Как живеете във Франция? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Как живеете във Франция?
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 3258 пъти
Във Франция съм от 23 години и още не мога да им свикна!
Следвах, докторат писах, омъжих се, имам и деца, но все нещо ме тегли към контакти с чужденци тук, по–отворен мироглед, различни изживявания, по ми върви приказката с хора от други земи!

При вас как е?
Всичко ли приемате тук?
Как живеете с франсетата?
А как борите носталгията?
Не ви ли липсват родните въздух, природа, език, бит, култура, музика?
Споделете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 950567831a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Скуката е навсякъде в Западна Европа. Ако мислиш, че във Франция са странни, отиди в Германия - най-скучната и сива държава, в която съм била през живота си. :D Ами това е спасението - живот в голям град (по възможност столица и контакти със чужденци. Така поне се справям аз. :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2273204a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като природа Франция прилича на България. Като култура не знам. Защо не пробваш в Централна Европа - Чехия, Словакия, Унгария.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5a63b49836
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ако са минали 23 години, но не и е удобно там, никакъв съвет няма да ти помогне.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d0a4b7f09c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако мъжът ти е Французин значи си свикнала просто такъв е животът там

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d0a4b7f09c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако мъжът ти е Французин значи си свикнала просто такъв е животът там

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 74af79e022
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Кой както си го направи, хора. Аз също отидох да уча в чужбина, живях в ЧЕТИРИ различни държави и се прибрах заедно с мъжа си-западняк у нас, живеем си и тук си родих децата и си ги гледам, но не защото ми е било скука на Запад, а просто защото почнахме да печелим толкова, че данъците ни станаха непосилни и сменяхме държавите, но в един момент се усетихме, че у нас 10% данък е смешка и разходите за живот са елементарни, направихме си бизнес и живеем много добре. Преди това направихме проучване и запитване и само в Швейцария щяхме да имаме по-нисък данък от 8%, но пък там не ми харесва нито начинът на живот, нито високите цени.
За Франция не мога да говоря, защото само като турист съм ходила и то веднъж, защото не ми хареса. Не ми хареса мръсотията в Париж, миризмата на урина навсякъде в ситито и ордите чужденци навсякъде, които нито изглеждат европейски, нито се държат като европейци и честно казано сама из Париж дори денем не бих ходила и то в добрите квартали, а в предградията да не говорим. Мъжът ми е обикалял навсякъде и не го интересува Франция и затова едва ли някога ще опозная тази държава, но фактът, че не се чувстваш част от народа им след толкова години говори или за тях лошо, или за теб.
За останалата част от страната не мога да говоря или за французите не мога също да говоря, но в Германия съм живяла и то на няколко места там и който казва, че било скучно просто не е живял истински там. Първо е много чисто и подредено, никъде не мирише на урина в метрото, чувстваш се сигурна през цялото време. Второ в Германия има чудесни и огромни направо СПА комплекси с минерална вода, които тук например ми липсват, там има истински нощен живот с именити диджей, много хубави фестове и събирания и може да се работи много, но и свободното време е много добре използвано. Живяла съм и в други страни, съседни на Германия, но там освен по-ниски данъци не видях някакво предимство - интересно ти е в началото в новия град и държава, после те грабва ежедневието.
В България не познавам западняк, на комуто да е скучно. Повечето идват тук заради бг. жените си или заради постове в международни компании, но у нас е толкова лесно просто и ниска е все още интензивността на работа, така че повечето западняци си правят и паралелни фирми, защото не се чувстват достатачно натоварени. Easy с две думи е и живот, и работа, и бизнес у нас, но не е скучно, защото можеш да правиш много неща едновременно, ИМА БОГАТ СОЦИАЛЕН ЖИВОТ, много динамично се променя градската среда, клубове има много готини и работиш на практика за себе си при ниските данъци - за 4-6 години постигаш двойно, защото на Запад поне добре печелещите хора работим 6 месеца в годината за правителството, а у нас може да няма социална сигурност и държава, но пък който работи здраво и е образован буквално за месеци дърпа. За децата има чудесни детски градини, училища, занимални и няма толкова чужденци. У нас ако има 2 български циганчета в класа е драма голяма, а на Запад вече се плаща, за да учи детето в нормална среда и плащаш данъци, за да храниш масите от неработещи, необразовани - не мерси.
Но пак към темата - Авторке, просто не си се интегрирала, не мислиш като тях, не четеш тяхната преса, не гледаш тяхна телевизия и не участваш в дебата в обществото им - с две думи не си се интегрирала напълно, но не виждам проблем.
Мисли за възможност за живот поне отчасти в България, а мъжът ти бързо ще научи езика (социален живот! ) и ще се напасне, защото българите обръщат много внимание на чужденци и това се харесва много поне на съпруга ми, който обаче е много социален тип, егоцентрик и по принцип си обича вниманието. В България просто за месеци си намери и среда, и всичко. Ти решаваш. Ние отчасти живеем у нас, често сме в неговата родина, но от номадството се отказахме вече, защото мен ме умори, а и данъците както писах горе ни натиснаха така, че просто работихме твърде много, за да живеем. У нас работим за кеф и толкова е малка конкуренцията, толкова е ниска интензивността на труда, че сякаш си на почивка и свършваш с чуждото образование, опит работата за 1 час, за която българите имат нужда от цял ден разтакаване - просто това ти е особено предимство ниски данъци и условия за живот - цункано за ОБРАЗОВАНИ, амбициозни хора. Ние например работим 3 месеца интензивно по проекти и после почиваме по-голямата част от годината, после пак така и не живеем за да работим както беше винаги на Запад и пак сме повече от добре финансово, а НАП не те тормози за стотинчици - има си ясни институции за всичко, ясни и елементарни правила, а в другите държави получавахме по 5 писма на ден от разни и разнообразни инсттуции. В България нито едно писмо не получаваш - грижиш се за нещата и ти отнема 1 ден в годината, но до тук. Най-абсурдното писмо, което получихме беше за такса, по-ниска от марката и разходите за хартия. Плащахме и такси за отводняване и сметки за интернет без да имаме такъв. Смях и половината време ти отива в глупости

Ти отдавна може би си заминала, но България от тогава е станала типичната развиваща се страна - динамика, място за нови идеи и начини за реализирането им, цветна и по американски наивна нация сме, което е сладурско. Българите толкова много сме били явно възпитавани от медиите през последните 25 г., че вече доминира дори американския вкус - писнало ни е и от сивотата. Например в моя град направиха толкова кичозни и шарени детски площадки, че всеки немец или французин би се хванал за главата, а американецът би се изкефил много. Съчетаваме европейско качество и желание към масовното и трайното, но моля да е ШАРЕНО и весело. Обожавам!
Българите са и много леки някак си ментално в добрия смисъл на думата, много наивни по детски, не задълбават и не тормозят хората, тактични са и отворени, не търсят грешките в другия, а начин да ги оправдаят. Това е и пречката за повече просперитет у тях, но за нас е приятно. Ако човек сам клони към перфекционизъм, към самонаблюдение и критика е много приятно външната среда да ти е по-лека, easy и да те приема с грешките ти. Това може би ти липсва. Само при по-възрастните се наблюдава пасивност и желание нещо да се случи отнякъде, но по-младите сме доста обществено активни и има вече не само гражданско общество,а много по-активно дори от на Запад. Понякога преиграваме например в критики към здравната система, протести против неща, които не зависят от правителството, но трябва да участваш в тези процеси. С две думи и в България ще трябва да се интегрираш.
И още имай в предвид, че България е вече съвсем чужда тебе страна. Аз бях навъм 10 години и си признавам, че трябваше от начало да опознавам и България, и Българите. При теб ще е много по-трудно, защото си напуснала една постсоциалистическа страна, а днес сме съвсем друга страна - сменили са се и поколенията, от които зависят нещата. Кметът на моя град е на 37 г., а това е един от най-големите и важни градове и се справя чудесно. И още ще трябва да свикнеш, че у нас жените сме по-амбициозни, по-активни, по-образовани от мъжете, което е напълно в противовес със ситуацията в страна като Франция, където жената ражда и си гледа дечицата. У нас не е прието и мъжете са пасивните, а жените сме моторчето. Много приятно с две думи поне за амбициозни хора с желание за успех

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 434c434473
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Уча в друга държава и има много французи, УЖАСНО ПЛЕМЕ СА!!! Много особени, едни гаднове такива и дори тук си говорят само на техни се групи, представям си какво е във Франция!! Изключително неприятни, надути и особени!! С такива хора не желая да имам общо, и НИКОГА не бих си помислил да живея и уча ужасния им език след това което видях от тях тук....Франция не е за чужденци!!!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: da06d6c9ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Абе, номер 6, ти във всяка тема ходиш и ни пишеш едно и също. Историята ти я четох поне 10 пъти в различни теми.
Сега, човекът пита за Франция и въпросът му е адресиран към хора, които живеят там... но ти не се стърпя и пак твоето... Разбери, че всеки си има своята собствена история и стига си тикала твоята под носовете ни, защото вече ми се гади от нея.
Аз живея във Франция от 5 години, в Париж.
Мисля да отговоря на авторката, но понеже отговорът ми ще е по-дълъг, ще го направя в някой от следващите дни. Доколкото виждам досега никой не е отговорил нещо конкретно по питането, защото отговарят хора, които не живеят във Франция...

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 74af79e022
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до n 9, всеки има право на мнение, но ти пък не изрази никакво в целия си пост освен.... че после щяла да пише и да изразиш критика. Ок, но те моля да не ме четеш и ако нямаш какво да напишеш СЕГА, не пиши. Представи си всички да почнем като теб - 30 коментара „този и онзи не ми харесва и... ами ще пиша после, но много знам по темата, да знаИш, защото съм гОлемА работа и единствено прав“

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9021ebb9b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   9, мислех и аз да напиша подобен коментар, но не го направих, за да не ме упрекнат, че завиждам и злорадствам.

Честно казано и аз наизустих вече историята на дамата. Разбрахме, че е омъжена за швед, имат бизнес и заради 10 процентния данък са се върнали в Бг. А да - преди това са живяли в 10 държави. Освен това е много висока, а и мъжа и е 2 м. Това го чета за н-ти път и все в теми, които нямат нищо общо с това. В случая това не разбрах какво общо има с Франция.

Едно време имаше едно "паднало ангелче". Та и то във всяка тема без значение дали има нещо общо разказваше колко са богати, как ходили на гости на Путин, харчели по няколко хиляди на ден, познавали депутати. И всеки път, когато и казвахме, че няма нищо общо и че наизустихме историята и, ни набеждаваше, че и завиждаме.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 86ee350a52
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н 9, разкажи за Париж, не съм живяла там, да обменим опит!
н 11, напълно съгласна и с теб, и с н 9!

Пишете, бих се радвала на мнения и впечатления, различни от моите! На мен лично ми е тежко тук, гони ме адска носталгия, умирам направо!
И за много аспекти от живота тук мога да коментирам, но нека най–напред ви прочета!

Поздрави от авторката

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c1291668c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Аз живея във Франция, но ме тегли към БГ и мен. Не си представям са живея тук повече от 5г. Харесва ми, че имат закони, които се спазват и много добра здравна и социална система. Харесвам и хората, всички са много любезни и я няма родната злоба и завист. Попита как се справяме с носталгията-ами българи, които познаваме тук, ни идват на гости, живеем съм зълва ми, която също е българка (тук е от 16г. и и никога няма да се върне в БГ), роднините ми идват на гости или ние си ходим поне 2 пъти годишно. Като си задам въпроса "кое ми липсва в БГ" и не мога да си отговоря. Разнообразния социален живот и приятелите, може би.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: bc3ae5a4ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   И така, привет и от авторката!

Не пишете нещо, не се отпускате, не ми давате материал за коментар!

Аз оттук повече не мърдам; тук се омъжих, тук ми е семейството, имам приятелки унгарки, румънки, чехкини, всеки гледа да се закрепи тук, няма връщане по родните места за нас, само по отпуски!

Въпросът ми беше как вие, при условие, че вече сте тук, как живеете тук?
Как се приспособихте към хората тук? Приемат ли ви или все си имат едно наум за Изтока?
Аз не разбирам как тук всеки си живее сам за себе си; най умират да ги каниш, да им вдигаш и слагаш, а те да си консумират и да се кефят!
Със семействата си се чуват чат–пат, но се виждат само по Коледа, евентуално през зимата на ски и Великден!
Тук един рожден ден на никого от семейството не се е празнувал със семейството – бабите и дядовците удрят един телефон и това е : няма подаръче, няма да се мръднат да дойдат; те даже децата си само по телефона поздравяват, какво остава за внуците!
Няма спонтанни сбирки с приятели, няма живот, само бачкане! Нали имат все огромни кредити за къщи ивсе за това блъскат!
Аз контактувам и каня само своите приятелки–чужденки! С тях ми е гот!
При вас как е? Споделете??

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f39bd2409a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   н 8, не са всички такива, нали знаеш че има и много гадни българи, англичани. Не можеш да виниш цяла нация заради постъпките на няколко човека. А виждал ли си какви гадове пък са Англичаните, с тях за каквото и да говориш са нацупени и се държат толкова студено.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker