Висше инженерно образование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (79761)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (17908)
 Секс и интимност (9594)
 Тинейджърски (18216)
 Семейство (3760)
 Здраве (6567)
 Спорт и красота (3494)
 На работното място (1485)
 Образование (4370)
 В чужбина (969)
 Наркотици и алкохол (812)
 Измислени истории (693)
 Проза, литература (1266)
 Други (10551)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Висше инженерно образование
преди: 1 година, 9 месеца, прочетена 1062 пъти
Здравейте, момиче съм и уча в езикова гимназия. Замислям се за бъдещето си, но не знам какво да уча. Не искам да съм безработна и да се чудя как да си платя сметките. Любимите ми предмети са БЕЛ, езиците, биология и физиката. В последно време се замислям да ли да уча за електроинженер(баща ми работи в тази сфера и съм запалена по тези неща). Според вас да ли някой ще ме вземе като електроинженер и има ли реализация? Когато казах на нашите за идеята ми, те ме попитаха защо тогава съм влязла в езикова гимназия, след като ще кандидатствам с физика, и че това е загуба на време.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 9 месеца
hash: 0dec8ff586
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   за електроинженери няма особено много работа. бумът на строителството беше през 2007-2008 г., сега останаха най-големите фирми, в които има по 1-2 инженери. малко останаха и работещите предприятия, в които има енергетици.
мъжът ми е в тази сфера и реализацията е трудна. някои се занимават с търговска дейност - представители на различни фирми за техника и реално нямат работа точно по специалността, а са търговци. други са техническа поддръжка някъде, правят ел.частта на проекти, когато има такива.
съветът ми е да преосмислиш идеята си. отвори някой сайт за работа и виж какви позиции се търсят.
Ж45

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: cc4ecd52ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   В каква гимназия си била, няма особено голям значение, защото всички преподават едно и също.
Влязла си, защото си кандидатствала, когато си била на 13, а доколкото съм запознат с регионалните разбирания, 13 годишните слушат мама и тати.
Ако това наистина е страстта ти, то тога непременно се запиши да учиш. Но преди това, прекарай известно време с баща си, виж как стоят нещата, помоли го те вземе на работа един ден. Прочени някой от неговите книги и говори за това, как се чувства той, кое му харесва и кое не.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: c7ff58190d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Вашите не са добре, в ТУ ще влезеш доста лесно, не е като едно време, само малко подготовка се изисква, но с едно голо инж. не става, водещ, ще ти е езика. Щом това ти харесва действай.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 57d7ef5f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Здравей.
Аз съм електроинженер и ще се опитам накратко да ти кажа какво може да очакваш и какво не от тази професия. Ще се опитам да разгледам нещата от всички страни.
Аз започнах да се интересувам от техника на около 10 годишна възраст. Навремето имаше детски книжки с интересни експерименти, лесни за повторение схеми, конструктори с електронни компоненти с които децата научаваха много неща под формата на игра.
На 15 години ремонтирах без проблем всички домашни електроуреди - бойлери, печки, ютии и т. н.
Тогава влязох да уча в техникум по електроника.
На 17 години си направих сам радиостанция.
Когато завърших техникума имах необходимите знания (но не и опит) да се справям с доста голям кръг от технически проблеми.
Ти в момента си на същата възраст, с тази разлика, че си учила в езикова гимназия и знанията ти в областта на техниката клонят към нула! Тоест си малко изостанала от някой, на който това му е страст и хоби и с когото ще трябва да се конкурираш на трудовия пазар.
Имай го предвид.

Когато те приемат в технически университет (ако е в България), ще се побъркаш от учене на предмети, които поне първите 2-3 години на пръв поглед нямат много общо с електротехниката. По скоро ще те подготвят, за да можеш да я разбереш.
Ще учиш висша математика, ама доста, не като в УНСС. Ще учиш физика, химия, техническо чертане, разни механични технологии за обработка на метали и други материали. Ще имаш и няколко предмета, в които се учат основите на електротехниката но се обръща внимание предимно на математическото описание на процесите а не на физическото им обяснение. Последното е фундаментална грешка на българските технически университети, които създават много пишман инженери.
В последните две години ще учиш предимно технически предмети, в които в зависимост от конкретната специалност, която си избрала ще навлезеш по-дълбоко в един или друг клон на техниката.
1. Ако си зубър и държиш само да си вземаш изпитите, дори да завършиш с пълно отличие от теб няма да стане никакъв инженер!
2. Ако си мислиш, че студентските години са дадени за купончета и днес може да учиш а утре не също ще се провалиш. Ако изпуснеш и не научиш нещо в началото после трудно се наваксва.
3. Дори и да учиш всичко старателно ще станеш един посредствен инженер, който знае много неща на теория но почти нищо не може да свърши на практика. Не се смей, познавам много мъже инженери, които като им се счупи нещо у дома викат майстор. Майстора естествено не е инженер:-)
4. В зависимост от ВУЗ-а и от нивото на преподавателите там, ще научиш техниката такава, каквато е била през 80-те и 90-те години на миналия век. Вече сме 2016 година а в тази област нещата се променят сравнително бързо (особено електрониката).
С две думи, когато излезеш от техническия университет с диплом в ръка ти ще си един посредствен инженер. Можеш да промениш това, ако заложиш много силно на самообразованието си! Добра идея е, да четеш теорията от старите български учебници писани през 60-те години. Колкото са по-стари, толкова са по-добре написани на ясен и разбираем език. Новите са боклукци, в които на много висок стил обясняват много прости неща. Можеш да ползваш и стари руски учебници или нови западни. Щом си учила в езикова гимназия няма да имаш проблем да четеш на английски или немски.
Може да се хванеш на работа след 2-3 курс при някой от преподавателите (повечето имат частни фирми които произвеждат някаква техника ), с което ще придобиеш много ценен практически опит и ще научиш много неща, които не се учат в лабораторията.
Ако направиш всичко това имаш някакви шансове да станеш добър инженер.
След което ще започнеш да си търсиш истинска работа и с изненада ще установиш, че на никой не му трябват инженери! Тук следва да отбележим няколко фактора.
1. България вече не е развита индустриална страна каквато беше навремето. Съответно няма големи фабрики и заводи в които да се търсят много инженери. Има тук-таме по нещо, но вузовете бълват всяка година инженери а нови работни места няма. Тоест на теб ще ти се наложи да се конкурираш за едно работно място с много мъже, които имат несравнимо по-голям опит от твоя. Познай кого ще вземат на работа?
2. Липсата на достатъчно работни места прави този труд много недооценен (както и с много други). Това, че ти си учила 5 години, че си правила чертежи на прозореца (защото са толкова големи, че не се събират на масата), че си писала на изпит по 10 листа формули никой не го интересува. Ще ти предложат заплата под 1000лв. и ще ти кажат - "Ако искаш, виж колко още чакат за тази работа! "
3. И нещо, което никак не е маловажно. Както казах, това не е женска работа. Първо и най-важно почти винаги има риск от токов удар а с това шега не бива. Понякога работата е мръсна (може да има прах, масло, грес), понякога е трудно и то чисто физически. В зависимост от работата може да ти се наложи да работиш на открито, на височина, в тесни пространства, при висока температура и т. н.
Хубаво си помисли! Ти си ЖЕНА!
Искаш ли да имаш черно под ноктите?
Искаш ли да се връщаш физически изморена от работа у дома? И тогава да се почне чистене, готвене, деца?
Искаш ли да работиш предимно с мъже и винаги да чувстваш, че не си на тяхното ниво или пък да си недооценена защото си жена?
Искаш ли да ходиш в командировки?
Това са важни въпроси.
Според мен не си струва. В технически университет ще учиш 10 пъти повече от който и да е университет с хуманитарен или икономически профил. Много по-трудно ще си намериш свястна работа после. И тя няма да бъде добре платена. Имаш шанс да си намериш работа за 2000 лв. при сегашния стандарт след като натрупаш десетина години опит и то пак ще ти трябва голяма доза късмет.
Според мен ако техниката те влече, много по разумно е да учиш информационни технологии. Това вече е подходящо за жена особено ако си силна в математиката. Работата ти няма да е физически тежка. Програмисти се търсят много и ще продължават да се търсят. Заплащането е по-високо. Дори и без опит ще си намериш по-лесно работа.
Като цяло те съветвам да бягаш далеч от техниката! Техническите проблеми са почти винаги сложни за решаване и изискват голям комплекс от качества и знания. Цял живот ще учиш за да си в час.
В същото време от теб ще се иска да намираш решение на тези проблеми бързо и качествено.
Ще ти дам един пример. В колата на баща ти работят едновременно много електрически системи. Когато някоя от тях се развали и баща ти остави колата в сервиз, той иска проблемът да бъде отстранен още същия ден. Да бъде направено качествено. Но ако му поискат повече от 50лв почва да псува, че много пари са му взели.
В същото време като отиде при нотариус за един подпис му вземат 50лв.
Трудът на лекарите и инженерите е много по труден и неоценен в сравнение с този на адвокати, икономисти и т. н.
Ти от кои искаш да си?
Не искам да те разубеждавам в никакъв случай, просто ти казвам каква е истината за да вземеш разумно решение без напразни илюзии.
Ако все пак си решила да ставаш електро инженер си помисли за следния вариант. В България висшето образование е страшно деградирало последните години.
Много по-добре би било да отидеш да учиш в Русия (там имат големи традиции и подготвят в пъти по-добри инженери и теоретично и практически) или някъде на запад. За предпочитане в Германия, Англия или САЩ.
Там също имат добри традиции, теоретичната им подготовка е по-слаба но за сметка на това са по добре профилирани и дипломите им се ценят. На запад много лесно ще си намериш работа и тя ще бъде сравнително добре платена. С малко късмет можеш да получаваш 5000-10 000 Евро. Тъй като западната младеж не се интересува особено от техника ще ти се наложи да се конкурираш с китайци, индийци особено ако работиш в сферата на електрониката и софтуерните технологии.

Ами това е, ако имаш конкретни въпроси питай. Ще се опитам да ти помогна с каквото мога. Дано да съм бил полезен.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 8f86980098
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Учил съм в ТУ-София две години и се махнах. Много се разочаровах! Буквално се сблъсках с българската действителност. Изобщо не те оценяват реално. Хора, които не можеха да решат квадратно уравнение си взимаха изпитите без да си дават зор и завършиха без особени проблеми при това в една от най-елитните специалности АТТ (Авиационна техника и технологии), която в България я няма в никой друг университет!

В същото време мен ме късаха на 30 % от изпитите. Така е с половината студенти, не съм изолиран случай. Когато отидеш да си видиш работата или не ти я показват, или като питаш какво съм сгрешил в тази задача, ти отговарят: "Щом не сте получили точки, значи е грешна. "

Това е в добрия случай, защото обикновено ти отговарят: "Бягай от тука бе момче, ти нищо не знаеш! "

Когато бях втори курс съквартирантът ми ме попита: "Какво е Фи (няма как да изпиша знака). " Това се учи в 7 клас по Труд и техника :)

Същият завърши без особени проблеми и сега работи на Летище София. Ако някой ще пътува скоро със самолет му пожелавам приятно пътуване. Да, такива хора работят по летищата в България!

Доста хора си купуват изпитите, курсовите работи и проекти! Голяма заблуда, е че тези неща стават само в УНСС.

И все пак, една моя съученичка завърши Електротехника в ТУ-София и след това си намери работа в ЧЕЗ в родния ни град, след това я прехвърлиха в София. После след като посъбра опит си намери работа в частна фирма за Ел. инсталации. Казва, че там е доволна, за разлика от ЧЕЗ където взимаше 600 лв. Но в ЧЕЗ се уреди с връзки! Иначе не знам дали имаш реален шанс директно от университете да започнеш.

Не искам да те отказвам, просто ти казвам впечтления от първо лице. Казваш, че баща ти е в тази сфера. Ако си сигурна, че ще може да ти помогне си заслужават четиригодишните мъки.

Влизането в ТУ е лесно, излизането е трудното :)

Спирам защото стана много дълъг коментара, ако те интересува нещо конкретно питай, с радост ще ти отговоря.

Марк, 27 г.

 
  ...


...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 045c84d20e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   ж45, не знам ти къде живееш, но в момента дори се строи поне толкова, колкото в бумът. Най-вече се завършват започнати проекти, но и се правят нови проекти за в бъдеще. Ел. инж. освен това са много търсени в големите ел. компании, сега се правят и нови заводи -там също. Ние плащаме 4 000 лв. заплата на ел. инж. и още толкова на човек със средно, но който може да прави ВиК инсталации, парно и противопожарни инсталации и да помага при ел. инсталации. Винаги се търсят и ще се търсят хора с техническо образование, но трябва да си добър и надежден. Баща ми е пенсионер, но също беше с ел. образование и работеше в една от големите Ел. Компании - последната му нетна заплата беше 1500 лв. за човек със средно. Отделно да не говорим за осигуровките и предимствата в тези големи компании, а те непрекъснато търсят хора.

Не съм съгласна с номер 4. Той най-вероятно е мъж над 45-50 г. и за него действително условията са били кофти, но който сега излиза с техническо образование има бъдеще
Колкото до реализацията на Запад - според зависи. Обикновено точно с ел. специалности си търсят техни хора, защото са сигурни, че ще им свършат работата, а и в случай на щета, застраховката ще им плати, а образование, придобито преди 1994 г. не се признава така или иначе.
5-10 бона на Запад печелят само хората в средна мениджърска позиция. Ел. инж, може да вземе тези пари само ако се издигне 1-2 стъпки в йерархията на голяма компания, което се случва все по-рядко, защото вече мениджмънските позиции дори в тех. концерните се заемат от хора с икономическо образование.
Там по-скоро техническите специалности загубиха дори от престижността си в последните години и затова има в момента някакъв глад за инж., но точно за ел. инж. дали имат? Спорно...
У нас обаче много хора ще се пенсионират точно с това образование скоро и има много хляб. Още по-кът са специално за строителството конастукторите. Те преди взимаха много малко пари, но днес има хора, които искат 400 лв. дневно за посещение на обект! Смятай.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 5bc4633e7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   От автора.
До номер 1-Благодаря ти за съвета! Но до колкото знам във фирмата на баща ми има работа понякога по-малко, понякога повече, но я има! Относно реализацията-мисля че ако се старая и стана наистина добра ще успея да се реализирам.
До номер 2-Благодаря! Няма да мога да отида с баща си на работа, защото фирмата е голяма, има много хора и се влиза само с пропуск.
До номер 3-Нашите одобряват идеята ми, но мисля че е било по-добре да вляза в математическата с физика поне. Аз също мисля че езикът е много важен! Благодаря ти!
До номер 4-Благодаря за съветите! Интересувам се от електричество, а не от компютри. Аз също смятам, че стажът е много важен. Смятам, че баща ми ще ме научи на това, което знае, а и аз също ще се старая за да стана един добър инженер.
До номер 5-Благодаря! За жалост винаги има хора, които минават между капките, но те не ме интересуват.
До номер 6-Благодаря ти сърдечно! Живея във Варна.
Имам един въпрос:Разглеждам специалностите в ТУ-София и ТУ-Варна и съм си харесала няколко, но не знам коя да избера и къде да е-Варна или София(предпочитам Варна, тъй като живея тук). Специалностите, които съм си харесала са:ТУ-София-електротехника, електроенергетика и електрообзавеждане. В ТУ-Варна:електротехника, електроснабдяване и електрообзавеждане, електроенергетика, възобновяеми енергийни източници. Коя да избера?

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 8962ec0117
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Н. 4, защо толкова хора навивате всеки да става ИТ??? Трябва да ти кажа, че този сектор страшно се наводни и заради тази пропаганда всеки тръгна по разни курсове и иска да става програмист, а истината е, че масата програмисти вече кибичат по 12 часа пред кодовете за 500-600 лева заплатка! Така че това за големите пари в ИТ са митове и легенди, точно като това че се ставало програмист от днес за утре по академииките, които ви прибират парите, все едно да минеш курс за готвач! Така че престанете с глупостите, защото България има остра нужда от истински инженери, а не от цяло море програмистчета! И момичето много правилно се е оориентирало, особено щом баща й е ел. инженер и семейството има опит в бранша.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 8f86980098
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   До 9:

Винаги ще се намери някой като тебе да се заяжда вместо да бъде полезен с коментара си. Къде ги тези програмисти с 500-600 лв заплата. Някой много те е излъгал. Ако си добър прогрмист може да си работиш от вкъщи и да си намираш работа от цял свят. В друга професия трудно може да стане нещо подобно. Така, че ако наистина познаваш програмисти с 500 лв заплата, просто има кажи да се регистрират в сайтове като Freelancer. com или upwork. com и ще си изкарват по 1500$ поне. №4 е човек с много опит и е дал сравнение какво е било преди и, как е сега. Въобще с две думи неговия коментар е най-градивния от всички до тук. Може би затова нападш точно него.

Марк

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 06c0e23522
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   №6 къде ги видя тези нови заводи? Че и много?
В България не останаха заводи, броят се на пръстите на ръцете. А и тези, които останаха са със затихващи функции.
Има тук-таме разни малки фабрички, цехчета.... Колко ел. персонал мислиш, че работи там? Обикновено са само няколко души.
Най-голямата инвестиция за миналата година беше в Лукойл Нефтохим Бургас. Инвестиция за милиарди. Няма друго такова нещо направено в последните години.
Построи го италианска фирма.
Знаеш ли колко нов ел. персонал беше назначен там? Николко! Точно така - НУЛА.
За попълване на липсващите позиции преназначиха вътрешен персонал, който иначе трябваше да бъде съкратен. Толкова за големите инвестиции и бурното строителство за заводи и фабрики.
Аз съм номер 4. И за годините ми не позна. На 41 години съм. И за мен условията не са били кофти, дори мога да кажа, че съм бил галеник на съдбата. Но не мога да кажа същото за преобладаващата част от колегите.
Коя е тази ваша фирма, която плаща по 4000лв чиста заплата?
Цитирам:
"Ние плащаме 4 000 лв. заплата на ел. инж. и още толкова на човек със средно, но който може да прави ВиК инсталации, парно и противопожарни инсталации и да помага при ел. инсталации. "
Кажи я коя е тази фирма? Ще дойда да пусна CV и да кандидатствам за работа при вас.
Ще видиш, че ще мина през всички етапи на интервюто и когато дойде ред да обсъждаме заплатата шефа ще почне да чупи китки и да обяснява, че повече от 1500лв не може да даде.
Казах всичко това за пример, нямам намерение да работя при вас, аз си имам работа.
Но ако наистина давате такива заплати остави някаква информация за контакт. Имам един приятел, който току що се върна от Франция и си търси работа. С голяма радост ще се съгласи да работи за 4000лв а вие ще получите инженер за какъвто не сте и мечтали. Само, сега да не почнеш и ти да чупиш китки:-)

Не мога да разбера защо лъжете момичето и пълните главата и с невярна и подвеждаща информация.
Ако си млад ел. инженер е реалистично да почнеш работа със заплата около 1000лв или по-ниска. Всички искат хора с опит.
Ако имаш известен опит може да си намериш работа за 1300-1500лв макар и по-трудно.
Повече от това не е невъзможно но е по скоро екзотика а не повсеместна практика.
Да, има и свободни позиции със заплата 3000-4000лв но се иска да имаш значителен опит, да разбираш от програмиране на PLC, релейни защити, SCADA или нещо от този род. А такива хора не са много. И със сигурност не са сред завършващите студентчета, на които са им писали 3-ка по милост.

А на запад 5000 - 10 000 евро са нормална заплата за квалифициран кадър без да е на мениджърска позиция, повярвай ми. Казвам го от собствен опит защото съм работил на 4 континета. Може да вземаш и 15 000 евро заплата. Само, че не знам дали на тази девойка ще и се работи примерно в петролните пясъци на Албърта в Канада, или в Казахстан, или в Мексиканския залив, или в Либия, Катар или Саудитска Арабия?
Така, че нека да не я подвеждаме а?

№9 а ти къде видя програмист да работи за 500-600лв? И какви са тези "курсове" за програмисти?
Програмист не се става за 2 месеца ходене на курс по 2 часа дневно. Това не е като да се научиш да цъкаш с мишката и да ползваш Excel и Word.
За 500-600лв може да работи някой на държавна работа в училище или в полицията, където му се налага на 2 седмици веднъж да преинсталира уиндоус а през останалото време реди пасианси.

 
  ...

...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: d0c78f5818
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   От автора.
Моля ви не спорете! Програмистите са добре платени, но не си се представям като програмист, който по цял ден стои на бюро пред компютър.
Имам един въпрос:Разглеждам специалностите в ТУ-София и ТУ-Варна и съм си харесала няколко, но не знам коя да избера и къде да е-Варна или София(предпочитам Варна, тъй като живея тук). Специалностите, които съм си харесала са:ТУ-София-електротехника, електроенергетика и електрообзавеждане. В ТУ-Варна:електротехника, електроснабдяване и електрообзавеждане, електроенергетика, възобновяеми енергийни източници. Коя да избера?
Благодаря Ви предварително!

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: d0c78f5818
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От автора.
Ако може да ми кажете някакви четива, които да чета. Помня, че баща ми имаше, но не знам къде е в момента беше нещо като книга, синыо-лезена на цвят.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 57d7ef5f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Пак съм номер 4.
Първо искам да те поздравя, че след всичко написано от мен не си се отказала. Кефиш ме:-)
Относно ТУ-София или ТУ-Варна изборът е изцяло твой.
Нивото е горе-долу едно и също. Сега сигурно е станало още по-ниско като гледам как завършват без да знаят нищо. Тоест определящи при този избор следва да са други много по-прагматични фактори.
Ако си останеш във Варна, живота ти ще е много по комфортен и лек. Няма да се занимаваш със странични неща и ще имаш повече време за учене. Освен това като си край вашите едва ли ще деградираш морално в следствие на "студентския живот". Тези неща са хубави но и лоши едновременно. Не може цял живот да живееш в саксия. Все някога ще трябва да порастнеш!
Ако отидеш в София ще ти се наложи да живееш на квартира или общежитие, най-вероятно с други момичета съквартирантки. Ще се наложи да ги търпиш и да се съобразяваш с тях. Ще се наложи сама да си чистиш, готвиш, переш, което предполагам, че за едно момиче не би трябвало да е проблем. Във всеки случай ще трябва да се грижиш за едно домакинство. Ще пътуваш до Варна, което е досадно. Веднъж попаднала в студентски град е много вероятно да се събереш с неподходящи приятели и да се отдадеш на разгулен живот, пиене, дискотеки, разврат и да зарежеш ученето. Внимавай да не се омъжиш още първата година:-)
Обмисли ги тези неща, те са важни.
Сред хубавите неща на София са, че ще завържеш повече полезни контакти и ще свикнеш да живееш в по-голям град. Ще станеш самостоятелна и да се надяваме по-отговорна. Ще имаш повече възможности за работа по време на следването и след това. Първото не ти го препоръчвам освен ако не работиш нещо в МЕИ свързано със специалността ти. Недей да бягаш от лекции за да работиш, рискуваш да не завършиш.

Относно изборът на специалност. Възобновяеми енергийни източници я забрави. Това е една "нова и модерна специалност", която е нито риба нито рак. Според мен е измислена ей така да кажем, че и ние имаме нещо ново и да даде възможност на хора, които не особено ученолюбиви да получат по-лесно диплом за инженер. Това е все едно в медицинския университет да се запишеш в специалност "Хомеопатия и Фън Шуй".
Останалите три специалности са равнопоставени, няма голяма разлика коя ще избереш. И в трите ще учиш почти едно и също като разликите са само в 4 и 5 курс.
Може би е редно да се замислиш какво точно искаш да работиш после?
От трите изброени специалности - Електротехника (навремето се казваше електрически машини и апарати и така я знаят всички) е най-широкопрофилна и съответно ще получиш най-голям комплекс от знания. При търсенето на работа също ще имаш повече възможности.

От къде да започнеш.
Ами като за начало започни да гледаш в уоutube научнопопулярни и образователни филми на тема "електричество и магнетизъм". Така по един забавен и интересен начин, ще научиш основните термини, някой интересни експерименти, ще научиш много важни и полезни неща.
Ето един такъв:
https://www. youtube. com/watch? v=Gtp51eZkwoI
Има стотици такива филмчета, изгледай ги. Интересни са и ще научиш много.
После влез в olx. bg или bazar. bg и си купи стари учебници за техникумите по електротехника и електроника. Първо ще са почти без пари - продават ги по 2-3 лева бройката. Второ старите са написани по-добре.
Започни с такива, които носят заглавия "Електротехника", "Обща електротехника" и други подобни.
Чети бавно и последователно и ако имаш въпроси питай. Решавай задачите и примерите.
Купи си всички учебници за електро техникумите и ги изчети. Те не са чак толкова много, може би са 15-20.
Сама без някой да ти обяснява ще ти е много трудно но все пак можеш да питаш баща си.

Виж във въпросните два сайта и за стари книжки на издателство техника.
Примерно имаше една поредица: "Транзисторът ли, че то е много просто", "Електрониката ли, че то е много просто" и т. н.
Това са детски книжки, с които неусетно ще почнеш да разбираш нещата.
Абе изобщо купувай си всяка книга, която ти се стори интересна. Лоши книги няма.
Избягвай на този етап учебници за висшите учебни заведения, избягвай книги, в които има много и рошави формули и малко текст. Търси книги, в които има картинки, графики, повече обяснения и по малко формули (съвсем без формули не може свикни с това).
Започни да гледаш Дискавъри Чанел и да се интересуваш от физика!!! Електротехниката е просто дял от физиката:-)
Купувай си книжки по физика и ги чети, има много забавни и интересни.

направи си регистрация в технически форуми в интернет. Примерно в dir. bg, bgaudio или други подобни. Там винаги има хора, които можеш да попиташ за нещо ако имаш нужда.

Изтегли си стари списания от интернет. Примерно списание "Млад Конструктор", "радио телевизия електроника", по едно време имаше едно "електрон дайджест"
руското "радио", западняшките "Electronics World" и особено "Elector".
Тези списания ще ти се сторят много стари, смешни и безполезни но от тях ще научиш много полезни неща. Примерно кои са големите имена в техниката, биографиите им, кой какво е измислил и как се е стигнало до това изобретение.
Списание Elector продължава да излиза и сега и от него ще научиш неща, които дори даскалите в МЕИ-то не знаят защото са твърде нови.
Съветвам те да си изтеглиш всички броеве започвайки от примерно 1980 насам и да си ги четеш, когато имаш време и желание.
В интернет има много сканирани книги и друга информация, не е нужно да купуваш много книги и да харчиш кой знае колко пари.
Горещо ти препоръчвам да си купиш двете части на книгата на Атанас Шишков - Полупроводникова Техника. От нея ще научиш основите на електрониката, което е много важно.
Не се заблуждавай, не можеш да си добър електро инженер без да разбираш поне малко от електроника (а за препоръчване е да разбираш МНОГО от електроника!!! )
Същото се отнася и за програмирането. Купи си някое книжле и започни да учиш "C" - това е език за програмиране. Запиши се и на някой курс по програмиране ако намериш но именно за програмиране на "С" а не на нещо друго. Мисля, че telerik имаха онлайн курсове.
Купи си тези две книжки за програмиране на PIC микроконтролери. Още ти е рано за тях, но е хубаво рано или късно да ги прочетеш и да се понаучиш да програмираш на асемблер поне малко.
http://constructor. bg/shop/product_info. php? products_id=12027

Ами хайде да спра до тук, че да не те изплаша много:-)
Всичко, което ти изброих е интересно, забавно и любопитно. Надявам се да запали в теб страст към техниката и да учиш новите неща докато се забавляваш.

Когато започнеш да учиш в МЕИ-то не се стряскай от многото математика. Винаги се опитвай да разбереш какви са физическите процеси и явления а не само да зубриш едни голи формули. Винаги като не ти е ясно нещо ПИТАЙ!!!

И на последно място е хубаво да си направиш у вас един кът, в който да си спретнеш нещо като мини работилничка. Бюро, стол, настолна лампа, няколко етажерки или подходящи малки кутии, в които да си подредиш някой неща.
Добре е да си купиш няколко отверки, клещи, резачки, поялник, фазомер, тинол и колофон, лупа, пинсети и някакъв елементарен мултимер за десетина лева.
Хубаво е да започнеш да човъркаш разни елементарни неща когато имаш тази възможност. Когато нещо ти се развали, опитай се да си го оправиш сама. Понякога е полезно да счупиш нещо дори само за да видиш какво има вътре (като онзи германец, който разпорил гайдата да види какво пищи вътре:-)
Засега не пипай нищо, което работи на 220V или повече но устройства, които работят с батерии спокойно можеш да пипаш.
Аааааааа как щях да забравя, това е най-важното. Намери си в интернет материали по темата "Опасност при работа с ел. ток" и "Оказване на първа помощ на пострадал от ел. ток". Не се смей, това е най-важното.

Хайде стига ти толкоз за сега. Ти и половината от това, което ти казах ако направиш пак ще е много:-)

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 70322f0595
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер едно далеч си от нещата! Във всяко голямо хале в перифериите на големите градове има дежурни електротехници, които цяла смяна чоплят семки и накрая взимат 50 лева.

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 4c79b262b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Благодаря номер 16!Наистина много ми помогна.

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: 918c86afee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   За електроинженери има много работа, не се притеснявай.

А гимназията няма никакво значение. Аз съм от езикова гимназия и завърших теоретична физика в СУ с най-висок резултат от випуска си. И сега завършвам магистратура във ФМИ. Още към края на първия семестър проличава, че "преднината" на тези от математическите гимназии е несъществена. Споко!

Действай! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker