Струва ли си да се върна в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Струва ли си да се върна в България?
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 2901 пъти
Здравейте,

Както виждате от заглавието и аз съм като много други, които през 90-те години напуснаха страната по чисто икономически причини. 20 години по-късно започвам да си задавам някои въпроси, на които трябва да намеря отговор.
КАто че ли не ми се живее повече в чужбина. Всичко имаме, но никога не успях да се приспособя към местните обичаи и приказки. Не са ми по душа, а и трудно мога да кажа точно това, което мисля. Това не е от езиковата бариера, а от самото лицемерие на тукашното общество.
Обмисляме варианти да се връщаме назад. Ще имаме доход ог около 2000 лева месечно, пък и като продадем всичко тук ще имаме и достатъчно средства да си купим жилище. Доста пари и ще останат, сосбено ако идем в някое хубаво село.
Децата обаче няма да дойдат, което много ме мъчи.
Искам мнение на хора, които са се прибрали след дълго емигранство. Оценявам помощта ви и благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 152f183adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според зависи, Авторе... За всеки е много различно - зависи от социалните ти способности, но и зависи за какво се прибираш в България. Заслужава си най-много подобна имиграция ако човек е придобил висока степен на образование и способности в чужбина, има натрупан начален капитал за бизнес или идея. Не си заслужава за ниско квалифицираните хора да се прибират, но вие явно сте пенсионери, така че сега вече на преден план изникват съвсем други проблеми, свързани с нуждите ви от здравно обслужване, имате ли приятели и изобщо как смятате да живеете у нас.
Правилно си сложил историята си в графа „Чужбина“. Просто за тези 20 г. България, която си познавал някога и хората ѝ са се изменили много - цели поколения са се родили, децата и младежите са се образовали и днес има 30-35 годишни кметове и хора на много високи позиции, които по качества отговарят с профила на Запад и ако това ви се струва лицемерно, то у нас е същата работа - спечелихме много повече свобода в личния живот и изборите за живот като цяло, но вече не е прието човек да обсъжда всякакви теми с полупознати и да дружи с всеки. Тоест и у нас вече има хора, живеещи в самота и никой не те кани от „добро“ възпитание някъде, така че ако не си приятен за хората, често оставаш изолиран - например да си негативен и да се оплакваш не е вече социално приемливо като преди.

Животът дори в провинцията е доста динамичен, а уважението и респектът не произлизат от възрастта, така че и тук ще се учудиш, че нещата не са като преди - има много млади и успели хора, хора с кариера и/или пари, които ще се държат с теб „отгоре“, но не е проблем и да поставиш такива хора на място - тоест не се плаши от лични вендети и скандали за глупости. Избягваме конфликтите и имаме по-важни неща за вършене от това да се заяждаме.
В институциите е много по-добре за сметка на това, но все още го има гадното поведение към гражданите. Там, където е имало чистки междувременно нещата са съвсем други - например в НАП, в повечето общини в отделите по регистрация и граждански отдели няма проблем, в МВТ-тата при издаване на лични документи също е добре, в ТР е ОК, но в големите отдели на общините например за местни данъци и такси често се стига до опашки и лошо отношение.
Тук една идея от мен - Намери офис на „Информационно обслужване“ и там си плащай местните данъци и такси ако ти трябва бележка с печат за нещо, а колата нека ти я регистрира специална фирма - даваш 200 лв. и си пестиш 1 ден висене и ядове. Направи си сметка с онлайн банкиране, но у нас често трябват бележки с печат, така че Информационно обслужване е добър вариант.

Лицемерие има навсякъде, но за разлика от вашето време, когато икономически активните хора сте били възпитани в работа в социален колектив, във взаимопомощ и взаимно съжаление, то днес и в България индивидът и неговите качества (НЕкачества) е минал на преден план, което ще реше, че ще ти е трудно поне в началото да намериш помощ за неща, които преди у нас се уреждаха с едно обаждане на правилния човек и едно шише с ракия.
У нас подобно като на Запад има ясни правила и хората се движат според тях, но липсва информация и разбиране, когато си нов и трябва тепърва да се „закачиш“ в джунглата от бюрокрация - променил се е редът в смисъл, че има такъв и забрави за обажданията на „точните“ хора, а за нерегламентирани заплащания също!.

Първите 3-6 месеца ще са критични при самото устройване. Например ако ще купувате имот не разчитайте нито на помощ на познати, нито на това, че някой ще отдели безплатно време за вас, а от самото начало си наемете адвокат.
Процедурите са ясни и лесни за проследяване, а измамите почти невъзможни, но точно неопитни хора като вас го обират - не пестете 1000 лв. за адвокат, за да си спестите много ядове и проблеми.

Внимавайте в какво село ще се пренасяте да живеете - гледайте да има близко град и редовен транспорт до селото както и добра болница МБАЛ в този град (окръжен да е), защото ако смятате да живеете до живот в такова село, лесно можете да се окажете изолирани от всичко след определена възраст и загуба на правото да шофираш. България е станала още по-урбанизирана и има цели хубави села, които се обезлюдяват, но да живееш така в дълбока старост става вече опасно. Нещата се променят - ще има скоро и аптеки на колела, може би и лекари на колела, но не е само това - изолиран си от социален, културен живот, така че не бързайте с твърде отдалечено село. България е достатачно рядко населена, че човек дори в покрайнините на градовете си живее като на село, но има инфраструктура и хора около себе си.

Подобрили са се много неща освен това, че има ред (да странен и различен от този на Запад, но РЕД).
Подобрили са се здравните услуги за честите и обществено значими заболявания, включително за Рак, но специално за автоимунните, рядки заболявания няма да получите същото обслужване като на Запад. Ако сте пенсионери не плащате здравни осигуровки и консумативи при хоспитализация, имате много облекчения, включително не плащате данъци за пенсията си, НО трябва да имате всички нужни документи от здравната си каса в чужбина, от пенсионните каси и изобщо - тук българите са по-стриктни от прусяците и си вижте предварително какви документи ви трябват.

За децата ви не се притеснявайте - те и без това си живеят свой живот, но ако можете да си го позволите ви съветвам да се заселите или на Морето, или в близост до планински курорт - така със сигурност ще имате по-често гости, а и имотите станаха достъпни. Не бързайте с избора си, а наемете в началото жилище в голям град и от там пътувайте из различни кътчета на страната докато се почувствате у дома.
За парите - би следвало ако сте само двамата да ви стигнат, но стандартът на живот и у нас се е повишил - има и много удобства и услуги, с които бързо ще свикнете, така че парите ще си ходят, но ще стигат за момента доволно. Мислете обаче за повишаване на дохода си, защото пенсията няма да ви расте с големи темпове, а средните доходи у нас растат експоненциално и много бързо. Например помислете за покупка на жилище в София или голям град като вид инвестиция с цел отдаване под наем ако имате излишни пари. Отделно животът на село е много романтична представа, но особено зимата у нас е много жестока и се замислете за малко жилище в град като допълнителна опция.
Ще ви трябва кола, но издръжката и данъците са елементарни.


Настройте се обаче, че почвате на чисто в нова държава и не мислете, че с една имиграция в България ще се върне младостта ви и приятелствата ви, начинът ви на живот в колектив като цяло - няма да е така. Ще срещате някои хора от вашето поколение с търсените от вас качества, но 2/3 от хората в активна възраст са по-скоро близки до западния манталитет, начин на живот, съчетани с южняшки темперамент, липса на търпение, избухливост и настроения. Ако идвате от Испания, Гърция или Италия това няма да ви е проблем, но ако сте живяли в Германия, Холандия, Австрия, Великобритания ще изпитате известен културен шок, но преминава за около 2 месеца и ви удря само при определени ситуации, които пък носят и много емоция в крайна сметка.

Вярно е обаче, че у нас лесно и бързо се създават приятелства, но са повърхностни.
Хората на думи много обичат да обещават и говорят, но не разчитай на това и не мисли, че е нещо лично като не спазват обещания и уговорки - днес просто обичат хората да се изтъкват, но нямат реално време да се занимават с твоите проблеми, защото още едно нещо се е променило у нас - работи се повече от усилено, работи се повече от 8 часа на ден, работи се събота и неделя, така че времето е пари и дори да искат в един момент определени хора да ти помогнат с институции и неща, дори да ти обещаят, те реално не са в състояние да го сторят като време, знание и енергия. Не се сърди. Българите не са и директни - ако ти кажат „Ще видим“, то значи че няма да станат нещата или ако ти кажат „Ще ти се обадя“ значи, че няма да го сторят - така че не ги взимай много сериозно тези неща

И още са се променили много нещата в смисъл, че не само ти, а всички искат да си изкажат мнението, а в момента обществото ни е в процес на образуване на гражданско съзнание и така пропагандираното навремето гражданско общество, което значи, че има големи залитания в ляво и дясно, много големи крайности в мненията на хората, но за разлика от преди, когато всичко се забравяше след 2 ракии, то днес хората мислят сериозно думите си и можеш лесно да се навреш между шамеарите - трапезите и масите все още са голямото хоби на българина, но фейсбук е номер 1 и не се чуди ако така от една маса се получи някакво много масово движение в решаването на някой проблем като обикновено в начало зарядът и енергията са огромни и после оставаш сам - тук все още не сме озряли, но гледай да не останеш самият накрая.

Внимавай и с хора, които ще търсят от теб услуги за работа и живот на Запад и директно пари на заем. На двата вида хора не помагай. Първите не са готови за живот на Запад много често и ще те държат отговорен за всякакви техни проблеми, а няма да можеш да им помгонеш. Най-много ще нагърбиш децата си с разни безпътници, а после си спечелваш и врагове. Второто за заемите си е както преди - няма да ти върнат парите, но днес ще намерят и начин да те очернят, за да излезнеш ти лошият.
ВНИМАНИЕ с майсторите ако ще купуваш и ремонтираш имот - не преплащай над 30% и не разказвай наляво-надясно, че си бил дълго в чужбина...
Повечето проблеми ще те удрят един след друг и процесът е подобен на емиграцията в чужда държава, но без проблеми с език и с документи.

Според мен като цяло специално за пенсионери си заслужава. Вие с тези 1000 евро на Запад ще преживявате, а у нас можете да живеете повече от сносно, да правите малки почивки, да приемате гости, а специално за здравната помощ - един ден ще можете да си позволите и гледачка и да не свършите в разни институции. За здравеопазването - българите у нас прекаляват с критиките, но и нямат база за сравнение. В крайна сметка е като навсякъде по света - каквото ти е писано. Достъп до най-новите медикаменти отдавна има и у нас, диагностиката е на същото ниво, защото има и уреди, и добри лекари, а от рак се умира като навсякъде по света ако не ти подействат лекарствата - нормално, така че от това няма да загубите особено. Ако има дефицити то те са в болничната помощ и само при редките заболявания (автоимунни и вродени). У нас е по-достъпна доболничната помощ - не се чака за специалист например и има добро покритие с лекари. Избира се личен лекар и не правете грешката да се запишете там, където е целия град (село). Аз лично влезнах в бивата поликлиника в работен ден следобяд, минах по коридорите и почуках на вратата, пред която нямаше огромни опашки от пенсионери и бебета.
Оказа се, че съм попаднала на нова практика, лекарят беше специализирал в Бостън вътрешни болести и близо 3 години изобщо не чаках по опашки. Е, днес и при него е пълно, но ме познава като една от първите му пациенти и е друго. Същото се отнася и за специалистите - на ниво са, често специализирали на Запад, имат и уреди, но изследванията си ги плащаш често ти. Принципът е, че всичко под 100 лв. горе-долу човек може да си плати, а големите разходи ги покрива НЗОК, а вие с този доход няма да усетите - на Запад не сте освободени нито от данък върху пенсията, нито от здравни, така че от тук можете да си покриете някои лекарства и консумативи у нас. Танато за кукуригу

Извод - за социални и екстровертирани пенсионери у нас има много предимства, но в началото е трудно напасването след толкова години отсъствие. Отворете се за опознаването на нов народ, но ще откривате и често някои качества от това, което ви е липсвало сред хора на вашата възраст, но и се настройте за различен манталитет от това, което сте свикнали в западната страна. Не бързайте с покупката на имот, защото нещата точно тук са се променили - селища са западнали, други са престроени или са възкръснали от пепелта - 6м-1 година си оставете за обикаляне и не чакайте помощ от познати, а си платете за адвокат.

Ако сте високо квалифициран или с идея за бизнес - за вас имиграцията също си заслужава и ще живеете дори по-добре заради ниски данъци и разходи за живот, а ако не се получи можете да се приберете

Ако сте неквалифициран или с ниска квалификация, семеен и под 65 г. си стойте на Запад. Разликите в стандарта са огромни при неквалифицираните хора и у нас нямате място поне за този момент.

Успех на всички емигранти и имигранти!
Родината е там, където човек се чувства добре - не откъдето идваш, а където пристигаш.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 701facc3aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Също живея много нaвън, .. вече ми е глупaво дa го нaричaм нaвън или чужбинa де:).
Понеже минaх през товa "дa се връщaм или не, товa е въпросът", те съветвaм първо дa си вземете дългa вaкaнция и поживеете няколко месецa в Бългaрия, преди дa вземaте окончaтелни решения. Зa 1-2 месецa нямa дa стигнете до почувствaте всичко, което ще е жовитът ви тaм. Трябвa дa се сблъскaте нa място с реaлносттa- съд. системa, здрaвнa, безопaстност във всеки смисъл, рaботa и конкуренция, местни нaстроения и отношение...
Бългaрия отдaвнa не е, което беше в ония години. Когaто ние решихме нa място дa видим кaк ще се чувствaме, се окaзa, че сме в "непознaтa" стрaнa. Кaто че се върнaхме поне век нaзaд във времето. Зa почти всички държaвни и aдминистрaтивни зaдължения, трябвaше дa опирaме до познaти, зa дa си свършaт рaботaтa. По няколко в годинaтa изсмукaни от бедни джобове нa нови упрaвлявaщи дaнъци, зaкончетa и тем подобни. Не, че не можеш дa ги обориш, но трябвa дa минеш през цялaтa Бг мелaчкa, зa дa стигнеш до европейски съд.
Не искaм дa влизaм в повече подробности, че ще трябвa дa обяснявaм после тук зaщо и кaкво съм имaлa в предвид, пък съм сигурнa, че ти знaеш.
Тa, не бързaйте дa си режете клонa тaм където сте, първо поживейте няколко месецa в Бг и после решaвaйте.
Ние се откaзaхме кaтегорично, не искaм дa прекaрaм остaтъкa от животa си в съдилищa и докaзвaм кaк нямaт еди кви си прaвa и кaк aз щом ще си плaщaм зa нещо си, ще искaм и дa се възползвaм от същото.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 42ad4c0aeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Здравей,
Ние се върнахме в България и след година като се нагледахме на простотии пак си заминахме обратно. Ако толкова ви е мъчно, върнете се, поживейте малко в БГ, но не си затваряйте всички врати за връщане обратно.
Иначе с 2000 лв в малък град или село ще са ви повече от достатъчни. Само че веднага ще се сблъскаш и с безхаберието на институциите, простотия, кражби, неуредици. Всеки гледа да ти вземе парите и нищо да не свърши насреща, очите постоянно на 4 трябва да са, кошмар по пътищата и... ей така, малко по-малко почват да се трупат един куп дребни грозни нещица, от които си отвикнал и накрая си мечтаеш вече по-бързо да си се върнеш обратно в другия подредения свят... :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 152f183adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Интересно номер 2 и 3, но според мен просто не сте устояли на културния шок и промяната в реда на нещата у нас. Тръгнали сте пак да търсите хора „по втория начин“ и те са ви използвали вместо да вървите по пътечката като всички останали, за която ви гарантирам, че не ви трябват нито подкупи, нито връзки - казвам ви го като човек, който от нулата дойде със семейство и дори къща построихме с ток, вода, канализация, всички позволения и то в слабо заселена местност - всичко става с много търпение, питане, но почнете ли да търсите по старо му „втория начин“ ставате едва ли не жертви вече на системата, защото тези хора са страшно гладни вече и ще ви смучат до край. Когато всички си карат по нормалния начин и вие търсите „втори“ не се чудете и когато получите сметката или станете жертва на недобронамерени хора.

Така че съвет - по-добре напишете 1 молба в повече, чакайте 1 месец повече, но не търсете нито познати, нито „втори начин“, нито плащайте, освен за адвокатски услуги.

Данъци се плащат много стриктно за разлика от вашето време и може би това ви е ударило, но с доход от 2000 лв. това няма да е проблем на Автора. Архаичен е само методът на плащане на данъци и сметки, но от около 2 години функционират и местните данъци с нормален превод, но самите данъци са много по-ниски от където и да е в Европа, но ако идвате от САЩ или извън Европа могат да ви се сторят абсурдни тези данъци.
Ако ще правите бизнес обаче да - има и осигуровки, има и данъци като навсякъде и не сме вече през 90те години ако това сте очаквали. Дори кафе-автоматчетата с монети начисляват ДДС и това е добре така.

2 и 3 са се провалили в имиграцията у нас, защото са подценили ситуацията.
Очаквали са да си живеят като на Запад, но и да са голяма работа сред обществото, а у нас често такива хора просто стават жертви на измамници и разни майстори-смукачи или „големи“ бизнесмени, „голяма работа“ уреждачи и „големи“ риби.

България е бедна, развиваща се държава и в такава държава отивате - това не е Германия, не е Австрия и аршинът трябва да е друг - не можете да печелите от нисък стандарт, ниски данъци и да имате същите комунални и социални услуги като на Запад, но който иска да живее свободен и самоопределен живот у нас е по-лесно и за собствен дом, и за бизнес, но ако допуснеш изобщо да станеш жертва, е много трудно да се измъкнеш и не само, защото съдебната система е тромава, а просто, защото веднъж като си си дал парите е много трудно да си ги получиш. Много хора на Запад са живяли от работа вкъщи и изобщо не са се сблъсквали нито с проблемите по покупка на жилище, нито с майтори, нито с данъчни декларации и висене по институциите, но дори на Запад важат същите проблеми за хората, тръгнали да строят, да купуват жилище или да правят бизнес, само че вие не сте били от тях там и ви е бил простичък живота в смисъл, че не сте излизали от отъпканата пътека от работа у дома.
И така се прибирате в България със спестяванията си, което ви прави много атрактивна „плячка“ за „добри“ познати, големи „познавачи“ и „знаещи“ и „можещи“
Затова и съветвам Автора да се оправя на 100% сам и по институции, и с всичко останало или да даде на добър млад адвокат малко пари, но да не разчита на „онзи начин“ или хора да му помагат, защото просто даваш сигнал, че не разбираш как се случват нещата и си готов за изтърбушване.
Отделно малко от познатите ти могат реално да ти помогнат, защото те у нас също си живеят в отъпканата система - от работа вкъщи и не им се е налагало никога да почват от 0-та - ще ти препоръчат някакви странни хора и роднини, за който си просто човек с готови пари за грабене.

У нас много малко хора знаят, но за всичко си има срокове, включително за ВиК, Енергото, всички институции и ако си съберете нужните документи и чакате 1-1,5 месеца ще получите поне точен отговор за стъпките, които трябва да предприемете.
В повечето институции пък изобщо не се чака. Има и кадастър, агенция по вписванията, община, в които сроковете са буквално или веднага, или до 3 дни.

За шофирането до някъде 2 и 3 имат право. У нас тепърва хората се сдобиват с коли и почват и жените да карат масово коли, но и младите хора могат да си позволят кола, което означава, че навън са изключително много неопитни шофьори в едно и също време. На Запад нещо подобно е имало в 60те години на миналия век, така че не се учудвйте, че не ви пускат или не реагират хората навреме - те не са ви видяли!!!!
Внимавайте!!!
Има все още и хора, които карат без книжка и алкохолизирани, също като на Запад преди 40 г., просто защото още системата не може да отреагира на тези тенденции, но например не ви препоръчвам да се пробвате да подкупвате КАТ, защото ви грози съвсем реално 3 г. затвор, което е ново.

Грешно е да очаквате ред като на Запад, грешно е да очаквате България такава, каквато сте я оставили навремето, а просто се настройте на ново начало в НОВА СТРАНА от нулата.
Не е вярно, че България е потънала или се е върнала 20 г. назад - тя е развиваща се държава днес със съответните проблеми за този тип държави, но е много по-близка вече до Западния начин на живот и ред от преди, което ще ви изиграе и лоша шега, защото има и големи различия и точно там, където не ги очаквате могат да ви ударят или да не се възползвате от неща, които у нас съответно стават по-лесно и са по-несериозно контролирани. Свободи има все още много, но ако не ги знаете, не можете да се възползвате.
Ако се прибирате с негативна нагласа и с чувство за превъзходство просто не го правете.
Българите от българия са си направили ред и държава, която отговаря в момента на техните потребности и начин на живот и не сте вие хората, които ще казвате как ще се случват нещата. Или се напасвайте както сте го сторили в чужбина, или си стойте там, защото действително можете да ударите жестоко на камък при някои хора и не става дума нито за злонамереност, нито за безхаберие, а за говорене на различни езици.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: fe341603eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   До номер 1- благодаря за изчерпателния анализ, наистина много добре е написано. Носталгията е вид илюзия и сигурно е по-скоро душевно разтройство, но ние понякога не искаме да намерим сили да се борим с нея.
Не сме пенсионери, но аз искам да знам и да мога да избирам и този вариант. Със сигурност може да си позволим и друго място да живеем, но след толкова години всеки нормален човек иска да види как е там, където е бил роден.
До номер 4- абсолютно сте прав. Някои наши хора, които не са си направили труд да не забравят БГ език, идват обратно с много големи претенции. Смятат, че емиграцията ги различава от другите, което не винаги е така. " Пази Боже сляпо да прогледа" е точното определение. Те правят куп излишни забележки за да покажат колко са напреднали в мисленето. Ние стоим здраво на земята и никога не сме разчитали на подкупи и "втория начин". Затова и не сме в БГ, но никога не сме плюли по страната и особено хората в нея. Винаги сме искали да имаме право на избор и искаме да го имаме и днес. Емиграцията е един труден университет и не всички са го завършили успешно. Все още работим, но трябва да се мисли напред, слава богу сме и здрави.
Отново благодаря за анализите от номера 1 и 4. те макар и противположни ми се струват обективни.
Повече от 10 години не съм имал причина да ходя в БГ и ще отидем там сега за 2 месеца. Дано да успеем да изградим някаква представа за ситуацията там...

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6c878c9733
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Н 1/4, пaк ли ти бре? ! :))) Нямaш почивкa, нямa лошо де.
Опирaли сме до познaти зaщото по институции сaмо кaто те нaдушaт и почвaт дa въртя очи и дa си прaвят ин/директно устaтa зa кеш. И не, нямaм нaмерение дa чaкaм повече или дa пишa повеме молби от нормaлното/ зaконното.
Пък зa културният шок... още се смея, дa, и тaкa може сигурно дa се нaрече. Идвaш от цивилизaциятa и се озовaвaш в някaквa джунглa, aми неочaквaно е дa ти кaжa, бaш културен шок ще е.
Aвторе, сериозно, не бързaйте дa рaзпродaвaте. Извън кaзaното по- горе, тепървa нa Бaлкaните ще стaвa горещо. Изчaкaйте поне до пролеттa, зa дa видите кaк "грaничaрите", които прaщaт уж дa помaгaт, ще се окaжaт военни с други нaмерения.
Лицемериетно нa местните е зa предпочитaне пред всичко остaнaло, което ще ви посрещне в Бг.
Хaйде дa не пишa повече, че н 1 сън нямa дa спи и от темaтa ти нямa дa излезе :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9229187867
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Факт е, че България се разви доста през последните години, но факт е също и че все още има доста неща, които не са ок. Така че добре си помислете дали сте готови да се жертвате в името на решаването на проблемите или ще мрънкате и ще обвинявате държавата за всичко. Просто трябва да сте много психически устойчиви. Да се заредите с позитивизъм, защото негативни хора в България (както и навън) бол. Аз съм студент в чужбина, но съм твърдо решен да се прибера след като завърша. В чужбина дори и да си милионер, ти не си на своето място и винаги ще си различния, чуждия. Все повече от моите приятели решават да се връщат в България и мисля, че с толкова много млади, образовани хора, видели свят, ни чака светло бъдеще.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2aabe39122
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

8.   От 18 години съм в чужбина. Връщам се през 1-2 години за по 10-15 дни да навестя имотите и роднините си. Всеки път се отвращавам от българия. Вече я пиша с малка буква. Моята родина не ми даде нищо, открадна младостта ми и ме захвърли на бунището. Наистина се отвращавам. Първите няколко години ме гонеше яка носталгия, , която минаваше през първата седмица в българия. Постепенно носталгията се замени с безразличие, а по-късно с откровенно отвращение. Когато четеш по новините за поредния убит пенсионер за 20 лева, за поредната катастрофа предизвикана от циганин без книжка, за поредния многомилиарден заем за да могат хора като цветанов и борисов да си купят още апартаменти, а съдът след това да ги оправдае... ти иде да ревнеш от злоба и безсилие срещу слабия народец на тази територия наречена българия. Все още се връщам, имам още живи роднини там и имоти под наем. Иначе не бих се върнала никога може би.
Ж. 39.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 152f183adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От 1/4 до Автора (един човек съм)
Благодаря за вниманието и положителното отношение. Хора като теб където и да живеят мисля, че умеят да си го направят хубаво, а вечно негативните и мрънкащите, които виждат чашата винаги наполовина празна никъде и никога не постигат успех и щастие, а който идва за 15 дни да види къде какво наследство е „паднало“ за продажба действително си има доста ядове, но това не е живот в България, а живот от цоцкане България. Ако 8 не се занимава с наследства, ще си прекара доста добре, но пусти имоти...трябва да се осребрят.

Аз в двата си поста ви писах и положителни, и отрицателни страни на имиграцията в България, но като цяло изводът ми е, че имиграцията е точно толкова трудна като емиграцията. Веднъж от нулата да се устроиш някъде е трудно, а това че се връщаш в своята страна не прави положението по-лесно особено като става дума за една развиваща се страна като България, която е много динамична и всичко се променя буквално за седмици и месеци, а за тези 20 години просто се настройте за имиграция в една напълно различна държава - не само 1/2 от икономически активните хора изобщо не ги е имало преди 20 г. или са щъкали като калпазани по улици и дворове - тоест сблъсквате се с напълно нови по манталитет българи, но и много неща са се изменили.

Аз бях отсъствала по-малко от 10 г. и буквално не знаех къде да се регистрирам адресно, какво е „личен лекар“ и се мотах из града за една лична карта половин ден, а за книжката да не говорим. Тогава годината беше 2008. От тогава пък колко неща са се изменили нямам думи, включително книжките ги правят по друг принцип - центрирани са данните и автоматично ги дърпат, докато преди се чакаше по месец, за да получат от старото ти място на живот документите.
Учудващо много неща вече стават по електронен път, но системите не им са свързани, освен в „Информационно обслужване“. Мъжът ми не се беше занимавал с такива глупости и това лято за пръв път реши да правил той нещата и след половин ден в отдел „Местни данъци и такси“на „бингото“ пак отидохме в Информационно обслужване :)
Има много неуредици, но това е така в повечето страни. Редът е просто друг и това е проблемът на повечето хора, който дълго ги е нямало, но ако човек е позитивен, СПОКОЕН, зареден с положителни очаквания му се случват и положителни неща.
Например климатът е чудесен. Почти всеки ден слънце, което хората не забелязват. Има изключително много кафета, заведения, което винаги е било така, но не бяха толкова хубави и е много удобно и за срещи, и за чакане. Навсякъде има WiFi, а като цяло интернет и мобилен интернет са едни от най-бързите в света. На магистрала „Хемус“ например интернетът ми е чудесно бърз - мъжът ми кара, аз си работя - пробвай се на която и да е магистрала в Европа да „ловиш“ какъвто и да е интернет - невъзможно.
Благодат са и разнообразните и достъпни като цена услуги. Много неща, които на Запад си правиш сам, защото или я няма тази услуга, или е недостъпна в България е стандартна - например на бензиностанцията ти пълнят бензин и ти мият стъклото, има цели копирни центрове, перални с персонал, има всякакви други дребни услуги и магазинчета за всяко нещо и всичко на един крак разстояние специално в градовете, а и изведнъж можеш да си позволиш домашна помощница и градинар например вместо да гледаш как приятелките ти се чудят коя къща къде да изчистят, за да преживяват.
В селата в сравнение с преди почвата се е изчистила, реките са също чисти и там, където преди се носиха вони, днес има големи рибоци.
Като цена на живот и данъци просто няма друго място в Европа, което да е по-изгодно. Престъпността е сравнително ниска - има много дребни кражби и ПТП-та, които надуват статистики, но по убийства, изнасилвания и изобщо престъпления, свързани с насилие положението не е по-лошо от в Западна Европа, а е дори в пъти по-спокойно. Имаме приятели от Южна Африка, които си изместиха целия бизнес у нас заради спокойния начин на живот
Просто българите са много емоционални и често селски хора. Не са свикнали с проблемите на градския начин на живот, но и с новите медии, които по цял ден ги облъчват каква катастрофа станала - неща, които на Запад дори не се появяват на най-задната страница в местния вестник у нас се раздуват поради липса на всякакви събития до небесата.
Сами си го правим с две думи - сами си набиваме чувството, че живеем в хаос, в някаква джунгла с престъпни цигани на всеки ъгъл и с подкупна администрация.

Ако човек се откъсне от това внушение и чисто обективно си живее в живота вероятността да попаднеш на подкупен служител, да те наръга циганин или нещо такова е минимална да не кажа нищожна.
Нещата се случват навсякъде, навсякъде се умира от рак, от разни странни болести, навсякъде има престъпност, луди, но българите живеем с мисълта, че това сме го изобретили ние.
Така е и с лицемерието - това е човешка черта и ти ще я срещнеш и у нас, но преди всичко сме южняшка страна, в която е прието чувствата да се изразяват бурно, да се изживяват с две думи, не да се таят и да се преструваме. В България се живее чисто психически спокойно, защото можеш да си изплачеш и болката, и да споделиш радостта си - затова и емигрантите говорят за „зареждане“ в България, но ако отидеш с итеята да имаш положителното от Запад като комунални услуги и социални дейности просто ще си разочарован.

България не е достигнала този етап на развитие. То е като да искаш от бебе да скача на въже. Ще се случи един ден, но първо бебето трябва да има време да расте и макар, че бебето не може да скача на въже, то не стои по цял ден на едно ниво, а се учи да пълзи, да прави първите си стъпки, пада и става. Така е и в България в момента. На ниво несигурни крачки сме, но не можем да скачаме на въже, което не означава, че не можем да се наслаждаваме на успехите и на напредъка, защото такива има! Затова и говорим за „Млада Европа“.
Западът може да скача доста добре на въже, но е стар, закостенял, охранен, тромав и ...скучен. Там например е почти невъзможно да направиш сериозен бизнес (като изключим дюнерджийници и тем подобни глупости). У нас можеш да отвориш цяла фабрика с 200-350 000 евро, да назначиш хора и да растеш. На Запад всички пазарни нисши са заети и за тези пари една боксониера не можеш да си купиш, камо ли бизнес. У нас има просто място за нови идеи, хората са много отворени към новото, цветното, различното и обожават дори детински неща, цветни неща заради неизживяното ни детство и живота в сивота - много любознателни са хората за новото и са в търсене на такив неща.
У нас дори един цветен стол да поставиш някъде, ще се намерят десетки хора да те питат какво е това и ще ти платят да постоят или да си направят снимка на твоя стол - на Запад това е просто стол, който пречи и не се вписва, а може би си луд- да викнем полиция за сигурнп.

Как да ти обясня - случвало ми се е по проект да отсъствам 3 месеца и като се прибера не мога да се ориентирам. Сестра ми се прибра от чужбина направо в родния ми град и макар, че го познавам този град много добре просто ми беше трудно да се ориентирам, за да взема сестра си от вкъщи - бяха се променили не само фасадите на сградите, но имаше чисто нови сгради, улиците бяха нови и имаше нови ръкави към други улици - почти се загубих в родния си гра!.
Живяла съм в 4 града на Запад. След години отсъствие съм убедена, че нищо в нито един от тези градове не се е променило до такава степен, че да не мога да се оправя там. Дори в САЩ, където нещата са много динамични по традиция е подобно положението. В България не е така и не говоря само за София
На теб може би градската среда не ти е интересна, но в селата също ще намериш интересни образи, а дори в най-заспалото село с 200 човека има повече социален живот от всеки многохиляден квартал на Запад. В селото на баба ми има 2 празника например, направиха си и чисто ново читалище, където се събират и пеят - имат и библиотека, имат два „хоремага“ в много жестока конкуренция и имат три английски и две френски семейства, който са напълно интегрирани - варят си ракия дори и участват в селските интриги :)
В България не е скучно.
Има позитивни и негативни неща, много ядосване особено в началото, но поне не е скучно и дори на „бингото“ в някоя институция се случват малки чудеса. Например едни от моя град се запознали в НАП при чакане и се ожениха там!

Конкретно за вашите 2 месеца в България ви съветвам да ходите с широко отворени очи - събирайте впечатления самостоятелно и не се застоявайте на една маса с негативни хора, които ще се опитват да ви разубедят, просто защото те самите не са намерили път в новите условия и най-вече, защото ги е страх, че вие бихте могли да успеете!!!
Ако ще търсите мнения, то говорете с хора, които са постигнали нещичко. Наблюдавайте!!! Има огромно несъответствие между думита на хората колко е лошо било и стандартът им на живот - не само МОЛовете са пълни, но и на всяка крачка у нас магазинче, хората ходят на сервизи за колите си при всяко проблемче, масово правят ремонти на собствените си жилища, тълпят се на почивка в Гърция дори за 3 почивни дни масово и задръстват новите магистрали, спестяват по 30 милиарда лв..... на тримесечие - все неща, които трябва да ти говорят, особено като знаеш как се е живяло у нас преди 20 години точно и в момента масово пазаруват и то в кеш апартаменти в големите градове до 70 000 евро. - това не е богата страна, но не е и бедна страна, но да - има много хора, които живеят зле и не намират почва у нас, но същия вид хора не намират почва никъде и живеят в чужбина също зле или на социални помощи.
Ако има нещо, което не ми харесва като цяло у нас е липсата на социална сигурност и това е действително много тежко - виждаш бедност все още навсякъде, но през този период са минали и западните държави. Това действително тежи, но с останалите неща човек се справя след период на напасване и свикване.
Различното от състоянието преди 20 г. е перспективата. Вижда се светлина в тунела и не говоря само за празни мантри като „Шъ се оправим“, а говоря за реални шансове и реален напредък всеки ден и то видим. Хората са активни и не само на думи за разлика от преди. Честно се раждат някакви иницативи и действително се работи по проблема. Много са любопитни хората за нови идеи и действително са готови да работят за тях, а от поколението 40 има две крайности - или много работливи и можещи хора с опит и висок стандарт на живот, или много негативни и някак си безпътни - не знаят какво да правят с живота си, изпитват носталгия към миналото и непрекъснато намират проблеми и негативни неща да се оплакват, включително от болести и поражения в личния живот, за които е виновна...държавата.
Събирайте се с първия вид хора, които ще ви помогнат и с реални съвети за адаптация, а вторите ще ви точат от енергията и накрая и вие ще започнете да виждате чашата празна, което е много опасно, защото с тази нагласа и в чужбина човек не може да успее и да се приберете обратно ще сте с източени батерии. Тук бъдете безкомпромисни и направете най-доброто от тези 2 месеца за зареждане с ПОЗИТИВНИ емоции и преживяване, а после дори да решите да се приберете поне да сте си изкарали добре. Мрънкане и болести можете да обсъждате и в местното емигрантско бг. кафе.
за младите мога да кажа, че пак са два вида - или позитивни, страшно нахъсани, образовани (големи градове), или киснат по кафетата безпътни по цял ден и се възпроизвеждат на гърба на родителите си и за майчинства (Провинция масово явление). И двата вида обаче са много любипитни за нови неща. Слушат внимателно хора като вас, които имате какво да разкажете и са готови да зарежат и кафета, и всичко за някаква нова перспектива и идея.
Отношението млади-стари е по-скоро позитивно и все още с уважение. Не е като на запад, където с възрастта човек се превръща в невидим човек, а с възрастта у нас все още нараства социалния статус и уважението, особено ако си постигнал нещичко като вас и си бил някъде. Можеш с часове да разказваш за емигрантския си живот и ще те слушат хората с интерес и то не лицемерно.
Младите хора от втория вид имат отчаяно нужда от ментор. На пръв поглед са мързеливи, но ако им предложиш някаква задача дори без заплащане веднага скачат и почват да действат и затова и повечето временно киснат по кафетата, но не се учудвай -този феномен все още го има, но само в провинцията.

Общото за всички хора е, че вярват в мантрата, че на Запад автоматично животът им би бил по-добър, бизнесът по-успял и така нататък и това го вярват и високо образовани хора и успели хора с много висок стандарт. Наш приятел купи хотел в Шварцвалд и се чуди сега как да се оттърве с възможно най-ниска загуба, други приятели се пробваха да открият авто-сервиз във Виена и за малко да руинират целия си бизнес в България - прибраха се за 6 месеца :)
Затова не очаквай разбиране за идеята си да се върнеш да живееш у нас от никого - повечето не са си подавали носа навън и считат задръстването пред някоя гръцка граница за голямата катастрофа в живота си - никога не са били емигранти и няма да бъдат - не са спали пред посолства за виза, не са спали по границите с 30 часа чакане например, не са срещали и 1/1000 от проблемите, с които някога вие сте се сбъскали и всеки елементарен проблем им се струва планина от проблеми.. Мантрата е толкова силна, че дори масово вярват хората, че в страни като Сърбия, Македония и дори Ирак и Иран се живее по-добре от у нас. Това е второто нещо, което много ме дразни - голяма част от българите нямат преференция към пътувания, към опознаване на света и различните култури, а към собствен дом и пестене, което ги закрепостява и ги прави често ограничени и късогледи, но факт - дори до една Сърбия за 40 мин. път не са ходили и няма да отидат...липсват не толкова пари, а всякакво желание да си размърда човек задника извън хола и трапезите, на които всеки е големият оратор и знае как - това не се е променило :)

Успех

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a63fb5ade1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   има много злобни хора и завистливи в тази страна. Има хора, които правят спънки, за да успеят те. Има и добри хора. Обаче на село има крадливи хора. Много е скрито всичко тук.
Не си помагат българите. Някои са добри, но гледат да стъпчат добрите и да им вземат нещата. Ако те видят добър, все едно си балък. В университетите дори се манипулира и лъже.. Навсякъде си гледат интереса, но тук все по-рядко се намират добри хора. В училищата не уважават учителите, където те възпитават нацията на етика. Правят се важни родителите, не разбират че образованието гради културата и нравствеността. А в България даже няма и развитие на театъра, няма етика, няма морал, а хората само се оплакват, страх ги е да се похвалят за нещо, че да не им се завиди.. Живеят в очакване, все не се решават някои дори на село да си направят тоалетна за 100 лв. Не те съветвам да си идваш в България.. Наистина вземат ти младостта и дори да ти се усмихват, не знаеш какво им е вътрешното състояние.. дали не се преструват.. и не ти мислят злото. В чужбина хората не са така защото си има правила - не може един пушач да ти пуши до теб в лицето, не може да се подиграват на честните хора и даже като ти правят ремонт сигурно си имат определени такси, а не който майстор колкото дни решил да ти остане в къщата..

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e1bb41a0e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Рано или късно ще ти се наложи да отидеш на лекар, да се возиш в обществен транспорт, а и като пешеходец и шофьор не е по-добре. Ще имаш съседи с чалга и един гад, който да не подпише за изолацията на входа. Това е на битово ниво само. А на институционално какво е... Не те виждам, честно казано.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c2df78106d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, а в чужбина животът сигурно е рай? Особено ако си българин, нас ни имат за по-долни от кучета, освен ако не им вършиш работа и не печелят от теб.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 03453adb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   До 12: мен никой не ме е имал за "по-долен от куче". Ако някой някога си позволи да се държи така с мен, ще го навра в кучи гъз, защото имам образование, самочувствие и професия.
Но като цяло мисля, че в чужбина има много по-голямо уважение към хора, които работят неквалифициран труд.
В България, ако си сервитьор, метач или ватман, не мисля, че ще получаваш също много голямо уважение, защото една от нашите робски черти е, че уважаваме само силния (дали икономически или физически) и мачкаме по-слабите.

А на госпожата, която писа, че в България здравеопазването било много добро и намерила не знам си кой лекар, в не знам си коя поликлиника, ще дам 2 примера от моя живот:
- мъжът на моя позната се разболя от рак. Става въпрос за млад активен мъж. Трябваше да намерят 60000 евро за лечението му, намериха колкото можаха, а другата част дойде от молби от приятели.
- друг познат, който се разболя от рак. Трябваше да взема лекарство, за което всеки месец да плаща по 1500 лв за опаковката. Здравната каса не му поемаше разхода, а по-лошото беше, че и лекарството липсваше в България. Решението беше приятели да му го купуват от чужбина срещу 600 евро (там) опаковката на месец... Т. е. ако имаш по 1500 лв (или 600 евро) за лекарства на месец, евентуално живееш, ако нямаш, умираш като куче.

Така, че примери за това колко ни е добро здравното осигуряване не мога да приема на ниво "грип", "настинка" и пр. банални проблеми. Факт е, че всеки път когато има нещо по-сериозно, човек трябва да се оправя сам и с много пари. А който няма... това си е негов проблем.
Това е като контрапункт на здравеопазването в повечето западно европейски страни, където сериозните заболявания се поемат на 100% от държавата.

Не ми се влиза иначе в размисли за това, къде животът е по-добър, в България или в чужбина. Мисля, че това е решение, което всеки сам взема и моята истина не е ваша, както и обратното.
Просто реших да взема отношение по въпроса със здравната система, защото имам много обективни наблюдения, които са в сериозен контраст с написаното тук.

Бъдете живи и здрави.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6703c5f373
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Хора като номер 8 *** И аз съм в чужбина, и аз бях принуден да напусна България, за да оцелея, но обичам родината повече от всичко. Ако се срамуваш от произхода си и "пишеш България с малка буква", където и да отидеш няма да те уважават, просто защото ти самия не уважаваш себе си. Да плюеш мястото, където си роден, където си проходил и проговорил, говори за доста ниско интелектуално и духовно ниво. А иначе, всички държави минават през кризи през различни периоди. Повечето страни в Западна Европа са били руини в голямата си част и ако жителите им бяха решили да емигрират, вместо да се борят, държави като Германия, Холандия и Белгия нямаше да ги има сега. Така че независимо където сте, не дръжте омраза в сърцето си, защото тя товари само и единствено самите вас. Обичайте се, българи, обичайте и България! :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 20b4ffdeca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Авторе, ти вече си си взел решението, просто очакваш да намериш малко надъхване и подкрепа тук.
Реално нещата стоят така - ако не сте успяли да се справите успешно в България преди години, а после и в чужбина не сте се адаптирали напълно, то определено няма да ти е лесно и като се върнеш. България за теб ще е съвсем нова държава и ще трябва да преоткриваш всичко - да, знаеш езика, но всичко останало ще ти е чуждо в началото. Остави си вратичка за връщане в случай, че нещата не се развият така както очаквате.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b53ec194d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   13, доста си поизлъгал за болните от рак. ЗК поема всичко за онкоболните и повечето от тях не са на лекарства, а на терапия, лъчетерапия или химиотерапия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker