Компютърни специалисти и юристи. Реализация в България, САЩ и ЕС. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Компютърни специалисти и юристи. Реализация в България, САЩ и ЕС.
преди: 7 години, 6 месеца, прочетена 1447 пъти
Скоро ми предстои да кандидатствам в университет и се колебая между право и компютърни технологии. И двете ме влекат, но бих искала да имам възможност за реализация и в България, ЕС и в САЩ. Доколкото разбрах от чутото и прочетеното със специалност право има реализация само в държавата в която си го изучавал, а за компютърни технологии може навсякъде.
Интересува ме какви професии и каква работа можеш да си намериш ако си изучавал компютърни технологии- в България, ЕС и в САЩ? Какво е заплащането? И според вас коя възможност е по-добра(като мисля че и в двете специалности бих се справила еднакво добре и имам основа за двете)? Като цяло бихте ли направили сравнение между двете възможности?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 6 месеца
hash: 9167b37d2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С компютри можеш да станеш програмист и ако си добър ще взимаш много пари. Но да знаеш, че това не е за всеки. Или го можеш или не.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: f60af00d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей,
аз съм юрист. Реализацията в чужбина за юрист е възможно с много работа, често граничеща с завършване на право в новата ти държава. Не завършвай право, ако нямаш роднини, способни да ти помогнат с първото ти назначение. Ситуацията в правото е ужасна. Хора с специализации в чужбина и отличен успех тук, с по два езика и без много претенции за заплата (да, дори такива) си намират работа с изключителни мъки. Много от колегите ми се отказаха и се хванаха на неквалифицирана работа за повече пари. Заплатите са ужасяващи - по 500-600 лв. Стажантите минават през какви ли не унижения.

Така че, ако искаш да работиш за 500-600 лв. години наред и да стигнеш до 1000-1200 на месец след 10-тина години запиши право. Но те предупреждавам, провери колко места има в сайтовете за обяви - много е трудно да се намери работа.

В САЩ можеш да се реализираш като секретарка с българско право, което там е професия за хора с гимназиално образование. Аз съм търсил възможност за реализация с право в САЩ, Канада, Великобритания и Китай. В САЩ става, ако си учил в държава с общо право (още наречено англо-саксонско), но България е от континенталното правно семейство, което скапва работата напълно. Там разрешават да работят юристи, завършили в други държави според щатското право, не федералното, т. е. на прост език, всеки щат решава сам за себе си. Само три щата ти разрешават, до колкото помня бяха Ню Йорк, Калифорния и Индиана, но трябва да учиш още три години във висше училище и след това да положиш BAR (това е еквивалента на адвокатския изпит у нас, макар, че е по-различно), което отнема от година до две в замисимост какво си учил в родната си държава. Има хора, които все пак успяват. Трябва и много добър английски (ако се занимаваш с компютри може да знаеш езика само на работно ниво). Дори да направиш всичко това обаче, не е сигурно, че ще си намериш работа по специалността - там също има много кадри и са си завършили цялото образование в местни, престижни университети, да не говорим, че английският език им е майчин. В Канада на интервюто за виза ми казаха, че знам пефектно езика и ще бъда прекрасен и обещаващ нов гражданин на канадското общество, но за съжаление имам безперспективна специалност и съответно не се нуждаят от повече юристи - дори завършили на място. Предложиха ми да работя неквалифициран труд, което ме отказа. Във Великобритания трябваше да уча наново поне магистратура, за да стана пара юрист или поне специалист по договори, което можеше да ме реализира в някое кантора - като полу юрист (и то не заради БГ образованието ми, а защото щях да завърша магистратура и там), но за съжаление там образованието и живота са доста скъпи, поради което не ми е по джоба. В Китай търсят специалисти, понеже местните не им достигат. Някъде дори не се налага да знаеш мандарин (особено в Хонгконг), има офиси на немски, френски, американски и какви ли не кантори, но в повечето случаи искат да си запознат с китайското право. Там се намират обяви, където не ти трябва и това, но пък искат стабилен стаж в международни компании. Сам(а) разбираш, че това намалява възможностите за реализация многократно.

А България... казах ти по-горе. Не става. Просто не става. Ако обаче имаш стабилни връзки и роднини, които да те наместят в някоя лъскава кантора, ще ти се получи.

При компютрите ситуацията е в другата крайност. Много работодатели, търсят се кадри, защото не достигат, работодателите се борят за всеки, който е поне малко кадърен и са склонни да го обучават допълнително... програмистите (колкото и да е общо това понятие) са толкова разглезени, че заплати от по 1000-1200 лв. в БГ им се струват като жълни стотинки (в правото 1000-1200 лв. е заплата мечта! ). Може и много лесно да се избяга в чужбина.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 365d69564d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ако наистина искаш да имаш възможност да работиш и в чужбина, недей да учиш право.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 6dab402e9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2 е абсолютно прав. Много учене за нищо. Голямо разочарование.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 5c78db58fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Компютърни технологии-това е бъдещето.... У нас е пълно с прависти, които нямат работа. И с нашето континентално право ставаш само за работа в страната, където си се обучавал т. е. в БГ.
А ако си добър в компютрите-навсякъде по цял свят може да се реализираш. Навсякъде се търсят такива специалисти, а нуждата от хора в сектора расте непрекъснато.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker