Струва ли си да си учител!?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Струва ли си да си учител!?!
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 6376 пъти
Здравейте, искам да ви задам няколко въпроса относно учителската професия. На 17 съм, 11 клас, имам още една година до кандидатстване, но обмислям варианти. Уча засилено изучаване на математика(профил ми е), справям се добре и по философия и сходните и науки. Математиката винаги ми е била сила, но като че ли не искам да продължа обучението си с чиста математика и сходни на нея професии като банково дело, финанси, икономика и проче. Просто не мога да си представя цял ден да стоя на бюро и да обработвам документи. Отлична ученичка съм, упорита, като цяло справям се добре по всички предмети, с изключение историята, която ми е по-трудна, но се старая и там да поддържам добро ниво. Няма да пронягам повече, общо взето това съм аз и моите наклонности.
Сега въпросите???
1) Смятате ли, че има бъдеще за учителите в България?
2)Искам да уча начална и предучилищна педагогика, добър вариант ли е?
3)Ако искам мога ли да се преквалифицирам от начален учител на учител по специален предмет в горен курс, т. е учител по математика. бел или друго?
4)Кой университет бихте ми препоръчали?
5)Какво е заплащането за стартиращ учител, после заплата покачва ли се?
6)Какво се изучава като науки, колко математика, колко семестъра бел, колко други науки?
Моля особено ако сте в тази сфера да ми разясните нещата защото ми е доста объркано.
Ще бъда много благодарна на всеки отделил време да прочете моите запитвания и да ми отговори.
Благодаря Ви предварително и модератори не забравяйте да публикувате историята ми! Важно е и то много за мен :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: e812ae6839
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   1. Само след около 10-на години ще има абсолютен глад за учители
2. Добър вариант е, но трябва да прецениш за себе си дали искаш да работиш с такива малки деца.
3. Началната педагогика е съвсем различна специалност от тези, които позволяват работа в горен и среден курс на обучение. Което значи, че е по-добре от самото начало да решиш. Иначе ще трябва да си учиш още пет години наново.
4. Ами нивото на всички университети в България е доста позападнало. По принцип - ВТУ, ШУ, СУ, ПУ. Зависи в коя част на България живееш и къде ще ти е по-лесна издръжката, все пак.
5. Стартовата заплата на младши учител е около 600 лв, ноо много зависи от училището и врътките, които прави директорът му.
6. Предполагам, че въпросът ти е свързан с обучение НУП - нямам представа.

бивш учител

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e812ae6839
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

2.   Заплатата се увеличава в зависимост от допълнителните часове, които имаш, ако имаш, допълнителната квалификация и прослуженото време-натрупания стаж.
Дали си струва - струва си, ако имаш призвание за това, идва ти отвътре, обичаш работата с деца или млади хора. Тогава всички неразбории, които съществуват в системата се приемат малко по-леко. Но като цяло нещата в момента са мноого зле, мисля, че сама го виждаш донякъде, обаче, защото си от другата страна на катедрата. И с течение на времето започваш да виждаш все по-малко плюсове и все повече минуси, въпреки призванието...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 66ddcf769c
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

3.   Заплатата е около 600 лева, а си в окови. От 7:20 до 17:30 си в училище. Ученици, родители, колеги... Луда работа. А, и... Учителската професия е много неблагодарна. Сто пъти е по-добре да учиш нещо друго, но не и това! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f9f2346baa
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Здравей, за професията "учител", има колко щеш свободни места, влизал съм няколко пъти в сайтовете на РИО (Регионалния инспекторат по образование), така че безработен няма да бъдеш, ще си намериш работа като учител. Аз също поедно време мислих да стана учител по история, и само едно нещо ме спира, и то не е заплащането, а самите деца. Сега не е като при социализма, когато учениците са уважавали учителите и са ги слушали, имало е дисциплина и ред в училищата и уважение към учителите, а сега след тези 26 години криворазбрана демокрация всичко е деградирало и разпуснато, само поради тези причини, не искам да бъда учител, не заради заплащанетно, което е много важно, но по-важно е да имаш възможност спокойно да работиш.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 4a2bbf8658
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Самият факт, че се питаш дали си струва да си учител значи, че не струваш за учител!

Като дъщеря на учителка ти гарантирам, че това не е обикновена работа, а е призвание.
Заплатите иначе не са толкова ниски, колкото ги описват горните
Просто за учителите много е важно каква степен на образование имат, колко часове (хорариум) имат, колко стаж имаш и изобщо не е вярно, че си от 7 до 7 в училище. Майка ми имаше винаги много време за семейството и винаги си е била у дома за нас. Имаш понякога тетрадки да проверяваш, но ако се организираш добре няма да е често. Освен това можеш да си ползваш по-голяма част от ваканциите за свободно време, имаш събота и неделя, осигурена си за разлика от много други хора и държавата поне сега плаща навреме. През 90-те държавата с месеци не плащаше, но учителите работеха - поне хората с призвание. Ако само заплата търсиш пак ти казвам - не е твоята професия

1) Смятате ли, че има бъдеще за учителите в България?
Разбира се. Много хора сега ще се пенсионират, а идват силни набори Деца винаги ще има и винаги ще има нужда от учители като тенденцията е по-малко деца в клас, така че при по-малко деца ще искаме повече учители.

2)Искам да уча начална и предучилищна педагогика, добър вариант ли е?
Да
3)Ако искам мога ли да се преквалифицирам от начален учител на учител по специален предмет в горен курс, т. е учител по математика. бел или друго?
Не можеш. Трябва да си учил съответната наука вече за горния курс ако имаш в предвид гимназия. За прогимназия се учи Педагогика със съответната наука
4)Кой университет бихте ми препоръчали?
ПУ има традиции специално в педагогиките, Велико Търново, СУ...само без Благоевград - трудно иначе ще сгрешиш в избора на уни специално за тези специалности32
5)Какво е заплащането за стартиращ учител, после заплата покачва ли се?
Вярно, че заплатата в началото е ниска, но се увеличава много бързо и почти 50% взимат вече повече старшите учители. Много зависи в кое училище рабориш. Знай обаче, че гимназиалните учители винаги са били най-добре платени, но за това ще учиш „Математика“ или Българска филология -тоест съответната наука в уни допълнително ще специализираш за учител

6)Какво се изучава като науки, колко математика, колко семестъра бел, колко други науки?
Виж в програмата на съответния университет. Ти обаче /8рябва да си на ясно какво искаш да преподаваш и начален

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: cafcebb481
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

6.   Струва си. Всяка безсънна нощ, всички ужасни изпити, целият ужас, всичкият страх за бъдещето си плащат цената, когато някой дойде и каже: "Госпожо, може ли малко да ми помогнете! ".

Неблагодарна професия, лоши деца, технологично поколение - приспособявайте се, колеги. Бъдете гъвкави, креативни и модерни. Бъдете хора, които имат умението да покажат на бъдещите хора ориентирите в съвременния свят! Как ще бъдете добри учители с благодарни деца ако сте се вкопчили във визията на "прекрасното соц минало"? Нали вие сте, които трябва да им покажете ътя напред? ! Е, докато се плашите от това "напред" и докато скърбите за полицейската дисциплина в училище, вие няма да бъдте добри учители!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: b1076e08d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

7.   А как си с нервите? Защото за да си учител в България трябва да имаш стоманени нерви и от нищо, ама буквално от нищо да не ти пука! А в същото време заплатите не са чак толкова добри, че да ти компенсират съсипаното здраве. Близка семейна приятелка е учителка по немски и то уж в елитно училище. Ами познай, от години е на успокоителни и буквално брои дните до пенсионирането си. Така, че това си е една доста неблагодарна професия. От една страна повечето деца са лигави, от друга страна родителите ги защитават и то прекалено (малко ли случаи имаше на бити учителки от някой изнервен родител), от трета страна "мъдрите глави" в министерството се чудят каква нова глупост да измислят и учителите трябва да съобразяват с нея... не си е работа, да знаеш! И като за капак ще получаваш малко пари и всички ще те оплюват.
Та ако не го чувстваш като призвание-недей! Ще се побъркаш!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c2cda7ace7
гласове:
1 2 3 4 5
  (49 гласа)

8.   Не си струва...

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: a463aa428d
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

9.   От автора:
Първо благодаря на всички за коментарите и съветите. Някой от тях са доста обнадеждаващи и мотивиращи, други не чак толкова.
До номер 5: Разбрах как е прозвучало "Струва ли си да си учител" едва след като го прочетох във вече публикуваното заглавие на темата. Със сигурност знам, че си струва да си учител. Въпросът беше по скоро дали е добро като професия, дали ще има бъдеще не толкова за работни места, колкото до практика, удовлетворение и стимул да го правиш. Благодаря за изчерпателната информация, ще ми помогне.
Номер 6 прав си.
Номер 7 харесвам реторичния ти въпрос, добре съм с нервите даже бих казала доста търпелива съм и упорита.
Ще очаквам още коментари.
Между другото обмислям да говоря с едно училище (уча в гимназия където най- малките са 5 клас и там не става), и да опитам да вляза и да прекарам един ден с децата и учителите от начален етап. Да видим как ще се чувствам. Мисля, че това е начина да разбереш дали учителската професия е твоето призвание, като застанеш от другата страна вместо ученик да се поставиш на мястото на учителя.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2039318ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ако си дотатъчно упорита нищо не би те сломило
-нито ниските заплати
-нито невъзпитани родители
-нито условията на труд
... и все пак да не забравяме кои са били учители
Паисии, Ботев, Левски и мн. други значими личности оставили ярка следа след себе си. Избора е твои какво ще оставиш ти?

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f26cd3f583
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Професията,която си избрала,е идиална за теб.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8318d95dea
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Дори да няма какво да се яде, учители ТРЯБВА да има.
Мисля, че това е достатъчна мотивация. Ако това е попрището ти, продължи натам. Виж колко хора те подкрепят, не е ли достатъчно?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker