Рано ли ми е да избирам професия и мога ли да имам реализация в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Рано ли ми е да избирам професия и мога ли да имам реализация в България?
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 1204 пъти
Здравейте!
Предварително искам да се извиня, ако има подобни теми като тази, потърсих и не намерих скорошни, последните са от около 2 години. Също така съжалявам за дългата тема, но се опитвам да ви обясня възможно най-подробно положението ми.
Става дума за избор на професия. Вероятно все още ми е рано да търся (тази година съм 9 клас), но искам да се ориентирам отрано. Уча в училище с изучаване на чужди езици, в паралелка с английски и немски език. Въпреки това се интересувам от Химия, Биология и Физика, и искам да стана хирург.
В седми клас се опитах да вляза в НПМГ, но не успях, малко не ми достигна (кандидатствах с химия). Не ме приеха, но въпреки това всичките ми годишни оценки от 7 клас са шестици. Най-вероятно нямат особено значение, но не съм сигурна, затова го споделям.
Осми клас завърших с 4 по математика (никога не ми е вървяла, в 7 клас ходех на уроци и изкарах добра оценка на външното оценяване), но английският и българският ми език са с шестици. Отдават ми се езиците, но не са ми толкова интересни като Химията и Биологията.
Също така знам, че медицината не е нещо евтино. Майка ми и баща ми са музиканти(и заплащането им не е от най-розовите), а доколкото знам, специализациите в България се плащат, така че най-вероятно няма да имам възможност изобщо да уча медицина.
Първият ми въпрос е, дали все още не трябва да се впрягам да мисля за университети и просто да си гледам ученето, или трябва да търся още от сега медицински университети? Запозната съм с факта, че (цитирам от други теми тук) "това е тежка професия", че "няма да имам личен живот", "приятелите и семейството ми ще ме забравят" и т. н. Нямам абсолютно никакъв проблем с това, че няма да имам почивен ден. Не искам да ставам хирург заради някакъв филм или сериал. Възхищавам се на лекарите и хирурзите (истинските лекари и хирурзи, които не работят само за парите, а за да спасяват човешки животи) и искам да помагам на хората колкото се може повече. Заради това съм се спряла на тази професия. Мисля да уча в университет в Германия, САЩ или Русия, но след това да се върна в България. Също така ако някой знае дали медицинският университет в София е добър, моля, нека ми каже.
Та така: Какво бихте ме посъветвали? Мога ли да имам реализация като хирург в България, или трябва да избера някоя друга професия, свързана с езици например? (ако ми отговори някой лекар ще съм много благодарна) По-добре ли е да се изнасям в чужбина, или да остана тук?
Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2baf221d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всичко зависи от финансовите ти възможности. Медицината е доста тежка, особено в чужбина ще ти е много по-трудно отколкото в България. Реализация винаги има, стига да имаш желанието. В Германия повечето университети са без семестриални такси, някои включват т. нар. Semesterticket за транспорта и в повечето случаи варира между 200-250 евро, но имай предвид, че издръжката ти изобщо няма да е малко и едва ли ще имаш време да работиш. Дори тук може би няма да имаш време за работа, медицината е една от най-тежките специалности, да не кажа най-тежката. За САЩ единствено мога да ти кажа, че е много по-скъпо от Германия и едва ли си струва. При нас образованието никак не е зле, а освен МУ София мога да ти препоръчам и МУ Варна. Учи си химията и биологията, също така и езиците, които ще са ти от полза. Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f740f3457f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!

Според мен малко ти е рано да ги мислиш тея работи, но предвид сегашната ситуация в България май е добре. Студентите много намаляха.
В чужбина (примерно в Германия) много от университетите, обучението е безплатно. За хирург и изобщо медицина не знам дали е така също. Хубаво е да провериш и също ако имаш познати, който са учили наскоро там да ги попиташ за информация.
Ако наистина мислиш да се захванеш с тази професия по този начин. ( наистина заради професията. ) Заминавай да се изучиш. После като искаш се върни в България. Докато си в чужбина също може и да си намериш работа докато учиш.
Иначе да знаеш България доста пропадна последните години, и хората... не им вярвай. xD Доста от младите хора си тръгнаха от БГ. Заминавай, не оставай в тази дупка(буквално е дупка). Майка ти и баща ти също няма да те мислят ако можеш да се оправяш сама там, а да не се занимават да треперят за тебе в България и да дават много пари на онези, които едвам могат да те научат(ако изобщо те научат).
Като цяло обаче гледай да си изкараш сега детството и не се стягай много за тези работи още, има още време.
Не губи себе си! В България много лесно може да изгубиш себе си.
:) Със здраве!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 49bb749a0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Номер 2, повръща ми се от твоите хули и брътвежи. Отдалеч си личи, че никога не си бил извън България, иначе щеше да знаеш, че навън никак не е розово, и щеше да си се научил да цениш това, което имаш тук! Младите хора напускат Бг просто защото такава е модата, движат се със стадото, и точно там губят себе си, като видят дебелия край на живота съвсем сами, със закучено следване и потънали в дългове, особено хората с трудоемки специалности като медицина. Въобще не му мислят, когато заминават за там, добре обработени и с промити мозъци от приказките ала "България е дупка, ми ми ми". После се осъзнават, но е вече твърде късно и усложнено-прехвърлят се у нас, оръсвайки се с такса за чуждестранен студент, изгубили години от живота си, много нерви и пари... Познат сценарий, познат и от мои приятели, и от форуми, но за съжаление малко хора си взимат поука от патилата на другите, преди и те самите да си счупят главата. Жалко.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker