Имали бъдеще физиката и математиката?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Имали бъдеще физиката и математиката?!
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 1860 пъти
Добър ден на всички! Момиче съм в 11 клас. Доста отдавна се чудех какво да продължда след 12 клас и най-накрая реших, че мечтата ми е да уча физика и математика. Още от 5 клас, си казах, че искам да уча тази специалност, защото интересът ми към физиката и математиката е голям. След доста упражнения, се научих да решавам диференциални уравнения. Говорих с моите родители.... ня бяха много съгласни с това, което искам да уча. Баща ми, ме прикамва да следвам архитектура, майка ми пък медицина, но аз вече съм решила.... След като говорих с преподавателката ми по физика, ми отоговори, че няма мног желаещи за тези, , СХОДНИ специалности. Оценката ми по физика и математика, винаги е била отлична. Но родителите ми ме спират!!! Аз не искам ставам лекар, а учител! Нито пък архитект! Учениците ми, които повечето са избрали да следват право, финанси, счетоводство.... се мислят за голяма работа... повечето ми съучениц ме критикуваха, защото ще уча физика и математика! Моят въпрос е, според Вас специалността физика и математика има ли бъдеще, достатъчно търсени ли ще бъдат, физиците и математиците? !

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: 2be947f814
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За жалост не сме от страните в който да си учител е много търсена и добра професия, бях чул в училище един от класът ми или беше класната да казва в Япония хората се кланят само на две неща- императорът си и учителят си. В България няма да имаш шанс с физика и математика като учител защото нали знаеш че технологията напредва и вярвам че в близкото бъдеще учителите много или малко ще бъдат изместени от технологията но всъщност за това има доста време... Заплатите са абсурдни за професия като тази. Срамота е един учител да получава 500/600 ли. заплата.
Ти па как точно избра тези два предмета, та аз ги мразя много :D. Всъщност мразя всички природни науки освен биологията, само тя ми се отдава от тях.
Майка ти и баща ти са избрали добри професии, се пак медицината и архитектурата имат бъдеще и не вярвам да отпаднат скоро.
Ако наистина ти харесват тези предмети и искаш да станеш учителка става, но да знаеш че ще ти е доста трудно.

hartszy

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: ca80049d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   С математика и физика не е задължително да станеш учител. Можеш да станеш инженер, програмист, архитект или нещо друго с тях.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 47c4ddb887
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   С физика и математика можеш да преподаваш или да ходиш в БАН. И двете да ги направиш, пак е нечовешки труд за жалки пари. Сега не ти пука, защото още не знаеш какво е да плащаш наем или да се чудиш дали парите ще ти стигнат за ток и вода.

Но много скоро след завършване ще усетиш какво значи да не те наемат на работа.

Математика и физика с нищо няма да ти ПОПРЕЧАТ на трудовата борса, но това е само ако вече притежаваш уменията за да работиш другото. Ако трябва да програмираш, p = m/V или принципът на Хайзенберг с нищо няма да ти послужат.

Похвално е, че си се научила на диференциални уравнения на такава млада възраст, но физика и математика е нещо, с което или трябва да преследваш научна дейност, или да забравиш напълно, тъй като практичните приложения клонят към нула. Просто ако не се занимаваш с наука, това няма възвръщаемост - можеш сама да научиш материала, който те интересува (сама си научила диф. у-ния) и пак да се занимаваш с нещо, което ще е доходоносно един ден.

Има такива, които казват "Следвай страстта си". Не ги слушай, те са идиоти. Не следвай страстта си, защото тя може да те въвлече в курника. Не я забравяй, не я спирай, не преставай да я развиваш, но не си залагай бъдещето на система от уравнения ако не желаеш твърдо да ставаш физик академик. Или поне опитай с инженерна физика ако държиш на това толкова.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9dca45e00b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   България тепърва върви по този път, но на запад много отдавна са осъзнали че прогрес без фундаментална наука не може да има. Честа практика е големи технологични компании да наемат хора с докторантура по физика в иновационните си отдели на доста високи заплати. Защото физика има това което инженера и архитекта нямат- нагласа да вниква докрай в нещата, да разбира същината на проблема и да намира най–простото решение. Аз реших с какво ще се занимавам някъде от началното училище и досега вървя устремено по този път. Що се отнася до математиката - тя е навсякъде. От фрактала на Манделброт през числата на Фибоначи до потоците на Ричи. Няма област от съвременния живот в която физиката и математиката да не са приложими. Дори напоследък се утвърди нова интердисциплина- иконофизка или приложения на физични и математични модели в икономическите науки, като например движение на борсовите пазари, динамика на човешкото мислене и др. Моят съвет е да не се отказваш от избора си. Щом можеш да решаваш диференциални уравнения (предполагам обикновенни, не частни) в 11 клас, значи имаш голям потенциал в тази област. Идеално съчетаване на двете науки е специалност теоретична и математическа физика. Имай предвид че всеки физик може да се преквалифицира в програмист, но обратния процес е много труден!
Поздрави и успешно следване

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker