Защо учениците мразят училище? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо учениците мразят училище?
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 6070 пъти
Здравейте! Първо ще помоля да прочетете цялата статия и да споделите мнение в коментарите, защото все пак мисля, че това е важен въпрос, който трябва да се обсъди. Благодаря предварително!
Аз съм на 16 години, момиче, в 10 клас съм в момента. Темата може да е банална за някои хора тук, но аз няма да говоря за всички онези неща, за които повечето от нас се оплакват.
Защо мнозинството мрази да ходи на училище? Ето и моето мнение.
Всеки ден ставам в 6:30, обличам се, измивам се, ям набързо и излизам. Вече свикнах с ранното ставане, въпреки че непрекъснато срещам статии за това как не е полезно за един тийнейджър да започва училище толкова рано. Мозъкът ми просто не функционира както трябва в 7 сутринта, не мога да се концентрирам въобще, не възприемам това, което ми се казва отстрани, мъгливо ми е пред очите. Още повече, че имам първи час физическо. Нареждаме се в редица, застава учителката и се започват скандалите. "Живнете малко, вие сте най - схванатите ученици, които имам, вече 3 години играете волейбол, а дете на 5 години играе по - добре от вас". В такъв случай как се очаква да се мотивираме, или как въобще да реагирам на това? Защо учителите очакват уважение, когато ние самите не получаваме такова? Винаги ли трябва да подчертават нашите слабости, а никога не ни хвалят за постиженията ни?
Класната влиза в стаята и единственото, което споменава са слабите оценки. Никой никога не ни хвали за добрите резултати. Аз лично смятам, че обръщайки внимание на постиженията ще има по-голям ефект за нашето развитие.
Освен това е 21 век. Очевидно и века на технологийте. Ерата на компютрите или каквото още се сетите. Ежедневно ставам свидетел на спор между учител и ученик за използване на телефон по време на час. Разбирам, че не е удачно да го правим, но след като проблема си върви от години и никой не може да го разреши, не трябва ли да се смени тактиката? Защо не направят така, че да учим през телефони, таблети и компютри? Изцяло да се смени техниката на обучение.
Потърсете кола от 19 век и кола от 21 век. Разликата е голяма нали? Направете същото и с телефон или компютър. Резултатът е същият. А сега направете същото и с училище. Тук вече няма кой знае какви разлики. Всичко около нас се развива непрекъснато с пълна сила, но системата на обучение си е все така успешна и забавна! На ученици като нас им трябват повече технологии, те навлизат с пълна сила и ако влязат и в училищата успехът ще е по - голям и интересът към учението също ще се увеличи.
Онзи ден учителката по история ни нарече глупави и безнадеждни. После се оправда, че го е казала, за да ни мотивира да учим повече. Това ли е мотивацията им в днешно време? Прибирам се с тази мисъл, че съм безнадеждна, аз не знача нищо за обществото, няма полза от мен, също така съм и глупава, нямам силите да се справя с живота. За един тийнейджър това може да е травмиращо, да си втълпи че няма смисъл от него, тогава какъв е смисълът да живее? Обзалагам се, че никой не се е замислял над това. Което си е доста опасно.
В едно училище учат средно по 500 деца. В някои по - големи може и да са над 700. Това са доста ученици нали? В някой от нас може да се крие уникален скрит талант, може някой от нас в бъдеще да измисли лекарство против рака, може някой от нас да допринесе за световен мир. Ако ви звучи смешно, то тогава жалко. Защото всеки от нас може да допринесе за нещо голямо, но никой не иска да повярва. Чувам непрекъснато "те са просто деца, още недорасли и много глупави, какво разбират те от живота". Може да нямам опит колкото един 40-годишен човек например, но това абсолютно не значи, че не разбирам нищо случващо се около мен.
Аз самата не знам какво да правя с живота си след гимназията, търся някой, който да ми помогне да намеря пътя, да ми помогне да открия някакъв скрит талант в себе си. И ако това не са учителите, то тогава кой? Родителите ми ли? Винаги те ли трябва да ме напътстват? Аз искам да се науча да съм самостоятелна във всичко, което правя, моите майка и татко няма да са винаги до мен и да ми помагат. Пита ме майка какво ще уча след гимназията, и аз й отговарям, че не знам.. Защото нямам представа на какво съм способна, имам ли въобще таланти или нещо, в което да ме бива..
Другото нещо, което ми прави впечатление е, когато учителите си избират любимци, заради добри и отлични оценки. Няма училище, в което оценките да не са приоритет. Разбирам, че на всеки учител му е приятно да работи с ученици, които се справят с въпросния предмет, но това далеч не трябва да значи, че останалите са слаби или глупави. На мен не ми върви математиката. Не се срамувам да призная, че и в малките класове се затруднявах със задачите. Но когато отида в магазина мога да пресметна колко ще ми струва всичко, дали имам достатъчно пари или дали магазинерът няма да ме излъже. Това според мен е достатъчно, тъй като никой няма да ме спре на улицата и да ме пита колко е корен от еди колко си или да напиша формулата за съкратено умножение.
Миналата седмица госпожата по математика казваше срочните оценки до момента, аз съм за 3 и не, не ме е срам да го кажа, толкова се оформя, опитвам се, но не мога повече. (В 7 клас ходех на частни уроци - никакъв ефект, просто спрях, защото в моя случай това са пропилени пари). Все пак я попитах дали може да стана за 4 и познайте - "в този случай как искаш да станеш, ти си бетон тройка, трябва ти поне една шестица". Не ми каза директно, че не ставам и нямам шанс, но ми го намекна. Въпросна съученичка беше бетон петица, но понеже има добри оценки й беше даден шанс за 6. Къде е честността в случая? Защо това трябва да означава, че съм глупава и неспособна да се справя с дадена ситуация? Има разлика между умно дете и дете с добри оценки. Признавам, че съм изкарвала шестици заради преписване или подсказване. И ползата е никаква. Не че изучаваната информация е полезна, но както и да е.
Искам да кажа, че всички в училище ни напъват за оценки, трябва да изкарваме само 6 и 5, защото влизат в дипломата. Ама аз за какво ходя, да си взема дипломата накрая или да науча нещо полезно и да се развия като човек, готов за живота?
Накрая на историята според мен всичко се прави с цел, нямам жив пример, който да следвам и да ме вдъхнови, системата е под всякаква критика, има какви ли не видове учебници по дадени предмети, докато преди време се е учело само от един единствен за цялата страна. Всичко е наблъскано в тези учебници, информацията е невярна, и докато чета в мозъка ми става една голяма каша. Но глупав народ се управлява много лесно. Умните и мислещи същества ще се замислят, когато нещо им се каже и няма да се връзват на номерата на по - висшите.
Ако Вие сте родител и имате дете, попитайте го как е в училище, как върви, как се отнасят с него, интересно ли му е, знае ли с какво ще се занимава след това.
Моите отговори на тези въпроси - депресиращо и натоварено, не върви въобще по план, отнасят се с мен като с животно, аз съм безнадежден случай едва ли не, нямам никакъв интерес към учене и дори нямам любим предмет. Единствено имам лека насока след това, обичам видео обработка, записвам нещо на компютъра и после с програма го обработвам, изрязвам ненужни части, добавям различни ефекти, музика и т. н.. Но това е само една идея, която не знам дали ще се реализира.. Не съм сигурна в себе си.
Затова училището не е любимото място на децата. Там хората не знаят как да се отнасят с нас, нямат правилен подход на действие при различни ситуации и накрая не излиза нищо повече от незнаещи и ненасочени хора.
Благодаря за отделеното време, очаквам вашите коментари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 54

преди: 7 години, 4 месеца
hash: 0f6ca2acfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прочетох го до край. Аз като ученик също съм нямал желание да ходя на училище(особено 9-12)Училището започва да липсва когато завършил.Все пак има и хубави спомени.
Колкото по-горен клас ставаш толкова повече омръзва.А така не можеш да си хванеш горе-долу нормална работа и разполагат с малко пари (разчиташ на родители).Просто с учителите аз не съм
имал много проблем.Имал съм добри оценки, но критериите на моите учители са по-ниски от твоите явно.Те просто един вид те задължават да учиш предмета им.
Още преди да завърша основното, имах един даскал много строг и много взискателен.Като чуем неговото име или пък следващият час имаме при него лошо ни ставаше.
Трябва да имаш Доверен човек който да ти помага за решенията ти (примерно ще учиш ли висше,каква специалност), но и важно това което правиш или учиш да те прави щастлива(примерно,ако продължиш да учиш и някой ти каже учи за Ит, защото има хляб в тая професия,а теб да не ти харесва, и като завършил почнеш да работиш тази професия, и не си започнала да я харесваш,няма да си щастлива,по-добре по-малко пари,но пък човек щастлив. По-малко
проблеми има).
сега вече уча(задочно) и работя.Имаш още време да помислиш дали ще учиш,дали ще работиш или двете.
Успех!
м20

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e8b89afaa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Защото образователната система и в училищата и в университетите е пълна пародия. Назубряне на ненужна, остаряла информация с години и никаква практика. Вече всичко става дигитално и бизнеса се променя постоянно, а в университетите се учат едни и същи неща с десетилетия - по комунистически модел. Естествено, че ще има недостиг на качествени кадри. Хората излизат напълно неподготвени. Гледай в youtube "I just sued the school system" и много неща ще ти се изяснят.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 9c45b4ad68
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Учителите в твоето училище са некадърни. Ако ти пречат на ученето кажи на родителите си и се премести в друго училище. Права си за изостаналата образователна система, но политиците през последните 30 години не правят нищо за българското образование.
Правилно си написала, че глупав народ лесно се управлява. Затова по цял свят се води политика на затъпяване и зомбиране. Но и без това по-голямата част от хората са идиоти. Така е по целия свят. В някои части на света (като Африка например) не са идиоти, а направо маймуни. Умните са малцинство.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 9ae93da0ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм ученичка в 12 клас и съм на мнение, че трябва училището да е задължително до 10 клас и който не се справя, няма желание, има слаби оценки и т. н. да завърши 10 клас и да си намира работа (която естествено няма да е на висок пост). Учениците, които искат да продължат образованието си, ще могат да го направят, като за да се влезе в университет трябва да имаш завършен 12 клас. Така няма на важни постове да бъдат хора, които нямат нито знания, нито умения. Това се практикува в много страни вече и за мен е най-доброто решение.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 1d9808db55
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Не слагай всички училища под общ знаменател момиченце! Това, че в твоето учителите нямат подход към учениците и не им помагат да развият таланта си не значи че и в другите училища е така. Имаш два варианта или стискаш зъби още 2 години докато завършиш или сега втория срок се местиш в друго училище в което Дай Боже да е както ти искаш. Още нещо, че системата е под всякаква критика под всякаква критика е, но не може вечно да само виним нея за неуспехите си нали? Със сигурност и ти имаш вина за провалите си малко или много.

 
  ...


...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e41d57c5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Виждам, че не си глупаво дете. Личи си по правописа. За някои неща си права, за други категорично не. Първо ще ти отговоря защо не може да учите чрез таблети и телефони. Да предположим, че заменят учебниците напълно с електронни устройства. Половината от вас ще ги използват в час за каквото ги използват и сега - игри, чатене и всичко останало, но не и учене. Учителите няма да имат възможност да контролират с какво се занимава всеки отделен ученик. Въпросът не е в това, че с телефон се учи по-добре или по-лошо, а че се демонстрира явно неуважение и незаинтересованост към дейността за която сте в клас. На това няма да се гледа с добро око никъде по-нататък в житейския ви път. Има и още много причини. Ти по-колко часа стоиш в къщи на компютъра или си играеш с телефона? Ако и в училище трябваше да се звериш още 7 часа в един екран, това ще се отрази много зле и на зрението и на двигателния ти апарат. Предимството на таблета е, че можеш да събереш на него един милион книги и е лек за носене, но за продължително четене не става. Вратът ти така се схваща, че просто трябва да спреш. Другият въпрос е кой трябва да осигури тези таблети? Не се ли сещаш, че ако министерството нареди книгите да се заменят с таблети, половината родители ще ревнат, че нямат пари за такива работи и държавата трябва да ги осигури. Ако държавата ги осигури, то никой няма да ги пази. Само погледни на какво приличат чиновете ви в училище, целите надрани и надраскани и се замисли колко дълго ще издържи един таблет в ръцете на пубер получил го безплатно. Технологиите ще напредват още повече, но книгите винаги ще бъдат основният метод за обучение в средното образование. А някой може да поиска и да използва очила за виртуална реалност и да си зяпа порно на тях по време на час.
Относно математиката, явно не ти е там силата. В това няма нищо лошо, но все пак системата е общообразователна, а учениците са с различни дарби и не може на всеки ученик да се сложи отделен учител. И аз се ядосвах, защо има часове по музика и рисуване, където не ставам за чеп за зеле. Който ги иска да ходи в художествена гимназия. За другите предмети все пак трябва да има един определен минимум с който да ви облъчат, пък който има почва в мозъка си за него ще го доразвие, а другите не чак толкова. Затова и оценките са от 2 до 6. Може да имаш тройка по математика, хубаво. Честно казано ако корен квадратен и формула за съкратено умножение ти се виждат работи за напреднали, даже и тройката ти е писана по милост. Затова пък сигурно си добра в литературата и хуманитарните науки. Учителката ти по математика дава шанс на момичето с петицата, защото явно малко не и достига, но тя много се старае. Сама по себе си оценката е само едно число, което показва към коя категория спадаш, но има и фини детайли, които само учителят забелязва. И на мен са ми писали шестици за срока, когато съм бил реално за петица, но съм си скъсвал задника от старание. Това се прави за да ти се даде шанс за кандидатстудентските изпити, където поне по мое време влизаха и оценките от дипломата. При теб явно няма смисъл да се надуват оценките по математика. Ти явно няма да кандидатстваш с този предмет и както ти казах има и финни детайли. Може би наистина и тройките са ти били много, но ти не го разбираш или отказваш да го приемеш.
По останалите ти въпроси ще публикувам по-късно отделен коментар.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 676c87306e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм 8-ми клас. Кажи ми ти до колко часа писа домашни в по-долните класове? Аз лично в 3-ти 4-ти и 5-ти до 10 часа вечерта. Тва нормално ли е? Вече съм се отказал, не пиша домашни. Няма да ни оценят. Увеличиха учебната година на учениците в по-долните класове. Очакват да учим повече и с по-тежката учебна програма. Тва е все едно да продаваш нещо, никой да не го купува и да му увеличаваш цената. На хората им писва да учат. После някаква жалка отрепка се качва на скамейката и ни нарича неграмотни. За кво да уча? Учим един куп глупости. Не учим нищо съществено. Да не казвам колко гори се изсичат заради тия учебници. Никой не ги отваря. Да се сложат таблети за учене ше е революция в жалката образователна система, но така 99% от населението ще е с увредено зрение. Да, има и таблети, на които яркостта им се намалява, но някои хора НЯМАТ пари. И тия китайски таблети се развалят. А айпадите са по 600 лева най-евтините. Малко се отклоних. Да се върнем на темата. Съгласен съм с това, ще само лошите неща се засягат. Но това е непоправимо. Такова е обществото на света ни. Войните няма да спрат. Срещу човечеството има заговор. Тия от миналия век си ни мислят за тъпи, не че са нещо повече. Но хората са егоисти. Не си представям системата да се промени към добро. Ще става по-зле.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: c3447efa43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Всичко супер, но освен ако не искаш да станеш част от масата говеподобни и умствено изостанали тъпанари, те съветвам да се придържат към ученето и да не спираш да се развиваш.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 5145f3d629
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз съм момче също 10 клас и аз мисля същото. Трябва да се промени цялата система. Кажете бива ли тест по география за 10 клас да бъде с 23 отворени въпроса. А и от днес в моето училище спряха WI-FI. Според мен трябва се използват телефоните, таблетите и компютрите за учене. Аз просто не разбирам защо не използваме наличните технологии за да направим ученето по интересно за учениците. А пък да не говорим за отношението на учителите особено на някои които са на повече от 50 години. Мен учителката ме е наричала помияр, а мой съученик голямо кравешко лайно. Докато има такива учители и докато не се промени системата все така ще бъде. Не е в нас учениците вината.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: a2aac8db3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абсолютно съм съгласна. Преподавателите се държат ужасно с децата. Имала съм учители, които постоянно говореха на някои определени ученици, които очевидно не харесваха особено, с ирония, насмешка и сарказъм, което за мен лично си е чиста подигравка. Имала съм и такива, които директно са обиждали на глупаци, тъпанари, малоумници и пр. отново определени деца. Ставала съм свидетел как учител налага мой съученик с дневника (никак леко при това), как се дърпат уши и тн. Няма да споменавам, че всички крещят като луди и буквално губят повече от половината си час, за да се карат и/или заяждат. Също така искам да кажа, че съм имала и такава учителка, която беше мила с абсолютно всички, но пък за сметка на това през часовете ни говереше за всичко друго, но не и за материала, който трябва да преподаде. Всички и се кефеха, понеже нищо не ни караше да правим, но пък 90% от класа ходеше на уроци, защото беше важен предмет, който почти винаги се обръщаше в свободен час. Много мога да говоря по този въпрос, но ще спра до тук. Като цяло учителите очакват уважението, което всъщност не дават. Те не са там само за да си изпеят урока, а за да ни научат да бъдем най-вече ХОРА. Не знам какъв пример ни дават с това поведение, но определено не е добър. Разбирам, че повечето вече са на години (което ме кара да попитам какво правят бабки за пенсия в училище??? да, имат опит, но нервите им очевидно не издържат и вместо да са по-сдържани, те се чудят на кой да се накарат. учители, които са за пенсия е хубаво да си я вземат и да си починат малко, а не да стоят в училище и да казват на учениците как не им се работи, но са останали заради тях. ) Лошото е, че млади хора, които би трябвало да са по-разбрани и с не толкова ограничено мислене, се дъраж по същия начин. Тези хора просто не могат да се разберат, че не е това начина. За да получиш, трябва да дадеш. За да получат и те един нормален и спокоен час, трябва и те да се постараят и да сменят малко методите си на обучение. Другото, което не видях авторката да е споменала е тормоза в училище. Много деца мразят училището не само заради учителите, а заради тормоза нанасян от съученици. Децата могат да бъдат много, много жестоки. Лошото е, че ако някое дете е тормозено и съответно отиде и каже на учител, единственото нещо, което прави висшестоящия е да се скара на тормозещия и да му каже да не прави така (а някои дори това не правят, а просто казват "ми не се занимавай с него като те тормози"). Много се извинявам, но така става още по-зле за детето и още повече бива тормозено, защото е казало. С две думи тия даскали са под всякаква критика. Те самите си правят така, че децата да мразят тях и училището заедно с тях. Постоянно казват, че ако нямаш хубави оценки от теб няма да излезе нищо. Ами много се извинявам, но оценките не определят какъв човек си. А в тези жестоки времена с жестоки хора е много важно да останем ДОБРИ въпреки всичко. Никога не съм имала желание да уча, винаги съм имала ниски оценки, но това се е дължало единствено на поведението на учители към мен.

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 374a1b794f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Мисля, че имаш потенциал, но си прекалено филмирана. До някъде това, което казваш е вярно, но не съм съгласна с теб. Да не си мислиш, че след като завършиш ще спиш до обяд и няма да те карат да правиш това, което не искаш? Животът е такъв просто.
Ядосваш се, че на твоя съученичка бе даден шансът да си поправи оценката, а на теб не? ! Мила моя, разбирам те напълно, и аз бях така като теб, ядосвах се на такива работи. Но мила моя, животът е изключително нечестен!! Днес е това, утре ще е друго!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e2622de835
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Почти съм съгласна с теб, но не смятам, че учебниците трябва изцяло да се заменят с телефони.За другите неща обаче си права чувала съм подобни думи от учители насочени към класа,а после говорят за мотивация!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: ebca1e6732
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Много писане за човек, който мрази училище. Аз пък в гимназията, в която аз учех си пишеха и 6-тици и 2-ки без да ни казват колко сме тъпи. Преписвахме много. Някой не учеха изобщо. И аз мразех училище и миналата година завърших и сега се чудя, защо изобщо го мразех. Виждах се там с приятели. Ядосвахме учителите. Спомням си много смешни неща. И ние бяхме бележкари и аз като изкарах 3 се чудех как да кажа на майка ми. Ето това беше причината да го мразя. На мен не ми пукаше какви оценки изкарвам, ама майка ми ми се казаше за 2-ките и 3-ките.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f88ba63c59
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Нашата мила класна ни наричаше проститутки, а даскалицара отговаряща за държавните изпити заяви, че който се яви дори нищо да не знае ТЯ му ГАРАНТИРА поне 4ка, а който не отиде му е сигурна двойката... а само как не спират да защитават даскалиците и да се оплакват от "новото поколение", което ако влезе в час при нас не учеше нещо ново, а слушаше по цял час, че не става за нищо. Пък за 40-годишните... малко възрастни имат акъл и разсъждават трезво ;)
ж20

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 96536e903c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   и аз съм плътно зад това което авторката е написала и в моето училище се отнасят по същия начин аз смятам че ако учим дадена спецификация ние трябва единствено да се занимава ме само с това не други сто излишни предмети които дори не ни трябват за бъдещата ни професия

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: ebc6cd53fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Ами не си права за математиката според мен. И аз не й се кефя много, но е факт, че в почти всички сфери ти трябват елементарни познания.
Дори и художник да си (професия, която не би трябвало да има нищо общо с математиката), за да нарисуваш даден обект в перспектива ти трябва пространствено мислене и да разбираш фигурите, телата, рсзстоянията и т. н.
За срочната ти оценка трябва да обвиняваш себе си, не учителката. Явно си си точно за колкото трябва, щом не разбираш как работи средното аритметично. Ако всичките ти оценки са твърдо 3ки, наистина трябва да изкараш пълно 6, за да добуташ до 4. И пак не е сигурно - ако имаш повече от три или четири 3ки този срок, ти трябват две пълни шестици. Но дори да не изчисляваме средно аритметично, ако през срока стабилно си изкарваш 3ки и не ти варират много оценките, то това ти е тендецията и една инцидентна 5ца или 6ца не променя много цялостната картинка. Изводът е, че трябва да се стараеш повече. Частните уроци не са загуба на пари, защото е друго да ти обясняват персонално по колкото пъти имаш нужда (аз ходя), но трябва усилие и от твоя страна.
За всичко останало съм съгласна с теб. Системата ни е потресаващо неадекватна и неефективна.
А за видео обработването, щом си намерила нещо, което ти доставя удоволствие, задължително намери начин да се развиваш в тази насока. Може един ден това да ти вади хляба. Потърси курсове или гледай клипове онлайн, пак може да научиш много. Успех!
Момиче, 11 клас

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 7bcf22b52c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Съгласна съм с теб. Училището е изключително стресиращо място, и то заради учителите. Според мен би било много по разумно в гимназията учениците сами да избират предметите които да изучават. Аз съм 12 клас и също като теб съм зле по математика, дори и 3 не знам дали ще имам за срока. Но на мен този предмет не ми е нужен, защо по дяволите ми е да знам как се намира околен ръб на правилна призма след като ще се занимавам с нещо съвсем друго и това ми е напълно излишна информация? Защо трябва да се претоварваме и да се стресираме с ненужна за нас информация и по този начин сме принудени да пренебрегнем предметите които ще са ни полезни и които наистина ни интересуват.. чудя се нужно ли е да разбирам трудни задачи по математика за да стана стойностен човек и да имам добро бъдеще? Това с математиката си е само в моя случай разбира се, давам просто пример, но принципа е един и същ.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 891e0f0e94
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   Мисконцепция - математиката е смятане.
Истина - математиката е мислене.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 79778f3bb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Защото съвременното о разование в световен мащаб няма никакъв смисъл. Освен комуникацията с други хора нищо друго не е важно.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f21aee7652
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Най-голямата ми мъка на мене ми беше раното ставане! Не можете да си представите каква мъка бе за мен това... Не мразех хората, мразех раното ставане.
Аз не мога да си легна рано, заспивах към 1:30 понякога и 2-сутринта.. и с голяма мъка ставах в 6:30. А понякога дори не ходех на училище заради съня.. ако се опитам да отида боли ме много слепоочието, и съм много нервна болката е ужасна. Чудя се дали има друг като мен с този проблем? Учението никога не ме е вълнувало но колкото за 3ка гледах да избутвам най-накрая свърши училището.
А колкото до учителите мразя сърдити и намусени учители... но по-някакъв начин опитах да се разбереме. та на мене най-големия ми проблем е раното ставане.
А за телефоните рядко ни се караха..

Бивша-ученичка

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 826e24ed69
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Разбирам те :) В системата съм вече за 12та година, това ще рече 12ти клас, но при нас нещата са доста по-зле, обиди, незаслужени слаби оценки и унизителни коментари. Това по никакъв начин не ме е спряло да завършвам с над 5:50 всяка година и да се готвя за медицина, НО е факт, че обстановката и отношението, което получавам в училище нанесоха трайни следи върху психиката ми, които са непоправими разбира се, а съм отличен ученик, не мисля че го заслужавам :)) такава е системата обаче, на учителите не им пука, дори им е досадно да се занимават с нас. Преди не е било така, имам баба и дядо бивши учители-обичаха професията си и бяха ненадминати в нея. Сегашните реват за кинти и се чудят как да работят все по-малко.
Феникс

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 9b71ad75c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Не мога да съм по-съгласна с теб... Чувствам се по-същия начин. Защото така стоят нещата в 99 % от училищата в страната ни. Нагледала съм се на ученици, в това число добавям и себе си, които не са добри по математика или физика или някоя точна наука като цяло, а им вървят повече изкуствата - музика, литература и т. н. С тях се отнасят като пълни малоумници в училище. Спомням си на едно класно по математика когато бях изкарала 4, 50, което за мен и моите възможности си е направо супер, и когато учителката ми го връщаше, казваше как съм се справила много зле и е крайно време да започна да уча по математика. Аз знам, че толкова си мога, но явно за нея това е проблем въпреки всичко.
Забелязала съм как хората, които са зле по математика и добри по нещо свързано с изкуствата, учителите правят всичко възможно тези деца да се почувстват зле, тряскат им лоши оценки наред.
НО когато имаме ученик брилиантен по математика и зле по литература, например, учителите го тачат и обичат, сякаш е направил нещо невероятно. И все някак ще избута годината и по-другите предмети, защото все едно математиката е по-важна. Но в обратния случай не важи нищо подобно.
не знам, аз просто не намирам логика
Ж15

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: a652fd3a41
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

24.   Училището те учи на подчинение и конформизъм, на нищо повече. Това е една система, от която се излиза много трудно.
Всичко започва от детската градина - изяж си закуската, играй си с децата, слушай лелките, лягай да спиш, ставай, излизай навън да играеш, и т. н. След това се продължава в училище - оценки, отсъствия, дисциплина. Ако си недисциплиниран, отиваш при училищния психолог. Ако имаш много отсъствия, те изправят пред учителски съвет. Ако имаш лоши оценки, не можеш да влезеш в елитна гимназия, а след това и в елитен университет. Ако не вървиш добре в училище, в много от случаите това се отразява и на отношенията с твоето семейство. И в един момент си висшист, който няма собствено мнение и следва общите тенденции. Или с други думи - прави това, което и останалите. Намира си посредствена работа, посредствена половинка, и се самозалъгва, че е щастлив с новият смартфон или кола втора употреба, взета след изтеглен кредит.
Образованието не те подготвя за живота, защото тази система е създадена за нуждите на друго време. Висша форма на глупост е да се забранява употребата на мобилни устройства в час. Едно време може и да сме имали качествено образование, но днес е под всякаква критика. Тази система -детска градина, училище, университет - изкривява психиката на човек. Смазва ти самочувствието, прави те неуверен, постоянно се чудиш дали постъпваш правилно, ставаш чувствителен към критика, и т. н. Ако добавиш и към това неуверени родители, които залагат всичките си надежди на твоите успехи, картинката става много гадна.
Тази система създава потиснати хора. Виждал съм какво може да причини предизпитна треска в университет... Какво може да причинят стреса и нервите. Виждал съм хора да се разболяват, заради това. Виждал съм съученици, които са били подлагани на смазващи гаври, защото са били по-пълни или по-бедни от другите.
Не обвинявам онези, които посягат към алкохола или към наркотиците. Живеем в общество, което те натоварва с глупави изисквания и ти внушава комплекс за малоценност, но самото това общество НИКОГА не е виновно. Общество, създадено от оскотели хора, които се блъскат в градския транспорт, бият се по улиците и се гледат на кръв. На това общество младите са му виновни, защото нищо не ставало от тях. Пълни глупости! Младите са такива, каквито са, именно, заради обществото.
Когато бях в гимназията, една от най-големите ми радости беше да избягам от час и да отида в близката кръчма с познати, защото това ми даваше чувство на свобода. Защото към това се стремят всички млади - свобода и независимост. Стигнах до извода, че тези свобода и независимост трябва да дойдат от самите нас. Защото ние сме зависими от реакциите си. Около нас е пълно с хора, които се държат лошо, защото могат да си го позволят - контрольори, шофьори, продавачи, секретари, началници, клиенти, учители и т. н. Те предизвикват негативни реакции в нас, защото са смачкани и озлобени. Определено не искам да деля един дом с такива хора - затова искам пари, искам къща някъде извън София, искам тесен кръг от близки хора, семейство, и не искам да се превръщам в озлобен скот като всички останали. За жалост, образователната система не ти помага изобщо, напротив - бута те още по-надолу към тинята...
Моят съвет е да разчиташ на себе си и да пратиш другите на майната си. :) Първо помогни на себе си, излез от калта, и след това помогни и на други. Така е най-добре, според мен. :)

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 1d9808db55
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Номер 9, ами нормално да са ви спрели безжичния като са видели че постоянно висите във фейсбук в час и не внимавате! Ти какво искаш бе момиченце, постоянно да си висите в нета в час вместо да си свършите работата, за която сте дошли там , да проявявате неуважение към учителите си и те да ви оставят да им качвате на главите ли? Хората едно време са живели и без Интернет и не са умрели! Нищо няма да ти стане няколко часа без него! Глезла!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 9cd2b0d460
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Искам да се съглася с номер 24 и да добавя че аз съм един от тези, на които стреса им дойде в повече. Мисля че още на 20-21 години вече бях с чисто бяла коса.

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e41d57c5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   Ти искаш да извхърлим корен квадратен от програмата, защото дотам ти стигат силите и смяташ, че няма да ти трябва. Но това е твоят профил, един от стотици хиляди. Ще има други, които са добри в математика и смятат, че ще им трябва за да имат по-късно основата да продължат образованието си. Те обаче примерно няма да харесват толкова химията или литературата, които за тях лично няма да им трябват. Ако трябва да се намери общо решение удовлетворяващо всички, то трябва по всички предмети да се премахне 99 % от материала, защото някой ще е тройкаджия, не се интересува или смята че няма да му трябва. Тогава всички ученици ще са наистина пълни пукали след завършване и няма да има никакъв шанс да направят нито едно от откритията, които ти споменаваш. Няма да имат и шанс да станат нищо освен сервитьори и шофьори. Няма да има и смисъл да се учи толкова дълго средно образование или висшето образование ще се принизи до средно, защото на 18 години ще сте учили до корен квадратен. А какво ще правиш тогава ? Може би още в десети клас искаш да почнеш работа или да забременееш ?

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 721be470c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Здравей, разбирам те за някои неща, но за други не. Има такива учители, че срама да те хване. Каквото е при теб, такова беше и при мен. :) АНАРХИЯ Е, ВСЕКИ СИ ПРАВИ НЕГОВОТО СИ...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e41d57c5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   Номер 7, много жалък опит за ораторство, но предвид възрастта ти и отношението ти към училището не е учудващо.
>"Да не казвам колко гори се изсичат заради тия учебници. Никой не ги отваря. "

Ти знаеш ли какви материали са нужни за да се изработи един таблет? Откъде ще знаеш? Освен всичко друго има и такива редки метали, за които трябва да се изровят хиляди тонове пръст и да се използват тонове вредни химикали. Знаеш ли колко дървета и площи биват унищожени за това? Ами колко дървета са изсечени за да можеш да се избършеш с тоалетна хартия? Много повече. Един учебник държи години, а една ролка тоалетна хартия ти стига за няколко дни. А колко животни биват избивани ежедневно, за да може да си сложиш саламче за закуска? Всяка човешка дейност е свързана с природни разрушения. Ти подбираш един факт, който ти изнася, но не го разяснаваш докрай и премълчаваш всичко останало. А това, че не си отваряте учебниците си е ваш проблем.
Иначе си прав за конспирацията.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e41d57c5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   @Номер 19
>Защото съвременното о разование в световен мащаб няма никакъв смисъл. Освен комуникацията с други хора нищо друго не е важно.

Заради подобно мислене страни като нашата ги чака катастрофа в близките 50 години. Ще останат само цигани, които не могат да четат и пишат, наследници парашутисти на топлите местенца и хора които само умеят да комуникират, т. е да бръщолевят и да дават заповеди. Само че няма да има никой способен да изпълни каквато и да е задача, защото няма да има технически кадри. Какво вайкане ще пада, колко е слаба е образователната система и как бизнесът не намира кадри. На всичките като теб комуникатори ще им се счупи клона и ще паднете в блатото.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 2954ebf863
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Аз пък много си харесвам учителите. Не че нямам двойки, напротив, имам доста и то точно по математика. Но въпреки тва госпожата е пич и супер много обичам да си говоря с нея. Сигурно си случила на кофти училище, но специално моите учители супер много ме разбират и мога страшно много да си говоря с тях. Държат си и на предмета. Не знаеш-получаваш 2 и точка. Повечето от тях дори не ни карат да си купуваме учебници, понеже смятат, че там има прекалено много излишна информация. В професионална гимназия съм и имам 18 предмета, а само 3 учебника. Казват ни, че е по-добре да научим по-малко материал, но да е качествено, отколкото да назубрим 1 тон информация и след 1 седмица да не ни е останало нищо в съзнанието. Пишем си малко по-дълги планове, но обикновено успявам да науча уроците още в клас, защото повечето обясняват много добре (само без 1-2). Когато нещо не ми е ясно винаги отделят време да ми обяснят пак и наистина се стараят да обърнат внимание на всеки един ученик, а не просто да си изпеят урока и да вземат заплатата пък кой разбрал-разбрал. По-скоро не обичам училище, защото случих на много лоши съученици, то са едни интриги, то е едно клюкарене, нямам думи...

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: d76a68c679
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

34.   Много грешиш относно математиката.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 8066c82baa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

35.   И за мен, системата в България е безумно остаряла и неефективна. До някъде за това да виновни учителите, до някъде е просто няма какво да направят. Аз учих биология и математика в гимназията, а пък да ти кажа колко разбирам от тези две неща при положение, че завърших със среден успех...
То не беше преписване, не беше чудо. А, да ти кажа, аз съм от страхливите преписвачи... Но, когато учителката ти реди пасианс на компютъра в другия край на стаята докато правите контролно... то си е все едно да сложи бележка, , Преписвайте, защото ми трябват високи резултати, а не ми занимава с вас. " Много малко учители наиситна се опитваха да преподават...
И това беше по-лошото, защото масово въобще не преподаваха необходими неща, ама не беше и вината тяхна-те си се движеха по програмата.
Уж бяхме паралелка с биология и математика, а масово се ходеше на курсове по тези два предмета, за да може тези които кандидатстват медицина и компютри да си вземат изпитите...
Всекидневно се занимавахме с най-безполезните неща, които можеш да си представиш... Доказателство за това, е че аз, която въобще не си давах зор и набягах само най-необходимото ми за кандидатстването влязох в СУ от първия път, а няколко момичета(отличнички), които дори не общуваха с мен щото не им бях на нивото... следващата година бачкаха по магазините и не можаха да влезнат на никое нормално място с някакви жалки резулатати от тройки и четворкми на изпитите. Иначе шесторкаджийки... ама само в дневника и на следващия ден след изпитването от госпожата, мозъка тъй празен, както и преди това.
Системата принадлежежи на зубрачите... за съжаление. Креативните хора и тези със собствено мнение не са на почит. Не можеш да очкаваш от седмокласник да знае какво иска да работи цял живот, масово децата са пъхнати в гимназиите от амбициозните си родители и техните надежди за бъдещето на наследниците им.
Нелепо е с един аршин да се мерят всички деца и да се изисква едно и също от тях. В моя випуск имаше страхотно талантливи спортисти и артисти, които днес, за щастие се развиват в среда по адекватна на уменията им, но за тях петте години гимназия бяха изгубено време.
Както и за мен, впрочем.
Аз се занимавам с неща, които изобщо не знаех, че може да бъдат професия... сега съм щастлива, но ми отне време да реша къде е силата и таланта ми.
Много е жалко, защото в училище има два вида учители-такива, които се престарват и такива на които не им пука. Кът са хората, които се стараят да вдъхновят учениците си. Любимите учители все са тези, които те оставят да правиш каквото си искаш, а това не е правилно. Нелепо е единия час да трепериш да не те вдигнат на дъската, другия да цъкате белот на чиновете и да каните учителя с вас в дискотеката, в петък. Но, това е масовото явление в гимназиите.
Това което казвам не е пропаганда срещу образованието, а срещу образователната система. За мен това не е образование, а пълна загуба на време.
Училищата, а в по-късен етап и университети бълват младежи неспособни да се справят в живота и да си намерят работа по специалността. За това и сайтовете за работа и борсите са пълни с кретени(без извинение) които имат отлични дипломи от, , Китайско-еврейския университет в Каспичан" където вместо дипломка по, , меджимънт", , , туризъм" и, , управление на липсващите ресурси" или каквато там глупост са учили е трябвало да вземат една по, , алкохолен туризъм и мятане на салфетки" в градско-селската дискотека.
Сега като пиша, това се сещам за толкова куриози, че се чудя релаен ли беше този цирк в гиманазията или пък някава, , скрита камера". То, да опитваш да го опишеш, няма да ти стигнат думите.
Ама, завършихме де!
Някой беше коментирал, че никой няма да остави авторката, като завърши да спи до обяд и да работи когато си иска... На, този коментар всички фрийлансъри се смеем малко нервно, защото сме предозирали с кафе и не сме излизали от нас от седмица, но все пак си е смях.
Авторке, на тази чудесна тема, още си млада. Имаш време пред себе си. Светът е далеч, от това което го представят в училище и има време да завършиш и да започнеш да се учиш да търсиш мястото си в него. Не си глупава. Не се потдавай на манипулации и критики. Един ден, ще намериш това което обичаш(ако не си го намерила, вече) и ще осъзнаеш, че никога не е било за оценките или парите които взимаш.
Повечето хора не обичат това което правят, за това и казват колко труден е живота. Няма как е хубав, когато си нещастен. Не взимай пример и от мен, защото съм откачена мечтателка. Идеята ми е, да намериш своя път и да го следваш. Без значение, кой, как го вижда!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: be62ab3643
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   28 - Всъщност, номер 28 аз работя от много по-красив. Още от 13 годишен помагах на баща си с дребни неща, но на 16 имах добро разбиране от счетоводство и управление на човешки ресурси. Баща ми ми даваше заплата, вместо джобни и бях много доволен. На 17ия си рожден ден, исках да си започна редовна работа и да съчетаят с училише, за да мога да живея сам (с основната цел да имам къде да правя секс, защото съм от по-притеснителните). Ако имах уменията, който имам сега, сигурно щях да го направя, но за съжаление, в Б-я няма бъдеще за работната младеж. Иска ми се, образованието да е малко по-концентрирани и насочено. Защо ми трябваше да уча бозинкато литература и психология незнам, но ако имах възможност да се насоча изцяло към технически знания и мениджмънт, щях да го направя. Може би и финанси, защото това ми е много по-полезноа за портфолиото, отколкото... Биология. Да, хубаво е да се знае, ама се прекалява, а и доктор не ми се ставаше. Добре, че родителите ми не разбираха и подкрепяха.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: e275bf7687
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Ти да не мислиш че на учителите им пука те са там даси земат заплата не да мислят за световните въпроси

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: f047465b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Училищните правила трябва да се съобразяват с изискванията на СЗО(Световна здравна организация), а именно: на работа БЕЗ жи-ес-еми, и компютъри. Това че, училищата в България го допускат, говори за нивото на тяхното преподаване и "целите" които са си поставили, за да успеят техните ученици. (Това може да ви го каже и Цецка Цачева, даже).
Дали учениците харесват или не харесват училището, зависи от това което са научили за училището преди да почнат в него.
Мотивацията на децата започва предучилищно, а именно да им се подсказва, че в училище ще учат това или онова по-задълбочено, ще има състезания, обучение, сериозни изисквания и т. н.
Ако в детската градина например децата изрязват нещо от хартия, да им се подскаже че в училище ще работят с пластелин, бои и др... и т. н. до завършване, според разбирането на детето, а то ще пита, ще задава въпроси и... др.
Ранното ставане започва предучилищно също, така че никакви глезотии, само събота и неделя.
Ранното запознаване на детето с мъжкия и женския пол например ще направи от детето ви нещо като нищо, едно съвременно дете, което не го е грижа нищо друго а само га(р)джета и жи-ес-еми и др.
Ако някой го е грижа за здравето на детето му, ще му осигури всичко друго, но не и глезотии, извинения и лакомства. Ще му осигури минимума и ще изисква максимума.
Опитайте и вижте.

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: cb6a5d6e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

42.   ОТ АВТОРКАТА
Първо, благодаря на всички за коментари, без значение съгласни с мен или не. Сега като препрочитам статията си, както и коментарите Ви, виждам къде греша и къде не. Може би не се изказах правилно. Нямах предвид изцяло да се премахнат книгите и учебниците, това би било катастрофално особено в страна като България, където вандалщината е на власт. Не си спомням в коя страна беше, но от 2020 мисля ще модернизират училищата колкото се може повече, стаите ще бъдат напълно преобразени, децата ще могат да виждат всичко, което учат нагледно, нещо от сорта на как изглежда космосът, как са разположени планетите, те ще могат да го видят, като виртуална реалност. Все още ще си имат учебниците, въпреки че навлизат и таблети. Аз обичам да чета, купувам си книги два пъти в месеца, ако се чудите.
Искам специално да благодаря на #35. Всичко описано в твоя коментар е реалността в моята гимназия. Аз знам, че оценките и парите не са най - важното нещо, въпреки че родителите ми твърдят точно обратното, може би за да ме мотивират, но все пак не усещам никаква мотивация. Аз съм меко казано привързана към компютри като цяло, както казах - видео обработка, знам как лесно да работя с всяка една програма и като цяло ми върви с компютрите. Но как да обясниш на един възрастен, че страстта ти е именно там, че там ти върви, като те са твърдо против компютрите. Особено ако си на 16. Моите родители ми правят забележки доста често че стоя пред компютъра много време, което си е вярно, но аз нито изпускам материал, нито бягам от часовете, нито съм зле с оценките (като не броим математиката).
Някъде прочетох едно доста вярно нещо, че един седмокласник не знае къде се намира, камоли да знае с какво ще се занимава в бъдеще, какво да учи и т. н. Аз бях нещо такова. Уча в икономическа гимназия и причината да запиша там буквално беше краткото разстояние от дома ми до там. И че някои приятели от старото школо се записаха там. И сега осъзнавам, че това далеч не е моята мечта или пък бъдещата ми работа. Но няма връщане назад, трябва да избутам още 2 години.
Също и не искам да оставам в България. Ако не веднага то 2-3 години след завършването ще замина. Искам Англия или Америка. Проблемът е най - вече баща ми, не харесва американците, смята че това не е правилен избор. И аз не знам как да обясня, че тази мечта е моя и че аз искам нещата да се развият по този начин. Надявам се всичко да се развие както аз го планирам и в крайна сметка да изляза от този хаос наречен образователна система на България.
Учителите няма да коментирам повече, поведението им е меко казано покъртително, но както казах - още 2 години. Радвам се, че все пак някои съвестни са останали, преподавайки с желание и без жажда за пари.
Не знам дали пропускам нещо, надявам се да изясних всичко, ако има въпроси ще отговарям.
Не очаквах толкова много от вас да реагират по темата, но се радвам, че се проведе една дълга дискусия с най - различни мнения. Имам много още да уча и трудното тепърва предстои, но исках да споделя какви са настоящите ми проблеми с някого, и най - вече да видя дали само при мен е така. Оказа се, че не е.
Още веднъж благодаря.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: be62ab3643
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Имам многосъученици, за които самосе трошат грешни пари. Трябва да направим образованиетомпо трудно достъпно. Нямаме нужда от тройкаджии инчетворкаджии след 4ти клас. Те могат да ходят да махат слопатите, както се изразява татко. Проблемът е, че има много лоши ученици, които нямат работа там. Защо стоят ? Те нито учат, нито се развиват, а само пречат в час и тормозят нас, добрите ученици, койтоще бъдем каймака на обществото. Защо ни гимприлагай ... Защо ни замесват с утайката ?

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: be62ab3643
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

44.   Аз знам, че оценките и парите не са най - важното нещо, въпреки че родителите ми твърдят точно обратното
- Ти си грешната

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 264214fc51
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   В момента съм ученик и съм 9-ти клас.

Започнала си дискусия по изключително актуална и интересна тема, по която могат да се кажат много, изключително много неща.

От началото на 9-ти клас ходя с ОГРОМНО нежелание на училище, главно заради първата смяна. Трябва да ставам в 6:00-6:10 всяка сутрин, да излизам по тъмно - пък да не говорим, когато падне снегът и поледиците колко "приятно" е сутрешното приключение до училище. Училището ми се намира в квартала, съответно не е оправдано използването на транспорт - стигам до там за 10-15 мин., максимум. Не смятам, обаче, че е оправдано това ранно ставане. Нито се чувстваш свеж и отпочинал, нито си в състояние да мислиш за каквото и да било, камо ли да рецитираш урок, пишеш план или дори мислиш. Първите два часа при нас е жива лежанка - болшинството са с оклюмали и подпрени на чиновете глави, без капчица желание за учене.
Във всички американски училища подобно нещо няма - децата ходят на учлище в напълно нормален час - някъде около 9 часа сутринта, което е меко-казано в пъти по-добре, отколкото в нашата страна.
Да не говорим за учителите, които ни карат да губим мотивацията си за учене - с тъпите изпитвания, купищата домашни, изненадващите контролни, космическите изисквания и още купища глупотии, които реално на нищо не ни учат, а само ни демотивират, и ни отблъскват от училището, и въобще процеса учене. В американските училища учениците сами си избират предметите, които да изучават - още един плюс, в сравнение с нашето образование - учим 20 безсмислени предмета, от които не всеки има полза - реално не всеки иска да става физик, математик, биолог или химик. Всеки си има различни цели и приоритети в живота, с които училището трябва да се съобрази, и да се подготви индивидуална програма за всеки ученик - по негов избор, или на родителите му, която да удовлетворява неговите интереси и предпочитания - тук не говорим за капризи, а за възможност за бъдеща реализация. Примерно аз желая да уча медицина след завършване на средното ми образование, но в училище имаме 2 часа седмично биология, в сравнение с биологичната паралелка, които имат 4 часа седмично. Да, има си биологична паралелка, но не всеки може да влезе там - балът след 7-ми клас е страшно висок, пък и не всеки желае да изучава химия, паралелно с биология, има си специалности, касаещи единствено засиленото изучаване на биология. Та в този ред на мисли, няма да е излишно от МОН да помислят за компромисен вариант на тази ситуация - неведнъж е коментирано и дискутирано по този въпрос, но реакция от тяхна страна няма...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: f047465b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

48.   Авторке, доста ти е объркано писанието.
Казваш че, учителката по история ви нарекла с някакви епитети, за да ви мотивира и вие учениците сте се засегнали.
За сравнение ще ти кажа, че в по-предишни времена учителите не казваха така, но биеха с триъгълна линийка през ръцете(така че не можеш и писалката да си хванеш после). Също директно те пренебрегваха системно, само защото не си връзкар с родител от "родителския комитет"(разбирай да им пълниш ръцете с подаръци). Бащите и майките не са "работници", а "служащи" и т. н., изобщо да си им симпатичен.
Е, да ама ние старите ученици напук си учехме и се мотивирахме сами, и намирахме допълнителна литература, и задавахме въпроси на учителите - къде на майтап, къде наистина, и пак изкласихме. И всеки си пое по пътя, и стана това което е.
Лошото е, че сега всички разчитат на "механизацията" в обучението... като си помисля -пада ти кафето на машината и тя вместо да ти "помогне" да си научиш уроците вземе, че изпуши, и.... хайде пак добрата стара система на хартията, т. е. книгата.
Та защо не зададете на учителя въпроси от сорта "кога ще се обучаваме от истински учебник, а не телефон, компютър и други такива"?

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 4f8b8ce3c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   Учениците мразят училище защото биват неразбрани нуждите им и не се концентрира образователна насоченост спрямо интересите и силите им, които да развият потенциала на детето.

Други фактори са социално обкръжение, родители и роднини също играят роля.

Това как се отнасят външната среда (съученици, приятели, познати), и вътрешната (семейство) играят също огромна роля която афектира по психологически начин, настройвайки бъдещи реакции на детето. (Включително и увереност. За това е хубаво детето да се поущрява, показвайки му се знание и подкрепа, насаждайки се гордост в съзнанието му. Трябва да се избягват викания, психически и физически удари, които афектират в изграждане на комплекси, страхове и самоумраза. Родителите често и не дават достатъчно знание на децата си, поради това че те самите са необразовани.

Същото е и с езиците. Колко по-лесно е на детето да заговори още един език ако родителя преди това го е подучил.

Както й да е.. тема за разтягане на локуми и прочие :)

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: be62ab3643
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   Авторке - От VR учениците нямат крещяща нужда. Това, че имаш таблет, няма да промени факта, че пак ще трябва да четеш. Наличието на таблет или компютър в час е нужно, само ако става въпрос за час по програмиране или ползване на даден софтуер (така и не ме научиха да ползвам MS Office, но ми мрънкаха за презенациите). Да, ще стане и пълна интеграция с VR или АR (поне по мое мнение), но това е поне на 10 години.
Да, системата не е добра, но те съветвам, да извлечеш, каквото можеш от нея. И аз бях на твоето мнение, докато не видях хора, от страни, в които образовато бе трудно достъпно и нежелано. Повярвай ми - не искаш да си като тях.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f047465b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

52.   Аз пък се чудя защо държавата се е загрижила да образова толкова много негодуващи "ученици". Осигуряват ви сравнително безплатно обучение, угаждат ви във всичко и вие само се оплаквате. Защо учители ви наричат с разни имена, ами вие сами сте си написали че си правите кой каквото му скимне. Защо помежду си, учениците не се организирате към нещо позитивно? Например казвате си предварително - всички слушаме какво преподава учителя, концентрираме се в материала, не отвличаме вниманието си със странични неща и в този дух. Помогнете на учителката си да ви преподава по най-добрия възможен начин, не като й правите напук, а като се концентрирате да запомните материала. Който вдига шум, вие самите ученици го изгонете от клас. Дайте шанс на учителите си да ви бъдат учители, не предмет на подигравки и щуротии.
Някой по-горе е писал, че е бил свидетел на обиди от страна на учителя, а от своя страна и те учениците се правят на маймуни. Е добре де, вие самите ученици, защо не вземете отношение по тези обиди, защо не пресечете този порочен кръг, а само се оплаквате по разни сайтове?
Утре вие сте бъдещите възрастни. Ако сега сте това, което сте се описали че сте, аз не искам нито да живея във вашата държава, нито да се осигурявам при вас, нито да ви познавам.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 07c095c049
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

53.   Учител съм по Английски в Китай.

Образованието навсякъде по света е изпаднало в две крайности:
1. или е твърде либерално и възпитава маймуни(както някой каза лесни за управление) и тук визирам американщината и прословутите европейски ценности
2. или е твърде консервативно, като в Китай. Където съм свидетел на масова промивка на мозъка. Тука децата нямат никакво "аз". Ходят на даскало, зубрят като откачени, имат по 6-7 часа писане на домашни на ден и какво ли още не. Не подхващат домашна работа. 100% е само зубрене. Започват да разбират къде се намират някъде около 20тата си годишнина, обикновено като се отделят от семейството да учат в унивеситета. Тогава им започва детството.

Така като ги погледнем нещата, всичко става ясно нали? Правителствата има за цел да контролират популацията, затова и образованието е задължително до 8-9 клас. Разглеждайте го, като"малкото робство". На всичкото отгоре и родителите пришпорват децата си да учат. Поне ниско интелигентните го правят. Защото самите те не са грамотни и искат децата им да са повече. Или защото самите те са промити мозъци от системата (двете заедно с изключително срещано чвление). Има и такива, чийто деца не са "контролирани" зверски и обикновено именно тези деца са по-любознателни и тн.
За съжаление обаче именно тези пък деца и развалят дисциплината в клас. За тях е необходимо малко по-индивидуано отношение.

Защо обаче училището е наистина необходимо? Поради 2 причини.
1. Както Но10. каза "Те не са там само за да си изпеят урока, а за да ни научат да бъдем най-вече ХОРА". Точно така. Връзката учител-ученик не може да бъде заменена с нищо друго. Нито с таблети, нито с телефони. Учителя трябва да е възпитател и МОТИВАТОР (за съжаление авторката е права, че учителите в БГ са по-скоро де-мотиватори). Учителя трябва да е нещо като рекламен агент на предмета си. Той трябва да го рекламира със страст. А после информацията, децата сами могат да си я намерят в интернет.
Това обаче, което се случва е, че самите учители не са мотивирани, защото или не вярват в предмета си, или възпитанието на децата(от вкъщи) е под всякаква критика. Тези учители продължават да си влизат в час и изливат някакво количество информация, която е напълно безполезна, ако трябва да се сравни даже с уикипедия. Без да вложат и грам емоция.

2. Училището е социална среда. Да, децата се тормозят един друг. Ама я ми кажете как без диалози в час по чужд език, това дете ще проговори английски или френски? Как без да чуе друго мнение в час по литература то ще се обогати културно.. От къде ще намери приятели? Хубаво е ако е от село, там и от улицата става... ама в града?


Едно ще ви кажа: никое дете не е виновно. Виновни са или родителите, или учителите. Простичко. Децата стават такива каквито ние ги възпитаме. Няма дисциплина в училище? Учителите обиждат децата? Учениците обиждат учителя? Децата не искали да учат?
Явно някой от възрастните някога, някъде е сбъркал по пътя...

Решенията? Лично аз го виждам така:
1. Задължителното образование трябва да бъде премахнато. Децата сами трябва да искат да отидат някъде. За целта още от много ранна възраст трябва да се формира сферата в главата им, в която да се насочат и кое им е интересно. Неща като "Какъв искаш да станеш като порастнеш? " или Прощапулника не са празни простотии. ИЛИ ПОНЕ родителите им да ги пращат на училище, а не държавата. Като не искат - не искат. Насила хубост не става. После да няма сърдити, че онзи дето учел станал голям човек, а нашия прост Петко, от махалата още цепи дървата на комшиите.

2. Доброто образование трябва да бъде и скъпо. Учителския труд ще бъде ценен по този начин. Който го бива за даскал - и пари ще взема. Този учител сам ще се мотивира тогава. Не искам да ви казвам, че тук в Китай учителите се съдират да преподават, щото американците тук вземат >50% повече пари отколкото в САЩ, а аз взимам 3 пъти повече от ИТ спец. в БГ.. Повечето колеги, които познавам са толкова добри учители, че им влизам в часовете АЗ, просто защото ми е интересно. А децата супер се кефят, като имат английски и с нетърпение очакват часа.

3. Преди постъпване в училище трябва да има тестове като вменямост, входно ниво на знания, както и добро възпитание. Няма нужда деца, които заслужават и искат да учат да присъстват в клас, в който се шуми, в който някой си избива комплексите или просто, в който някой не е на необходимото ниво на знания и другите изостват заради него. Слабия ученик ще си изгуби времето, както и учителя и най вече другите деца, които са болшинство.

4. Домашните трябва да бъдат научаване на информацията, а училището трябва да бъде мястото за практика. А не обратното, както е сега. На таблетите и телефоните мястото им е вкъщи. В класната стая се говори и обсъжда. Имате задача за решаване? Няма да питате майка си, ами ще питате учителя в час и ще решите задачата там. В къщи ще се ровичкате в уикито за теоремата. Така и децата ще се мотивират за нови знания, така и ще имат готови въпроси към учителя, а не просто присъствие в клас.

Моите ученици си знаят уроците преди да ги преподам и вдигат ръка преди да задам въпроса, защото знаят какво ще ги питам. ВСИЧКИ са ми така и така съм ги научил.
УСПЕХ и търпение ви пожелавам. Знам че не ви е леко, мили деца!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 676c87306e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

56.   Аз съм номер 7
Искам да съобщя за мой учител по български език и литература, който непрекъснато обижда учениците, подиграва се с хората и дори се подиграва с баташкото клане, когато те изпита независимо за колко си ти пише 3-ка, обижда хората заради мястото от града, в което живеят, винаги се ядосва и блъска по бюрото, всеки път когато влезе в стаята блъска дневника в бюрото от шибаното си его... Авторке, ти от такива психопатски отрепки ли очакваш промяната?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 7ee91abaea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

57.   ТехнологиИте!
Голяма си вече, научи, че в българския език дума завършваща на Й в множенствено число НЯМА!

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: f047465b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

58.   Как да се чувствате бодри сутрин? Лягайте си рано, не след 22. 00 ч. Ставайте рано, ако сте от 7. 30ч. на училище не ставайте в 7. 00, а станете в 6. 00ч. "Измиването" да не е само на очите и зъбите, отидете под душа, като задължително завършвате със студена вода. Ето това, така ще ви ободри, че и първи час физическо възпитание ще летите. Няма да има нужда никой да ви навиква. Ако живеете близо до басейн, отидете да поплувате рано сутринта около половин час и целия ден ще ви е леко. В предишни времена басейна на Дианабад работеше от 5. 00 сутринта, преди да отидат състезателите. Плувате си на спокойствие и после, колкото и да е ви е тежка програмата, много по-леко се преодолява, особенно лятно време на открития басейн.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 6bd2010959
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

60.   аз съм учител по физика и съм на мнението, че ако някой иска да работи нещо като чистач на улиците да свършва в 7 клас, а не в 12.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1fadb973c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

61.   Даже може и да не почва 1 клас.За кво му е?

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: fcd3e8e863
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

62.   Е явно нищо не се е променило за 20 години. При мен беше същата работа. Страшно се радвах като завърших. Не ходех и много на училище, просто не виждах какво можем да научим там. Имах някои предмети, с които после кандидатствах, тях си ги посещавах и си ги учех. Другото не ме интересуваше, не ми е и потрябвало после. Въпреки това, че бях повече в кафето до училище, отколкото в час, след това учих две висши едно след друго, второто в чужбина. Два мастера имам по различни специалности. Там обаче учех за живота дет има една приказка, а не за училището или за тапията.

Изводът от моя опит е: учи това, искаш да правиш, да работиш. Точно това ми каза класният ми ръководител в гимназията: "Не ме интересува какви отсъствия имаш, искам след бала да те видя в Университета". Така и стана. Светла му памет, страхотен човек и учител.

 
  ...

1-50 от 54
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker