Психиатрия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Психиатрия?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 2501 пъти
Здравейте. От заглавието се разбира за "проблема" - искам да уча за психиатър. Другият ми избор е за психолог. Имам още няколко години преди да трябва на кандидатствам и мисля, че е разумно да започна да се занимавам по - усилено с това, за което ще полагам матури. Добре, обаче проблемът е, че не знам дали съм подходяща за психиатър и дали си заслужава. Доколкото разбрах, трябва да се обучаваш 10+ години, за да можеш да започнеш да работиш самостоятелно. Корените за причините за това мое решение мисля, че са в това, че:
1) Съм имала близък роднина с психично разтройство.
2) Аз самата имам хранително разтройство.
Заради това започнах да се интересувам от такива неща, от причините за тях и от лечението им. Ако мислите, че това не е основателно за желанието ми да уча психиатрия, моля да ми го кажете.
За други професии не съм си и помисляла, защото не намирам нищо толкова предизвикателно, интересно, дори и интригуващо, бих казала, в тях.
Ще спомена, че мога да говоря 4 езика (български, турски, английски, испански), а другата година ще започна да изучавам руски. (Нали, в случай, че се окаже полезно да знаете и да го използвате при даване на съвети и/ли укоряване. )
Не мисля, че родителите ми ще са очаровани от факта, че искам да се занимавам с такива неща. Напротив, мисля, че някак искаха да ме предпазят от научаването за това, което може да се обясни с криенето на причината за смъртта на онзи близък роднина, за когото споменах по-горе и с отказа да ми дадат повече детайли за състоянието му. Ясно ми е, че вероятно искат да не ме стресират или плашат по-някакъв начин. Но нали знаете, с достъпа до интернет, който вече почти всеки има, можеш да си потърсиш и да понаучиш за всичко без никой да разбере.   С тях съм споделяла за желанието си да уча Медицина, но за конкретна специалност не съм споменавала.
Имам още 3 години до кандидатстването, но искам да започна отрано да се подготвям за матурите. Но все пак никой не знае колко пъти до тогава мога да променя избора си. Така че ви моля да ме посъветвате какво е разумно и какво не, особено ако сте минали по този път или познавате някого, който е. Но като цяло, всеки съвет, всяка помощ би ми помогнала да се ориентирам. Ще помоля само за едно: без саркастични коментари. Достатъчно съм ги слушала и чела.

 Ще изложа накратко въпросите си тук:
1. Заслужава ли си да станеш психиатър?
2. Ако ми се наложи да избирам между психология и психиатрия, какво да правя?
3. Може ли човек с леки психически проблеми да стане психиатър?
4. Достатъчен ли е интересът към психичните болести като причина, за да започна да се занимавам с това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 052f694553
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За да си психиатър, трябва да си лекар. Ти можеш ли да влезеш медицина, да изкараш целия курс на обучение, плюс няколко години специалност и стаж? Имаш ли желание и търпение и акъл?
Психилог може в СУ за 5 години.
Дали си заслужава да си психиатър? Еми по-скоро не - освен ако не те влече неистово.
Какво да избереш - ако те вълнува да помагаш на хората просто - ми психолог бъди.
Хора с леки психически проблеми заемат къде къде по-важни постове и позиции с по-отговорни професии от тази на психиатъра - така че да. Виж, ако си освидетелствана, може и да има някакво изискване да ти е чист картона в психодипансера.
Според мен е достатъчен, но ако нещо друго те вълнува повече - обърни му внимание. Не е най-сполучливия избор да се потопиш в морето на човешката мъка за цял живот.
Майка ми е психиатър - контингентът и я "преследва" навсякъде. Трябва да си емпатичен човек, за да можеш успешно да помагаш.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 9cfe1de732
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Стига да имаш желание да правиш това и мислиш, че ще се справиш защо да не пробваш. А пък винаги можеш да се откажеш. Не смятам, че човек, който е имал психични проблеми, не може да бъде психиатър. За това действай и успех!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 665dd20263
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   № 1 добре ти е отговорил. Срещнах се с психолог по повод мои сериозни проблеми. Имам доста забележки, относно поведението и възпитанието на този човек. Докато му разказвах за поредният "шамар" от живота, който получих на работното ми място и разказвах конкретни ситуации му стана толкова любопитно, че ме попита къде съм работила, името на фирмата. Замълчах няколко секунди и после спокойно отговорих, че става въпрос за голяма международна фирма в областта на... Направи ми и лошо впечатление и друго нещо, мои познат, добър приятел с известен психолог, ми разказваше някакви истории от работата на неговият приятел, адски непрофесионално според мен. България е толкова малка. Така че, каквото и да избереш, е добре да учиш и да не се ограничиш до това което ще научиш в университета а да четеш, да се развиваш и да се учиш от опита и професионализма на наистина професионалисти. Сещам се и за още един случай, моя позната се срещаше с психолог, с дългогодишен опит и ме изуми, че психологът направо и казваше какво да направи с живота си, идеята е сам да си подредиш мислите и да вземеш са решението си, иначе по-добре да говори с някой съседка или приятелка по-добре. Тъй като и аз доста започнах да чета по специално приложна психология и виждам разликата, когато просто говоря с някой моя приятелка, подкрепям я, но не и натяквам някакво мнение в стил - ти това трябва да направиш и как така съм по-полезна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 789b93de44
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Слушай само себе си, собственото си сърце, и разума трябва да го изключиш напълно. Поне при мен той винаги ме е подвеждал. Аз също от 6 клас реших, че искам да се занимавам с психология, опитваха се много хора да ме откажат, под претекст, че няма реализация и вече доста хора записват "тази" психология. Естествено добре направих, че не ги послушах, защото не мога да си представя да работя нещо, което не ми е интересно. Цял живот ли ще ходя на работа без желание? Не слушай, никого. Нито приятели, нито родители... Само себе си, това си е твоя път. Вярвам, че ще успееш ако имаш желанието.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker