Проект „Безработицата сред младите хора“ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Проект „Безработицата сред младите хора“
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1313 пъти
Здравейте! Имам задачата да направя нещо като анкета по тема ''Безработицата сред младите хора''. Молбата ми е, който има желание и време, да се включи като напише неговото мнение по въпроса, а това ще стане като засегне 3 основни неща: Причини, последици и мерки, които могат да бъдат взети, за да се понижи безработицата. Не е необходимо да се говори и по трите аспекта. Всеки, който има желание да напише нещо, да се чувства свободен да го направи.
Благодаря Ви за отделеното внимание!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6dd1885124
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Maй имаш домашна и не знаеш какво да напишеш?
Но както и да е. безработицата сред младите има две основни причини.
Първата причина и най-важната е образованието или по-скоро липсата на истинско образование. Професионалните гимназии произвеждат хора без реални познания по професиите си, а университетите не правят никаква наука.
Така липсва и теорията, и практиката.
Младите хора се изкушават да се записват да учат нещо, просто за да отложат трудовия живот. Има огромни облекчения за студенти като общежития и държавата ти плаща здравни и осигуровки, което е мисля само у нас така. Дори в Германия, където образованието също е срещу минимална такса осигуровките всеки сам си ги плаща. Отделно у нас има големи социални придобивки за майките-студентки и т. н. Тоест у нас са много големи ползите от това да се водиш студент, а после да имаш някаква диплома си е предимство.
Така образователната ни система не само поризвежда не само некомпетентни и хора, но и хора без трудови навици, хора с дипломи, но без реална квалификация.

Втората основна причина за проблема е негъвкавото ни трудово законодателство, което прилигирова хората вече на трудов договор, но е много трудно да освободиш някого дори да е некомпетентен или да краде. Тоест за по-възрастните, които са се намърдали на работа това е предимство, но никой не иска да назначава нови хора, защото не може да се освободи от хора, които не му трябват по една или друга причина.
Също у нас нямаме регламенти за почасовата, надомната работа и така нататък. Трудно е в съвременните условия тепърва да си търсиш работа и конкуренцията е голяма

Отделно очакванията на младите хора са много големи, а и родителите са готови да ги издържат и след завършване.
Така имаме една огромна маса от завършили 12 клас или висше, които не виждат смисъл в търсенето на работа.


Трябва да се направят огромни реформи във висшето образование и да се закрият филиали и лоши университети или да се понижат на колежи за професионална квалификация.
Трябва да се насърчи заетостта сред младите, не намирането на фиктивно следване. Тоест да се насърчава работата паралелно със следването и студентите сами да си плащат здравни и други осигуровки, което може би ще ги накара да завършват по-бързо или да работят паралелно, което ще възпита трудови навици.

Трябва да има социални работници, които да тръгнат по малките населени места, по кафетата и да търсят начин да направят връзката между бизнеса и кибичещите млади, да се говори ако трябва с родителите.

Положението е сериозно.

И отделно няма да засягам изобщо малцинството и нуждата да бъде то образовано поне до степен четене и писане.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 072e0cdbf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, Авторе(авторке).

Първо искам да те поздравя за страхотната тема! Това е тема над която може да има много разнообразни мнения. Имай предвид моето положение, когато правиш своите заключения(домашни). Аз съм мъж на 28 години на семейни начела с прекрсно дете и приятелка(нямаме брак). Живея в Шумен, който не е особено голям град(100 хиляди души население по документи).

Та по темата. Напълно съм НЕсъгласен с номер 1 от коментарите. В средното училище получих страхотни знания! Кандидаствах и ме приеха във ВМУ Варна, като в последствие разбрах, че не ми е там мястото. Върнах се в Шумен и започнах в университета да уча като програмист. Никога преди това не съм си мислел, че ще стна такъв. С нарастването на знанията от преподавателите си дори започнах да преподавам на по-ниските курсове.

Още преди да се дипломирам, ме наеха във фирма в Шумен, с дипломата ми от средно образование и заплата за която ми завидяха колегите от София. В последствие защитих и магистратура в същия университет(макар и да си платих обучението, защото тогава нямаше държавна поръчка). В момента продължавам да работа на същото място.

Това което искам да кажа е, че за един работодател не трябва да е важен документа - а способностите на човека. Единствените знания които можеш да натрупаш в училище и университета, те подготвят за интервюто за работа.

Щом искаш - можеш го! Безработицата в България е факт заради мързела на българина, а не заради така оплюваната ни образователна система. Имаме толкова много отличници в международни форуми! Просто българина обича да се оплаква и да върши 'бакалийския' труд, само защото го 'мързи' да поеме отговорност и знания. Вместо да се 'забиеш' в това което искаш(а след университета не можеш НИЩО, а и няма как да натрупаш достатъчно стаж), трябва да се реализираш в сфера в която си способен(което естествено идва със стажа).

В крайна сметка работодалите в България, търсят способни хора на 20 години, което няма как да стане. ТЕ(работодалите) са проблема, а не младите хора. Ако има работодател, който да наеме млад(необучен) служител и да му помогне да се реализира - то тогава, този човек става професионалист и още повече, че става лоялен към фирмата(компанията) и споделя знанията си и опита си с колегите.

Оставям те сам(а) да си направиш заключенията.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 257c5f393c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Номер 2 е абсолютно прав. Дипломата е просто е просто една хартийка, която ти дава минимума знания. Работодателите се интересуват от реалните ти умения и стажа ти. За това има хора на 30 години с по 2 магистратури, които не могат да си намерят работа. И 10 висши да имаш, ако никога не си работил и нямаш стаж, си безполезен.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: be85b202ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има ред причини но на кратко:
- липса на образование и полезни умения - често срешано при малцинствените групи, голяма част от тези младежи дори нямат завърше 8-ми клас така че реално няма как да си намерят работа различна от "хигиенист" или нещо подобно.
- Твърде големи очаквания - много младежи си мислят че заслужават 1000 лева стартова заплата без да имат реален опит, разчитат само на една гола диплома.
- Мързел - много младежи лежат на издръжката на родителите си докато станат по на 25 години и изучат балалавърска и магистърска степен и след това минават в горната категория - нямат реални умения но имат космически изисквания, съответно не се хващат на работа която е под "нивото им".
Пазара на труда не е кой знае колко богат, но за сметка на това с всяка изминала година изпитва все по голям глад за квалифицирани кадри, в същото време все повече младежи напускат училище или получават фиктивно образование.
Много фирми предпочитат да си хванат младеж с потенциал и сами да си го развиват, но това е най вече в ИТ сектора, не е рядкост студенти втори курс да вземат завидни заплати и стипендии от престижни компании срещу договор за обучение.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 60b7ee1811
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Много хора, малко работни места. Това е единствената причина.

Оттук нататък измислени причини - този бил млад, онзи бил стар, трети нямал опит, четвърти имал прекалено много.
Просто няма места. Отдавна вече и жените работят, а и много професии станаха архаични, както и механизацията и компютрите направиха излишни доста хора.

Безработицата не е само при младите, по-възрастните да не би да ги взимат на работа. На тях им е още по-трудно.

Нали уж всички сте учили за търсенето и предлагането и саморегулацията на свободния пазар. Ами просто има излишък на хора и цената на този ресурс не само пада, но и не се търси.

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 648a5dd215
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Здравей, първо това не трябва да се отнася само за млади хора а за всеки който иска да се квалифицира и преквалифицира. Ето проблемите както аз ги виждам:

Причини

- българските работодатели масово експлоатират работещите и искат да им плащат много ниски и безперспективни заплати за да се гоят от труда им - процента от печалбата който отива в работещите трябва да е много по-голям а не огромната част от труда на всеки работещ да отива за работодателя. Работодателя трябва да печели от развиване на бизнеса и множество работещи а не от експлоатацията и ограбването на труда на всеки един от работещите. Това отблъсква и демотивира хората да работят за повечето български работодатели. С чуждестранните фирми които имат работна етика и стандарти за работа и кариерно развитие това не е така.

- хаоса в образованието и професионалната реализация и липсата на яснота за бъдещето. Хората прекарват дълги години изучавайки нещо което после не работят, кой е виновен? Образователните институции са неадекватни и създават безработица и сриват цялата икономика и стандарт на живот в държавата. Няма планираност, няма сигурност, всичко е на парче и от днес за утре.

- българските бизнесмени масово искат да получават всичко наготово и не инвестират в кадри. Кадрите трябва да се подпомагат с частни стипендии от фирми още докато се обучават и с тях да се сключват договори за назначаване на работа щом завършат. Фирмите трябва да инвестират после в кариерното развитие на работещите и да ги обучават качествено и да ги задържат с стимулиращи възнаграждения, среда на работа и бонуси. Масово положението е на много ниско ниво - искат хора наготово на които да плащат недостатъчно и да експлоатират.

- процеса на обучение е твърде дълъг, разводнен, претрупан с излишни и безполезни неща и недостатъчно практичен. Хората биват учени например за 5 години сума ти безполезни неща с които им пълнят главата и им губят времето а те могат да станат професионалисти за 1 година ако всичко бъде изчистено, максимално опростено и практично насочено. Ситуацията създава затлачване в квалификациите и преквалификациите, защото за всяка смяна на професия или мобилност човек трябва да губи страшно много време. От това никой няма полза освен раздутия щат на преподавателите които претрупват съдържанието на образованието с безсмислени и безполезни неща за да им плащат повече.

- няма ясна база национални данни които да са масово популяризирани и разпространени за нивата на заплащане в различните сфери и професии и хората не могат да се ориентират какво се търси и какви заплати се дават за да знаят на къде да се насочат. Въпросите за нивата на заплатите предварително да се знаят и да има яснота е тема табу тук, това не е така в другите държави. От това остава усещането за желание хората да бъдат измамени и експлоатирани като не им се казват фактите.

Последици

Бедни хора, сриване на икономиката, защото бедни хора не могат да участват активно в потреблението, оттам ниски данъци, невъзможност да бъдат събрани средства за социални проекти от които всички да се ползват. Намаляване на семействата и децата и редуциране на населението, обезлюдяване на райони, емиграция, разрушаване на държавата. Ако българите не работят или получават ниски заплати, бъдещето на страната е в кошчето на историята защото те не могат да изпълнят социалните си функции, не могат да имат необходимото ниво на живот за създаване на поколение и т. н. Това води до демографска катастрофа и изчезване на нацията.

Мерки

- цялото образование трябва да се редуцира до 20% от най-практичните неща, това значи 80% от безполезния материал да се изхвърли от образованието.

- заплатите трябва да са високи, с ниски заплати не могат да се привлекат, нито да се задържат хора на работа а и те стават социални аутсайдери защото нямат необходимите средства за нормален живот, това значи, че тези хора остават извън нормалния социален живот с всички последици от това.

- данъка трябва да се направи прогресивен а постъпленията да се използват за безплатно, кратко и максимално продуктивно образование което да води до висок стандарт на живот. Основни продукти и услуги трябва да са освободени от данъци.

- основната печалба изработена от работещите трябва да отива във фонд заплата а не в работодателя. Да кажем, че положението грубо е така 4 единици, 1 единица за осигуровки, данъци и т. н., 1 единица за възнаграждение за работещия и 2 единици за работодателя е сега. Трябва да стане по-следния начин 0. 75 единици за осигуровки и т. н., 2 единици за възнаграждение на работещия, 1. 25 единици за работодателя. Иначе шепа хора стават много богати, мнозинството - бедни а държавата колабира и се разрушава. Алчността трябва да се постави под стриктен контрол чрез правила и ограничения. Ако няма поне донякъде справедливо разпределение на благата то цялото общество затъва и се разрушава, вече обясних защо.

- последната мярка може да се стори "спорна" на някои, но според мен напълно необходима за да има бъдеще тази държава и та се състои в "екстрадацията" на определена група хора в родината им Индия или където и да е само да не са тук. Причините за това всеки ги знае. Оставането им тук или евентуалната им "интеграция" означава разрушаването на тази държава.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: aeebeef36d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:

Първо трябва да Ви благодаря за отделеното време и изразените мнения!

Съгласен съм с повечето от изказаните неща, но се опитвам да вникна в нещата в по-голям мащаб. Не става въпрос само за България, а за всички страни и също така, дали това е повече проблем на индивидуалния човек (младеж) или повече проблем, свързан с обществото. Този проблем става все по-голям. В някои големи страни от Европа като Италия, Испания и Франция процентът на безработните хора, които не се изучават, до 26-годишна възраст достига до 40% и отгоре. Явно този проблем не е само тук и не се базира само на образователната ни система или липсата на възможност за практика, въпреки че съм съгласен, че това е една от основните причини. Също така не мога да разбера защо не стане по-разпространено така нареченото ''Duales Studium'', при което докато хората следват, имат също така и практика, която да им е полезна за в бъдеще и в същото време да припечелват. Така не е всичко на теория и могат да се издържат сами. Като човек, който се е интересувал и е чел по темата, мога да кажа, че са предлагани доста проекти за гарантиране работата на студента след завършването му, но най-често завършват с провал. Ако някой има други идеи или мисли, ще бъда много благодарен, ако ги сподели!

Поздрави,
авторът

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 5e2533f3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   аз не познавам безработни хора. по скоро познавам такива, които са недоволни от работата си.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: da4fd55960
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   №1 е прав, че образованието ни е под всякаква критика, дори децата редовно да посещават Професионалните гимназии и да имат желание, те не научават почти нищо, защото учат понякога от учебници и с материали от 60-та година по професията. Отделно имат учители на 60г, убедени че автомонтьора трябва да се учи на устройството на жигула. Така нито децата имат желание да учат устройството на жигула, защото са съвсем наясно, че жигула през живота си няма да поправят /и са прави/, хем и учителите замазват положението че са правили нещо за своята заплата. Да не ти дава господ пък да посетиш начално ромско училище, там и да ходиш нищо не можеш да научиш, дори да имаш акъл.
Но с втората причина на №1 не се съгласявам в никакъв случай, как да не можеш да освободиш крадец от работното му място, има си дисциплинарно уволнение, има си толкова членове за освобождаване на работник в трудовото ни законодателство. Да закона защитава от уволнение болните и бременните, но и тях можеш да уволниш дисциплинарно и никой гък не може да ти каже ако имаш доказателство за провинението им.

"Отделно очакванията на младите хора са много големи"
С това изречение пък №1 направо ме уби. Наглите млади имат изисквания да могат да оцеляват със заплатата си, на всичкото отгоре искат и да се опазва здравето им по закон, и обедна почивка имат наглостта да търсят, а и работното им време искат да се спазва и като пише в договора им "до 17ч" искат в 17 и 10 да си ходят, а не да останат до 22 ч на работното си място. Нахални млади бе! Какво да ти кажа искат, хем заплата над минималната за съществуване, хем не искат да работят на двойно работно време без почивка.
Хайде честно да си кажем че минималната за страната заплата не може 1 човек да съществува нормално, чисти 330 лева, при данни на НСИ че цифрата за съществуване на 4 членно семейство е 2250 лева. За да може един млад човек да съществува са му нужни поне 600 лева, а за да иска да работи усърдно трябва да може да издържа себе си и поне още един човек /дете/ което става 1200 лева. Значи на 18г в обучителен период трябва да е на 600-800 лева заплата, но след свършване на обучението трябва да може да надскочи 1200 лева заплата и то за ниско квалифициран труд, а това го има само в София, ако изкара късмет младежа.
Няма как да търсим усърдие и желание в работна среда без да може да се оцелява със заплатата. С какво желание млад човек да работи за 15 лева надник при условие че за да живее в България са му нужни около 25 лева дневно?
Да засегнем и "издържащите родители", един млад човек на 15-17 години в България средно получава от родителите си по 150 лева джобни месечно /5лв на ден/, като дрехи покрив режиини се плащат от родителя отделно, кажете ми как този млад човек като стане на 18г да иде да работи за 330лева чиста минимална заплата и да се самоиздържа с тази сума, КАК? Как младият човек да има желание да работи за сума равна на половината му издръжка на живота? Как да има желание да работи в фирма която не му осигурява условия на труд по закон?
Как младите да не бягат в чужбина, като Европа им предлага минимална заплата която да стига за нормален живот на двама души поне, а ако живее по български чрез пресмятане и лишения може и 5 човека да живеят с 1бр минимална европейска заплата.
Да кафетата пълни с млади хора, но причината е че със заплата в българия не могат да се самоиздържат, а най-вероятно един член от тяхното семейство работи в чужбина и издържа тук цялото семейство.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8902fa7882
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Причини, последици и мерки, които могат да бъдат взети, за да се понижи безработицата.

Основната причина е, че наемният труд е робство, а на болшинството от хората не им е приятно да са роби. По природа човек е създаден да бъде творец, което не се съвместява добре( или изобщо) с ходене на някаква работа, която изяжда времето и силите му. А младото поколение е израстнало във физическа и психическа свобода, не е имало партия, която да ги вкара в стереотипи и принудителни дейности, както беше по времето на социализма. Последиците ще са, каквито са и сега. Никакви мерки не могат да се вземат. Решението е да се развива кибернетиката и роботите да произвеждат нужното за физическото ни оцеляване, а хората да се занимават с образоване, личностно развитие и творчески дейности, че и без това животът не е много дълъг, за да се губи в отчегчителна работа и грижи за оцеляването.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1a5c0ef681
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Безработицата сред младите е защото единствено и само се набляга на теоретично обучение без практика(докато се обучава човек).
Всеобща заблуда за някакви "водещи"професии", които предлагат високо заплащане и са едва ли не най-престижните в света(включвам и космонавтиката там)
В ежедневието си децата нямат пример за подражание... например майката е на работа някъде, бащата другаде, детето е на детска градина и там учителката му казва "много си невъзпитан", вместо самата учителка да положи усилие да покаже на детето какво и как да направи. Освен установената програма, спорт, танци и игри децата могат да бъдат завеждани в приюти за бездомни животни или възрастни хора - да кажем веднъж месечно или по-често, и там като им се обяснява и приобщава с обитателите мислите ли, че децата няма да придобият и други впечатления за живота, които да преобърнат начина им на мислене и живот.
Например ако децата са сред възрастни хора в старчески дом, там в дома може да видят баби да плетат или шият, или дядовци да им разказват за миналото си детство и младежки години и др. (може да се помисли за много различни варианти).
Вярвам, че има домове където възрастни хора биха могли и да помагат с практична помощ, а децата гледащи това и включващи се да помагат на тези хора, мислите ли, че няма да придобият и други впечатления за живота, а може и умения.
Така, тази практика би могла да продължи в училищата като програма - част от обучението и така до завършване на образованието.
Стигайки до 12 клас какво мислите, младите хора няма ли да имат някакви познания за това какво да работят и накъде да се ориентират? Пътя за допълнително образование винаги остава отворен и за по-нагоре, защо не!
А колкото за съществуващите в момента образователни програми, винаги може да се допълват и доошлифоват и с практически познания. Вярвам, че има учители практици от всякакви професии, които с радост ще се включат да помагат за обучението на младите. Възрастта е без значение, който има желание да преподава на младежи е добре дошъл, както в старо време. Така ще се възродят и много забравени занаяти, което си е част от България.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker