Курсов проект за капитализма - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121132)
 Любов и изневяра (29690)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Курсов проект за капитализма
преди: 7 години, 27 дни, прочетена 1355 пъти
Здравейте имам да пиша курсов проект на някоя от следните теми:
1. Капитализмът на Балканите през 19 - 20ти век
2. Растеж и развитие на Капитализма през 20ти век
3. Капитализмът в България през 20ти век
Някой който чете повече литература, би ли ми казал конкретни заглавия на книги свързани с Капитализма? Благодаря предварително..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 26 дни
hash: 5442db924f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Манифест на комунистическата партия" - там е дадено постепенно развитието на икономическите системи от средновековието до капитализма и как той се е образувал(от феодализъм, през манифактура, до частни фабрики и предприятия, а съответно след това в България и социализъм). Това като основа.
За балканите - 19век е век все още на робство, трябва да провериш точно кога се освобождават съседките, но до освобождението всичко е манифактура, тъй като иновациите от индустриалната революция застигат по-късно новоосвободените балкански страни. Трябва да ползваш някаква историческа литература да си свериш хронологията.
През 20 век имаш период от 44 години до 1944г. и после един 10 годишен от 1990 до 2000г. - предполагам история на България на БАН.
Чисто за капитализма - икономическа литература за свободните пазари.
Сравнение в съвремието - Китай. Докато е съществувала планова икономика, факт е, че Китай не е била кой знае колко напредничава държава, но със създаването на свободни икономически зони, които действат на база свободните пазари показателите са налице - китаецът е все по-платежоспособен, стандартът му на живот се е повишил, но и дупката между бедни и богати се е увеличила. Проблемът с частните предприятия е там, че работодателят следи своя си интерес и за да завърши сделката с чуждестранния партньор в срок, може да кара работниците си да работят по 10-12 плюс часа всеки ден, да бави заплати и т. н. дали това ще се реши с регулации от правителството - времето ще покаже, но: "Китай не може да развива икономиката си и същевременно да съблюдава и правата на човека"...
От друга страна: При плановата икономика всички бяха бедни, затова се търсеше начин, който да я развие - начин се намери, но пък затова дупката между богати и бедни се увеличи - вярно е, че средната класа наистина с всяка изминала година е по-платежоспособна, може да си позволява повече неща, вносните автомобили отдавна не са мираж, но 20% от парите са при 80%, а другите 80% от парите са при 20% от по-заможните.
Изводи:
Никой не иска да живее бедно, но равно(факт е, че идва момент, в който хората негодуват и се търси промяна - това е показала историята), но и никой не иска да има такава голяма разлика между бедни и богати.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 913a62ab54
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Помня че преди доста време учих Стопанска История - специално за Бъ през 19 - 20 век може да се раздели на няколко етапа - Предо освободжението - Бг е част от османската империя и от стопанска гледна точка има достъп до много пазари с всички предимства и недостатъци. Икономиката се крепи предимно на занаятчиисто и продукти на селското стопанство.
След освобождението - организиране на частни манифактури, начинанията са предимно в селското стопанство - животновъдство, земеделие и обработка на суровините, сравнително ниска индистриализация въпреки че индустриалната револщция навлиза в някой области - текстилна промишленост, машиностроене - макар и да разчита повече на вносни машини и технологии.
Периода след ВСВ - преминаване към народно стопанство, частната собственост се национализира, индустриализацията окрупнява, селското стопанство се запазва като важен отасъл въпреки че се разкриват крупни проекти в тежката индистрия.

Това ще ти свърши работа но трябва да го по раздуеш :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker