Финанси, счетоводство и контрол в УНСС - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Финанси, счетоводство и контрол в УНСС
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 3322 пъти
Здравейте, аз съм 18 годишен младеж, на когото тази година му предстои завършване. Чудя се много какво и къде да запиша да следвам. Ориентирал съм се към УНСС и направлението "Финанси, счетоводство и контрол". Та въпросите са ми: какво ви е мнението за УНСС и по точно за това направление. Дали има преспектива след завършването на тази специалност и като какъв мога да се реализирам? Какво е нивото на преподаване в УНСС? Избрах го него най-вече, защото ми се учи икономика. А разбрах също, че там има много мацки. Ако може някой, който е завършил тази специалност или в момента я учи, да ме посъветва дали има бъдеще в финансите и дали изобщо да започвам да я уча.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 29a47c8ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мацки има на много места, а ако ти провърви с финансите, ще можеш да имаш колкото си мацки искаш. Или се надяваше да срещнеш истинската си любов? В този случай, ти дължа извинение).

Въпростъ е какво ти искаш да правиш. Дали искаш да станеш като онези случайни образи в София Ден и Нощ. Не че са лоши хора. Поне това разбрах, за 10те минути, които пропилях, но ако станеш студент, само за студентството, след 6-7 години, ще се сблъскаш с едно доста сорова действителност. Нима искаш на да имаш ниско платена работа, да се сблъскваш с какви ли не чишити, защото си на дъното на соиалната стълбица? Виждаш ли се като барман сега? Ами на 35 години? Не бъркай студенствтото с отпускарство. Има си време за всичко, но време за всекидневни купони и оргии имат мнооого малко хора, и нито един от тях не е студент.
Вместо да се чудиш, какво да работя с наученото, измисли, какво искаш да работиш, виж дали плаща добре и разбери, какво трябва да научиш. Говори с успели хора и ги питай как са стигнали до там, където са сега. Понякога успеха им е труден за емулиране, но доста често може просто да изкопираш всичките им стъпки.

В твоя случай, ако си решил твърдо да учиш това, трябва да знаеш, че в един момент, ще трябва да се специализираш. Финанси и счетоводство вървят ръка за ръка, но се правят от различни хора. Счетоводството с скуууучна и баааавна работа, но поне ще те храни дълго време. Ако си наистина добър, може да изкараш и някой друг лев, но истината е, че върховете в тази професия, не са особено високи. Хубавото е, че счетоводители са по-търсени от финансистите.
И ето ги финансистите. Като финансист, можеш да умреш от глад, въпреки, че знаеш далеч повече неща от комшията, който знае как да прави пица. Разликата между вас двамата е, че има далеч повече работни места в пицариийте, отколкото по финансовите институции и отдели. Като финансит, дори и да имаш късмета да си намериш работа, ще взимаш далеч по-ниска заплата от пицаря... Нищо, че пицаря само мята едни блатове във фурната по 8 часа на ден, а на теб ти изтичат очите и ти се пържи мозъка по 12-16 часа на ден. Поне ще си в костюм... но ще е някое сако и риза H&M, втора ръка. След година, две, три... че и повече, може и да се докопаш до "средната заплата", но пицаря си я взимаше много преди теб.
Защо тогава, хората се блъскат да работят по 15 часа на ден, за минимална заплата, а понякога дори и без заплата, учат математика, все едно са математици, тъпчат им главите с толкова теория, че накрая ти се привиждат цифри, валути и книги, писани преди триста години, които нямат нищо общо с тези, които са излезли миналата година, но за по сигурно те карат да прочетеш около хиляда от тях... и това за 4 години, недай си боже 6? Защо?
Топ заплатите в сектора. Не, не е дори и заради високата средна заплата. Да, за сектора, поне в София, 1600-1700 лева са достижими, но се изисква да си бил на топа на своя курс. Т. е. учил си здраво една година за изпити, после 4 години за бакалавърска степн. След това се изисква стаж. Може разбира се, да следваш и магистратура, но пак се изисква да имаш стаж. И естествено, най-лесно е да получиш стаж, когато го правиш за без пари. Понякога за 6, друг път за 12 месеца. Следва първите ти няколко години в "уважавана" инситтуция. Първата година, ще получаваш минимална заплата. Втората година, може би ще получиш маалко повече. Ако не си се самоубил, до петата година, ще започнеш да изкарвап 1600те лева, които са "уж" средни за сектора, но е по вероятно да са около 1400. Все пак, взимаш повече от всичките си бивсши съученици (изключваме престъпниците, от рода на диплъри, сутеньори, полицаи и политици), отколкото почти всички останали, освен Пешо Програмистчето, които стоя зад твоя чин, но Пешо Програмистчето е девствен, така че не е за хвалба. През тези 10 години си се срещал с множество хора, свързани с финансовия свят. Много от старите са си заминали и има нужда от нови, но не точно от тези, които са излезли от университета. Трябват хора с таланти и познанаия. Това може да си ти, ако си внимавал в картинката. Ако имаш и правилната мрежа от връзки, можеш да постигнеш много. Високи заплати, бонуси, дребни и едри далавери, които са легални, макар и не харесвани. С усилие и късмет, можеш да станеш един от онези хора на върха.
Не казвам, че е за хора със слаби сърца или отвеяни мрални ценности. Просто казвам, че трябва да малко по-твърд от другите хора, за да успееш/

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9debfc9a10
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Значи има перспектива във финансите. А като какъв точно ще мога да работя в дадена институция, банка?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker