Нужна ми е информация относно ПУ, специалностите и града - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Нужна ми е информация относно ПУ, специалностите и града
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1262 пъти
Тази година мисля да кандидатствам в ПУ със специалност филология(все още се колебая и не съм решила какъв чужд език точно), но има доста неща, които не са ми ясни и ме притесняват до неузнаваемост, затова ако някой може да ми даде някакъв съвет или напътствие, ще съм му повече от благодарна.

Като за начало искам да попитам какви са кандидатстудентските изпити по езиците? Много ли са трудни? Какво долу-горе включват(например - един или два текста за четене и слушане има, последната задача текст за писане ли е и какъв брой думи се изисква, тн. )
Освен това искам да попитам за самите филологии - какво е нивото на преподаване, каква е програмата първата година, има ли някакви модули, от които да избираме следващите години, на какво ниво трябва да ми е съответният чужд език, за да не се окаже впоследствие, че едвам ще издрапам до края?

Следващите ми въпроси са относно града. Колко е скъп стандарта на живот? (защото моите финанси не са големи, ама изобщо). Как е градският транспорт?
Най-голямата ми лична тревога е че няма да успея да се оправям и издържам сама в Пловдив, който е малко по-мащабен и пренаселен от родния ми град(Русе). Мислите ли, че ще се адаптирам бързо? Няма да го крия, винаги съм била като че ли с една идея(а може би дори повече) по-интисоциална и стеснителна от повечето хора, та дали това ще ми е голяма пречка? Как са хората там? Лудница ли е като в София, да речем, или е по-спокойно и ще ми е завидно по-лесно да се приспособя към динамиката на града?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 17b50dcdf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж сайта на ПУ.
Там всеки факултет ще видиш, че си има личен сайт.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8ae327fed8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пловдив е скъп толкова колкото и Русе. Последните 5г има стабилно раздвижване и доста фирми отвориха офиси, както произведствени чуждестранни така и колл центорове, които са подходящи за студенти и заплащане не е зле.. на пълен работен ден може и 1400 лв, но като за студентка 500-600 не знам. Завършх "мио" в ПУ без ходя на лекции почти, има доста предмети които можеш да пропускаш и да работиш поне половината седмица, освен ако не си някаква по-сериозна специалност от техническите. Квартири има и по 150-200 лв в тракия, но те съветвам да търсиш в Кичука щот е много по-близко до центъра. Хората са като българите навсякъде, малко дивички но има хора за купон ;) Трафика е ужасен, все нещо се ремонтира, а града не е направен за толкова мн коли, но рейсове има навсякъде..

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 769e9d6b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Изпитите не би трябвало да те плашат, не са нищо страшно, даже само дето ще положиш предварителни, после ще се окаже, че матурите са ти по-добри и тези изпити само ще си дала парите. Но така са го нагласили, оценките от изпитите излизат след тези от матурите.

Аз съм 4-ти курс лингвистика английски с италиански и не съм особено очарован от нивото, главно на втория език, английския става, пък и с него идваме подготвени, не го почваме от 0.

За града, мисля че ще се адаптираш бързо, тук далеч не е лудницата София. Стандарта на живот поносим. Градския транспорт достига до всички точки, макар понякога да закъснява и шофьорите да беснеят, но пък, къде ли го няма това. Аз отдавна не се возя на него, така че не мога да дам много актуална картина.
Като цяло Пловдив ще ти хареса, ако се колебаеш между София и Пловдив, не би трябвало хич да се чудиш, тук можеш да намериш нужното спокойствие дори в данданията.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 87c89fca05
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм вече втори курс в ПУ с английска филология. Ето как стоят нещата: изпита не е труден, купи си от книжарницата на университета едни малки книжки със тестове, с тях може да се подготвиш. Дори един от текстовете ни за четене на изпита беше взет от самата книга.
Нивото на преподаване зависи от всеки преподавател. Както има скапани преподаватели, така има и такива които си преподават всичко както трябва. Ако запишеш английска филология първата година общо взето ще бъдеш залята с ненужни предмети, вече от втори курс започва по-сериозното обучение по самата специалност. Не е нужно да си завършила в езикова гимназия или да знаеш езика перфектно за да запишеш филология. Но пък и да не можеш две приказки да завържеш на съответния език... еми прави си ти изводите. В моя курс има всякакви кадри, и много знаещи и такива които и името си не могат да напишат (те съответно ще отпаднат, ако вече не са). Аз съм по средата и не бих казала че е нещо непосилно, ако учиш няма да имаш проблеми.
Относно града - аз свикнах много бързо с него. Харесва ми факта, че е голям, но същевременно не е и някаква лудница както е в София. Стандарта на живот не бих казала, че е скъп. Общежитията им са доста скапани, но може да си намериш и квартира на прилична цена. Примерно да делиш стая с още един човек и да даваш по-малко пари. Градския транспорт (за разлика от други градове) за студенти е евтин - 16 лв. на месец и си пътуваш с каквито автобуси желаеш. Хората са си както навсякъде - има вежливи и приятни, има и селяндури. Но аз си мисля, че ще ти хареса там - града е наистина хубав.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 65c08beeba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   А някой знае ли къде мога да намеря примерни/миналогодишните кандидатстудентски изпити не само по английски, но и по останалите чужди езици? Потърсих в сайта им, но безуспешно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker