Родителите ми искат да уча нещо, което не харесвам. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Родителите ми искат да уча нещо, което не харесвам.
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 2252 пъти
Завърших електротехникум. Не че ми харесваше, просто не знаех какво да уча, а и нашите са го завършили. Добре, средното го изтиках някак и взех, че влезнах в Техническия, специалност енергетика отново. Първи курс съм, сега почва вторият семестър, но проблемът е там, че тая енергетика и всичко свързано с нея ми е толкова противна и честно казано не искам да пропилея и тези години с нещо, което просто не е за мен и което ИЗОБЩО не ми харесва. Замислих се за преместване, но родителите ми не одобряват, трябвало да си уча това, щяло да имам добра работа и т. н. Знам, че е трудно, ама и като грам не ти понася специалността и става направо.. А и да работиш нещо, което не харесваш цял живот..

Много искам да науча езици! Направо съжалявам, че съм си пропиляла средното с това.. Можеше да знам някой друг език сега и т. н.
Сега не мисля, че езиците са опция вече.. пък и мога да изкарам някой курс странично от университета. И всъщност сега просто не знам къде да отида.. , искам да прекъсна още сега преди 2я семестър, просто не мога да понеса дори една думичка повече от тая специалност. Вместо да давам пари за този семестър, да си губя времето и да се мъча, искам да прекъсна и да дам примерно парите за курсове по английски и да уча езика по време на 2я семестър. След това да се запиша в друг университет, но просто наистина не знам къде да отида.. Единственото, което да кажем харесвах в средното беше Биологията, съответно избрах матура по Биология, изкарах към 5 и нещо, другото - рисуването ми е като хоби, но никога не съм ходила на уроци, тоест това дори не мога да броя. Трябва ли да послушам родителите си и да продължа или да се преместя и съответно къде би било добре?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: c940f31a1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сама виждаш какво те влече и че това са езиците.
Да учиш език паралелно с изучаването на друга специалност е тежко - времето отделено за лекции, подготовка и сесиите, отнемат от времето, през което можеш да се занимаваш с езика.
Ако учиш чуждия език като специалност и отделно в интересите ти влизат и други неща(примерно, психология, социология, икономика), можеш да се информираш за тях на български и на съответния изучаем език, а след бакалавъра, да запишеш нещо друго като магистър( ако икономическата обстановка или животът го изискват) - така отпадат някои възможности, обаче (право, медицина, техническите науки).
Последният вариант е да влезеш в специалност, която е с точна и определена насоченост(икономическа, хуманитарни науки и т. н. ), но за която знаеш, че не се изисква особено учене за минаване на сесията - така ще имаш време да учиш езика спокойно, да отсяваш преподаваните глупости и ако имаш интерес във вече избраната специалност, да се самообразоваш. Тук уловката е да не запишеш празна специалност, защото там, при завършването, студентът не знае инженер ли е, икономист ли е, химик ли е и практически няма насоченост нито техническа, нито икономическа или каквато и да е. Ако избереш третия вариант се придържай, към установените от едно време специалности, но търси там, където можеш да минаваш лесно, за да си осигуриш спокойствие при изучаването на езика.
Дори празните специалности имат приложение, но то е много тясно рамкирано и в определена област, а тъй като благото на човек зависи от това приложение, а приложението на специалността от закона - а от своя страна законът не е константа, може да се променя винаги, то дори това приложение, което е малко, може да изчезне така, както се е появило.
П. с. Това са варианти, при които изцяло да се отдадеш на езиците - другото, като хоби и интереси, могат да са само в плюс.
Последният вариант е да работиш и учиш това, което не харесваш и което е равносилно на мъчение, но е пак вариант и немалко хора, поради обстоятелства или други причини, избират именно него.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 050274efbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Важно е да харесваш това, което работиш, защотот по-голямата част от живота ти ще мине в работата ти. Прекъсни, учи езици-не е късно. Като учиш езика може и да си изясниш какво би ти се работело. успех!

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 40ab0b9f4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Езика сам по себе си освен като учител и преводач не ти дава много избор. Той е бонус ако имаш квалификация освен самия език :)
Ако нямаш други знания можеш да знаеш и 2-3 езика но пак да работиш като нещо, което и човек с средно образование би работил.

Ако енергетиката не е за теб, намери си работа, квартира, работи година да събереш парички и учи за приемен изпит за това, което смяташ че е за теб, успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: d7fe21cd18
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мести се или ще съжаляващ. И какво като са ти родители живота си е твой нали. И жена ли ще ти избират те? Покажи пе си мъж и прави каквото желаеш. Седни и решеавай такива задачи по 8- 9 часа на ден да си представиш какво е да работиш такава работа на пълен работен ден. Ако го направиш ще имаш 100% смелоста да се откажеш. Просто ще разбереш, че да разочариваш родителите си ведбъж ( те дори нямат право да се месят, камо ли да бъдат разочаровани, нз от какъв зор правят всичко това) е за предпочитане пред това да страдаш ти цял живот. Дори не ги оитай, а иди и си писни документите, че се махаш. След това им кажи.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 9c5db47567
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не се притеснявай, с хората от електротехникум често се получава твоят проблем не само в сферана на образованието и работата.

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 75c2bd9ac6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Виж, вече си пълнолетен човек и трябва да решиш сама какво искаш да правиш с живота си. Защото не става дума само за тези 4 години, в университета, а за това какво искаш да работиш през следващите 40! Така, че изобщо не слушай баби, лели, братовчеди, че дори и родителите си, а вземи решението сама. И категорично заяви, че никой няма да решава вместо теб. Защото да, съгласна съм в Енергетиката се изкарват пари, обаче нямаш представа какъв кошмар е, цял живот да се насилваш да работиш нещо, което не ти харесва. За това, време е да почнеш сама да взимаш решенията, които ще определят живота ти. Не казвам, че е лесно да решиш, но просто трябва. Няма как цял живот за всичко да питаш вашите и да чакаш те да решават вместо теб.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: acc59e32e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Учи език! Можеш да се изнесеш и да се отворят много врати пред теб дори тук - в България.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 24b797b8cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Пълни глупости правиш. Език можеш да научиш и без да прекъсваш университета. Имай си стабилната професия, пък учи и африкаанс, ако искаш.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 33dfcc96c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Вече си пълнолетна сама вземаш решенията за живота си вашите нямат право да ти се налагат! Запиши това което ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: e773229c4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   А, ми, прави са твойте родители!!! Това което учиш е стабилна професия с бъдеще, и най-важното, професия, с която няма да бъдеш безработен. А, по хубаво ли е да учиш нещо което няма никаква реализация, и после ще бъдеш безработен, защото няма да си намериш работа по специалността. Апетитът идва с яденето, като почнеш да работиш, може и да ти хареса.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker