделска земя са стабилни и определено можеш да се издържаш от тях, а и здравното осигуряване е налице. В Щатите здравното осигуряване е трагедия - по селата и нископлатените работници масово не могат да си позволят здравни осигуровки. Moйте познати дохода им общо на двама души е между 25-30К на година. Не са осигурени, защото им е скъпо. Жената получи травма при падане от кон - лошо счупване на ръката - операцията и лечението им струваше 10 000 долара! Сравни с цените в България. Посещението при лекар, ако се разболеят от грип и имат нужда да им се предпише лекарство (защото антибиотиците примерно са само с рецепта) е 90-120 долара само за прегледа.

Защо не заминеш като начало да поработиш там сезонно, за да се убедиш от първа ръка, дали наистина е за теб? Мисля, че преживяването ще е доста пробуждащо.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 619b8b4e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Това не е като по филмите, живота там е много по различен от това, което ни показват и ние си фантазираме.

 
  ...

...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 294c6141c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Вече не искам в САЩ, поработих доста в американски фирми и дори тук в Европа са прекалени работохолици, отровни са за работа като среда. Поработих и в кол център на телефон с американци и не мога да ги понасям - страшно са груби, нагли, недодялани по телефон и обиждат без причина. Канадците обикновено бяха по-добри. Пак искам да си имам ферма на село, но не в Америка, а в Европа. А може и да не е ферма, а просто къща, на хубаво място, което ми харесва, ще рече някъде в България, Португалия, Полша, Швеция или южна Германия. "Къща в Карпатите" е моя тема.

Автора

 
  ... горе^
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 5dd3c69a7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Ти май си сменяш мнението след всеки филм, който си гледал :)

Нито е толкова романтично в САЩ, нито пък американците са работохолици или груби. Просто ти имаш някакви нереални представи за света.

Аз живея в САЩ от 23 години. Всички преувеличения, каквито ги има и в тази тема могат да се кажат за всяка друга страна в света, но за САЩ като че ли повече хора обичат да си фантазират и двете посоки - колко е хубаво и колко е лошо :)
Истината е, че както във всяка друга страна може да е и едното и другото.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: c2fa15ae98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   №24,

Това зависи от мястото, за кой щат/град говориш? Аз още в първите ми минути в Чикаго усетих "гостоприемството" им, на юг се държат по-сдържано.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker