Къде да продължа бъдещето си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Къде да продължа бъдещето си?
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 1266 пъти
Здравейте. Решил съм да продължа учението си в сферата на туризма, Имам 2 варианта. Единият е да уча в НБУ туризъм, а другия в Колежа по туризъм във Варна и после евентуално магистратура в София. Въпроса ми е, дали има голямо значение къде уча тази специалност, защото чувам, че точно за туризма не е от голямо значение къде учищ, а как ще успееш да се реализираш на по-късен етап. Какво бихте ме посъветвали? От Варна съм.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 7a7d17c1a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Бих те посъветвала да не си хабиш времето и парите за голи дипломи, а да запишеш някъде задочно, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да работиш в бранша през цялото време ЗАДЪЛЖИТЕЛНО инвестирай в изучаването на езици - английски, руски, немски като английският да ти е поне на B2-C1, a другите на B2 ниво.
Във Варна има добри школи и учители за тези езици - учи!
НБУ само ще ти струва много пари и път и ще се откъснеш от средата и връзките, които можеш да си направиш само работейки.
Всъщност да работиш в този бранш не ти трябва дори висше, а ти трябват ВРЪЗКИ - тоест препоръки като си работил вече там. Трябват ти езици, КОМПЮТЪРНА ГРАМОНТОСТ, СОЦИАЛНИ СПОСОБНОСТИ и задник от стомана да работиш на макс, когато другите почиват. Дисциплина! Трябва да може да се разчита на теб и да можеш да държиш на натоварване, а последното няма да го научиш като се джуркаш по разни fancy „университети“ и да учиш разни „магистратури“ до 27-30 г. на издръжката на мама и тати. Ти станеш ли на тези години. и нямаш ли стаж, край просто - почваш от мияч на чинии ако ще 10 дипломи да имаш.
В Туризма, а и във всяка работа вече не се гледа (само) диплома, а способноситите ти, препоръките и стажа.
Да, висше понякога чисто формално си трябва и завърши нещо задочно, но не Магистър не ти трябва, а само висше-Бакалавър и то задочно, но задължително РАБОТИШ НА МАКС в бранша.
Уникален шанс имаш, че си от Варна - този сезон ще е мега силен - ако си над 16 г. почвай работа и виж отвътре кое е важно и кое не е, говори с висшестоящите и ги питай за техния път. Просто има неща, които не се учат в университети, камо ли в тези двата „университета“.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 90780b8480
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма никаква разлика, и без това "туризма" е куха специалност и същите умения ще ги придобиеш на който и да е двуседмичен курс. Отделно че вече има толкова много специалисти по туризъм че на всеки турист се пада по един гид.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: ef66912142
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За туризъм не е от значение не само какво и къде си учил, а изобщо дали си учил. Според мен ако искаш да се развиваш в тази насока, учи си здраво езици и си работи, като започнеш от някъде. В процес да действие ще научиш много повече отколкото в измислени колежи. А и за работодателите в сферата е много по-важно да си работил от това какви дипломи имаш. Ако ти е за дипломата, можеш да си купиш, така или иначе няма да знаеш много повече, дори и да си я изкараш легално и даже купуването ще ти излезе по-евтино, отколкото да наливаш пари за семестри и учебници 5 г. и да не можеш да бачкаш през това време.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: d606de9302
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хотелиерчетата са вече супер отчаяни поради липса на персонал. Всичко живо се изнесе на стажове по чужбината, където местните скъперници пестят от трудови разходи и затова наемат източноевропейци. Един познат ми каза, че и в най-тузарският курорт във Франция, където Абрамович си паркира яхтата, няма местен персонал, а всичко е стажанти от Румъния и прочие.
Който е останал в БГ или няма никаква квалификация или не може да го мотивираш с предлаганото в момента. Вече стигнаха дотам, че да пускат петиции държавата да им разреши да наемат студенти от Украйна и Беларус. Ти си готов да инвестираш години от живота си да следваш, да учиш чужди езици за да слугуваш после на някого, който не е дал и една стотинка за квалификацията ти. Те трябва да се молят на такива като теб, а не ти на тях. Така че, не се спичай, каквото и да избереш ще е добре, ако останеш със същия избор за реализация.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6caebb4c4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей, и аз съм от Варна, тоест уча тук туризъм във ВИНС-а. Ами виж, колежа по туризъм е по- добре от туризъм във ВИНС-а, но все пак моят съвет би бил да се насочиш към по- перспектвина специалност, особено щом си мъж, има технически, има военоморско, има какви ли не университети и специалности, по- подходящи за мъже. Това с този туризъм е пълна лиготия и загуба на време! Аз лично съжалявам, че записах точно тази специалнот. Икономикатъа ни куца, изобщо има ли такава, а иначе пълно с икномисти, и с "туристи" също, тоест завършили това, и е безсмислено производството на потенциално безработни млади хора просто. Ако можех да върна времето с 4 години назад, щях да се насоча към друга специалност. Баламосват те, въртят се едни безсмислени предмети, повтарящ се материал през годините, губене на време, липса на критерии, пародия на обучение, материала може да се мине за 2, 3 години, тъй като е лесен, а те въртят 4. Е, в Колежа е една идея по- добре, да, там поне много ще пътуваш. Но пак са същите преподаватели и материал и същата пародия. Да не говорим, че е съмнително как би могъл да се реализираш в туризма, като рецепционист? Не ти трябва и 1 час образование за това, като мениджър? - също, всичко е въпрос на време, опит и връзки. Всеки акос е задържи в един хотен N на брой години и е достатъчно кадърен, все ще го повишат до мениджър един ден. Какви дипломи, какви 4, 5, 6 години учене, магистратури и глупости. Туризма е лека материя, въпрос на практика е най- вече, не на сума ти години обучения и наливане на "акъл". Ти си от Варна, значи може би имаш доста познати тук, връзки, или вашите имат, забеляязала съм, че варненците сте отракани и имате познати, съответно по- лесно си намирате работа в тази сфера поне. Моите колеги от Варна са така. Тези от провинцията ( вкл. и аз) не сме така. Според мен целия ни туризъм не е на ниво, и не знам струва ли си да се захващаш да градиш "кариера" под въпрос в съмнително сфера. Преориентирай се.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker