Кой университет да избера - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Кой университет да избера
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 3012 пъти
И така..другата година завършвам и не знам накъде точно да поема.Все още не съм решила за матура, не знам кой предмет ще ми донесе най-много точки, пък и да не е от най-трудните.

Та по същество.Насочила съм се към СУ, но нямам против и УНСС.(НБУ не влиза в желанията заради таксите им, а гледам да съм си в София)
Представа си нямам кой е по-добрия университет, защото като цяло образованието вече е на едно много ниско ниво.

Имам няколко идеи и за специалност, например Маркетинг (който го няма в СУ, а само в УНСС-то), Международни отношения, може би и Европеистика..тоест искам в тази сфера нещо подходящо.


Трябва много внимателно да реша, много се тревожа да не взема грешно решение :( . Справям се много добре с литературата и английския, само дето трябва май да реша и за предмет като История, Биология, география и тн ..
Ако може някой по-трезво мислещ от мен да ми даде съвет, защото за мен е наистина жизненоважно :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: 85d12af626
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Важно е каквото ще учиш и работиш да ти е приятно и интересно.
Избери си специалности близки ако може с еднакви предмети за кандидатстване и се подготви.
Ти избери предметите.
Ти знаеш кое разбираш и кое ти е лесно.
Не се тревожи.
Няма как да сбъркаш.
Важното е че ще учиш. вече си взела правилното решение.
Успех

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a1c6137f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз завърших първа специалност Химия в СУ, , Св. Климент Охридски, , и втора специалност Икономика в УНСС. Насочи се към СУ, защото там има по-голяма и значителна подготовка, отколкото в УНСС или НБУ. Специалността Международни отношения, я има и в СУ. Наблегни главно на предметите, като География, Биология, БЕЛ, Математика.. УСПЕХ!! Ж29

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 522518e59b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Избери си истинска специалност! Мисли не само за следването, а и като каква ще работиш после? Маркетинг? Европеистика? Колко са фирмите, които търсят специалисти по тези направления и какви са заплатите в тях? Помисли добре дали тези специалности са адекватни на заобикалящата ни среда и дали като ги завършиш после няма да работиш като сервитьорка или да продаваш парцалки в мол-а?

Избирай мъдро, това ще ти определи живота занапред! :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 4f21de22a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Привет! Пише ти едно момче на 26 години, което мина през 5 училища и в момента е във втори университет.
Относно предмета за матурата ще ти кажа, че лесно няма. Ако даденият предмет не те влече, то тогава предмета е адски труден. Примерно историята темите ѝ са гигантски, а по биология може би два пъти по- малки, че и ако не са три, но на мене биологията ще ми е много по- трудна за подготовка, отколкото историята. Трябва да прецениш добре кой предмет най- добре ти се отдава.
След като си от София, най- добре да следваш в града, където живееш. Аз следвах педагогика в Су, но съм от Варна и ми излезе два пъти по- скъпо, отколкото да си следвам във ВСУ.
Ако англейският ти се отдава, международните отношения е добра специалност. Аз лично европеистиката не я виждам като добра перспектива, но това си е мое виждане.
По въпроса за университетите мога да ти кажа, че бях в софийския и е пълна бомащина, а сега от приятели, които са там разбирам, че е все по- зле организацията. Понеже е държавен университет, преподавателите и да не се явяват на лекции, заплатата върви. Аз имах преподавателка, с която се видяхме в началото на семестъра и в края. Окей нацвъка двойките и каза, че на поправителната сесия щяла да ни компенсира, но пък от друга гледна точка какво научаваш?
Какво е една диплома? Една хартия, на която пише примерно, че си химик, но ако ти не знаеш какво е NAOH или какво е това химичен елемент, не можеш да направиш елементарното, то какво ще правиш с тази диплома?
Един приятел пък не се вясна цяла година, така и не се запозна с колегите си, но пък накрая се оказа, че дори има 5 по Теория на възпитанието. в специалност начална и предучилищна педагогика.
за УНСС съм чувал много негативи, но пък наблюденията са ми съвсем други. Имат предварителни нещо като тестове, с които да се освободиш от сесия. До тук всеки би казал, че навсякъде ги има. Да, но ако не се явяваш на лекциите и накрая не се явиш на тези тестове, до сесия едва ли ще те допуснат, дори и след първият семестър си аут. Имах един познат, който така беше аут от УНСС, понеже човекът влезе и го удари на живот по баровете по нощите.
Имам една добра приятелка, която ми е като сестра и си знаем кътните зъби с нея. Та тя учеше в УНСС и въобще няма оплаквания от там. Аз пък смея да твърдя, че тя си е много добре подготвена по специалността си и в момента заема висок пост в министерсво. Не е връзкарка да се е уредила, просто тръгна от по- малка работа, работодателите бяха доволни от нея, от способността ѝ и постепенно достигна до тук. И в момента също са много доволни от нея, от добрата подготовка, която има. А тази подготовка я получи именно в УНСС.
Най- много обаче зависи от теб самата, защото имаш ли желание да учиш, ще вземеш учебниците, ще лягаш над тях и ще успееш. Ако обаче я караш през пръсти и как да не учиш, а да вземеш изпита, то тогава каквото и да правят преподавателите, шанс няма.
Преподавателят има задължение да си изпее лекцията и накрая можеш да го попиташ нещо( някои дори и не можеш да ги питаш), но без учебници е много трудно да разбереш целият материал.
НАдявам се да съм ти бил полезен.
М П( АТАКИСТА)

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 75fb1614f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз също съм 11 клас е се колебая между маркетинг и МО. Явно не съм единствен :D

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: bccbf28528
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не кой университет да избереш, а първо коя специалност. С изброените от теб няма да имаш работа. Реши към коя сфера ще се насочиш, после избери подходяща практична специалност и накрая избери университет.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 88fe22e9cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ти искаш икономическа специалност и според мен УНСС е по-добрият вариант. Последните години се води най-престижният университет в България, макар че не е така. Хора от София ходят да учат икономически специалности в Стопанската академия е Свищов, защото са разочаровани като цяло от УНСС. Нямам познати в Софийския, но според мен не е университет, в който трябва да учиш икономика, просто е специализиран повече в други области. Има и друго. Ако не си от София не изключвай и възможността за учене в други градове, защото в София квартирите са скъпи, а в общежитията са ми казвали, че влизат ВСЯКАКВИ външни лица и притесняват студентите.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 17a6ba5033
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   СУ! Категорично.. работодателите гледат с различно око на хора завършили СУ и например УНСС.. СУ-то е по-престижно, щом искаш някакви знания, а ако искаш само диплома - УНСС, лесно влизаш и лесно излизаш, но после..

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: cae05da162
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Университет в чужбина! Тук те готвят за роб или общ работник (което си е на практика същото)...
Магистър 25 годишен

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 920daeab45
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Бих отишъл на твое място някъде навън като Холандия или в Словения (техния университет е без такси и бакалавъра е 3 години). Бих се пробвал и за АУБГ, Шийфилдския или някой друг чуждестранен в БГ, да изкарам стипендия и там да отида. БГ университетите са много зле. Единствено поне в НБУ има някакво прилично отношение към студентите, в УНСС чувам че е пълна кочина, а СУ също е трагичен.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b62fb398d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Вие с тия международни отношения... и после нема работа

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 8e834b5be8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Избери най-стария и най-стабилния в България, с академични традиции и международна акредитация - СУ!
Не се хващай на разни "университетчета", които представляват в същността си печатница за парички на разни псевдо-преподавателчета.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 50b73fd9a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Към номер 3, защо пишеш глупости? за маркетинг със сигурност има работа, особено ако имаш знания, а най-малкото е, че тези знания ще са ти полезни ако решиш да стартираш бизнес! А иначе накратко, в су се учи до колкото знам и то не малко, в унсс също се учи, но трябва да имаш желание, защото някой изпити лесно се взимат и ти един вид си казваш, еми аз за какво да уча, като някой изпите буквално ми се подаряват. Много важно е също така на кой-преподавател ще попаднеш, защото има такива в унсс които ще ти скъсат гъза от учене. Накратко, ако искаш да работиш и учиш унсс, възможно е и същото със су, но ще е много трудно.

Иначе като цяло за хората които пишат, че тези специалности които изброиха били безполезни, е не сте прави! има много специалности в техническия примерно, които като ги завършиш ще намериш работа, ама пък за какви пари? да не казвам инжинерчетата дето са си спуквали гъза да учат 4 години Ядрена и топлотехника в ТУ какви пари взимат в ТЕЦ София, има няма 300 лева. Важно е какво можеш да правиш днешно време, в момента има скъпо платени професии, а не скъпо платено образование. Възможно най-хубавото образование което можеш да изкараш е медицина, фармация и счетоводство, другите всичките не стават ако така гледаме на нещата като повечето коментирали. В момента се търсят хора с логическо мислене които са способни да разрешават проблеми, ходи и запиши курсове за програмиране, курсове за cisco мрежи и тем подобни и да видиш ако си намериш работа какви пари ще взимаш, дори с езици, ще взимаш поне около 2000 лева и дори над това и ще си чешеш гъза по цял ден, хем по-бързо се изкарва един курс от едно образование, хем ще взимаш луди пари ако навлезнеш в дадената сфера.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: fa1fef22f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Благодаря на всички за съветите, за УНСС и аз съм чувала, че е пълен хаос. СУ и него го развалиха за жалост :( Определено ще се вслушам в съветите ви!
До номер 11 - заинтересована съм в тази сфера, просто каквото и да завършиш, пак работата ти няма да съвпада със специалността, която си изучила :) Има голям избор от специалности, но колко от тях фактически ще ти отворят вратите към удовлетворяваща работа и добра заплата? :)
Приятен ден! :)

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b62fb398d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Номер 9 ти какво искаш на 25 год. без опит да взимаш 2 бона ли?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 17a6ba5033
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До Номер 7 - ако обичаш не подлъгвай хората, че УНСС-то го водели за най-престижен последните години.. пълни глупости. УНСС-то не само, че не е престижен, но и е доста налолу в класацията за добри университети в България. Положението им е доста трагично, като знам какви хора влизат там, едва вързали 3ки на матурата с преписване ама иначе приети там и голямата работа вече, а името не могат да си напишат.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 4f21de22a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Какво ми го хвалите този СУ?
Аз нали бях там и какво му е доброто? Не обърквайте детето!!!
Преди беше така наистина, но вече и работодателите знаят, че СУ не е това, което беше и не гледат с добро око.
Ако става въпрос за чуждите градове, то тогава във Велико Търново е добър, какво и във Варна Винса, МЕИ или варненски технически както вече се казва, ВСУ също е на много добро ниво вече... В София кое му е зле на УНСС?
Вече написах на коментар номер 5 за УНСС.
Съгласен съм с номер 1, че първо трябва да решиш каква специалност искаш, но с коментарите за МО не съм съгласен. Има работа за тази специалност, просто зависи от теб какви контакти ще завържеш и дали ще имаш правилният подход за намиране на работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker