ТУ София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

ТУ София
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 2739 пъти
Аз съм момиче 12 клас и ще пробвам да вляза в СУ Информатика, но уча първо равнище математика и ще мога да вляза само ако изкарам 6 на матурата по математика, така ще имам минималния бал 18. Но ако не ме приемат мисля да отида в ТУ. Преди няколко месеца мислех, че няма да мога да вляза там и бях забравила за него, защото видях, че се гледа и оценката по физика, а моята е 4, 66 но скоро видях, че от тази година се избира най-високата оценка от изброените: информатика, информационни и физика. Имам 6 по другите 2 предмета, а по математика имам 5, 25 и лесно ще мога да вляза. Но ме е страх, че няма да мога да изляза. Аз много мразя химията, а там се учи. Някой знае ли дали е много трудна там. А по физика не знам всичко. Формулите и задачите са ми лесни, но от теорията не помня много, но мисля, че ако уча в университета без да мързелувам няма да имам 2-ки. Тези които учите там кое мислите, че е по-трудно висшата математика или физиката? Мен повече ме плаши химията. Някой знае ли къде се учи повече математика, в СУ или в ТУ. От математиката не се плаша много. Тя е навсякъде при компютърните специалности. Просто питам. Знам, че в ТУ се учи повече за хардуер, но някой казват, че и това е интересно и важно. Знам, че никой университет няма да ме направи програмист, а това зависи само от мен. Трябва и да чета книги за програмиране и много часове да пиша кодове, за да се науча добре. Затова мисля, че и ТУ е добро място, но не знам дали ще успея да изляза от там.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 5e03171a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Аз уча в ТУ, първи курс, комп. и софт. инженерство (КСИ). Какво се учи първи курс? Имаш само един прогр. език за двата семестъра - С, физика (2 семестъра), химия (само 1 семестър и аз с половин ден учене изкарах 3-ка на изпита), иконимика (само 1 семестър, лесно ще изкараш петици и шестици по този предмет), за съжаление ще ти се наложи да загубиш около 3 часа седмично със спорт (най-голямата глупост в програмата), материалознание (втори семестър) и машинознание (втори семестър), математика (2 семестъра), чужд език (избираш между англ., немски, френски и руски) и един от най-големите глупости, вмъкнати в програмата ОИП (основи на инженерното проектиране) т. е. нещо като техническо чертаене, само че чертаеш неща, които не са комп. компоненти с програми като Solid Works, CAD Star и Auto CAD. Първи курс нямаш никакъв хардуер, никакви мрежи, което е много разочароващо. Както предполагам забелязваш- единсвеното нещо, което е свързано с компютри и което би могло да ти изкара пари от това цялото нещо е С. С глупавото ОИП ще си загубиш ценното си време, чертаейки пълни измишльотини (общо 8 курсови задачи).

Малка вътр. информация - доколкото разбрах от един от готините преподаватели по програмиране, имало предложение да сменят програмата, като щели да махнат ОИП и икономика и да вмъкнат полезни предмети като алгоритми (първи курс), разработка на игри (трети курс), дискретна математика (мисля, че втори курс). Също така новата специалност ще се казва софтуерни технологии и ще наслед КСИ-то и няма да се учи никакъв хардуер. Това естествено ще се случи, ако го одобрят.

Според мен трябва да решиш с какво точно искаш да се занимаваш - хардуер, софтуер или комп. мрежи. Защото със сигурност няма да излешнеш all-round специалист отникъде, макар да се предполага от техническия да излезнеш като малко по-такъв, само че има сериозен проблем с липсата на качествено преподаване. Всъщност ние в края на втория семестър трябва да решим дали искаме да се занимаваме със софтуер или с хардуер.

СУ и топ специалността им компютърни науки (КН)? Според мен това трябва да ти е целта, защото в ТУ има прекалено много "инженерни" дисциплини, от които нищо няма да научиш и ще ти се наложи да зубриш, за да изкараш високи оценки (ако това ти е целта) ще загубиш средно 5 - 6 часа дневно с упражнения евентуално лекции и пътуване. Не след дълго ще забравиш всичко, което си наизустил т. е. ще учиш за оценки, което е безсмислено, тъй като се предполага ти да получиш умения, с които да си "привлекателна плячка" на пазара на труда, а не сухи оценки. СУ доколкото знам учат дискретна математика доста повече безсмислена висша математика на безкрайностите (аз я наричам фиктивна математика и тя представлява пълна загуба на време).

Защо висшата математика е загуба на време? Просто е... тя описва една фиктивна хипотетична Вселена и няма нищо общо с програмирането и реалния живот. В програмирането се нуждаеш от елементарна и дискретна математика, грубо казано, като силно зависи от това с какво точно ще се занимаваш. Не заблуждавай себе си, че математиката ще те направи по-добър програмист или че ще ти е от полза. Трябва да вземеш математиката само когато ти е нужна. По отношение на СУ трябва да кажа, че изиграват голям номер с този изпит по математика второ равнище. Защото в повечето гимназии не се учи въпросното второ равнище математика и ако не си от ПМГ тя се оказва бариера за теб, както стана и в моя случай. Този изпит създава голяма несправедливост, давайки предимство на кандидат-студентите от ПМГ-тата и въпросното второ равнище го вмъкнаха преди няколко години... преди това имаше само един изпит по математика (първо равнище). От друга страна в ТУ може да придобиеш знания по електроника и мрежи, което според мен е плюс.

Заключение - в университета не е както в училище и няма никакви педагози... никой не те научава на нищо и на никой не му пука дали успяват да ти предадат някакви знания или не. Ще се "образоваш" със самообучение вкъщи, от което веднага можеш да стигнеш до заключението, че образованието в тази държава е пълна мъка и отбиване на номера, защото на практика не получаваш таково и ако не учиш вкъщи си кръгла нула отвсякъде. Според мен, ако си от София, недей да си губиш времето с университети и глупави несвързани предмети, които присъстват в програмите им и почни някакви курсове в зависимост от това с какво искаш да се занимаваш.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 808989c0f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Химията е само 1 семестър в ТУ специалност Компютърни системи и технологии и е лесна. Само химия на металите - демек възможно най-лесното. Как ръждясвали металите и как се поцинковат.

Физиката е 2 семестъра и е интересна. Най-готиното са опитите. А най-лошото са протоколите, които трябва да се изготвят след всяко упражнение.

Математиката е 5 части и се състои от теория и практика. Теорията е супер трудна. Някакви простои и да се доказват теореми. Практиката е мн лесна. Да се решат някакви си интеграли и други лесни неща. Лошото е, че оценката се взема и от теория и от практика. Аз имах 2 на теория и 6 на практика и не ме пуснаха по първата математика.

Математиката е много по-трудна от физиката. А химията е най-лесното.

Ако искаш да ставаш програмист, иди в СУ. Ако искаш да се занимаваш с компютърни мрежи или хардуер, иди в ТУ. В ТУ също може да станеш програмист, ако искаш. Специалността се разделя на 3 специализации - софтуер, хардуер и мрежи, което значи, че може всичко да станеш в ТУ.

Обаче за да станеш добър програмист, най-добре да комбинираш кой да е от двата университета с школа по програмиране като Телерик например. Там вече ще научиш програмиране, докато в университетите само взимаш някаква диплома да има какво да показваш по интервютата за работа.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 62d0e929ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не съм чувал добри отзиви за него.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker