Дупка - не знам какво да кандидатствам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Дупка - не знам какво да кандидатствам
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 2197 пъти
Привет, момиче на 17 години съм, следващата година ми предстоят матури и кандидатстудентски изпити (дай Боже). Защо кръстих темата си дупка... защото точно в това съм изпаднала в момента. Никой не налага мнението си върху мен, макар че през 2 дена ме питат какво става, какво ще уча и така нататък, което за мен си е голямо натоварване и не заради самия въпрос, а защото искам, а дори аз не знам какво. Хората казват "Какво те влече" "В какво си добра" работата е там, че не изпитвам влечение към нещо определено, в училище съм отлична, работата е там, че просто трябва да седна и да уча по предмета. Минах през няколко перспективи- зъботехник(отказах се/според наще не беше перспективно) дентална медицина (отказах се/не ме хвана) Ит (отказах се/ реших, че математиката не е чак толкова за мен, а и че след 5 години пазара ще е също претъпкан) сега ми се върти в главата журналист(защоото искам да работя с хора, а винаги съм искала да стана влогър /неизпълнена мечта/ и хората да ме познават). Работата е там, че искам да имам стабилно бъдеще за напред и желая да си позволявам всичко, което ми се иска ( предполагам, че всеки е така) Тренирам волейбол, но идеята да стана треньор или учител по физическо не ме впечатлява толкова много, не мисля че тези хора са оценени толкова, колкото трябва.. и аз не знам. Абе дупка, дълбая си и се мъча да изляза, но засега без успех. Напрежението върху мен се увеличава с всеки изминал ден, тъй като не ми е спокойно като знам, че бъдещето ми след 5 месеца няма да е сигурно.. Просто трябва да си избера специалност, имам ли хъс ще го постигна, но как да си сигурен в това, което искаш на момента, все пак минах през 4 неща и бях толкова сигурна и за тях... ох, не знам. Как изобщо избрахте професията си? Ще съм благодарна за някой друг съвет

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 84a4eaf775
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами с какво и да решиш да се занимаваш само от теб си зависи колко ще се развиеш в конкретната сфера.
Ако не ти е интересно просто няма как да станат нещата.

А влогър можеш да станеш още сега - няма нужда са си учила. Достатъчно е да имаш интерсни идеи и да говориш увлекателно.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a665d9c6a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Първо, искам да ти кажа, че ако няма перспектива за някое нещо тук, то ще има в чужбина, затова не се отказвай от желанията си, за да не ходиш един ден на много перспективна работа с намръщена физиономия всеки ден! Престани да обмисляш да учиш тези неща, които изобщо не ти харесват, а вместо това си направи списък с нещата, които ИСКАШ. Плюс това, ако ти трябва време да помислиш, защо не си намериш работа, да понатрупаш стаж и да припечелиш свои собствени пари, не е нужно веднага като завършиш да кандидатстваш. Аз влязох в университет на 21, пък пак успях! Много грешно е схващането, че веднага от гимназия трябва да се гмурнеш в уни без да знаеш и да си планирала какво желаеш!
Денталната медицина е нещо интересно, не ти ли допадаше, че се отказа? Вместо да си треньор или даскал, помисли за това да станеш спортен говорител - едновременно ще говориш на харесвана от теб тема и ще си журналист, пък и заплащането е добро. Христо Стоичков така прави повече пари в Маями, отколкото като беше футболист. А за професионален волейбол мислила ли си?

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 2eac3c37d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Стокознание и митническа дейност в Икономически университет - Варна! Много яка специалност, няма да сгрешиши :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c0160fa3ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За съжаление в 90% от случаите това какво ще учиш не определя какво ще работиш.
Разбира се това не се отнася до по-специфичните професии, но като цяло се огледай около теб и виж тези, които познаваш, какво образование имат и каква е работата им и ще видиш несъответствието.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e811708312
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако, страстта ти е волейболът, не го оставяй, продължи в спортно училище.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 28dfbcb9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз реших, че ще стана учител, защото всеки ден моите съученици ме караха да ги препитвам по нещо и това ми стана ежедневие. Просто си избери нещо, което ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 9c0e19254a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Университета не ти намира работа!
Защо ти е университет - после да си постоянен кандидат в бюрата по труда???

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 8f45bda29a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторката. Благодаря ви за бързите отговори и съвети! До номер 1, да наистина не е нужно да бъде веднага след училището, но наистина явно това са схващанията сега :D Денталната се отказах, защото осъзнах, че просто мнението ми е повлияно от близките ми и не си се представям така :D За професионален волейбол не съм мислила, тъй като там нещата стоят по по-различен начин, първо, че запознах малко късно, второ, абе дълга история ахаха но иначе и аз си мислих, може пък да стана спортен журналист :D :D Колкото до близките ми, имам много познати, които се хвърлят на УНСС, само и само да са в София и да са студенти, което не е моята цел :D

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c95212f3f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Преди няколко години бях в твоето положение. Отлична ученичка с влечение към ... нищо. Тогава имах няколко варианта: медицина, фармация, право, журналистика и компютърни науки. По-биология бях най-добрата , но нещо все ми липсваше , затова се ориентирах към правото и журналистиката. Започнах да се подготвям още в 10-ти клас по история и то доста усилено, но след като родителите ми разбраха изцяло отхвърлиха мечтите ми, тъй като не били перспективни. Пазара на труда бил пълен с прависти, а журналистиката в България не била на достатъчно добро ниво и не искали да бъда "книжен плъх"... Послушах ги. Математиката ми беше третият вариант. Приеха ме. Получих доста покани за работа още във 2ри курс и заплащането беше добро, но нещо в мен все още не беше удовлетворено. Завърших избраната от родителите ми специалност, реализацията е на сравнително високо ниво. Не съжалявам, че ги послушах, защото по този начин ми дадоха възможността да следвам мечтата си без да ми бъде налагано мнение. Та, тази година ме приеха "Журналистика". Не мисля да го споделям с родителите си, защото има вероятност до някаква степен да ги разочаровам. Моят съвет е да следваш мечтите си. Ако ти е трудно да решиш , просто затвори очи и начина, по който се виждаш след 5-10год. ще определи бъдещето ти. Късмет!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Просто забрави за парите и хората, които ти дават акъл кое е перспективно и кое не. Да слушам другите беше най-голямата грешка в живота ми. Имаш още цели 2 месеца ваканция, през която можеш да пробваш толкова много неща и да разбереш кое е твоята страст.
Все пак ще прекараш 40!!! години в работене. Ти решаваш дали да работиш нещо, което обичаш => желанието да просперираш е ОГРОМНО и мачкаш конкуренцията и естествено тогава и заплатата ти ще е много по-висока, или да работиш нещо, което мразиш => всеки ден ходиш намусена и едвам чакаш да свърши работното време, за да се прибереш, и гледаш как обичащите тази работа успяват, заплатите им са много по-високи от твоята и все светът ти е крив. Второто за мен не е живот. Както каза номер 1, ако не си готова можеш и по-другата година да кандидатстваш и ако не те оценяват тук, то в чужбина ще те оценят.
Действай, колкото по-рано кандидатстваш, толкова по-добре. Страстта не се открива като седиш по цял ден и се чудиш кое е перспективно. Trial and error му е майката! :D И запомни, че във всяка професия, било то актьор, софт. специалист, доктор и т. н., има едни 10%, които са най-добрите, а това се постига само с обичта към работата и желанието за просперитет. От ТЕБ зависи дали ще стигнеш до тях, а защо не и да ги задминеш.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Хубаво е преди да добавяте история да видите дали има вече съществуваща такава - много са!!! Хората са ти го казали много точно - намираш си страстта и започваш да се развиваш. Ако си толкова голяма материалистка, учи си перспективните специалности и може някой ден да разбереш, че не всичко е пари, и че трябва да си добра в това, което правиш (СтРаСт). На запад такива ги търсят, за какво си им, ако нищо не правиш, за да се развиваш.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Волейбол! Изключитлно интересен спорт. Аз много исках да стана волейболист, но съм нисък :(

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Момичето иска стабилно бъдеще, не четете ли? Виж къде има най - голямо търсене и висока заплата. Обикновено това са ИТ специалностите и медицината.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Страстта няма да ти изкара заплатата. Заложи на нещо сигурно щом искаш стабилно бъдеще.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb7f47f7f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   В крайна сметка университетът не е задължителен. Някои хора просто нямат влечение към нещо. Аз прецених, че каквото и да уча няма да се справя дори и насила да уча, защото нищо не ме влече. Университетът изисква голямо вложение както на пари, така и на време. И после се чудим защо повечето висшисти не работят по специалността си..

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb90c18a35
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   В ИТ не ти трябва много математика, а след 5 години пазарът няма да е претъпкан ще се отворят поне 10000 работни места които няма да могат да бъдат запълнени

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d00cfa6612
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Благодаря на всички, за положителните и отрицателните мнения. В крайна сметка (ако някой следи темата) реших да следвам ИТ, вече ходя на уроци. Реших това, защото ще имам стабилно бъдеще, ако дай боже ме приемат и завърша, а след това мисля да мина и една магистратура Уеб и Графичен дизайн, което ме влече. Тъй като имам влечение и към спорта и журналистиката, дай боже да си направя и един спортен сайт ;) :D Мисля, че по този начин ще комбинирам всичко, от което изпитвам влечение и ако съм успешна, ще имам и стабилен доход.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: b44ae385e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Слушай сега, авторке, не си убедителна. Преди 2-3 месеца не знаеш какво те влече и си в дупка и изведнъж намери "решение". Аз пък мисля, че се заблуждаваш, защото търсиш на баницата мекото и на работата лекото. От трите ти изброени неща нито едно не е професия а успокоение на временни чувства.
Като си в дупка, постой по-дългичко време в дупката и опитай да научиш някой стабилен занаят. Ай-ти-то няма да ти избяга, но усвоявайки занаят ще ти бъде винаги от полза.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker