На кръстопът в живота. Как да постъпя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

На кръстопът в живота. Как да постъпя?
преди: 7 години, 6 месеца, прочетена 1849 пъти
Вчера бях на интервю за работа като 3Д визуализатор на архитектурни съоръжения, терени и тн. Мениджърът ме одобри. И ми даде срок от ден-два да помисля дали работата ме устройва.

Устройва ме разбира се. Всичко описано в обявата надхвърли очакванията ми. Работи се в чист, спретнат и топъл офис, на чисто нова техника с огромни възможности. Екипа е млад и отзивчив на пръв поглед. Стартовото заплащане е около 1000лв, но с нарастването на опитът и работата по проектите ще се увеличава.

Особеното е, че съм студент 3 курс с икономическа специалност - редовна форма на обучение и ако приема предложението за работа няма да мога да ходя на лекции. По принцип ме приеха със специалността, която исках, но още в началото осъзнах, че тази сухотия не е за мен и все пак реших да го завърша и не се отказах, та сега съм 3 курс и съм на кръстопът... ако приема - работата е от 9 до 18. 00. Ако премолвам мениджъра на сесии да си ходя само на изпитите няма да е уместно, а и ме е срам, че ще трябва да отсъствам от работа.

От много малък мечтая да се занимавам с компютри и да бъда в IT сферата. От няколко години пък обожавам да се занимавам с правенето на кратки 3Д анимации, 3Д моделиране и изобщо всичко около тази сфера. А от около година работа и по малки фрийланс проекти, които ми докарват някакви доходи. Сега, когато имам възможност да имам да превърна хобито си в професия и да бъда с хората, които са в тази среда трябва да избера университета или работата. Ако избера работата не знам как ще го завърша. Преди време се записах, само заради родителите ми, за да не ги разочаровам. Сега обаче осъзнавам, че дипломата си е диплома.

Какъв съвет ще дадете? Днес говорих с родителите ми като най-близки хора. Според тях ще е добре да си го завърша, но да започна работа. Все има как да се избута. Вече можем да запишем в по-горен курс с колкото искаме невзети изпити, а време все ще се намери за вземането им, преди да се явим на държавни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 6 месеца
hash: 5c4829fa53
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Щом толкова харесваш хобито си, приеми работата! Сам казваш, че икономиката е доста суха, избутай я още малко, но не пропускай шанса да работиш това, което толкова много искаш.

П. П. Не би ли могъл да си взимаш болнични по време на сесията - изкарваш изпитите и се връщаш на работа. Не е нужно никой да знае, че си студент и имаш ангажимент покрай университета.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 8363a7fc5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Започвай работа, защо се колебаеш толкова. Точно това, което искаш да правиш, всичко те устройва, мечтата ти се сбъдва. Сам казваш, че специалността, която си записал, не ти допада много, все някак ще избуташ. Докато за работата, може повече никога да не ти се отвори толкова добра възможност :) успех.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c47bc7dc12
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Остави тази икономика, няма работа. В ИТ хем има много места за работа, хем дават много пари. Много по-добре е от икономиката. Икономика и да я за щвършиш пак няма да имаш работа по специалността.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b4c212cca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бих приел веднага. Перспективна работа, добро заплащане (като за начало) и то работа, която ти харесва. Че ти си ударил кьоравото. Да не мислиш, че на някой му пука за хартийката от уни-то. Хората самолетчета си правят с тях. Не знам изобщо как стоят нещата със задочната форма на обучение, но поразпитай дали можеш и така да минеш, ако ти е толкова важно. Висшисти безработни (и най-вече икономисти) безброй. Най-важното в универститета е да си създадеш връзки и да намериш работа по време на 3-ти, 4-ти курс и като завършиш, започваш на пълно работно време. Чак така не си успял да си се уредиш, но единтвения плюс на това да завършиш е, че ще можеш да казваш, че си завъшил. Аз лично не го смятам за велико постижение, тройкаджии вече приемат навсякъде.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e1c4065392
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Малко по-трудно ще ти е, но в никакъв случай не е невъзможно. Можеш да си взимаш отпуск за изпитите или ако мениджърът е ок с това - отработване на часовете, в които не си в офиса.
Не изпускай работата! Изчакай известно време и поговори какви са възможностите да ходиш на изпитите. Но предложи някакви варианти, които не ощетяват работодателя: отпуск (неплатен, ако все още нямаш достатъчно трудов стаж за платен), отработване и т. н. Мениджърът може да те предложи други варианти.
Не се притеснявай. Всеки има понякога ангажименти. Аз например, като карах шофьорски курс се уговарях с инструктура да карам часовете в 12. Един учебен час при тях е час и половина, т. е. до 1. 30-2 се връщах, хапвах сандвич на бюрото, докато работя и оставах до по-късно.
Така че смело започвай работа. Няма да те вземат за заложник в офиса от 9 до 18 :)

 
  ...


...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d51ee559af
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Ок, нека да ти обясня как действа системата.
(Умения и Стаж) > Образование.

Родителите ти нямат представа от съвременна работна среда в ИТ средите. Просто подобно нещо, не е съществувало по тяхно време. Докато аз горещо препоръчвам всеки, решил да се занимава с подобно нещо, да мине през някаква форма на формално образование, трябва да се вземе под внимание, че докато дипломата показва, че дадения човек е преминал през период на обучение и има някакви знания, то работния стаж е доказателство, че тези умения са били приложени и развити.

Съветвам те, да провериш какви са шансовете ти за реализация с твоята специалност. Къде, как и за колко можеш да работиш. Ако това те устройва, ако това е работата, която плануваш да работиш до пенсионирането си, то остани с нея. Разбира се, винаги можеш да говориш с университета и да се опиташ да прекъснеш за известен период от време.

1000 лева е средната заплата в София, и то основно, защото там е концентрацията на всички ИТ фирми. Извън столицата, ако наблизо няма ТЕЦ, 700 лева се води за "добра" заплата. Говорим за средна работна заплата, а това е твоята първа заплата. Представи си, след 3 години, когато вече си установен специалист с нужните умения и стаж, колко ще е. Но зависи и дали можеш да се справяш и дали искаш да се занимаваш с това.

Винаги можеш да започнеш да учиш и в тази насока. С толкова много бъдещи приложения на VR и AR, просто ще има ръст в търсенето на дизайнери и аниматори. И сега тепърва започва.

"Ако премолвам мениджъра на сесии да си ходя само на изпитите няма да е уместно, а и ме е срам, че ще трябва да отсъствам от работа. " - Винаги трябва да си отстояваш позицията и да търсиш начини за подобряването ѝ. Говори с управителя и виж, какво може да измислите.

Трябва да знаеш, че има много хора, които биха давали по 1000 лева, само и само да трупат стаж. След 2 години в тази фирма, никой няма да се интересува от дипломата ти, а от това къде и върху какво си работил.

Аз имах същия проблем с моите родители. Учех специалност, която не ме привличаше и беше много по-различна, от очакваното. Но дойде момент, в който реших да променя всичко и да се насоча към ИТ средите. Не бе лесно, но сега съм много по-щастлив. Работа, работна среда, заплащане, възможности за развитие... всичко това е на толкова различно ниво, от средното за страната ни, че повечето хора имат затруднения, да ми повярват. Реши кое е най-доброто за теб и успех в бъдещите ти начинания.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 27a6519b5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не зная какво да те посъветвам... Все пак животът си е твой и ти решаваш какво да правиш с него. Само едно ще кажа - много малко хора имат щастието работата им да съвпада с хобито им.
Няма ли начин да продължиш образованието си под задочна форма?

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: a64a348f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Автора

Здравейте хора. Вече съм няколко дни на работа и всичко много ми харесва. Хората са готини и отзивчиви. Никой не ми е обърнал гръб, всеки идва, дори ме пита имам ли нужда от помощ, но проблемът е единствено в мен, че съм бавен. Макар, че всички ме окуражават, че ще свикна и аз вярвам в себе си на моменти съм стреснат - как да направя това, как да направя онова, понеже работим на няколко монитора на единият си слагам уроци от Youtube да вървят и гледам и се доучавам. Навиците ми от единият софтуер трябва да ги прехвърля на софтуера, който се работи във фирмата.

Мисля, че до месец ще съм окей. Така мислят и колегите, а на вас ви благодаря, че се отзовахте и оставите толкова положителни и добри мнения.

Аз мисля, че ако опитам нищо няма да изгубя. В университета се чувствам подтиснат, имам чувството, че тъпча на едно място и не се развивам, докато тук всеки ден си тръгвам със страшно положителни чувства, защото научавам по нещо, което би ми било полезно в моята сфера. Надявам се нещата да се развият добре и да сбъдна една мечтите ми, а именно да работя в IT фирма.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker