Да избера да бъда щастлива с това, за което мечтая или да заложа на по-сигурната реализация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да избера да бъда щастлива с това, за което мечтая или да заложа на по-сигурната реализация?
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1346 пъти
Здравейте, от известно време съм много разколебана поради факта, че наближава дипломирането ми и искам да продължа в следващия етап от живота ми. Именно висшето образование. Още съм единадесети клас, но времето лети с много гояма скорост, а колкото повече наближава моментът, в който трябва да съм избрала специалност, толкова повече се колебая.
По-конкретно, от вече три години се занимавам с фотография (кой не е минавал през етап от живота си, в който прави снимки и иска да бъде добър фотограф :D ), та миналата година бях категорично решена, че искам да следвам филмова режисура и да стана оператор. Вълнувам се всеки път, когато видя някакви кадри от снимачна площадка и процеса на заснимане на филм. Тази година обаче реших, че ще е добре да бъда реалистка. Да се замисля какви шансове имам, каква е конкуренцията, след завършването на този и този университет ще си намеря ли работа бързо? Започнах да търся и други алтернативи и понеже покрай родителите ми се занимавам с алпинизъм и планинарство се насочих към туризъм и мениджмънт. Коренно различно от първоначалната идея и дори приятелите ми не могат да си ме представят в този бранш. Проблемът е, че аз не мога да си се представя никъде още. Туризмът ми звучи по-сигурно като професия и реализация, но няма да е това, което се представям- пътувания до острови, до планини, само плажове и ски. Дори не съм напълно наясно какво ще правя след като имам определената степен от висшето образование. От друга страна, знам какво искам да првя, ако завърша операторско майсторство и знам, че няма да ми омръзне, но се страхувам дали ще се справя. Не искам да се проваля и всичко да бъде хвърлено на вятъра. Та смятам, че би ми било полезно да чуя и някой чужди мнения и съвети.
П. с. : Ако, ще ви е полезно.. насочила съм се към Холандия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 4638ebf17d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Щастлива, с това за което мечтаеш.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 3f7f1f124c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Само да питам. Каква е гаранцията, че това, което мечтаеш ще ти харесва дълго? А и това, което уж трябва да ти носи доход, каква е гаанцията, че ще си добра в него, че да ти носи? В живота е така и така. Нищо сигурно няма.

Баща ми е моряк и казва, че много момчета мечтаят да са моряци и си представят някакви пътешествия, приятни предизвикателства и т.н. Само че след няколко месеца непрекъсната гледка на вода, отдалечеността от цивилизация и липса на възможности за създаване на свястно семейство бързо ги връща в реалността и романтичните представи бързо се сменят с агония.

Така че внимавай какво си пожелаваш.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 237ffc8a7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Никой не може да реши вместо теб, но трябва да осъзнаеш, че такова нещо като "сигурна реализация" няма. Самата идея, че ще учиш някаква специалност само защото после ще си намериш работа е абсурдна. Човек учи висше образование за да развие себе си и интересите си, да надгради над това, което знае. Там е смисълът, а това за сигурната реализация ти го говорят хора с провинциално, останало от комунизма мислене, хора, които се страхуват от непознатото и предпочитат да останат в зоната си на комфорт. Банално, но факт.
Сега относно фотографията. И на мен ми е страст, аз също исках това да уча, но нашите ме разубедиха - че няма да си намеря работа, че в България имало работа за 10 фотографа и останалите гладували, ей такива простотии. Хем и двамата са уж образовани хора, с висше образование. Отказах се от това, но пък сега уча дизайн и си работя по специалността, но продължавам да снимам за кеф.
В обкръжението си имам доста фотографи, оператори, режисьори - учащи и вече завършили - и искам да ти кажа, че работа има. Но трябва да си добра и пробивна, да се интересуваш, да четеш и да можеш да снимаш. И наистина да го искаш.
Но така е във всяка сфера, тъй че моят съвет е да не слушаш никого, освен себе си. Ако те влече, давай! Никой не може да ти каже дали ще си намериш сигурната реализация. Важното е да правиш нещо, което ти харесва.
Сподели някакъв линк към твои снимки (които си щракала), ако може.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 9df9d94b4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   3 - Не виждам, защо търсенето на кариера, чрез образование, да е лощо нещо? Всеки иска да се развие себе си и интересите си, но е много трудно, ако работиш като чистач. Какво по-хубаво от това, да си можеш да практикуваш професията си и да ти се плаща за това.

А и нека да бъдем честни - повечето хора, дори и без "провинциалното" мислене, искат някаква сигурност в живота. Едно е да си смел, друго е да си безрасъден.

2 - Затова трябва да правиш проучване, преди да се захванеш с нещо. А и винаги, можеш да се откажеш и да подхванеш друго образование.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 83e3fb316e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   3- не мога да изпратя линк към сайта, опитах се няколко пъти

 
  ...


...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 237ffc8a7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   до 5 от 3
Прав си, няма лошо да търсиш реализация, но в условията, които момичето има (добър стандарт на живот, осигурен от загрижени родители), то има пълното право да се откъсне от идеята за подсигурена работа в преследване на интересите и влеченията си. Това не означава, че е несериозно и действа, както казваш, безразсъдно. Означава, че може да си позволи да последва мечтата си и най-вероятно да бъде облагодетелствана от този избор впоследствие.
Това са моите разсъждения поне, не ангажирам никого с мнението си. Желая на авторката успех - каквото и да избере.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker