Колко струва животът в България/Великобритания? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Колко струва животът в България/Великобритания?
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 2043 пъти
Здравейте! Аз съм 11. клас и уча в Езикова гимназия. Предстои и ми да избера накъде да се насоча след завършване на средното ми образование. Колебая се между България и Великобритания. Наясно съм с видовете приемни изпити и с особеностите на кандидатстването. Проблемът ми е финансов. Не искам да натоварвам родителите ми с моята издръжка, ако избера Англия ще е трудно, но перспективата е по-добра. Та, въпросът ми е, струва ли си да остана в България? Струва ли си, инвестиция в ученето във Англия? Какви средства са необходими за средностатистически студентски живот в София? Къде е по-добре и въобще в крайна сметка къде излиза по-изгодно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 083440d2d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако мислиш за Лондон, по добре не. Там и 1 седмица ако си без работа ти излиза през носа. Можеш да отидеш в квартира с други студенти. Но знай. London is more expensive, както казват. И въздуха е най-мръсния в цяла Европа. По-мръсен е и от китайския град Бейджинг. Ако смяташ да ходиш в друг град финансово ше е по-лесно. В София цените са вапълно приемливи, но заплатите са ниски. Използвай оставащото време, за да намериш информация. И знай, че ако силно го искаш и си упорит ше стане. Не отказвай и някой лев от вашите. Може и сега да си събереш малко пари от джобните и от стипендии и малко работа. Поздрави!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 8afc8c499d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   По-евтино излиза в България. по-качествено във Великобритания. Родом съм от София. Тук може да се оправиш с доста по-малко пари. Една приятелка живее в студентски град на общежитие и плаща 50 лева на месец и е много доволна. Не било студено. не било мизерно. Доста хубаво е за общежитие. Влиза си ток и вода. Дава 20 лева за телефон дето си е направила договор. За храна към 200 лева на месец станаха 270 лева. Ако не ходиш до кафета и дискотеки ще изкараш с тези пари. Ако решиш да ходиш на купони ще удариш 400 лева. Ако искаш да си на квартира сама в едностаен апартамент той е към 250 лева на месец. Като цяло грубо казано няма да минеш 700 лева. за само живеене в София нормален начин на живот. Аз живях с наще и не съм плащала тези неща. но знам всичко от тях и от приятели. Заминах да уча в Англия и ми изпращаха 2400 лева на месец за живот там и бях най-бедната. Там наемът ми беше 1500 лева за таванска малка стая без гардебор. Само легло и маса. Изключително скъпо е. Бях в най-долния квартал. най-мизерния и далечен в града. Смятай в хубавия ако ида какво ще е. Смятай и ако стаята има гардероб и е хубава каква ще стане цената. Давах за пътуване 160 лева за карта. за да ходя до университета. Давах 500 лева за храна. защото е скъпа. Трябваха ми и пари за ученици. Един учебник струва 100 лева. Дадоха ни 8 задължителни да купим. Отделно едно кафе е 5 лева там. Всеки ден и за кафе давах. Поканиха ме на дискотека и таксито плюс вход на дискотеката плюс един сок и една кока кола ми излезе 100 лева. Там вечерно време няма метро. нито през нощта и такситата са скъпи. Не успях да си позволя да отида втори път на дискотека. Ако имаш намерение да живееш в още по-голяма мизерия с 5 човека в стаята. за да си делите парите. ако смяташ да ядеш 3 пъти седмично. да не излизаш напълно никъде. да прескачаш оградата в метрото. за да не купуваш карта тогава ще се оправиш. но ако искаш да живееш нормално трябва едно 3000 лева да ти пращат ваще. Помисли си. Живях стиснато и имаше пъти дето гладувах. за да си платя наема. Там наемите са най-скъпото нещо и то за стая. 170 паунда е една стая на седмица. Сметни го за 4 седмици дето са в месеца. Умножи го по 2. 20 и ще видиш наема си за месеца там.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e853ed2c70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Няма база за сравнение - в Англия е много по-скъпо, но съответно и заплатите са в пъти по-големи. Имам познат, който завърши в Англия и се издържаше напълно сам. Работеше като сервитьор и барман, а сега е в голяма компания в Лондон. Колко по-качествено е образованието в Англия няма смисъл да казвам - то е ясно. Съветвам те изобщо да не си губиш времето с българското "образование", защото е пълна пародия. Поне СУ и УНСС са под всякаква критика, за другите университети нямам наблюдения.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: a53bfe82e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Според мен в България образованието е по-евтино, а в Англия по качествено.
Ако смяташ да ходиш в голям град в Англия, ще ти трбват доста пари.
Аз живея в Дънди, Шотландия(тук е нещо като студентски град) има 2 големи университета и един колеж в които има всякакви специалности, тук не е много скъпо в сравнение с Лондон.
Има няколко огромни сгради общежития, в който можеш да живееш с няколко човека имат по 1 собствена стая а хола, кухнта, банята и тоалетната се делят, плаща се по 70 паунда на седмица.
Надвам се да съм била полезна :)

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: a981f7ef38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако искаш да учиш във Великобритания и в същото време да не натоварваш родителите си прекалено много, бих ти препоръчала да се насочиш към Шотландия. Университетът на Единбург е един от най-добрите в света. Аз в момента уча тук и доколкото знам бакалавърските степени са безплатни и отделно можеш да кандидатстваш за финансова помощ, която отпускат SAAS. Отделно можеш да си намериш работа и да успяваш да се издържаш сравнително добре. Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker