Смяна на гражданство - информация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121160)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Смяна на гражданство - информация
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 5203 пъти
Здравейте, имам няколко въпроса относно смяна на гражданство. Тъй като сайта е анонимен, ще сменя имената на страните умишлено, тъй като не знам дали имам право да казвам според правилата на сайта. Живея в Англия последните няколко години. Искам да сменя гражданството си, но не с британско, а с гръцко. Искам първо да попитам информативно възможно ли е това? Ако се омъжа за грък в Англия например, на какво гражданство имам право? Предполагам, че всяка страна си има различни условия като документи и години на пребиваване в страната. Задължително ли е да знаеш местния език? Също искам да попитам каква е разликата, ако съм с двойно гражданство, или ако се откажа от българското гражданство и запазя другото? Плюсове и минуси? Дълга ли е процедурата и струва ли си? Моля за компетентни мнения и благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: bf0333412e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дрън- дрън, че пляс.
"Ще сменя именaтaбнa стрaните, пък вие хвърляйте боб, че дa познaете и ми кaжете".
Aбе женице, всякa стрaнa си имa своите си изисквaния.
Примерно в стрaнaтa в която съм, ( шшт, не могa дa кaжa, че е бaш строго секретно) от скоро въведохa и тест нa който трябвa дa се явиш, зa дa получиш грaждaнство.
Трябвa освен дa знaеш езикa, дa познaвaш и мaлко историятa им, трaдициите им и други нещa, зa които не знaм дaли могa дa говоря, може и те дa сa секретни :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8a33fa19eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Жалко, че си сменила страните, защото не може да ти се даде по-конкретен съвет.
Само за Германия да знаеш, че не търпят двойно гражданство!
Започвам отзад напред

Заслужава ли си?
НЕ, защото ти си ЕС-гражданин и в момента, в който пребиваваш постоянно в която и да е държава от ЕС имаш еднакви права и задължения с местните. Само нямаш право да гласуваш за парламент и президент, но за местни избори имаш право и да гласуваш, и да се кандидатираш. В някои държави има малко по-малки социални права в смисъл, че не можеш да отидеш в чуждата държава и веднага да се запишеш на социална хранилка, но ако си работил там и живял 6 месеца, 1 година имаш права като местните. Нямаш право на доживотни социални помощи в чужда държава дори да е от ЕС, защото правилото е, че имаш право на РАБОТА и свободно движение, но не и да паразитираш в някоя чужда държава - и все пак ако си работила да кажем 5 г., уседнала си в държавата никой няма да ти откаже соц. помощи. Пенсионни права и право за обезщетение при безработица са същите като за местните.

Задължително ли е да знаеш местния език?
Ако говориш за гръцкото гражданство - не знам конкретно, но в повечето страни искат език на ниво B2 културен тест за историята и законите в страната. В България също се иска тест за език.

Ако се омъжа за грък в Англия например, на какво гражданство имам право?
След 10 г. ако не си живяла на социални помощи и си се интегрирала имаш право на английско гражданство и само на него. Бракът сам по себе си не ти дава право на гражданство ако не живееш в съответната държава!
Понеже не сте живяли в Гърция нямаш право на гръцко гражданство. Повечето страни искат 3 или 5 г. брак ПРЕБИВАВАНЕ в страната - тоест трябва да отидеш в Гърция и да живееш там 3-5 г. Различно е - за 3 г. на 100% получаваш право на постоянно пребиваване, но ти като българка си го имаш, а на 5 г. имаш право и на гражданство, но не ако си живяла в Англия.

ИЗВОД - да сменяш гражданството си с друго от ЕС е излишно. Струва си човек да се бори за гражданство в САЩ да кажем, но освен ако нямаш план да живееш цял живот на социални, не ти препоръчвам този танц.
Най-големият недостатък на бг. гражданството е, че все още ни трябват визи за САЩ и други стани, НО това ще се промени в следващите години, а и като човек с виза за САЩ ти гарантирам, че ако работиш и живееш като нормален гражданин ти получаваш без проблем 10-годишна виза и е много по-практично дори от при хората със западно гражданство, които преди всяко пътуване трябва да подпълват куп хартии. За останалите държави няма разлики - Канада се опъват малко, но ако си истински турист ще ти дадат и без това за навсякъде виза (говоря от личен опит). В 90% от туристическите страни и без това не ти трябва виза

Ако не си политически активна в Гърция (не искаш да ставаш премиер), не планираш цял живот на социални помощи на теб друго гражданство в ЕС не ти трябва освен българското.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 10997a4bc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   Това ми напомни за един виц:

В час по математика влиза инспектор. Прекъсва учителката и казва:
- Сега въпроси задавам аз! В тази стая има 24 ученика, 1 учителка, 1 инспектор, 52 обувки, 1 черна дъска, 28 бели и 11 цветни тебешира, 36 стъкла за прозорци, 18 щори и една гъба. Въпросът е на колко години съм аз?
Гробна тишина. Ръка вдига Иван.
- Кажи, момче!
- На 40! - смело отговаря Иванчо.
- От къде позна бе, младеж?
- Брат ми е на 20 и е полуидиот...


Аз пък искам съвет за моя проблем, но за всеки случай ще сменя проблема, защото не знам дали е правилно да се пише за конкретния проблем в този сайт, нали е анонимен.

Та моя проблем е, че нямам гадже. Айде сега познайте какъв е истинския ми проблем и ми дайте съвет.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d3762d8db5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма как да вземеш гражданство току така. Обикновено в повечето държави в Европа, изискванията за получаване на гражданство са пребиваване минимум 5 години. При брак, получаването на гражданство пак обикновено се забързва с 3 години. Все пак, дори и да се омъжиш за гръг, няма как да получиш гражданството им ако не си пребивавала в страната поне 3 години.

За да получиш британско гражданство пък, трябва да си пребивавала в страната поне 5 години, като след 5 години пребиваване трябва да кандидатстваш за ''permanent residence'' и година по-късно вече можеш да кандидатстваш за UK citizenship. Работата там е че за сметка на това освен пребиваването в страната ти се изискват и други неща. Например доказателство че си пребивавала - това може да са писма, сметки на твое име и т. н.. Освен това се държи и тест ''The life in the UK" който трябва да минеш.

По принцип не знам за държава в ЕС която да забранява двойното гражанство. (Това важи за граждани на ЕС - за тези които не са граждани на ЕС, много от държавите имат други правила). Ако се сдобиеш с UK гражданство например и после се изместиш в Гърция и заживееш там и покриеш изискванията за гражданство след време, тогава можеш да се откажеш и от българското си и оставаш с две).

Не е лошо да се сдобиеш и с второ гражданство, особено ако живееш в друга страна дълго време.

Въпрос обаче който е хубаво да си зададеш е - защо да се отказваш от българското и с какво дадено гражданство ти е от полза?

Като гражданка на България си равна и на гражданка на ЕС. Според договорите от Лисабонският договор от 2007, когато въведоха това ''гражданство'' въжащо за всички, ти така или иначе имаш същите права като всички останали 508 милиона души. Имаш право да живееш, пътуваш, работиш, пенсионираш, развиваш и каквото се сетиш друго както всички други хора..

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6629ddc858
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Номер 2, двойно гражданство е допустимо в Германия, ако и втората страна е член на ЕС.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8a33fa19eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   н 5, не е баш така. Искат ти поне документ, че си заявил отказване от бг. гражданство, а ти после ако си възстановиш българското не те закачат. Цялата статистика на откази от българско гражданство са предимно заради немците, защото няма друга страна с подобни глупави изисквания. Търпят ако имаш немско гражданство и още едно европейско ПО РОЖДЕНИЕ да кажем, ако придобиеш новото гражданство след немското, но да - като цяло търпят двойно ЕС-гражданство, а за тепърва придобиващите го трябва само заявлението, че се отказваш от нашето, но не контролират дали действително си го сторил.
Малко игра на куче и коте, защото истинската цел е турци и араби да не вземат немско гражданство, защото те от гордост не се отказват от своето (турците особено)
Не е законът направен за нас, но ако попаднеш на ненормален служител може да ти се случи да трябва да се откажеш от нашето поне временно - има много такива хора.
Познавам хора с немско американско гражданство, което по закон не би следвало да съществува, но си съществува. Възможни са и немско Израел, но немско Руско или немско турско много следят да не се получи. Законът им е доста строг, за да могат ТЕ да решават, а какво търпят ТЕ пак решават като имат строг закон

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 285f97efc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   № 6, имам първа братовчедка, която живее в Германия повече от 15 години. Завърши там и си остана да работи и живее. Тя е с двойно гражданство.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: e6765b0165
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 6, стара ти е информацията. Никой не те кара да заявяваш отказване. Когато аз кандидатствах за гражданство в Германия, във формуляра имаше две възможности - дали се от казвам от досегашното си гражданство или не, и ако не, по какви причини. Аз писах, че не се отказвам, тъй като имам това право като гражданин на ЕС. И това беше.
Специално за турците, също информацията ти е невярна или поне в Баден-Вюртемберг, където е бъкано от турци, не е така. Преди 2-3 години специално промениха закона за улеснение на въпросната категория. Мога да ти намеря и онлайн публикация по темата, но модераторите тук трият линковете.
Относно другите коментари, за какво ти е въобще второ гражданство, като сме в ЕС, ще ви кажа следното. В този момент съществува ЕС и ние сме в него, и законите за свободно движение са такива. А какво ще бъде след 10-20 години, само Господ знае. Питайте вашите дядовци, дали някой е допускал за възможно да се разпадне Съветския съюз и си вадете изводите. Особено сега, когато Шенген се разпада и расте недоволството от евопейската политика заедно със сепаратистките настроения в отделни държави.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8287fe4ab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Благодаря на номер 2, който много ми помогна. В крайна сметка разбрах всичко, което ме интересува от вашият коментар.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8a33fa19eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   От 2 до Авторката - не е притеснявай от разни спекулации, че ЕС щял да се разпадне - те са от хора, които четат прекалено русофилска преса и изобщо не знаят смисълът на ЕС.
ЕС е създаден не само като икономически съюз, но най-вече като политически, за да не се допуска нова война в Европа като втората световна, който коства живота на милиони и запали целия свят. Войната в Югославия с масови етнически прочиствания пък показа, че ТРЯБВА на всяка цена Балканските държави да са в ЕС, за да не се допускат вече такива неща - целта на ЕС е преди всичко мир чрез политическо обединение, а след това икономически просперитет, защото хората, които живеят добре, не мислят за война.

Дори да предположим, че ЕС щял да се разпадне - то ти си съпруга на твоя човек и нямаш проблем да пребиваваш в държавата „Гърция“ - гръцкото гражданство при такъв сценарии ще си получиш след 3 г., а ако останете в „Англия“, то вие сте със статус на постоянно пребиваващи и не могат да ви изгонят - в случая и гърка, и българката ще останат като заварени и с постоянен статут - практически е невъзможно дори ЕС да се разпадне, да почнат държавите да гонят хората, които са се установили някъде - само в България, която е най-бедната в съюза живеят 10 000 хора от Западна Европа със семействата си - дори повече може да са станали, защото толкова бяха 2013 г. - отделно студенти, смесени семейства като вашето има мноооого - невъзможно.

Паспорти и гражданства нямат значение, а е важно ти какъв си, като какъв се чувстваш. Научи например езика на съпруга си, нека и той да понаучи български и възпитайте децата си като ЕВРОПЕЙЦИ, които да вземат най-доброто от всички народи, сред които растат - вашето семейство не е единствено - много вече такива семейства има и вие живеете европейския модел и сте гаранция, че никога повече не може да има война между нашите народи, а ако се чувстваш по-сигурна с разни гражданства - вземи си ги, но пак казвам - няма смисъл в твоята ситуация. Най-малкото като съпруга на „грък“ ти не можеш да бъдеш делена от него - пакетче си си с него и децата ви, ако ще да беше гражданка на Нигария. :)
Eдинствено за разлика от него ще ти трябва виза за САЩ ако искате да ходите на екскурзия, която се получава много лесно ако не си на социални помощи и то за 10 г. и е страшно удобно. Ние пътуваме много - ходили сме чак до Нова Зенландия, Азия, Африка, къде ли не и с учудване ще забележиш, че в тези държави не правят разлика между българин и англичанин - или изобщо няма визи, или има виза при пристигане, която е направена, за да вземат някаква такса от 30 долара да кажем и е един печат. Никъде не ми е попречило да пътувам с българско гражданство, а с визата за САЩ (туристическата за 10 г) си влизаш и в Канада. Аз като си пътувам до САЩ само взимам паспорта си и се качвам в самолета до 2022 г., а един западняк трябва 3 дни мисля преди това да подпълва разни въпросници в интернет :)

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 34dbf7a0b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   N2, откога Германия не търпят двойно гражданство??? Живея от 20 години в Германия, от 2009-та имам и немско гражданство и се втрещявам от такива полуистини. С някои страни Германия допуска двойно, тройно и тн гражданство. Например с останалите 27 страни от ЕС.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 84039c69ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Отказвай се от всичко - гражданство, име, религия и не се наричай българка повече. Кажи, че си бежанец от Сирия - сега това е модерно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 64c0ad23c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   И Гърция и Великобритания и България са в ЕС така, че изобщо няма смисъл да си сменяш гражданството. И в трите държави си гражданин на ЕС и имаш еднакви права. Моя братовчедка е омъжена за испанец и живее там близо 15 години и изобщо не си е сменяла гражданството живее си и си работи с българско гражданство. Сестра и също отде при нея, но и тя не си е сменяла гражданството. Единствената с испанско гражданство (освен мъжа й, който е испанец) е дъщеря й, защото е родена там.
Така, че изобщо не се занимавай с тази тромава и дълга процедура, няма смисъл. Като гражданка на държана от ЕС имаш почти същите права като местните или като гърците. Може би само нямаш право да гласуваш, ама това да ти е проблемът. Пък и нали живеете във Великобритания, та и да получиш гръцко гражданство, пак няма да имаш право да гласуваш.
Така, че за мен си е напълно безсмислено да се занимаваш с това.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 86e36a3b08
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   За да си в час с проблема си се обърни към съответната администрация на страната чийто гражданин(селянин) искаш да бъдеш.
Тук никой няма да ти даде актуална информация.

 
  ...
преди: 8 години, 17 дни
hash: aa171cd799
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

16.   Германия допуска двойно гражданство за членове на ЕС. Аз имам и немско, нямаще проблем да си запазя бг и не са ми искали никакви документи и откази. Тоест номер 6 писал си пълни глупости или информацията ти е много стара. Заслужава ли си- ДА, но само по една причина и тя е, че с немския парпорт отношението е по добро по разните служби и гишета.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker