Помощ синът ми е 7ми клас и не знае къде иска да учи. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Помощ синът ми е 7ми клас и не знае къде иска да учи.
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1198 пъти
Здравейте,
синът ми е 7ми клас, остават два месеца до изпитите, още не се е ориентирал къде да продължи. Последната година ходи допълнително на уроци по математика, БЕЛ и английски език. Като оценки има преобладаващо 4ки. Бих искала да учи нещо, което му е интересно и приятно. Много пъти сме си говорили, за това какво го вълнува най-много, очите му "светват" само при думата спорт - волейбол, футбол, баскетбол. Известно време тренираше в "Левски", после плуване. От една година нищо не тринира. Допълнителните уроци му отнемат много време. Проблемът, според мен, е че в София не знам да има училища на добро ниво, които да са със спорт и с достатъчно добро ниво на другите, общообразователни предмети. Мисля си че все пак със спорта няма много перспектива или просто може да е временно "увлечение" и трябва да има основа евенуално ако си промени мнението за напред. Последната версия, от днес, е че ще се записва в гимназия по туризъм. Помогнете със мнения за спортни училища и за гимназията по туризъм. Чудя се как на 14 години вече трябва да знаеш с какво искаш да се занимаваш следващите поне 50г!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 86478c7674
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми оставете го да учи каквото иска. Или да прави каквото иска. Аз не мога да повярвам, че човек на вашата възраст е толкова заблуден. Елитната гимназия и многото шестици не са гаранция за нищо. И от там излизат едни осакатени хора, които си нямат хал хабер от живота. Защото целта на училището и университета е да те вкарат в рамки и да те направят кон с капаци.

По-успели са социалните деца и хора, които контактуват и създават взаимоотношения и връзки. Аз шестици съм нямал и в елитна гимназия не съм учил, но имам късмет, че хобито ми от малък днес ми е успешна работа и не се изисква диплома. Занимавам се с компютри и смятам, че лека полека се нареждат нещата, защото работя в една от големите IT фирми в София. Верно, трябва да се бачка с голям хъс и всеки ден да попиваш, но в крайна сметка живота е така. Непрекъснато усъвършенстване и яка работа е живота.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 9e816b2eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Във спортно училище не очаквай да научи нещо по другите предмети. Ще ви кажа, че аз бях в езикова гимназия в малък град и почти нищо не учихме и само бягахме от час. Но това е София. В което и училище да е ще научи повече.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 19eadf21dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Като родител а и като майка седнете и помислете реално. В София сте със средна оценка 4 нямате шанс за "елитни" училища /друг е въпросът колко елит се учи в тях/. Хубаво сте се насочили да е нещо различно от спортно училище, защото наистина спортът е само за медалистите другите не постигат нищо, обаче дали преценката ви за туризъм е правилна, след като с чужда помощ /частни уроци/ по БЕЛ и английски изкарвате 4, следователно туризмът не ви е силата. Със сигурност вашето дете има талант, който вие не сте му помогнали да открие засега.
Дали на 14г е правилно да знаеш с какво искаш да се занимаваш следващите 50г? Отговорът е да. Обаче има едно, но! В България е проблем да знаят, защото децата ни нямат достъп да разглеждат и обсъждат с възрастните различните видове професии за да им хареса нещо. Това се дължи и на начина на образование и на липсата на икономика и на заетостта на родителите с други дейности далеч от децата си. Децата ни нямат разширен кръг от информация какво представлява всяка от професиите, а като не познават нищо няма как да си изберат. През соца водиха всички деца от прогимназията поне в 5-6 завода да видят професии, отделно родителите говориха с децата си, днешните деца нито някой ги води нито ги информира, нито говори с тях за това.
След като сте заинтересован родител все още имате време имате 2 месеца покажете му колкото е възможно повече професии, насочете момчето към мъжка професия и оставете туризма на младежи на които им вървят езиците и са по контакни. Как си представяте синът ви след 5 години да привлече около себе си група туристи на български или на английски език така че на тях да им е интересно с него и да желаят пак да пътуват с компанията, която го е наела за екскурзовод? След като не е толкова добър по български, че да привлече вниманието на лелката по БЕЛ която му преподава, как ще привлече вниманието на цял автобус туристи? Разведете детето по цехове и заводи разкажете му за колкото е възможно повече професии, детето ви не се е качвало на кран примерно не знае че повечето кранове в големи цехове се командват с дистанционно точно като видео игра, как детето да избере да става кранист примерно като не знае това. Идеята ми не е да го направите точно кранист, просто тази професия дадох за пример. Трябва да сте видели някакъв поне малък талант у него, примерно ако е рисувал що годе добре като дете от него може да стане добър автобояджия и т. н. Да не ви пука че средното му образование ще е професия след него винаги може да следва висше и то от съвсем друга специалност, но професията която ще изберете сега ще му стои в задния джоб като втори вариант през целия му живот. Лично познавам лекар, който е завършил средно образование "двигатели с вътрешно горене". Друг мой познат завърши висше дизайнер, а средното му е електротехникум, така че няма страшно. Да не говорим че всеизвестният директор на НИМ Божидар Димитров е завършил средното си в механотехникума в Бургас и отделно е тренирал за водолаз. Имайте вяра във възможностите на сина си, аз вярвам в него.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 983e39f396
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Остави го сам да избере. В крайна сметка той ще учи там и дори да е грешно, решението трябва да е негово. Преди да прочета цялата тема, щях да посъветвам да влезе в езикова гимназия- там нивото винаги е високо, а научен език е голямо предимство. Но щом не е от най-ученолюбивите едва ли ще се чувства добре.
Във всеки случай не му се налагай. На 14 е, не на 7. Вече има някаква изградена представа за себе си и трябва да я следва. Подкрепяй го и каквото стане. Не всеки трябва да е академик, адвокат или доктор.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: e618608e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Подкрепям коментар №3 и съвет към майката - автор.
Забелязали ли сте някаква дарба във вашето дете? Може да има скрита дарба, ако ли не нека все пак да наблегне на класическите предмети плюс спорта. Спорта е важен за физическото развитие на детето и не е задължително да е в спортно училище. В София има едно туристическо дружество "Витоша", което все още развива и поддържа младежко ориентиране, скално катерене и пещерно дело, доколкото знам. Говорете с ръководителката, те имат поддръжка и от по-възрастни катерачи и пещерняци, ходят по разни състезания и т. н. Това за спорта извън училище. Колкото за училището, потърсете някое с професионална насоченост, ако не му се учи класически предмети. Все ще му е от полза. А дали това ще работи следващите 50 години си зависи от него и обстоятелствата около него, така че успех.

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 03e254137e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Още му е рано да решава професионалната си кариера. Докато все още расте и изкара средното, ще вземе да се ориентира какво точно го влече. Нека да набляга на математиката, английския, защото са нужни за повечето добри, съвременни, професии.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: ad4dfc711d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Препоръчвам да го оставите да си избере сам. Не трябва да се правят драми от това, че хипотетичното бъдещо училище няма да е от помазаните елитни. И без това с 4-ките шансът за такова училище е малък а и аз лично не съм ентусиазиран привърженик на "елитно училище на всяка цена".
Далеч по-добре е да завърши обикновено училище с висок бал, отколкото елитно с посредствени оценки.
При кандидатстване за ВУЗ ще се гледат оценките, а не името на училището.
А ако се притеснявате за придобиването на знания - те се придобиват и в обикновено училище, ако мотивацията е налице. Някои обикновени училища се справят отлично със създаването на мотивация, а някои уж елитни са много добри в това да я унищожават.
Елитното училище не е гаранция за прогрес нататък, нито обикновеното - за застой.

 
  ...
преди: 7 години, 28 дни
hash: 69dcc9eeed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Боже, то ако майката не знае къде да учат децата й, ние от форума ли ще знаем?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker