Какво учите/учихте в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво учите/учихте в чужбина?
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 1698 пъти
Здравейте! Мисля, че въпросът ми е ясен... хаха. Молбата ми е към тези от вас, които учат или са учили в чужбина, да споделят каква специалност, къде, как са си я избрали и как са се реализирали след това. Мисля, че ще представлява голям интерес за всички ни, все още неизбрали какво да учат и къде. Благодаря ви за отделеното време! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3f5f7c5b88
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Специално в Германия, Австрия, Холандия и така нататък не е важно дали си учил, дали си влезнал някъде, а дали си завършил - потай преди всичко за учили завършили, защото разликата е огромна. „Ситото“ е на изхода, не на входа и това е основната разлика в сравнение с България.
Аз съм учила и ЗАВЪРШИЛА Betriebswirtschaftslehre (BWL) в Мюнхен. Това е и в момента най-добрият университет в Германия по всички класации. Специалността буквално се превежда като Икономика на предприятието, но всъщност се учат всички видове икономика - от Финансиране, през Счетоводство (IFRS, HGB), Mаркетинг, Мениджмънт, но също Микро и Макроикономикс, Статистика, Социология, основните теории на 2 допълнителни специалности по избор, но да нямат общо с Икономиката (с цел по-широк профил! ) специфични неща малко от 20 век като как да се подрежда една поточна линия в производството, икономическа етика и тем подобните му.
Университетското образование по мое време беше с около 650 евро такси в Мюнхен, но сега е безплатно. Това важи за цяла Германия. Плащат се минимални такси за обработка на документи от 150 евро, но трябва да платите в срока или ви ексматрикулират от университета. Допълнително плащате сами здравната си осигуровка и осигуровка при инвалидност - към 75 евро месечно актуално в зависимост от здравната каса. В Мюнхен в момента месечната карта за транспорт била безплатна за студенти. Аз лично плащах към 70 евро месечно и тук не гарантирам. За общежитие се чака около 2 семестъра и самостоятелна стая с баня и тоалетна, но обща кухня е към 400 евро с всички разходи вътре като си длъжен да живееш сам в нея или можеш да загубиш мястото си. Който иска да живее близко до унито трябва да се „бръкне“ за около 600-750 евро квартира минимум за 1 стая.
Има много български студенти и днес и стабилна българска общност от сравнително готини хора.
Учебната програма е много тежка! Много малко хора завършват, но пък затова приемът е лесен и се дава шанс на много хора. 50% прекъсват или се преместват още в 1ви или 2ри семестър, а от българите завършват около 20%, което не е ненормално
Българите специално в нашата специалност бяха повечето или от различните немски гимназии в страната, или от Икономическата в София като вторите имаха предимство заради по-добрата подготовка по математика.
За математика ви трябва изключително алгебра и за съжаление повечето неща не се учат у нас в нормалното училище, но не е нещо сложно и можете да наваксате -висша математика преди всичко, ще се справите!
Езикът е проблем на доста хора в началото, но по-скоро културният шок е по-тежък.
Част от лекциите са на английски език! 2/3 от литературата е на английски език имате право да пишете повечето изпити на английски ако се чувствате по-сирурни, но не ви препоръчвам, защото не е сигурно, че някой, който знае добре английски ще проверява и е възможно да имате тук проблем. Трябва ви немски на C1 ниво и английски на сигурно B2 ниво.
Можете да работите 20 часа седмично легално по време на следването, но специално в Мюнхен с 20 часа работа седмично не можеш да се издържаш, защото е скъп град. Който работи повече рискува да загуби мястото си в университета.
На лекции присъствието не е задължително, но на упражнения и семинари трябва просто да сте там. В последния триместър има много практически проекти с индустрията и консултантски фирми! Това значи, че на практика хем учите, хем работите за консултантите по проекти трябва да работите за себе си, за да се издържате.
Тоест с времето следването става по-трудно, не по-лесно!
Ако има кой да ви праща пари от България в последните 2-3 семестъра ще сте щастливци.
Повечето правят обратното - техните им помагат в началото и очакват да се оправят в края, но реално точно в края е трудното
Завършва се с дипломна работа, но тя е научен труд - много трудно се пише и трябва да отговаря на много стриктни изисквания. Дипломната работа няма устна защита, но не я подценявайте - няма нищо общо с това, което пишат хората в България и тук също е възможно да се препънете. Има хора, които плащат да им напишат дипломната работа, но това е измама и е противозаконно. Преписването се води измама и дава право на университета да ви изхвърли, не само да не вземете 1 изпит!
Плагиатстването се открива веднага със специални програми и не се опитвайте!

Съвет - запишете Бакалавър в България, завършете си на спокойствие и отидете в чужбина да учите MBA или друг Магистър или ако учите медицина - за специализация.
Или направо заминете да учите в САЩ, където възможностите са съвсем различни, а и се завършва много лесно.

Специално в Европа вече не си заслужава да се блъскате Бакалавър, освен ако нямат вашите пари да ви издържат и то прилично. Магистърът е само 2 години и ще компенсира бг. Бакалавъра. Учи се освен това на английски и можете да работите в университета като асистент.

Аз съм завършила преди 7 г. и може част от информацията ми да не е съвсем актуална, но в Германия специално рядко нещо се променя.
Надявам се да съм помогнала.
Е, няма нужда да казвам, че който е завършил BWL в Мюнхен може да има 4-5 г. мъчилище, но никога няма да е вече безработен в живота си и е ценен в цял свят, а още по времето на следването консултантските фирми предлагат много добри длъжности индустрията, но и банки и застрахователни дружества.
Внимавайте обаче не само какво, а преди всичко КЪДЕ ще учите в чужбина, включително има много лоши унита и в Германия. Примерно никога няма да ви дойде на акъла, че университетът във Франкфурт е пълна скръб. Не впечатлявайте от града, а гледайте рейтинга на самия университет. Примерно Хайделберг е малък град, но унито е номер 1 за юристите и хуманитарните специалности!!!

Успех на всички и умната!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0fd40ac3b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не учиме/не сме учили в чужбина. И в България има много качествени учебни заведения.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 41b9de7962
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Квото и да е е доста скъпо.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 149c34467c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора:Благодаря ти много номер 1 за коментара! Очаквам още от вас да споделят опита си :)

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5143ae1477
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   За Мюнхен и топ градовете в Германия съм много съгласен. Изтръгват ти душата, ако искаш да имаш наистина добри оценки, трудно ще го съчетаеш с работа. Имам приятели, които малко или повече се издържат/ха с 20-те часа/седмица по време на семестъра и ваканциите работят/ха по 30-40 вече, за да наваксат. На час средно е от 9-10 до към 15-20 евро. Ама следването им страда. За да вземеш тия позиции обаче в споменатите консултантските компании (имам предвид McKinsey, Bain, BCG & Co. ), ти трябват много добри оценки, нерядко семестър в чужбина (германците масово ходят в Сингапур, ХК и Китай напоследък). Изобщо - почти винаги следването страда за сметка на издръжката или обратното. Ако няма кой да ти праща между 200-300 (ще доработваш) и 500-600 евро на месец, трудно. То си зависи от жилището най-вече, ама средно общежитията са средно от 220 (Кьолн) до 350 (Мюнхен), за храна още 150-200, другото вече е бонус, без самолетни билети и такса за уни (111 евро/семестър 150 евро/семестър за пълноправна карта за градски транспорт в района). Аз съм в техническа специалност и мога да кажа, че е адски, адски тежко (завършил съм немска езикова с профил математика и бях взел основния материал от висша мат 1 в даскало). По-добре бакалавър от България - по-евтино и без тоя НЕВЕРОЯТЕН стрес отвсякъде, пък за магистър вече навън.

За стреса от самото следване и социалната среда на самите германци мога роман да напиша. С две думи - много е трудно да се интегрираш напълно сред колегите си от Германия и затова българите главно движат с българи или други чужденци. Аз имам късмета (? ) да съм заобиколен главно с германци, но с повечето нямам няква лична "връзка", както със сънародниците. По-скоро те знаят за моите умения и на местното общество това му харесва (нещо като псевдо-меритокрация). Тоест - приемат за близък колега, но много време отнема да те приемат за приятел (то с българи трудно се става "приятел", та кво остава за немци).

За реализацията - аз тепърва ще минавам през проблема "дипломиране", това е най-трудното. Но, благодарение на активното ми търсене на контакт с германци, имам доста добра мрежа от местни в топ компании. Едва ли при едно успешно завършване ще имам особени проблеми с намирането на добре платена работа в или извън Германия. Но да - въпреки че с бакалавъра от България леко си орязваш възможностите за networking и пласиране още рано-рано в добра среда, то трябва да помислиш над ползите от него. Ако си проактивна личност, с много силна амбиция и желание да минеш през лайната (защото к-вото учене ще ти се види 500 пъти повече от средно българско училище, вкл. езикова), преживееш носталгия и семейство, имаш добри шансове.
За икономика/бизнес по-скоро не бих останал в България, но техническите специалности в ТУ София и ФМИ са на ниво, медицина - също.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: afd7e389d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Учебен център Европа
Kурсове във Варна, София, Бургас, Враца, Шумен, Пловдив, Перник, Русе, Димитровград, Добрич.
Онлайн курс Масажист Терапевт.
Професионални курсове за масажи, козметика, фризьори, маникюри, педикюр, ноктопластика, фитнес инструктори, готвачи, бармани, администратори, сервитьори, шивачи, моден дизайн, микроблейдинг, и професионален грим т. н.
Изпити по скайп. Диплома от МОМН и НАПОО, превод на английски и други езици. Европас сертификат, Мастер клас.
Лиценз 201012838

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker