Любов към науката - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Любов към науката
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 1028 пъти
Здравейте, искам да следвам "Медицина", но незнам къде. Майка ми каза зад граница, но незнам. Знам, че медицинското образование в България е добро, но няма достатъчно медицински кадри. Решил съм да специализирам "Хирургия", "Детска Хирургия", "Ортопедия и травматология", "Вътрешни болести", "Педиатрия" и "Гастроентерология".
Вярно ли е, че следването по "Медицина" в Германия е 4 години? Защо тук е 6 години, а зад граница 4 години?
Даже по-лесно влизат, от колкото тук.
Бихте ли си изказали мненията по историята.
Много ще съм благодарен, ако историята ми бъде публикувана от модераторите.
Благодаря Ви, за вниманието!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 35cd81c4e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз уча медицина в Германия. Изобщо не е вярно, че следването е четири години. Шест е, както и в България. Влязох с диплома (5, 99) и TestDaF (5/5/5/4). Често казано и аз съм на мнение, че се влиза по-лесно, но за сметка на това се завършва трудно, докато в България е обратното - успееш ли да влезеш, натам става по-леко. Лични наблюдения, майка ми е преподавала на медици в МУ и СУ :)
В Германия има две системи на обучение на медицина. Едната е Regelstudiengang, която е като нашата, а другата е Modellstudiengang. Аз уча по втората. Накратко казано, няма разделение на предклиника и клиника. Първата година се полагат основите: химия, физика, биология, биохимия, основна анатомия и физиология, малко психология и малко статистика. От втората година натам започваме системите на т. нар. "блокове". Например в момента караме блок сърдечно-съдова система - анатомия, физиология, фармакология, патология на сърдечно-съдовата система, кардиология. Няма сесии, имаме изпити към всеки блок. Програмата е натоварена, до обяд лекции, следобед почти всеки ден упражнения или семинари. Хубаво е, че от рано ни пускат при пациенти. Преди втората година трябва да сме направили минимум два месеца стаж. Този стаж се състои в това да помагаш на сестрите, но пък човек се учи на доста неща и добива представа как се разпределят дейностите в отделението. Като студент може и да работиш към университетската болница. Аз съм трети семестър и работя, като работата ми е това, което правих на стажа, само че сега вече ми плащат. Работя събота и неделя през седмица и получавам около 300 евро.
Мога още много неща да разказвам, но ще стана досадна, а и не знам какво вече знаеш и какво те интересува като информация. Ако имаш въпроси, пиши, ще следя темата! :)

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: c3f234580e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   1: Ще прощаваш за може би тъпия въпрос, но човек ражда ли се за да бъде лекар? :D Искам да кажа, напоследък много почна да ме вълнува темата за медицина, мотвираха ме главно сериалите които гледах за тях, но като се сетя колко много се учи (което е ясно), но не знам дали да опитам. Трябва да изучиш всяка клетка в човешкия организъм, да си отличник по математика (може и да греша, но не знам), да владееш перфектно химия, отделно може би се налага и да учиш за лекарства - всичко за тях, стотиците болести и как се лекуват, трябва да имаш и логическо мислене, което е много важно според мен, но на мен мисля че ми липсва :D В 9 клас съм все още и като цяло съм добре по Био/Хим, стига да уча и изкарвам петици, мога и 6 но нещо напоследък ми куца концетрация да уча и никога не съм го взела за сериозно, ако реша съответно наистина да следвам медицина, трябва още преди да завършва училище да съм се подготвил добре. Между другото, все още не съм толкова на ти с университетите, но задължително ли е да си водиш записки от лекциите? Не се ли дават учебници от които да се учи, каква е разликата да учиш от записките си и учебника? А иначе от учебник по колко страници г/д се учат, казвали са ми че е страшно много, може би 50-100 на ден...

Абе изписах сумати глупости, но ще се радвам да чуя твоя отговор на някои по-важни неща, защото съм 50/50 в момента :D Също така не съм и мислел с какво да се специализирам

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 47fadeba60
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От номер 1:
Не мисля, че човек се ражда, за да бъде лекар, аз лично вярвам, че ако имаш желание за нещо и работиш усърдно, можеш да го постигнеш. Да ти кажа честно, и аз не бях сигурна дали медицината е за мен. В началого си мислех, че изобщо няма да се справя, струваше ми се, че всички знаят повече от мен и че за нищо не ставам. После свикнах с новата обстановка (и преди ми бяха казвали, че университетът е коренно различен от училището, но някои неща човек трябва да ги изпита сам, за да ги осъзнае), започнах да уча по-ефективно и да вървя в крак с материала. Сега не мога да си представя да уча или работя нещо различно.
Да, ученето наистина е много, но има неща, които ги учиш за някой изпит и после ги забравяш. Няма как да знаеш всичко. После си избираш специалност и си учиш за нея, а като я работиш и затвърждаваш знанията.
За логическото мислене също съм съгласна. Баща ми (който също е лекар) постоянно ми повтаря, че медицината е най-логичната наука. Да ти кажа, и аз не съм с най-развитото мислене, но колкото повече време минава, имам чувството, че ставам по-добра. В един момент започваш да свързваш отделните предмети един с друг и да получаваш "прозрения" :D Давам пример: Ние имаме едни като семинари, на които идва лекар и ни дава някакъв случай с пациент и ние трябва да обсъдим и да му поставим диагноза. Тези семинари страшно много ги мразех преди, защото колкото и да уча, симптомите винаги ми се струваха твърде общи, за да разбера какво му има на пациента. И ставаше така, че абсолютно всички говорехе и разсъждаваха (и стигаха до диагноза! ), а аз мълчах и се чувствах тъпа. Е, но последния такъв семинар, който имахме, всъщност разбирах какво се случва и даже успях да се включа няколко пъти, а след малко проучване вкъщи (винаги имаме домашни към тези случаи) мисля, че съм поставила и правилна диагноза. Ще разбера в четвъртък и за пръв път се вълнувам за семинара.
Така, относно химията, и аз не съм блестяща там и още не мога да преценя дали това ще ми изиграе лош номер по-натам. Постарах се, но просто има неща, които не разбирам, и това си е. Лекарства се учат, да, даже след малко имам лекция по фармакология :) Не е толкова страшно засега, разбирам кое лекарство защо има тези и тези ефекти и така нататък, а и това, което в началото не знаех и приятно ме изненада е, че по окончанието на името на лекарството можеш да познаеш за какво се използва (-olol = бетаблокери, -pril = АСЕ-инхибитори и т. н). А и аз като съм на работа и приготвям лекарствата, ща не ща ми се набиват в главата и помня какви ли не странни имена, че даже и се забавлявам :D
Ходенето на лекции по начало не е задължително (само на упражнения), а дали водиш записки никой не го интересува. Те идват, изнасят си лекциите и на който му се слуша, похвално. Аз в началото на първи семестър не ходих на доста от лекциите, едно че още бях стресирана и не знаех къде се намирам, ами и половината професори не ги разбирах какво говорят. Сега се старая да ходя на всички и да пиша, но винаги може да изникне нещо и са не отида, или пък да не мога да се концентрирам и да си вися на първи ред и да бездействам. Не знам как стоят нещата с учебниците в България, но тук повечето преподавотели си кавват те кои биха препоръчали. Ти разбира се можеш да си учиш откъдето искаш, никой няма да те следи какво четеш, стега да си знаеш материала. Колко страници се минават на ден вече не мога да ти кажа, аз си следя по теми как вървя, а и имам дни, в които съм различно продуктивна. Понякога не мога нищо не свърша, понякога съм много мотивирана и се учудвам колко материал минавам.
Ами, пок се отплеснах, нодявам се обаче да съм била полезна. Моят съвет е, щом се колебаеш дали да го направиш, да пробваш. Само така ще видиш дали е за теб :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: c3f234580e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Супер, благодаря много ^^
Само да попитам, имаш ли нещо против да споделиш какви ти бяха оценките в училище? Според мен те не са от огромно значение, но ми е любопитно :) Да речем по биология, математика, химия и яви ли се на матура по биология в 12 клас (защото доста спорят че е задължително или не е)

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: c3f234580e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До номер 1: Колко теми ти се падат да учиш на ден/седмица/месец? И колко са дълги?

 
  ...


...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: b0c4b368b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 3. Математиката не ти я гледат, а само биологията и химията от дипломата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 8e6c9e6218
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 1 съм. Зависи къде кандидатства, на мен ми гледаха цялата диплома.
До номер 5: За кандидатстване ми трябваше отлична диплома, затова гледах да завършвам само с шестици. През годината разбира си имах своите върхове и спадове, а по някои предмети и аз не знам как съм се справила :) Най-много се мъчих по математика (не защото не знаех, а защото ми сваляше точки за грешни сметки, а аз съм леко разсеян човек), физика, география и на първо място по целия цикъл философия. Там колко съм зле да не ти говоря... 4 години изтезания...
Втората ми матура беше по английски. Не е задължително да държиш матура по химия или биология ако кандидатстваш медицина, даже ако кандидатстваш в България съм чувала, че в никакъв случай не трябва да избираш химия или биология, защото ако изкараш кофти оценка, ще си развалиш бала с нея.
До номер 6: по принцип имам по четири лекции на ден, от 8. 15 до 12. Може да са единични, може някоя да е двойна. Така че общо взето повечето дни взимаме лекции по четири, понякога по три предмета на ден. Старая се да не изоставам много, но по 3-4 теми на ден ми е малко трудно да минавам. Колко е дълга една тема и колко време отнема зависи много от предмета и от преподавателя. Например патологията ми е супер лесна, защото преподавателят добре я разказва и си е направил разбираемо презентациите, така че ако се постарая мога да мина 2 за един ден. Фармакологията в повечето случаи ми е много интересна и ми върви леко, но темите са по-големи и там лимитът ми е една. Това става въпрос като имам сутрин лекции и следобед упражнения. Вчера имах цял свободен ден и минах една тема по фармакология и една по патология, а между тях се позанимавах с още един курс, който имаме, което се състоеше в това да ровя едни статии и да коментирам кой къде какво е казал и какво е пропуснал... с една дума - скука! Днес минах една само една тема - по кардиология, защото имам да си довършвам работата със статиите :(

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker