Професия медицинска сестра - призвание или унижаване?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Професия медицинска сестра - призвание или унижаване?!
преди: 7 години, 3 месеца, прочетена 7720 пъти
Аз съм момиче 12 клас и отдавна съм се ориентирала да кандидатствам за мед. сестра. Вчера говорих с една позната на майка ми, която е медицинска сестра 18 години. Тя ми разказа за работата на медицинските сестри в болниците. Но едно нещо ме притесни и постоянно мисля за това, а именно: докторите не уважавали медицинските сестри, не ги зачитали да нищо, постоянно им се карали и правели забележки и се отнасяли към тях като към нисши същества, като цяло докторите нямали добро мнение за мед. сестри. Тя ми каза, че медицинските сестри са често унижавани от докторите и не става въпрос за някои, а 90 процента от медицинските сестри. Не знам до колко е вярно това, но ако е така няма смисъл да уча за медицинска сестра. Как може такова отношение, ако е вярно изобщо. Може ли жени и момичета, които работят тази професия да ми дадат съвет и мнение. Много моля! Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 3 месеца
hash: 6212873068
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм медицинска сестра от 30 години.
Извънредни дежурства-зле платени и понякога застъпени и с невъзможност за почивка. Когато имаш много натоварени дни, крясъци от лекари, старши сестри и пациенти. Кой, както те види те фирка и юрка и ти се прави на шеф. Да, отношението на лекарите към повечето сестри е като шеф на строителен обект към общтите работници, направо те вземат за роб. Въпреки, че един общак, понякога псува и мучи вместо да приказва и не знае азбуката и друг му чете и пише, а ти си учила и имаш медицинско образование. Заплащането е толкова мизерно, че всеки път ще ти се свива гърлото от унижение за това на колко е оценен труда ти. В началото ще ти е интересно и дори забавно и ще научиш страшно много неща и заради младостта ти, ще издържаш почти на всички трудности. Така до към 30 та ти година, вече ще си кълбо от нерви с разклатена централна и периферна нервна система. С тъмни кръгове и такива торбички под от очите, че на трийсет години (жена в разцвета) ще изглеждаш на около 55 години. На мене кожата на лицето ми след трийстата ми година се збръчка и стана на огромни пори и всичко това е от стреса, нито пуша, нито пия и използвам много добра козметика и знам как да се храня. Не казвам че е лоша професия, ще помогнеш на страшно много хора и просто само благодарността в очите им ще ти е достатъчна, но ти казвам, здравето, нервите ти отиват на кино. Аз съм с четири вида лекарства за сърце, високо кръвно и диабет и никога не съм била с наднормено тегло и съм на 56 години. Лекарствата ги взимам от 15 години, всеки божи ден.
Просто, накратко ти казвам какво представлява професията и какво съм изживяла. Никой не ме е накарал насила, сама си я избрах и се гордея с нея. Решението трябва да си го вземеш сама. Късмет!!!

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 6212873068
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Здравей, аз я работих тая пофесия в България 10 години и да залужава си единствено, ако си мазохист. Работя същата професия в Австрия от 7 години. Живея и работя тук. И едиствения начин да ме разбереш каква е разликата като медицинска тук и в България е като разликата между рая и ада. Говоря за отошение, респект, заплащане просто всичко което можеш да се сетиш. В България сме толкова назад, че няма думи на земята да се опише разликата, просто трябва да се изживее.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: de9a64006b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Може да станеш мед сестра и да понаучиш чужд език. В западна Европа има недостиг на мед сестри, винаги ще си намериш работа и то добре платена. Поне може да спестиш пари.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: ad4273b6bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм мед.сестра,харесва ми работата.Има всякакви доктори,има такива които не се държат добре,но повечето се държат нормално.Като цяло във всяка една работа с хора можеш да срещнеш такива,които не се държат добре ...

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 33491c0924
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ми може! В Майка България всичко е възможно! Ама всичко нелепо на този свят там е възможно! Учи за мед. сестра и се изнасяй. На запад е уважавана и много добре платена професия. Живея във Франция и тук една заплата на мед с. е около 3000-4000 евро. Даже има такива, които си работят и на частно.

 
  ...


...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: c0e8fa2bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Момиче, от поста ти, който си оставила, пишеш, че няма смисъл да учиш, ако те унижават. Като визираш отношението на лекарите към медицинските сестри. Аз пък ще ти кажа, че има смисъл и ще помогнеш на много хора, които се нуждаят от теб. Ако те унижават, какво от това, някои хора се раждат да бъдат унижавани, други се раждат, за да унижават. Така е устроен светът. Недей, заради едното унижение, малките заплати и безсънните нощи да намразваш професията още преди да си започнала да учиш за нея. Нима робите в древен Египет не са ги експлоатирали, нима не са умирали от изтощение? Но сега можеш, дори ти да се насладиш на египедските пирамиди. Изучи професията и бъди горда, че помагаш на хората. Късмет ти пожелава медицинска сестра пред пенсия, която е видяла много. Вярвам в доброто и Господ вярва в мен.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 07ec14b4a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Не е вярно. Медицинските сестри са ценни кадри.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 648743bb61
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Здравей казаното от жената е напълно вярно.
Аз учех за мед. сестра и бях разочарована много и това беше една от причините да се откажа от тази специалност.
Подиграват се с теб още преди да си завършил тази специалност. Някой от преподавателите дори ни питаха защо сме решили да учим и работим по тази специалност при положение, че нито ще получим нормално отношение, нито дори приближаващо се до необходимото за работата която вършим заплащане.
Призвание може да е ако страшно много искаш тази работа и си мечтал за нея цял живот и не ти пука колко ще работиш, кой как ще се държи и колко ще ти плащат.
Лично аз предпочетох да не съм в тази сфера, да зная че на всяко работно място ще има хора които ще са над мен, но реших да вярвам че ще бъдат по-човечни от хората с Д-р пред името си, които се смятат за богове. Не казвам че всички са такива, но да кажем че ако в едно отделение приемрно има 20 лекаря, то 18 от тях витаят в облаците.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: ea8161e949
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до номер 2 и номер 5 - бих искала,ако може и имате време да ми разясните по-подробно за работата на мед. сестри в Австрия и Франция. С помощта на фирма ли отидохте в чужбина, българските дипломи признават ли се, учихте ли нещо допълнително там, в смисъл надграждахте ли образованието си? Моля, разкажете ми по-подробно как отидохте в чужбина и как се реализирахте там? Благодаря ви предварително:)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 8f0625e315
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

12.   Изчетох поста на девойката която твърди, че е 12 клас и иска да се реализира в България. Как има млади и все пак интелигентни хора, които не виждат корупцията, помиярщината, простотията и завистта на българина. Как не виждат, че България е продадена от корумпираните ни политици на богати корпораций и че вече сме бананова република официално. Прочете малко в интернет за две от страните в Латинска америка: Бразилия и Аржентина за каква корупция и престъпност става въпрос. И това са две от страните в които все още може да се живее. В останалите е чиста проба робия. Например Венецуела, държава с толкова нефт и петрол, заплатата да е 30 долара на месе....? ! Прочетете за корупцията в тези страни и вижте как изключително България върви по пътя на банановите републики. Живял съм 2 години в Аржентина и наскоро се преместихме с жена ми в Испания и трябва да кажа, че въпреки страхотната престъпност и корупция, имаше работещи институции и се живее 100 пъти по-добре от България. Българите сме толкова слепи и не виждаме как България е продадена на корпорациите и отделно от това в европейските чиновници са зачеркнали татковината ни от картата на Европа. В близко нъдеще България е записана под името на основно циганско и мюсулманско население с изключително висока престъпност и беззаконие и корупция. Заради демогравския срив ще изчезнем до няколко години, а ти питаш да учиш ли и да работиш ли в България. Отворете си очите, хора!!!

 
  ...

...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 83b6833797
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 5 съм
Миличка аз не съм мед. сестра. Живея във Франция, но не съм мед. сестра. Просто знам, че горе-долу толкова са им заплатите (а и преди време се запознах с един човек, на който сестра му е мед. с. тук) и че има такива, които работят в болници, но има и такива, които работят на частно и ходят по домовете (те вземат повече). И отношението и уважението от страна на докторите е 100% положително. Това го видях с очите си като раждах. Прекарах 10 дена в болницата и доста неща видях. Разликата с БГ е от Земята до небето.
Признава се българската диплома без проблем. Език трябва да знаеш, всичко друго е лесно.

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 553d0a6157
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Здравей и аз съм се ориентирала към тази професия, в повечето случаи в нашата държава е така, но важното е да имаш желание, а най-добре е в друга държава разбира се ако знаеш език, ако пък не знаеш научи, само предлагам там се отнасят с уважение към тази професия. Пожелавам ти късмет.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: df0e36de3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Да живееш в България е унижение, а какво остава да работиш като медицинска сестра.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b326feeda1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Първо професията медицинска сестра не се вмества в определението "призвание ИЛИ унижение". Да си сестра и то медицинска, а в миналото са я наричали милосърдна има много повече и по-големи заслуги от вкарването в някакви граници.
Замисли се дете, кой ако не сестрата, без значение как я третират е най-близо до болния човек? Ти не учиш да помагаш на нуждаещи се хора, за да се засягаш от мнението на докторите и други подобни коментари, а се концентрираш върху работния процес в помощ на болния човек.
Няма нищо по-тежко в живота от гледане и грижи за болен човек, така че ако си решила да работиш това, трябва да се лишиш от някои неща и привилегии, които са характерни за Шоу Бизнеса.
Някои от горните коментари са направо потресаващи с повърхностното отношение към живота и здравето, и всичко се измерва с някакви хиляди, които някой си получавал по света. Ако ще работиш, за да печелиш пари, отиди в шоу бизнеса - там плащат много повече дори от болниците в чужбина.
Така че, избора си е твой и отношението на по-висшия кадър към теб зависи единствено от твоето отношение към работата и колегите ти(това впрочем важи и във всяка една друга професия и учебен процес).
----
За финал запомни: болестите никой не ги кани, те идват когато човек ги очаква най-малко - изневиделица.
Никой не е застрахован от това, а да си сестра би могло да помогне както на теб, така и на друг човек в критична ситуация. Затова ако си решила вътре в себе си, направи го.
А бръчките и сухата кожа са от годините, не от работата.
По света тамошните пациенти предпочитат тамошни медицински кадри, чуждите ги гледат с недоверие. То е същото, ако тук дойдат чужденци в нашите болници да лекуват българи. Не знам защо, но местните хора си предпочитат и местни медици, най-малкото заради езика и културата, и други неща.
---
А пък №16 сигурно се е качил на върха на някоя пирамида, защото се страхува от "унижение"... ама все пак трябва и да слезне от върха.... един ден... а слизането е най-трудно, качването е лесно. (няма унизителни неща, когато си знаеш цената).

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b326feeda1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   До №10
---
Ако целта ти е да работиш в чужбина на всяка цена, тогава защо изобщо не отидеш да учиш в съответната страна и по презумпция ще работиш в тяхната система?
Защо искаш да учиш тук и да работиш навън, което моментално включва един куп усложнения?
Според мен тук има или имаше много добра база за подготовка на медицински сестри, преди бакалавърските курсове. Тези бакалаври учат само за администрация-писарушка, не за истински сестри, но също и твоята самоинициатива в учебния процес би ти помогнала да навлезеш по-добре в професията.
Не знам защо всички говорят за това заплащане навън. По принцип цифрата е доста над тукашната, но никой от тези цитиращи заплатите не споменава и удръжките, и таксите, и членския внос и един куп други невидими уловки(без които съвремието не може) и ето, че в България излиза че е по-добре(не и пенсионирането).
От друга страна от преки наблюдения над медицински сестри от най-различни държави, казвам нашите са по-добре обучени не само в манипулациите, но и теоретично, което липсва в западното обучение. Сестрите там учат повече плануване на грижи, те не са наясно с много от диагнозите и за някои елементарни неща които нашите знаят, онези викат Джи пи.
Да не говорим че тукашните кадри си подпомагат знанията и с народна медицина, която в чужбина не знаят. Има си куп предимства нашето обучение пред тяхното.
Там главно те ползват за болногледач на обездвижени хора(с всякакви придружаващи заболявания), защото другите просто не се застояват в болниците. А също те ползват и като коректор на докторските назначения на лекарства???? Докторите учат много повече от една сестра и затова Те назначават лекарствата, а сестрата ги изпълнява, но в чужбина искат сестрата да коригира доктора, в случай че той е сбъркал. Това означава, че сестрата трябва да познава действието на всички лекарства, респективно да предписва, но по закон медицински това е привилегия Само на докторите. Така че, мисли кое е по-добре, да "коригираш" доктор ли, или да изпълняваш назначения? Да не говорим, че сестрите не учат в дълбочина и детайли точно тази материя, а и други докторски привилегии.
Заблудата за повече пари идва от там, че тяхната "регулация на професията" им дава права, които тук ги няма и е логично да ги няма. Сестрата е помощник на доктора, а не отделна професия за измислени висши сестри, които като не са доктори, защо са сестри, а искат докторска заплата? Много неща има, които са в абсолютен разрез с човешкия и медицинския морал, но това е въпрос на друга тема.
---
А това че отношението на едни или други медици е добро или не към болните си е чисто човешко и домашно възпитание, което за жалост липсва в нашето общество. Тези неща се изграждат в детска възраст, когато почнеш да учиш за доктор е късно да наваксваш и домашното възпитание.
Запада е известен с пуританското си възпитание и затова тамошните доктори ви се струват по-възпитани(ама и това не е точно така). Всичко е индивидуално, а не под общ знаменател.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 812dfdc45a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Айди да престанете да промиване умовете на 12 годишните деца, а? Ако има нещо лошо в нашата страна е това, че родителите и хората като вас, , като някакви зомбита са се втурнали по таз чужбина и масово се настройват един-друг. в чужбина няма нищо лошо, ама да не и да се ходи там с цел БЯГСТВО. Страната която най много уважавам от всичките си пътувания е Япония. Вие за имигрирал японец чували ли сте? От чужбина може да вземем само пример как да си оправим нашата си кочина, но да настройване децата ни срещу родината е престъпление.

Но. 17 е най прав/а. Ако мотивацията ти да си медицинска сестра е парите или уважението на другите, значи тази професия не е за теб. Тези които тръгват с неправилна нагласа намират по-късно точно това от което ги е страх. Като твоята позната. Тя търси уважение, други търсят пари.. Когато си намериш мотивацията, ще видиш и че и професията няма да сбъркаш.
Ако например искаш да помагаш на хората, това е твоята професия и ще видиш, че всичко останало си идва на мястото.

Аз например съм учител и обожавам това което върша вече с години. Други колеги си тръгват и идват и много се оплакват. И аз ги виждам как просто те никога не са искали да бъдат такива. Следователно и директора и другите съвестни колеги ги гледат с неодобрение, а и те никога не се издигат до ниво да вземат и хубави пари(вземам два пъти повече от БГ ит специалист и 3пъти повече от новите ми колеги)
Та въпроса е не "какво ще получа, ако почна тази работа", а "какво ще дам от себе си на другите"

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b016adb5a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   18, мисля че говориш наизуст. Имам опит като сестра вече 8 години в Канада. Твърденията ти са смешни, сравненията също. Структурата в болниците тук е толкова различна, че надали можеш изобщо да си представиш. Има санитари, помощник-сестри, болногледачи (care givers) и сума ти още други длъжности, за които се изисква образование, разбира се. Да твърдиш че да си медицинска сестра е еднозначно да си болногледач е меко казано повърхностно, освен това заплатите в зависимост от вида образование - колежиално, бакалавърско, магистърско или специализирано доста варират. Всъщност в нелош диапазон - от около 1800 до 2, 200 долара чисто на месец, говоря за стартова заплата. Спести си коментарите по темата, моля и не обобщавай "чужбина". И Албания е чужбина, но не е еднозначно с други части на света

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b326feeda1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Точно така №20 истинските неща се знаят наизуст. А на теб като ти е смешно, смей се. Има време и за плач, то все някога идва.
Ако си канадка със всичките си там длъжности, защо се месиш в Българското образование? Българите живеят и се разболяват в България, не в Канада и никой не ги праща на лечение в Канада или където и да било другаде, затова взимай си заплатата там където си, смей се и не лъжи подрастващите, които искат да учат за медицински сестри тук в България. Нашите болни също имат нужда от хора, които ще се грижат за тях. Care givers е само израз, а кой стои всъщност зад този израз, нека болния човек да даде определение. Ти си получавай заплатата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 33182c0145
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   22 - Care Giver е и длъжност.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b326feeda1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Какво точно доказваш с това изречение? Просто празни изрази. Питай болните, не защитавай длъжностите или титлите.

 
  ...

...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: b016adb5a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   18/22 виждам, че добре говориш наизуст. Тъй като аз не говоря наизуст, а от опит, дадох конкретен пример със заплати и структура на болниците, защото съм работила и в двете системи - в България и в Канада. Пожеланията да си получавам заплатата ще ползвам с радост. А на теб с радост ще пожелая да се образоваш преди да раздаваш мнения, както и да не ти се налага да ползваш медицински грижи, нито в България, нито в чужбина. Care giver Е длъжност, за която се изисква курс на обучение, и която е нелошо заплатена.
Девойката, пуснала темата просто трябва да избере не само дали да учи, а и къде ще работи професията, затова са форумите - за конкретна информация, не за заплахи и празно философстване

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 552636f5c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Аз съм 12 клас. Мисля да кандидатствам за специалност "Медицинска сестра" в Медицински университет-София. Разговаряла съм с много хора работещи в тази област. Като цяло заплащането в Б-я наистина е по-ниско, но в момента медицинските сестри в Б-я са ценен кадър. Приемът е лесен... Тест от 40 въпроса по "Етика и право", устен изпит по "Етика и право" и физически изпит, който включва скок дължина от място, гимнастика, коремни преси, волейбол и баскетбол. Аз смятам, че да практикуваш тази професия е престижно, тъй като помагаш на хиляди хора нуждаещи се от твоята помощ. Отношението на лекарите към медицинските сестри не навсякъде е лошо, да има и такива, но хората като цяло сме такива. Това, че някои го правят, не означа, че трябва да слагаме всички под общ знаменател. Аз ще кажа само едно... Следвайте мечтите си, където и да работите винаги ще има хора, които се смятат за нещо повече от останалите, не позволявайте да потъпкват достойнството ви... И мисля, че е съвсем нормално лекарите да се карат на медицинските сестри ако не си вършат добре работата. Така че, избора си е твой и отношението на по-висшия кадър към теб зависи единствено от твоето отношение към работата и колегите ти.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: d92c8b96cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   И аз съм 12 клас и аз също искам да кандидаствам в мед. университет МУ/Враца. И аз съм чувала доста неща за тази професия, но трябва да имаш доста силна психическа основа, и това което казват директорите и по вишите специалисти лекари който разбират от професията си и знаят абсолютно всичко, е нормално да ти направят забележка например или да те увикат за нещо, нормално е според мен защото тази професия не е шега работа, от теб зависи човешки живот, доста професии хората не им прави впечатление когато шефа им например им се скара случва се, защото те уважават професията си и им харесва това което правят.. И за това аз искам много силно да бъда медицинска сестра и да мога да помагам на хората и доста силно искам с времето нашето здравеопазване да се развие и да бъде като в другите държави.. Късмет ти пожелавам, както и на мен

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 228108e862
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Я, кажи авторке, записа ли професията?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2d8cbaa399
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Не съм мед. сестра, но поради естеството на работата си имам някои наблюдения.

Отскоро се регламентира частната практика на медицинските сестри и след три години стаж, можеш да си отвориш собствена практика. Дали ще си на печалба е отделен въпрос. Аз лично нямам представа.

Всеки, който е бил пациент е видял с очите си в какви условия работят сестрите и срещу какво заплащане. Видяхме и как държавата дебелашки се подигра след протестите им за по-добро заплащане. По ирония на съдбата точно след тези протести, дойде Ковид изстъплението и се похарчиха (източиха) невероятни суми за цирковите изпълнения... За сестри, които да ни обгрижват пари няма, за диктатура, колкото си щеш...

Но, от друга страна, точно заради лошото отношение и ниско заплащане има недостиг на медицински сестри, и ако си в по-голям град, имаш свободата да си намираш нова работа относително лесно, ако някъде не ти хареса. Също така, заради прекия достъп с пациентите, всяка сестра в една или друга степен се превръща в отличен психолог в работата с хора с някакво страдание. От тази гледна точка, не е невъзможно да се преквалифицираш в професия, в която да оказваш емоционална подкрепа или педагогика, примерно. То, не че в тези професии отношението и заплащането не са същата гротеска, но поне ти дават богат избор.

Ако чувстваш, че това е твоето призвание (съветът ми е към всички, които четат, момичето навярно вече си е взело решението), последвай този път. Човек е устроен така, че получава прилив на енергия от това, което му идва отвътре и успява да преодолее трудностите. И все пак, дори в малка България, има избор къде да работиш, има и свестни екипи.

Една трудност, която не си предвидила, е отношението на другите сестри. Не са само докторите. Професията на сестрата е такава, че изисква работа в екип с други сестри и работата не може да върви, ако всички не допринасят. А винаги ще имаш колежки, които се опитват да скатават, не са подготвени и нямат желание да се донаучат, или не схващат... И тогава го отнася точно тази, която си върши работата.

Също, това е професия с нощни смени, насилието над съня си казва думата рано или късно.

Но пак казвам, всяка мечта изисква усилия и борба. В замяна, я има наградата от чувството за пълноценност, полезност, благодарността на пациентите (тези от тях, които имат възпитанието и мозъка да оценят труда на сестрите).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker