Вече има ли смисъл да се емигрира? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Вече има ли смисъл да се емигрира?
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 11700 пъти
Здравейте, какво мислите по този въпрос? Може ли все още Западна Европа да предложи по-добър живот на българите, отколкото България? Знам, че отношението към нас и румънците е много негативно, а след бежанската криза, имам чувството, че местните тотално ще намразят всякакви чужденци. Говори се, че много скоро ще има референдум в UK за излизане от ЕС, в Скандинавските държави също. Така че не е ясно още колко дълго ще продължи да съществува Европейския съюз. Интересно ми е какво е вашето мнение. Заслужава ли си да се емигрира в Европа при тази криза и неясното Европейско бъдеще?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 79

преди: 8 години, 5 месеца
hash: f9c0382f6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма и никога не е имало смисъл да се емигрира! Имаме ЗЛАТНА ЗЕМЯ, извоювана с кръвта на предците ни. Имаме (все още) 4 сезона.
Това което нямаме е държавност и организация. А ги нямаме тези работи, защото нямаме самосъзнание, духовност. А ги нямаме, защото прекалено много залитнахме към материалното, което ни представиха толкова изкусително и за толкова лесно постижимо...
Емигрират тези, които винаги са търсили "на работата лекото и на хляба мекото". Когато теглят чертата обаче... повечето от тях се връщат, а някои осъзнават, че са се разминали с много неща за сметка на други... Щастливи ли са? Обичани ли са? Човек, прекъснал връзката си с рода си, и да трябва да гради всичко от начало?
Сгънете малко егото, намалете малко "лесните" очаквания, и си задайте въпроса какво вие бихте направили за другите, за страната си, и дали най-успешните страни в света не се състоят именно от хора, които правят именно това, за разлика от вас...

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 3b6ef4683f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, заслужава си, но зависи какво търсиш. В твоя случай -не. Забравете това с лесните пари, по-добър живот и т. н. А относно негативното отношение - пак оправдания на неуспели хора, които търсят лесното, а се оказва, че никой не ги чака с питката и меда още на летището... За мен има смисъл да се емигрира от гледна точка на това да се обогатиш малко с по-различната западна култура, да си разшириш кръгозора, да се научил да се справяш сам в по-трудни ситуации и т. н. На мен например ми харесва тук, защото е съвсем различно от БГ, харесва ми да живея тук, не съм дошъл за "голямата печалба", но и съответно работя нормална работа, а не като роб. Също така се старая да се интегрирам така да се каже, отворен съм към този по-разлучен и интересен живот, не се забивам по български кръчмета, пълни с хора, които слушат чалга и си показват айфоните, докато са облечени с анцузи - това мога да си го гледам и в БГ. Така че - да, има смисъл да поживее човек тук, но ако идка да се интегрираш. Ако не - ще ти е същата мизетия като в БГ, че даже и по-зле. И досега никой не ме гледал лошо, защото съм от БГ, но зависи и от държанието ти. Това е.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fa458b6ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

3.   Рано или късно всички емигранти ще се върнат в България и то с голямо желание.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0ca8e9fa91
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Заслужава си, ако имаш добро образование и изгледи да бъдеш по заплащане от средната работеща класа, но само за да спестяваш като луд и после да се върнеш обратно. Ако мислиш да оставаш да живееш на Запад, трябва много да те разочаровам - приготви си да си даваш половината заплата за данъци и осигуровки и много голяма част от чистия ти доход за наеми. С това което ти остава, ако решиш да водиш някакъв живот, като теглиш чертата в края на месеца, ще бъдеш на нула. За собствено жилище не може и да се мечтае - всичко става с кредити за по 30 години. Всичко е направено така, че да робуваш до 70 години, а това ти си го можеш и в БГ.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0a4f1b5840
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Зависи колко квалифициран си, и къде искаш да живееш. Ако едва-едва си избутал средно и искаш да живееш в малък или среден град в България, то тогава Западна Европа ще ти се види някакъв земен Рай. Ако обаче имаш квалификация, знаеш на поне средно ниво английски и искаш да живееш в голям град (София, Пловдив, Варна или Бургас), то тогава поне за мен вече не си струва да се емигрира в чужбина. Не и ако се емигрира, за да се работи емигрантска работа, защото ако ще е нещо по специалността, тогава вече е друг въпрос.

Аз точно затова и се върнах преди около година от Испания - за човек с квалификация, какъвто съм аз, си е чиста загуба на време емигрантската работа и живот, така че си дойдох в България. Ако за нещо съжалявам, то това е, че не се върнах по-рано, понеже тук нещата ми се развиват по далеч по-добър начин, отколкото в Испания, пък и поне за мен си важи поговорката, че камъкът си тежи на мястото.

В днешно време границите са отворени, и със самолет за 3-4-5 часа може да стигнеш до кажи-речи всяка точка на ЕС, така че за 1-2 години човек може да опита да емигрира, за да види дали е за него. Но поне моите наблюдения са, че нискоквалифицираните са тези, които остават, и то от немай къде, докато хората с умения и квалификация в повечето случаи се връщат в България, където прилагат придобития на Запад опит и образование. :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 98d53c4539
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

6.   Разбира се, че си заслужава. Всичко е по-добре от тази кочина, наречена България. Бягай с всички сили оттук и не се обръщай! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 1fa4701cf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Мога да отговоря за Германия.
Тук в момента има смисъл да се емигрира ако:

- си квалифициран специалист в област, в която има недостиг на кадри - информатика, медицина, някои инженерни специалности. Интеграцията в такъв случай е безпроблемна и не ставаш жертва на социална изолация, освен ако сам не си наложиш такава, например заради невъзможност да научиш бързо езика или като комуникираш само с други българи или емигранти. Но като цяло това е най-привилегирования и безпроблемен вариант на емиграция - още по-добре, ако още от България намериш работодател и пристигнеш при вече сключен договор и със съдействието на работодателя си.

- ако в България си на дъното, безработен си или работиш ниско квалифицирана работа. В началото ще ти е много трудно, защото и тук конкуренцията за неквалифицираните работни места е голяма /включително от страна на немците/, още повече ако не знаеш езика, но веднъж намериш ли си работа доходът ти поне ще ти осигурява по-висок стандарт на живот отколкото си имал в България.

Ако работиш квалифицирана работа в БГ, за която обаче няма търсене на кадри в Германия или квалификацията ти не се признава, по-добре не се мести. Ще трябва да започнеш от нулата и да слезеш много назад по социалната стълбичка. Помисли дали си заслужава. Ако си млад и имаш възможност да учиш или да се квалифицираш отново - свързано е с време и пари, то след няколко години в Германия и с малко упоритост, нещата ще ти се подредят и ще се осмисли стъпката, която си предприел - първите години обаче ще ти дойдат нанагорно и определено ще дръпнеш назад. Ако имаш подреден живот и кариера в България, може би жертвата не си заслужава.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8264a659c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Н 3, ни мъртвa могaт дa ме зaвлaчaт вече в Бългaрия. Не се изкaзвaй от името нa нaд 2 милионa бългaри.
Много от нaс НЯМA дa се върнaт, особено пък кaто виждaме кaк се "грaди".

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: eb1da1eb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Лекар съм със специалности по ВБ и Пулмология, но не знам немски. Колебая се защото в Бг съм началник на отделение и с касата ми се събират около 2800 лв чисти. Работата е тежка почти всяка събота и неделя съм на работа. Отдено има удари под кръста от колеги в болницата. Много ми се иска да работя в чужбина заради уредеността. Учил съм английйски 11 мес в Амер. Унив. в Благ-д. и имам сертификат Б1 92 %. Имам предложения и за Дания, но се притеснявам за интервюто, което е на английски. Много се колебая?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: eb1da1eb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Извинявам се да доуточня въпроса си: Ако взимам 5000 Евро в Германия и 7500 Евро в Дания, но бруто, по-добре ли е отколкото 3000 лв чисти в Бг. Струва ми се че там поне в почивните дни ще отмарям, защото тук работя почти всяка събота и неделя, а и често се случва и през нощта да ме разкарват з спешните случаи.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 85c411fa81
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №8, №3 е много права, ама то си е доколко си си вдигнал летвата. В Западна Европа и особено в Германия нещата ще стават все по-зле във всяко отношение заради емигрантите мюсюлмани, които напускаха безконтролно. Стой и гледай какво ще остане от Германия след най-много 10 години и пак си стой там, ако си там.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: ccb08573fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

13.   Въпросът не е има ли смисъл да се работи в чужбина, а има ли смисъл да направиш нещо за страната си - България?

Хората като No8 по добре хич да не се връщат. Това са хора паразити там в Чикаго или Хамбург, те ще са паразити и тук. Явно нито имат национална идентичност нито признателност от къде са тръгнали. Тези хора чакат на готово някой да им уреди държавата тук. На готово секи знае, нали? А онез хамериканци и хангличани някога са също са тръгнали от нищото.

Такива хора имат и винаги са имали робско мислене. Те се вживяват в ролята на роби. Някой трябва да им каже какво да правят и ако те не са добре от това, съответно той им е виновен. Се са ни виновни политиците и крадците, и циганите дори... А никой не се сеща да запретне ръкави...
В държавата ли ни е проблема или в самите нас? Тез БГ имигранти що не дигат стачки пред БигБена, че видиш ли Камерън също краде? Знаете ли защо - защото там те са перфектните роби! Искат съвсем НИКАКВА отговорност да не носят. Колкото по малко разбират от езика, страната и политическата обстановка, толкова по-добре. "А ние нали ще си ядем кебабчетата в Чикаго и ходим на концерт на Галена или Анелия в някоя местна зала или клуб... Аааа, и гледайте и американците кви са прости, малееее"
Ко ни дреме за България.... важното е ние да сме добре и добре да си робуваме.
Пак ви казвам, на никого не сте притрябвали в страната си, вие не я заслужавате!

Лично аз съм работил в Англия, Франция и Китай(в момента), бил съм и в 35 държави до момента. И ще ти го кажа много просто, авторе: Да работиш на гурбет, да. Да оставаш - не.

За малко да отидеш е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. За добро или лошо и е хубаво да видиш как живеят и да си обогатиш мирогледа, както казва No2.
Да оставаш там, обаче? Каква работа имаш там? На англичанин ще се пишеш, барабар с индийците и кенийците? Ние не сме като тях, и те не са като нас. Ако останеш, доста зъби има да поскърцаш, освен ако не искаш да си паразит рабира се. Като другите да се изолираш в БГ обществата там, да си затвориш очите и да чакаш да умреш един ден. Както правят наште цигани в БГ и ти да си циганин там? Ти за циганин ли се имаш?

Ако не ти е багажа, колкото на циганин, обаче преди да тръгнеш хубаво си сложи едно на ум, че един ден НЕИМЕНУЕМО ще се върнеш.
Това което е хубаво там, скоро няма да е(то вече му се вижда края и ти затова си пуснал и тоз пост, щото се съмняваш). Това което е лошо тук, също няма да е вечно. Нищо не е вечно. И бедноста ни, и циганите ни, и престъноста ни... също ще си отидат. България обаче винаги ще ти остане ей там между ребрата... докато сме живи поне.

М. В.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9eb3ed68db
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   До лекаря номер 9/10: Според моите наблюдения от първа ръка, при така изложените цифри, ще сте по-добре в България. Споменатите високи брутни заплати за Германия и Дания с данъците стават почти наполовина, да не говорим колко скъпо е всичко останало, особено в Дания. Ако в България сте достигнали такова положение и заплащане, не Ви съветвам да го напускате. Вярно, че в българското здравеопазване има тежки проблеми, но интриги от колегите се срещат навсякъде, вярвайте ми, имам опит и от Щатите, и от Германия.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 91ab38528d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 9 съм. Благодаря на номер 14. И аз достигнах до извода, че тук ще е по-добре, въпреки неразбориите в здравеопазването и недобрата корелация между отделните звена. Освен това тук все още може да се намери и много качествена и екологична домашна храна, каквато там ще ми липства. Мислих много и реших да остана и не само заради парите. Има и някои други неща. Единственото по-хубаво нещо там е, че след 10 години ще мога да добия супер пенсия, но тук пък си има други предимства.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9eb3ed68db
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Номер 14 съм - до номер 9/10/15. Мисля, че сте направили правилния избор, както Ви казах и по-рано. Аз няколко години бях в Щатите и после Германия за образование и работа, но винаги съм си знаел, че ще се чувствам най-добре в родината, за която най-сигурната гаранция за успех (който вярвам, че ще дойде) е хора като нас да се завърнат / останат в нея! Тези дни се разхождах малко и си мислех колко е хубава родната ни земя и страна. Даже почвам да се замислям за преместване някъде в провинцията, ако успея да уредя нещата да работя дистанционно. Както и да е, успех Ви пожелавам, на Вас, а и всички ни, взели правилното решение да се завърнат или да останат в България, където ще си тежат на мястото много повече, отколкото където и да другаде по света!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f0c71ac30e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Винаги има смисъл да се емигрира. В българия всичко е имитация на истинското нещо. Образование, здравеопазване, бизнес, демокрация, политика, междучовешки отношения... всичко е фалшификат и груба имитация.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: eff0ff9af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

19.   Номер 18, личи си, че не си живял в Западна Европа. Ако мислиш, че в България хората са фалшиви, ела тук и виж за какво става въпрос.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: d29f145cc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   номер 18 ако мислиш че някъде има демокрация много се заблуждаваш,това което политиците наричат демокрация е чист капитализъм

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: eff0ff9af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Толкова много истина има в думите на номер 13. Аз направих грешката да напусна България преди вече доста години. Съжалявам, че се подведох по "модата" да се емигрира. Имам образование, стабилна работа, нямам никакви проблеми с езика и въпреки това съм нещастен. Много добре казано - ние не сме като тях и те не са като нас. Просто сме страшно различни от западните общества. И слава Богу! Живота тук е толкова фалшив, че вече се отвратих. Тук наистина губиш идентичността си и ставаш като робот. Задължително трябва да се държиш и да функционираш в рамките, които са поставени на обществото. Ако мислиш или чувстваш нещо различно, моментално ставаш аутсайдер. Абсолютно съм съгласен, че е задължително за всеки млад човек да отиде в чужбина за няколко месеца, за да види истината. Да види, че в Западна Европа араби, пакистанци, индийци и какви ли още не, се приемат като местни, а с българите се държат като с животни. Писна ми да трябва да се оправдавам, че съм българин, заради проклетата пропаганда в медиите. Писна ми да съм бял роб. За съжаление, вече е късно да се върна в България и да започна от нулата. Знам, че в България всички мислят, че в чужбина е рай. E, може и така да е, но този "рай" определено не се намира в Западна Европа. Продължавайте да плюете по България, но когато стане напечено (а този момент не е никак далеч), само родината ще може да ви приеме. Навън не сте нужни на никого и винаги ще сте си останете чужди. Бог да пази България!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: eff0ff9af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   В Европа - вече не. Ако става въпрос за друг континент, може би.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 426bc0ebb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

23.   Но22 и по другите континенти съм бил. Познавам и десетки хора, много от тях българи, които също са бил. Навсякъде е така.

По добро място от България няма. Опитвам се да не влагам емоция и патриозъм. Не го казвам защото така са ме възпитали, а защото виждам фактите.

Но18... Боже, колко си заблуден. В момента толкова сладкия запад масово се промива повече отколкото в Китай или Куба дори. Да не кажа и повече от Сев. Корея даже... напоседък наистина си го мисля, като гледам всичките абсурди по света.

Ние се пеним от това, че някой го били набили на околовръстното и че някакво момче го били убили на пешеходна във Враца. От това, че цената на бензина не била еднаква и че циганите ни вземали помощи.
А ти ходил ли си на Мадридската гара да видиш колко бездомници лежат по земята? Стъпвал ли си в Бирмингамско или Леонско гето? В Пекин съм виждал жена, проси с прясна рана на гърдите, все едно някой със сатър й я отсякъл гърдата, щото явно е нямала пари за операция. Мухите я кацат. Мъжа й бърше раната, а тя стои в безсъзнание, с живот не повече от 3-4 часа. Знаеш ли че 1. 3 млрд китайци готвят с мин. вода и едва дишат от мръсотия. Колко необразовани хора има в САЩ и колко пари трябва да имаш за да можеш да си позволиш елементарна здравна осигуровка там? В Англия съм работил в градче от 100хил. души, където ВСЯКА седмица, бяха извършвани убийства от деца 12-13годишни.

Смешно ми е, като слушам оплакванията на разглезените ми сънародници.
ДА, такива сте повечето мрънкачи! Все има някой от село да ви донесе по един буркан мръвка в София или 4-5 пресни домата, че да не купувате модерните Кауфландски пластмаси.... които масово преоблдават на датски, шведски и норвежки трапези.
За разлика от вас аз ценя всичко това, щото като бях на 17 спах по скамейките на градската градина в Ст. Загора, от немотия. А вие, тия дето все мрънкате имате телефони за по 1000лв и снимате по улицата простотиите за пред ФБ и ходите на безмислени стачки, щото жабата вдигнала крак, като видяла че подковават коня... А кой ще пасе овцете, че да я ядете прясно агнешко не ви е грижа.

Аз ще ви кажа. Имам двама братовчеди - овчари. На по 22-25 години са. Толкова пари правят от овчарлък, в Карнобатско, че всяка есен са на ексурзийка по Европа и си барат патлаците. Образовани са и двамата, да не кажете нещо. Защо правят пари ли? Ами щото вие се натискате да миете чинии за индийци в Лондон със колеги сирийци, само щото някой "ви е изгонил" или "принудил" или излъгал, че там е по добре. Еми, не е. Тези които не са съгласни просто никога не са успели да си подредят живота тук, в БГ. А там за да го направят се лишават от това, което им дава щастието че са НЯКОИ.

--------------------------------------

Но 21, можеш, приятелю! По-малко страх, повече вяра в себе си и съвсем малко пари, които си направил там. България има нужда от теб! Хора които разбират ситуацията. И аз и всички които искаме да направим нещо за родината имаме нужда от теб! Придобил си самочувствие и опит там - хайде връщай се, време ти е.

Хора, на вас ви трябват само парите на запада, другото България ви го дава.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: bcab20fd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   Здравейте, чета коментарите, и се чудя, как е възможно да има хора които да искат да останат в страна, не казвам дори държава, като България. Аз съм завършил висше образование магистър, нямам никакви връзки, и не мога да си намеря никаква държавна работа, и стоя безработен, заплатите са направо смеши, изискванията да имаш висше образование, чужди езици, компютър, за някакви 600 лв., заплата. Нищо в страната не е уредено като хората, навсякъде е безхаберие и хаос, и никой не си върши работата.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 2542775e60
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   24 - oтговорът на твоя въпрос е простичък - има хора, които си живеем прекрасно в нашата държава, защото вече правилото „Учи, мама, за да не работиш“ не важи!
И 10 висшОТА да имаш ако не струваш няма хвайда.
Казвам ти го това като висшист-човек, но работя от 18-годишна и всички мои служители са със средно-специално образовение, защото назначаваме хора със способности, не с висши „образования“. 2/3 от висшистите навън сте просто хора с дипломи. 1/3 имаме някакво реално образование и мъкнем цялата страна на гърба си, защото вместо да учите „магистратури“ не работите и сега хем сте необразовани, хем нямате професия и стаж. Проблемът на хора като теб е, че цял живот мама и тати са ви плащали „образованието“ и до 27-30 г. нямате един работен ден и съответно няма как и връзки да имате, защото не сте си ги направили. Връзките не са нещо страшно, а просто препоръката на хората. Какви препоръки ще имате като не сте работили...

Цитат 24 „Нищо в страната не е уредено като хората, навсякъде е безхаберие и хаос, и никой не си върши работата. “

В страната НИ - тази страна е НАША и НИЕ си правим и уредбата, и хаоса - виж в огледалото ако търсиш виновен за положението си. И в чужбина да отидеш, и зад чужбина - проблемите си взимаш с теб.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 378b5486e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Номер 24, ще те разочаровам, но в чужбина ти трябват 10 пъти повече "връзки", отколкото в България. Не знам защо в България думата "връзки" се възприема като нещо негативно. Най-нормалното нещо е да създаваш контакти с други хора и да си бъдете взаимно полезни. И пак казвам, ако в България без "връзки" си принуден да работиш за по-ниска заплата, то в чужбина не само няма да си намериш работа, ами буквално ще изгниеш на улицата, защото навън темпото е убийствено, конкуренцията - жестока и без контакти нямаш никакъв шанс. Да не забравяме, че в Европа се отнасят с българите така както ние в България с циганите. Както се казва, тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата. Ела в чужбина и виж реалността а не митовете, които се говорят в България колко е прекрасно да си емигрант и как парите растат по дърветата. И аз си мислех, че България ми е виновна и че тук, където съм ще правя лудите пари. Огромна заблуда, но си научих урока.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0d63e42242
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Трябва ти език, поне Б2 за да можеш да работиш. С твоята професия гладен на Запад няма да останеш. Аз на твое място тегля един заем от 40 000 евро и заминавам. Първата година живея от тях, уча езика, разучавам начина на живот. Активно си ходиш на интензивни курсове и избягваш българи. Към осмия месец започваш да разпращаш молби за работа. Тези 40 хил. ще си ги върнеш много бързо. Да, работата ти пак няма да е лека, пак ще има лоши колеги, лоши дежурства.. Но ще имаш повече пари, достъп до специализации, шанс за спечелен конкурс за главен лекар и т. н. Стартово можеш да разчиташ на 4000 евро месечно в Германия, това е минимума. Ние живеем трима души с такава заплата доста добре. Можеш да се пазариш и за повече според опита си - докъм 6000 или пък да ги достигнеш с времето. При средна заплата за страната (за февруари 2016) 1430 евро никак не е зле.

А местните може и да намразят всички чужденци, имало е вече такъв филм. Но може и да ни заобичат повече като "бели", "християни", тоест да станем добрите чужденци. Например руснаците са по-добре приемани от турците. А за хора с добра професия никой нищо лошо не казва, все едно откъде са.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0d63e42242
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Не, няма да си отмаряш събота и неделя, болниците си работят навсякъде еднакво и болестите не гледат дали е светло или уикенд.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: bcab20fd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Здравейте, аз съм № 24, под връзки имам предвид шуробаджанащината която се шири в България, в чужбина има реална конкуренция на пазара на труда, в България ако ще гений да си в някоя професионална област, няма ли кой да ти ходотайства нищо не става. Както пишеше в една статия, "в България без връзки си заникъде". Така че не ми говорете тези работи, а съм виждал пълни некадърници, които веднага се уреждат, а качествени и можещи хора са на сухо. Къде в България, на престижна и високоплатена и високопоставена позиция ще назначат някой просто случаен, подал си документите и го одобрили. Аз много обичам правото и много исках да уча право, и всички в бранша ми казаха, ако нямаш връзки забрави да станеш нотариус, адвокат и т. н.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 2542775e60
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

30.   Малко за връзките...

н. 29 - ти в чужбина бил ли си и работил ли си хубава работа там? Само и изключително с връзки става!
Не случайно има австрийска поговорка, която гласи „Връзките са лоши само за хората, които ги нямат“.

Да, у нас семейството като род е все още силно и често хора от семейството помагат с връзки, но в чужбина това не означава, че връзки няма - просто става дума за приятели и хора от обкръжението и класата ти, а там има още в университетите така наречените „студентски клубове“, в които особено мъже се събират да правят глупости и после цял живот се подкрепят. Съществуват подобни на мафиотските структури, но не се занимават с престъпления, а просто си помагат един друг, за да се наредят по най-високите етажи на държавата, управлението изобщо и компаниите.
Чувал си за „Илюминати“ или тем подобните рицарски разни сдружения - това не е някаква фикция или нещо тайно да кажем, а става дума точно за такива общества. Повечето имат разни смешни ритуали, но целта им е да обединят членовете си в обща тайна. Примерно събират се веднъж на тримесечие да играят „бунга“ полуголи - става дума за високообразовани хора от елита - не че им се играе бунга полуголи, а такова нещо ги сплотява, защото е нещо като тайна

У нас най-силното подобно общество е това на членовете на ДС, на бившите генерали и офицери от комунизма, масата спортисти, всичките допинговани.... След разпадането на системата тези хора остават без поприще, но забележете - знаят много тайни един за друг. Не е случайно, че до ден днешен ДС и техните приближени управляват държавата под една или друга форма, а мутрите бяха все от една черга хора - бивши спортисти.
Бивши военни, офицери и така нататък пък са ТИМ и така нататък са се развили и у нас подобни общества, но с различен бекграунд.
Евреите щат-нещат примерно са такова общество по рождение, защото си помагат, защото са били гонени и тормозени от столетия и това ги е сплотило.
Българските емигранти също са вид подобно общество, но са с ниски позиции в обществото и все пак в чужбина често си помагат за някакви съвсем елементарни работи.

Аз съм завършила елитен университет в чужбина и имаше много голям проблем в намирането на място за семинар, защото местата бяха малко. Кандидатстваше се с CV, с интервю, с моленици и много трудно. Познайте как всички българи получавахме места за семинар в най-престижният факултет по Маркетинг, защото там професорът беше световно светило - просто асистентът му беше половин българин - не знаеше български и не беше ходил в България, защото майка му починала като бил бебе, но чрез него българите бяхме окопирали целия факултет, докторантските места и какво ли не.
Имаме такава българска „връзка“ в най-неочаквани места. Примерно в Бостънския университет във факултета по химия, сред физиците - не случайно в СУ имат най-модерна техника в лабораторията по лазерна физика - пращат им е нашите хора... Отделно имаме източно европейски бонус на много места, но просто за съжаление сме много ниско в йерархията и помага само за ниско квалифицирани места, но не само
Аз работих в огромен концерн на много добра позиция, но едвам ме назначиха, защото се оказа, че чрез български връзки се бяха накачили там много българи и представляваха 1/2 от МЕНИДЖЪРСКИЯ персонал на ниско и средно ниво вече в отдел „Маркетинг“ специално. Аз добре, че кандидатствах в друг отдел, но ме предупредиха да не назначавам бъглари! И въпреки това назначавах само българи - просто, защото са българи!

Връзките на Запад дори са по-силни специално говоря за високо платените позиции. Забравяте, че там дори има хора с благороднически произход -това са десетки хиляди хора, които дори да не живеят вече в монархии се подкрепят един друг, бутат се по най-добрите интернати, университети и после се назначават един друг по висшите етажи на властта.

В България дори връзките играят по-малка роля специално за хубавите позиции в сравнение с на Запад, където почти е невъзможно нормален човек от работническо семейство да се издигне от класата си. У нас дори най-долният циганин може да се издигне ако учи, ако се докаже като добър в това, което върши. На Запад това е почти невъзможно.
Имат там класи, големи социални различия, което при нас просто не е така и ако в България не смятате, че имате равен шанс, то в класовите общества на Запад ще се сблъскате с много по-високи препядствия и по-силни връзки и обвързаности.
Но отидете и ще видите...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 49be96462f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Един от основните проблеми на тая нещастна държава е, че тука десетки престъпници си живеят с усещането, че все още сме в 90-те години и всичко им е позволено.
Някакъв анаболен дебил се е възприел много сериозно като охрана на друг подобен дебил

Треса се от нерви и бяс заради случката на Околовръстното - и не защото познавам пострадалите, а защото това може да се случи на всеки един от нас.
Току що чух, че кретените май били охрана на Иво Ториното - който и да е тоя нещастник!! Трябва ли да знаем и да правим път на всяко Торино, Милано, всеки Златко Баретата и не знам си кви Таки-Маки и подобна паплач??

Всеки свирка на идиоти по пътя - и аз свиркам, и вие свиркате, и кво - свиркате, щото някакъв анаболен дебил се е възприел много сериозно като охрана на друг подобен дебил, който отдавна трябва да е в затвора, и ви изтиква от пътя, пребива ви - без значение мъж ли сте, жена ли сте, а може би пребива и детето ви, и всичко е шест, заминава си, а ние си събираме зъбите от пътя.

А ако попаднат на някой, дето му е слаб ангелът и им отвърне - кво, ще го застрелят ли?

Вие съзнавате ли, че един от основните проблеми на тая нещастна държава е, че тука десетки престъпници си живеят като в сериала "Бригада", обградени от мозъчно предизвикани примати, въоръжени с палки и пистолети, с усещането, че все още сме в 90-те години и всичко им е позволено?

Може и да е крайно, но при такова нападение аз съм ЗА законна самоотбрана с пистолет. Ще ми се да кажа, че заслужават да им пръснеш мозъка, но тия глави са празни - няма какво да пръснеш в тях.

P. S. И тия, дето са се докарали дотам да имат охрани, щото са много важни, нямат ли малко - поне МАЛКО повече акъл, та да преценяват какви хора назначават за охрана? Щото ти, ако си Иво Ториното, Миланото, Златко Баретата и т. н. престъпник, ще назначиш ли шимпанзе, което не може да произведе три членоразделни думи, и което се бие с ЖЕНИ по Околовръстното, или ще гледаш да си down low и ще назначиш някой, който ПОНЕ може да прави разлика между обикновени хора, каращи си колата по пътя, и друг престъпник, който иска да утрепе тоя, дето вардиш?

Е. ати и тъпата държава - дори престъпниците ни не стават за нищо, майка му стара.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7cdef64346
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Подкрепям изцяло съвета на номер 27. Най-бързия начин да се интегрираш, да завържеш читави контакти и да бъдеш социално приет, е като наблегнеш на езика и не се затваряш да контактуваш само с българи или с други емигранти. Просто хората те приемат по-лесно така. Да, в началото не знаят какво да очакват и може да са по-дистанцирани, но в краина сметка съдят по начина, по които се държиш и представяш и в някакъв момент, става даже неусетно, откриваш, че са те опознали и приели.

Това с търсенето на мрежа от българи и български връзки и изживяването като дискриминирано малцинство ми се вижда малко глупост - с такова мислене и нагласа, човек по-добре просто да си седи в България. Дали и как ще те приемат си зависи само от теб.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 12d09bebe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Номер 13, при 14. 6 % смъртност, и 9. 6% раждаемост искам да ми кажеш кое ще се промени? Промяна ще има, но не за добро! България загива, и това не е нещо ново. На 25 съм, и всеки ден мисля какво ме задържа тук. Стигам до извода, че просто няма какво...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e9aa13d753
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

34.   Номер 31, Терминал 2 е отворен всеки ден - има полети до всички точки на света. Направи услуга на България и заминавай, защото за да си оправим държавата, не ни трябват мрънкащи, а правещи хора. Лек път!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e9aa13d753
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   След събитията от последните месеци и дни, съветвам ви да стоите далеч от Европа! Западна Европа в момента не е никак спокойно и подходящо място за живеене, а и все по-зле ще става. Ако ще заминавате, търсете държава с по-строг пропусквателен режим, където няма много мюсюлмани и подобна паплач. Това е моя съвет. За съжаление, Европа умира бавно, но сигурно. Бог да ни пази!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9e586b5d01
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

36.   В Западна Европа скоро ще бъде престъпление да си бял човек. Но ако си негър, арабин или циганин - имаш право да изнасилваш и да крадеш от белите хора безнаказано.
Затова и в България през последните години циганите правят каквото си искат и държавата не си мърда пръста - защото ние сме в Европейския Съюз и се учим от Западна Европа :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7715de4c42
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   До 34 и другите: защо все говорите за Терминал 2?? На Терминал 1 какво му е, да не би от него да няма полети?
Ако толкова държите на местоположението, казвайте "летище София", да му се не види!

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f2015b0628
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Спора дали си заслужава или не е стар колкото света.

А може би ще се окаже по-лесно да си подредим нашата кочинка, вместо да очакваме всичко наготово? !

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e964216735
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

39.   До номер 34: Те повечето, които уж щели да оправят държавата, същевременно бездействат. Само празни приказки. Айде кажете какво ще направите толкова като останете? Преврат? Убийство на политици? Не можете и да спрете мутрите, корупцията, нито нещо друго, което ни пречи да заживеем добре по родните земи. Даже запада ни готвил за лагер на бежанци и то огромен. Айде успех, като направите наистина нещо за тази държава, а не само да философствате, ми се обадете лично на мен! То многознайковци много...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 85c411fa81
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   39, Западът може да си прави сметки да превърне България в чакалня за нелегални емигранти, ама ще й излязат криви сметките. Тогава ще видиш кой какво прави. А ти можеш да си караш някъде в либерална Европа сред бурки, фереджета и Ахмедовци. И ще бъдеш СЛЕД тях, защото си най-вероятно образован източноевропеец.. Така че бъди готов!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e9aa13d753
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

41.   Номер 39, добре че хората в развитите държави нямат твоя манталитет, че иначе сега нямаше да има къде българите да ходят на готово. Аз съм живял в Германия, която само преди по-малко от 100 години е била една развалина след Втората световна война. Тогава обаче немците не са си хванали куфарчетата, както е най-лесно, ами са останали и са започнали да градят държавата си от нулата. Цели поколения са се жертвали и са живели в пълна мизерия в името на по-доброто бъдеще. И забележи: не са обвинявали държавата, мафията, политиците или вселената, защото са знаели много добре, че всичко зависи само и единствено от тях. Така се прави. Слабите намират оправдание, а силните - начин. Както се казва, мишките първи напускат потъващия кораб. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 26a5b1c0b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   A къде живеят децата на БГ мутрите и мафията? Точно така - в чужбина! Еееех, тия хора и представа си нямат колко е сладък живота в българия....

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7106e52e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   42, тези за които говориш могат да отидат и в Африка и пак ще живеят добре, защото са милионери и не си знаят парите.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e9aa13d753
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   Съгласен съм с предишните коментари, че Европа вече не си заслужава. Западните държави нямат нищо общо с прекрасните места, които бяха до преди 10-15 години. Отиди на екскурзия в Париж, Лондон, Брюксел, Берлин и т. н и ще разбереш за какво ти говоря. Има цели квартали, превзети от араби и черни, в които дори полицията не смее да стъпи. Не знам какво ще се случва от тук нататък, но изгледите не са много оптимистични...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9b017de68d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

48.   "Аз съм живял в Германия, която само преди по-малко от 100 години е била една развалина след Втората световна война. Тогава обаче немците не са си хванали куфарчетата, както е най-лесно, ами са останали и са започнали да градят държавата си от нулата. "
Да, бе, да от нулата... или от няколкото милиарда по плана Маршал!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9b017de68d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Не е зле да се пообразовате мекло:

"Планът „Маршал“, известен официално като Програма за възстановяване на Европа (на английски: European Recovery Program, ERP), е програма на САЩ за възстановяване на неокупираните от червената армия страни в Европа след Втората световна война (с изключение на Испания). Турция също е включена в програмата. Инициативата е наречена на името на Джордж Маршал, който по това време е Държавен секретар на САЩ.

Прелюдията към промяната на американската политика към Европа е започналата студена война. САЩ се нуждаят от съюзници срещу доскорошния си стратегически съюзник СССР и ревизират изцяло довчерашната си политика, чийто своеобразен пик е предходния план Моргентау (приет преди само 3 години).

Планът за възстановяване е разработен на среща на европейски държави през юни 1947 по инициатива на американския президент Хари Труман и генерал Маршал. Съветският съюз и държавите от Източна Европа също са поканени, но Йосиф Сталин намира плана за "много опасен" и не позволява участието на нито една държава под съветски контрол.

Планът влиза в действие за 4 фискални години, започвайки от юли 1947. През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати в помощ на възстановяването на европейските страни, които са се присъединили към Европейска организация за икономическо сътрудничество. Генерал Джордж Маршал и Хари Труман са обзети от опасения, че отпускането на финансови помощи на Испания, която по това време се управлява от генерал Франко, може да предизвика въздигане на фашизма и поради което парични средства на страната не са отпуснати.

Това е политическият подтекст на плана Маршал, който в официалната си част е геоикономически. В плана е записано и условието, че за да получат помощи, в правителството на страните не трябва да има комунисти. По тази причина Франция и Италия изгонват комунистическите представители, които печелят изборите след Втората световна война, за да получат помощи по плана Маршал. Западна Европа е наричана още "Маршализирана Европа".

Планът довежда до разделянето на европейската икономика на два типа - пазарна (западна) и социалистическа (източна). По това време има 4 окупационни зони в Германия – американска, британска, френска, съветска. Британската и американската част се обединяват, създавайки Бизония. По–късно Бизония и френската окупационна зона се обединяват и на тяхна територия се създава ФРГ (Федерална република Германия) през април 1949 г. На 7 октомври 1949 е основана ГДР (Германската демократична република), когато СССР предава властта на ГЕСП - източногерманската сталинистка партия.

САЩ инвестират и в победената Япония, която става една от водещите капиталистически икономики в света. Тази политика на САЩ дава силен тласък за развитието и на американската икономика.

Изказване на генерал Маршъл: "Като работим за наше добро, работим за доброто на света. ""

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 26a5b1c0b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

50.   Истината е, че най-качествените българи се изнесоха от територията още през 90 години.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d51ad1b166
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

51.   В България страшно много неща не са наред - факт, НО вижте какво се случва в Западна Европа. Човек не смее да отиде на концерт, на ресторант, или просто да се повози в метрото, защото във всеки момент може да бъде взривен като животно. Да живее прекрасната толерантна, мултикултурна Европа, която вече е по-скоро Африка. Преценявайте добре и се информирайте, защото за всяко нещо се плаща някаква цена.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 85c411fa81
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

52.   И резултатът от плана Маршал, е че Германия, понеже става дума за нея, е все още окупирана от американците държава. Като прибавим и канцлер акт-а картинката се изяснява окончателно що е то ФРГ или Германия сега и защо се случват разни неща...

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: e73cdfc9ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

53.   много "качествени " българи се изнесоха - предимно необразовани и неквалифицирани, и тук - там - някой по - образован

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 37e5e1f818
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

54.   Пукнатините в това продънено корито наречено ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ се появха отдавна и сега с всеки малък стрес стават все по-големи и непрекъснато растат и в не далечно бъдеще ще потъне. Както всички знаят в UK и сканднавските държави ще имат референдум за излизането им от ЕС и ако не успеят да се измъкнат сега, ще се опитат отново и отново до като накрая се освободят. Тази вълна от бежанци, която залива Европа причинява огромни финансови, културни и здравни проблеми във всички тези държави. На много места хората се страхуват да излязт на улицата вечер. Изглежда че най зле е положението в Германия. С този брой имигранти които те пуснаха в държавата си не можеше да се очква и нищо друго. Тези неща не само че няма да се подобрят, но и непрекъснато ще се влошават. Отношението на хората в западна Европа, относно източно европейците и особено към българи и румънци е много негативно. За тях ние сме като циганите тука са за нас. Много от местните хора там не пропускат възможноста да те унижат и присмеят, и на теб не ти остава нищо друго освен да приклепваш и да се ослушваш като мишка в трици. Колкото до това дали да се изселиш от България си решавай сам. Аз го напавих преди няколко години, но както много други българи се прибрах обратно тука и в никакъв случай не бих го направил отново.

 
  ...
преди: 8 години, 17 дни
hash: 2beeeb09e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

55.   Номер 54, казах го и ще го повторя. Като не знаете къде да емигрирате и ходите в държави без никакъв социален живот и климат и където местните мразят българите, eстествено, че така ще стане и ще се приберете с подвита опашка. 90 процента от българите се бутат в Германия, Англия, Холандия и тем подобните, без никаква идея колко скучен е живота в тези държави, ако изобщо може да се нарече живот. Местата, които си заслужават са Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Да, трудно е да получиш виза, но именно това ги прави най-добрите дестинации. Виждаме какво причиниха отворените граници и свободното пътуване на Западна Европа. Държавите, които изброих с всичките си недостатъци са много по-добри места за живеене от България, но просто много малко българи могат да си ги позволят - в Западна Европа е в пъти по-евтино. Обаче да замениш България за Англия или Германия е пълна лудост за мен.

 
  ...

1-50 от 79
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker