Обучение в чужбина - съвети - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Обучение в чужбина - съвети
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 2162 пъти
Здравейте,

Преди два-три месеца започнах да уча бакалавър в чужбина, но се оказа, че е доста по-трудно отколкото съм предполагала. Материалът ми е труден и трудно се справям с езика. (започнах вече да се чудя как съм приета в университета) Изглежда, че не ми е и толкова интересен или просто не мога да го разбера. Доста време прекарвам в четене само на една глава от литературата ни и не успявам да покрия целия материал, който ще ни е необходим за изпитите. Въпросът ми е, вие как успявате да си взимате изпитите в университета и да се справяте с езика (в моя случай - програмата ми е на английски)? Все пак това не е същото обучение като в училище, нали? И също, нормално ли е да ми е толкова трудно в началото?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 6554a95d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Почвам отзад напред - да, нормало е в началото да ти е трудно.
Проблемът е, че в чужбина университетите не са като у нас - продължение на гимназиалното обучение - да имаш отпред един доцент да ти обяснява и преподава, учиш си лекциите и минаваш. Това е равностойно на професионален колеж в чужбина, но в университетите се иска съвсем друга нагласа и начин на учене.
В чужбина В ДОБРИТЕ университети се прави преди всичко наука и идеята е да те научат да правиш наука - тоест не да учиш наизуст цялата литература, а да съумяваш по темите да извличаш същественото и сам/а да стигаш до отговорите.
За българи е особено трудно, защото сме обучени да учим на изуст нещо предварително подготвено от преподавателя, а не да учим с разбиране и сами да си готвим материала. Да, по някои предмети трябва и чисто зубрене, но в чужбина е по-важно действително да си разбрал материала и въпросите на изпита са точно да проверят това и не дали си учил наизуст. Заучаването на лекцията изобщо няма да ти помогне - на изпита дори може да се падне нещо, което не е преподавано, но е било в темата и затова ти е литературата. Имала съм до 50 учебника задължителна литература...само по един предмет.
Проблемът не ти е само езика (явно ти е по-слаб от нужното и в свободното си време четеш и общуваш на български), но като цяло в това как учиш.
Съветвам те да участваш в групи за взаимно учене с местни хора, които са получили гимназиално образование в страната, в която учиш.
И накрая - защо са те приели? Ами просто - нашите дипломи за средно са обикновено доста надути, което значи, че много отличници не са с покритие - не е голяма трагедия у нас, защото има приемни изпити конкуренцията е също с надути дипломи и се прави голяма разлика между 5, 80 или 5, 86 да кажем, но в чужбина те приемат и въз основа на тази диплома, която не винаги означава, че си пригодна - имаш просто по-надута диплома от някой друг чужденец. Освен това в много страни гледат да приемат възможно най-много хора, за да дадат шанс на повечко народ и после пресяват чрез изпитите, което е много по-справедливо, защото на приемния изпит може например да не си бил във форма, а и създава условия за корупция като при нас. Ситото с две думи не е на входа, а на изхода - у нас всеки, който е влезнал излиза, а в добрите университети в чужбина изобщо не е така.
Аз самата съм завършила в университет в Германия, който е най-добрият по всички класации в тази страна и в света е номер 20 някъде. В моята специалност започнахме 1500 човека и завършихме 250 човека. От 20 българи завършихме 2 момичета. Повечето хора или се прехвърлиха в други специалности, или в други университети, или дори смениха държавата, а българите се прибраха в София обикновено. Мен лично най-много ме стресна първата лекция в така наречената „ориентировачна“ част- професорът просто ни каза, че 2/3 няма да завъшите - наслаждавайте се на ограниченото си време тук. Каза „Погледнете наляво, погледнете надясно“ - много е вероятно двамата до вас да не са тук след 3 семестъра. В моя випуск допълнително се отежни всичко, защото направиха голяма реформа и натъпкаха програмата за 10 семестъра в... 6. Доста хора почнаха дори да взимат амфетамини, за да издържат, но повечето просто се отказаха и накрая бяхме толкова малко завършилите (250 от 1500), че дори нямаше статистика за среден успех и така нататък на моя випуск. След нас поотпуснаха нещата, защото се усетиха, че започват да им липсват пари от такси и социални субсидии, но до ден днешен не завършват повече от 30-50% от приетите. Кралските специалности са медицина, икономика и право - за тях говоря, не за педагогиките и история на изкуствата.
Имахме например една професорка по Търговско право, която скъса... 97% от студентите - при два поредни изпита!
Просто премахнаха Търговското право, защото тя не си промени политиката..., по статистика късаха 60%, по финанси редовно 75% и така нататък , но като цяло един беше проблемът на всички - да се научиш не да разчиташ някой преподавател да ти обяснява, ти да заучаваш и да си мислиш, че ще минеш, а предизвикателството беше сам да се научиш да учиш и работиш научно.
Изпитите ще покажат дали ти си успял или не. Не мисли обаче, че е голям провал ако не се справиш - трудно е и за българите, защото нашата образователна система не ни е подготвила за този начин на работа. Просто е важно да решиш навреме дали си в състояние да завършиш или не, защото често има хора, които до последно се размотават в унито и харчат пари, а накрая се прибират като Калинки в България... без диплома или с фалшива. Доста хора има такива - по-добре се прибери навреме, учи си у нас, вместо да си губиш времето.
И да - ученето, търсенето на литература няма никой как да го поеме вместо теб. Надявам се да има кой да те издържа. Аз работих 30-50 часа на седмица освен това и накрая почти се разболях. Другото момиче имаше заможни родители, които го издържаха, но пак хвана анорексия, но поне не посегна към амфетамините, което е много разпространен начин на Запад за по-добри резултати в университет и кариера, но не се изкушавай - резултатите са временни и за сметка на здравето ти. По-добре да се прибереш в България от това...

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 937b7738ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, за коя държава става въпрос?

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 58a5c6e9a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Благодаря за бързия отговор, но това е проблема, че не искам да се връщам в България, а предпочитам да намеря някакъв начин да успея или поне да се опитам..

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 370fcc92a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много зависи какво учиш.
Аз съм с трудна специалност и в началото просто не знаех къде се намирам, много зле се чувствах, не успявах да записвам лекцийте, да разбирам професорите защотот говореха на академичен език и страшно бързо. Като резултат трябваше да отида на поправка по предметите от целия първи срок, а там където съм ако не си вземеш годината я преповтаряш и не влачиш изпити.

Така, изискват се много усилия, постоянно работене с интернет и речници. Дори и по 5 часа да стоиш на един абзац постарай се да разбираш всичко добре и нещата ще се наредят. С времето ще свикнеш, по някое време няма да знаеш какво точно означава дадена дума на български, но много добре ще разбираш какво значи. Само, че се иска много работа. Търси по-прости обяснения в интернет ако не разбираш нещо, аз така се оправях. Старай се да говориш с хората, да слушаш внимателно. При мен нещата се оправиха втоия срок, започнах да влизам в крак, така, че не се отчайвай, дори резултатите ти да не са добри в началото всичко ще се бареди в даден момент.
И при мен заяочнаха 1200 човека първа година, а втора минахме само 400. Звучи стряскащо, но всъщщност който учи си минава и няма проблеми. Наитина в чужбина ако си учиш и се стараеш те оценяват.
Кураж!!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 58a5c6e9a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Благодаря за съветите, ще се опитвам да говоря с хората, но това ми е трудно по принцип и на български. :) А това, което уча в момента (Information Management) се предполага да се доразвие и в бъдеще да се търсят такива специалисти. Забравих да допълня, първия изпит ни беше устен, но там нещата ги бях научила наизуст, което като за първи изпит - проработи, учителя беше доста (прекалено) толерантен, но това ще се опитам да коригирам - както се спомена, очакват разбиране, а не наизустяване. Тогава всъщност си и бях чела нещата за лекциите, но явно не ги разбирах изобщо. Програмата ни е разделена на четвъртинки и курсовете са ни доста кратки като цяло. Ще видя какво ще излезе от наближаващия изпит в крайна сметка, но най-вече ме притеснява английския език, защото ще трябва да напиша 15 страници на висок стил английски, а в университета ми държат на това. :/

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 58a5c6e9a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря за съветите, ще се опитвам да говоря с хората, но това ми е трудно по принцип и на български. :) А това, което уча в момента (Information Management) се предполага да се доразвие и в бъдеще да се търсят такива специалисти. Забравих да допълня, първия изпит ни беше устен, но там нещата ги бях научила наизуст, което като за първи изпит - проработи, учителя беше доста (прекалено) толерантен, но това ще се опитам да коригирам - както се спомена, очакват разбиране, а не наизустяване. Тогава всъщност си и бях чела нещата за лекциите, но явно не ги разбирах изобщо. Програмата ни е разделена на четвъртинки и курсовете са ни доста кратки като цяло. Ще видя какво ще излезе от наближаващия изпит в крайна сметка, но най-вече ме притеснява английския език, защото ще трябва да напиша 15 страници на висок стил английски, а в университета ми държат на това. :/

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker