Какво значи висококвалифициран кадър? И какво е бъдещето на хуманитарните науки в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво значи висококвалифициран кадър? И какво е бъдещето на хуманитарните науки в България?
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 1806 пъти
Поставям тези въпроси заради някои мои наблюдения за отношението към хората завършили висше образование. Когато се говори за висококвалифициран специалист обикновено се изключват завършилите хуманитарни науки (без медицина и стоматология), а се има предвид представителите на точните и технически науки т. е. по търсените от работодателите специалности.
Какво става обаче с лицата завършили история, политология, културология, педагогика, философия, международни отношения, дори филологиите, право и икономика. Какво бъдеще имат в България? Според мен няма пазарни ниши, които да са отворени за тези специалисти и то завършващи по няколко хиляди на година. Брат ми се дипломира по история и стоя две години безработен, търсейки си работа, дори като музеен работник не можа да започне, а знае старогръцки и латински. Замина за Германия. Първият ми братовчед завърши право и още не може да си намери работа в държавната администрация и съда и по конкурси се явява и пак нищо. За адвокат пак трябва да се явява за конкурс и голяма такса да плати, ако издържи конкурса. И той гледа да бяга навън. А представене си млад човек завършил философия - къде отива?
Аз самият уча "Международни отношения" в СУ и се притеснявам за бъдещето си. Да се знае езици в България не е достатъчно. Най - много да започнеш в кол - център и до там, никакво развитие и переспектива.
Явно бъдеще имат само точните науки, техническите и компютърни специалности, медицина, стоматология и фармация, хуманитаристите са втора категория висшисти. Отделната реализация на някои хуманитаристи по специалността им не променя общата картина. Или казано по друг начин бълваме висшисти без бъдеща реализация.
Правилни ли са ми наблюденията? Благодаря ви!
Владимир, студент

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 352e228737
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Задаваш въпроса сякаш очакваш някакъв обнадеждаващ отговор.

Не.

Хуманитарите нямат бъдеще в България. И те не са "втора категория висшисти" - те нямат висше образование.
И сега ще научиш грозната истина защо.

Хуманитарности като философия, психология или филология се предприемат от посредствени гимназисти, нямащи представа какво искат да правят с живота си, прекалено мързеливи и неграмотни за да решат 2 уравнения. Програмата по психология на СУ например за пореден път е най-желана, с най-голям бал и най-голям брой кандидати. Буквално всеки може да влезе - приема си изпит по философия, български, английски, немски, италиански, руски и др. Държавна тайна е, че немалък брой от преподавателите там пишат отлични оценки просто така и изнудват студентите да им купуват неграмотните простотии, които арогантно наричат учебници (тоалетна хартия с цитати от Уикипедия е по-точно определение). Не е и рядкост преподавателчето да липсва, да не е в България или да е пияно. Това важи и за други простотии като социология или политически "науки".

...

Ти, мойто момче, не си висшист. Да си висшист предполага висшо образование, способността да прилагаш нетривиални и специализирани знания и опит за извърщването на висококвалифициран труд, такъв който е от икономическа или социална полза за една страна.

Преди да ми кажеш каквото и да е, колко обидно било това, как не всички, как имало такива, как ти си умният сред тъпите:
- 90% от преподавателите ти са цитирали дърти съветски книжки в библиографиите на курсовете си, често от години като 1976-та, 82-ра или рекордната 1926-та;
- хранели са те с информация и "знания", които са били актуални преди 20 години, може би;
- несъмнено е имало 2-3 съвестни асистента или доценти, които са помогнали. 2-3 не компенсират за 200-300 говеда, които не си правят труда да пренапишат една библиография, а именно те са мнозинството, от което черпиш образованието си;

И не на последно място, хуманитарните простотии никога не са били качествени, защото никота не е било трудно да се завършат. Да напишеш есе, да си направите дискусия, да зяпаш Гуугъл Сколар, да цитираш статия, да назубриш няколко термина и да ги преповтаряш, претендирайки че това те прави умен - всичко това по никакъв начин не показва компетентност.

Защо спец. като международни или дипломация са безполезни? Защото качествата, които са нужни на един добър народен представител, политик, дипломат, посланник или др., те не се учат в залата. Това са най-вече качества: убедителност, добър език на тялото, самочувствие, хитра реторика, авторитет, власт. Останалата теория като право, икономически процеси, история - те си се учат, при това не са и трудни. Държейки една тапия по никакъв начин не гарантира, че си квалифициран, защото няма как надеждно да се провери дали си убедителен оратор, дали ставаш за лидер или че всяваш уважение в когото и да е.

Ето ти пример за отношения между нации: Путин влиза в Крим. Как ще го убедиш ти, че трябва да се разкара? Това е проблем, защото (например) руските войски блокират границата по Черно море, а (пак пример) много хора от Х на брой фирми имат връзка с филиали на същите фирми в Крим и този блокад застрашава работата им и икономиката на страната. Това е хипотетичен съществен проблем, с доста реални последици. Как ще го решиш? Не можеш, ще избягаш с аргумента че "това не е толкова просто, има сложни неща, има много подробности, това е деликатно положение". Накратко, къде е файдата от това "висше", което твърдиш че имаш?

Лекарят може да спаси живот; биологът може да му даде изследването, което е довело до лекът, спасил същия живот; инжинерът може да планира язовир, разработен с нов материал; химикът му е синтезирал материала, нужен за построяването; физикът е този, чиято статия е довела до синтеза на въпросния магериал; а математикът е този, който е дал инструмента на физика.
Какво можеш ти? С какво е някой физик неквалифициран да направи същото като теб: да напише сърдито писмо до Путин, в което обяснява колко сърдит е. Ти обаче не знаеш диференциална геометрия, не можеш да изчислиш интегрално уравнение - не можеш да заместиш физика.

Това не е валидно само за България, било си е така открай време.
Разликата е, че тук просто местата са хуманитари са още по-малко, а заплатите още по-нищожни. И всеки, който твърди, че да напишеш есенце на тема "България и Гърция: преди и сега" е на едно образователно ниво с това да проведеш математическо изследване или да проектираш сграда, същият си е евтин идиот и му личи от километри.

Така че, захващай се с истинска специалност, защото един ден ще трябва да работиш.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b005e6d146
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като цяло са ти правилни изводите. Хората с юридическо образование могат да влязат в системата на МВР - като следователи или други длъжности изискващи юридическо образование, а после има и допълнителни квалификации(тоест стават тесни специалисти). Филологиите имат два профила - педагогически и преводачески, вече студентите се насочват. След филология може да работиш, като преподавател, а също да продължиш развитието си в академична среда(завършва се Магистър и ако има свободно място за асистенти в някой университет, подаваш документи там... ако си приет на работа, следват докторантура и т.н., и т.н.). Ако човекът е с преводачески профил, може да се завърши магистър в държавата ползваща се от съответния език или просто да се практикува самият език "на място" - в съответната среда. История и Философия, ако са бакалавър вероятно само преподавател. От изброените по-горе професии не очаквай космическа заплата. Те и самите университети не изкарват кой знае колко квалифицирани кадри, за тях е важно да те изтикат... бакалавъра го брой за средно образование.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2d862ea753
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Висококвалифициран не значи високообразован. Нито пък високообразован с "диплома" е гаранция за квалифициран. В комбината в който работех като среден техник, имаше инженери които нищо не знаеха на практика. Чакаха техниците да оправят нещата, а те само докладваха за свърщената работа. Друг случай, правим наладка на апаратура по проект от проектант вишист. Изпълняваме всичко точно по проекта, но нищо не се получава. Идва проектанта, проверява всичко и сам се убеждава, че проекта му е сбъркан. Изпълняваме задачата по наши знания от практиката, всичко заработва, а проектанта си коригира проекта, по вече изпълнената задача. На такъв проектант може ли да се каже висококвалифициран кадър? Не е важен документа за образование, а знанията които има висшиста, за да се признае за висококвалифициран. При малцина, диплома и знания се покриват.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 05d1abf21d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз самата съм пред същата дилема-да остана в България или да се ориентирам някъде навън-следвам Екология и опазване на околната среда, но като търся стажове по специалността ми-нищо не намирам никъде...

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a05b9df8a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Бъдеще има, но не и финансово благополучно.
Ако искаш повече пари, ориентирай се към търсена и високоплатена професия или се захвани с търговия или друго бизнес начинание.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8e5648ed11
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Моите наблюдения пък са, че хуманитарните науки трябва да станат хуманитарни практики.
Без практики на човещина и разбиране, и ощетяване винаги на една от страните - учител/учащ ще бъде тази действителност.
--
Това значи, че ако учителя лъже, такава наука няма никакво приложение.
Ако пък ученика лъже, той лъже само себе си.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: ab74559de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Висококвалифициран кадър се разбира човек с висше образование, независимо от коя научна област. Медицината и стоматологията са от научна област "Здравеопазване и спорт", а Хуманитарните науки са: Филология, История и археология, Философия, Религия и Теология, които също подготвят висококвалифицирани специалисти с висше образование. Работодателите не търсят специалисти по точни и технически науки, тъй като в България вече няма тежка и лека промишленост. По-време на социализма България имаше индустрия (тежка промишленост-машиностроене и лека промишленост-химическа и текстилна), след 1989г, производствените мощности бяха унищожени. В момента структурата на българската икономика произвежда основно услуги като туризъм и ресторантьорство. На този етап в България инженери и физици, просто няма какво да работят, то няма индустрия, въобще в държава без икономика е трудно да се намери работа, независимо какво сте завършили, с изключение на медицината.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8955e4a7a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   България е страната на чудесата, продавачи в МОЛ-а инженери, на топ държавни позиции, хора със средно образование, после четем из пресата за тях, а какво ли става на по-ниските етажи на властта, в частният сектор, където някакви хора на топ позиции, назначени защото са наши хора, тъпчат и мачкат наред, хора с ценз, интелект и т. н. Това е няма формула, малцина са тези, които са се изкачили по стълбицата на успеха и са сбъднали американската мечта. Особено в България, фактурите са други. Ако си ком. специалист има шанс да дръпнеш напред, но всички няма как да сме ИТ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker