Съществуват ли въобще специалности, които да имат реализация ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Съществуват ли въобще специалности, които да имат реализация ?
преди: 7 години, 12 дни, прочетена 2680 пъти
Съществуват хиляди теми има от рода на "какво да уча" и след като съм изччел доста, останах с впечатлението, че освен ИТ и медицина, каквато и да е друга специалност, или няма реализация, или заплащането е ниско.
Да покрия няколко основни специалности/науки
История-освен пазач в музея, друго какво?
филологии- преводач в случай, че учиш някой по-рядък език. Останалото учители
Философия/психология-няма реализация
Право-последните години всички това записвали, пренаситен бил пазара, трябват връзки.
Педагогика-учител
Журналистика и подобни- няма реализация, трябват връзки
Икономика-всеки 2-ри това записвал, няма реализация
География-няма реализация
ИТ-само това се търси и се плаща добре (заедно с други специалности около математиката)
Биология-има там разни специалности, които имат и реализация, в чужбина също се търсели.

Та, поне аз с такова впечатление съм останал. Медицина и ИТ, ако искаш друго, ще ходиш на трудовата борса.
Чувствайте се свободни да ме поправите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 12 дни
hash: b7ff1cd970
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами много правилно. Но сега веднага контрирам. Медицината може да се реализираш пак ако имаш връзки. Ако ги нямаш просто ще взимаш 700 лв. макс и така. При ИТ вече има толкова хора, че до 5 години това ще се учи повече от правото и ще остават само най-добрите. И така след около 5 години ще имаме безработни ИТ специалисти и прависти (то и сега там процентът е плашещ). Фактите са такива за съжаление. За останалото си прав/права. Принципно в езиците има реализация. Не е само преводачи и учители в училища. Има шанс за учител в частна езикова школа, което е доста по-добре заплатено от училищата. Отделно може да се намери работа в чужда компания или в модерните напоследък кол центрове (мин. 1000 лв. заплата). Дори в момента бих казал ИТ и езици са по-добрият вариант за учене.

 
  ...
преди: 7 години, 12 дни
hash: 0ebb1861f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не е вярно, че няма, просто хората в България не искат да разберат, че когато учиш нещо трябва да се интересуваш 10 пъти повече от това, което ти се дава на лекции и упражнения в университета, защото чисто и просто обучението като време е страшно малко, за да се стане някакъв специалист. Ето, аз например се занимавам с компютри от малък и не съм завършил нищо, но работя и вземам около 2000лв. Хората не стават добри и не се развиват, защото не искат. Искат да лежат и нещата да станат от само себе си. Няма да станат! Иска се страшно много хъс и желание. Човек трябва да знае точно какво иска да работи и да комуникира с хора от тази професия, които я работят, да ходи по семинари, по обучение и да хвърля цялата си енергия в това. И разбира се най-важното е опита, който няма от къде да дойда. Идва с години работа (много често и за без пари), до момента, в който не се осъзнаят какви са спецификите на дадената професия и не осъзнае къде са низшите, с какво могат да са полезни на дадената фирма и тн. НЕ! Хората искат да лежат 5 години в университета, да не правят нищо и накрая да вземат на бюро по 3000лв без да правят нищо, защото още от едно време мама и тате са ги възпитали, че който учи не работи и падат яко пари. Не става! Успеха на един човек си зависи изцяло от него, а не от държавата или други фактори. Ако човек е млад, здрав и прав може да постигне всичко, но разбира се трябва да имаш сърце. Тъп ли си, прост ли си, нагъл ли си, незаинтересован ли си, няма значение какво си завършил нищо няма да излезе. И това не е от лошата ни държава, а просто защото света е така устроен. Човек е наеман в дадена фирма, за да генерира пари. Това е простата истина. Те хората си мислят, че заплатите падат от небето. Те се изработват от хората и са там да правят пари на фирмата, а не за хубост. Ако човек е тесен специалист и познава из основи професията си и е кадърен не само, че ще взема много пари, а и фирмите ще се избиват за него. Но такива хора в България няма. Младите са научени от комунистическите си родители, че е едва ли не като едно време и завършиш ли хубавата заплата и работата са ти вързани в кърпа, а сега живеем във време, в което всеки сам трябва да се грижи за успеха си. Нещата са много комплексни и сложни и масовия българин не разбира и не иска да ги разбере. И не е вярно, че ако си завършил ИТ или медицина пак ще си добре. Това са доходоносни професии, но зависи на каква позиция си и какво правиш. Колкото по-голяма заплата вземаш толкова повече умения и знания ще ти трябват, които идват с години и години учене и много много здрава работа!

 
  ...
преди: 7 години, 12 дни
hash: 12cb0eea26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Всички имат реализация, най-вече като учител, най-вече зависи какво те влече..

 
  ... горе^
преди: 7 години, 12 дни
hash: 610fea08e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Глупости.
Просто си изброил специалности, които изискват само да си завършил, за да влезеш (изключвам правото и медицината).
Без да се постараеш няма как да стане.
Право, Медицина, Архитектура, ако щеш и една скандинавистика запиши, добър ли си в това, което правиш - просперитет има и то голям!
Просто не става толкова лесно и никой няма да ти даде парите просто ей така, защото си завършил. Трябва да можеш повече от останалите, това е.

 
  ...
преди: 7 години, 12 дни
hash: a5c0a35ce0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Правилно си обобщил, но защо се получава така?
Има професии, с които човек желае да се занимава от дете - лекар, учител, полицай, пожарникар и др. Ако избереш да си учител, то ти преди да си започнал, знаеш, че заплатите се регулират от държавата и не можеш да се надяваш на кой знае колко висок доход - правиш го от любов към професията - това си учил, това работиш.
Логично - ако нямаш любима професия, търсиш такава, която да донесе най-голям доход. Тук хората пишат това, което наблюдават - те виждат, че от определени специалности(повечето специалности) студентите не се реализират или ако се реализират, получават нисък доход.
Ако махнеш всички специалности, към които нито имаш влечение и за които знаеш, че доходът ще е нисък (а това са повечето специалности - биология, химия, физика, математика, история, география - т. е. всякакви учители; езици, философия, психология, национална сигурност и пр. ), остават няколко класически - Икономика и Право.
21 век е на технологиите - съответно щом има завишено търсене и средните заплатите в сектора на ИТ ще са високи. В медицината имаш надграждане - 6 год за общопрактикуващ лекар, а при последващи специализации, твоята стойност като специалист се повишава - ти можеш да работиш с все по-модерна техника, можеш да извършваш процедури, за които малко хора са квалифицирани и съответно за това ще получаваш и по-висока заплата, защото е много по-трудно да се намери висококвалифициран специалист, отколкото нискоквалифициран работник, който, ако не бъде съгласен на заплатата, която му се предлага, ще бъде заменен от друг нискоквалифициран човек. НО ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ПРАВОТО И ИКОНОМИКАТА.
Защо се наблюдава, че наистина не се реализират.
Има много университети, които предлагат специалност "Право" - всяка година завършват абсолвенти от различни юридически факултети в страната, обаче каква е разликата между тях(ако образно махнем тези, които са с връзки или ще работят в семейна кантора)? Никаква - и Петър от Русенския е учил това, което Иван от СУ, Стоян от УНСС и Иван от Търновския - всички знаят едно и също(ако приемем, че са отличници), закони и правила. Ако това е било достатъчно преди 20 години, то сега се налага и работа с чужденци, владеене на езици, вероятно възможност за водене на документация на един или два чужди език - тук вече виждаш как голям процент отпадат. От многото теми за право, само една в последно време направи впечатление, на едно момче с два езика, готово да специализира в Германия - тук може да видиш разликата кой би имал шанс за по-голям доход. Разбира се имаш и обстоятелства, не е казано, че който е учил право, без да знае език няма да се реализира - обстоятелствата за него може да са благоприятни, но общата картина е такава, че отначало завършилите, работят за малко пари(поне така го описват всички).
НО, докато при правото имаш качество на образованието(имаш устен, писмен изпит - държи се да знаеш това, което учиш), то при икономическите специалности, на места, имаш ниско качество на образованието. Ниското качество влачи след себе си незаинтересованост, която пък води след себе си диплома, но без кой знае какви знания надминаващи общата култура на дисциплината, по която се учи - от тук и слабата реализация.
И докато за да работиш като счетоводител се изискват знания - иначе ти няма да знаеш какво правиш - все пак човек не може да се надява на висока заплата с тази специалност.
Но, ако приемем, че си завършил "финанси" или някаква икономическа специалност, която е с общ профил - "Икономика и Търговия", имаш 2-3 години стаж в някакво предприятие занимаващо се с търговска дейност(не си бил на висока заплата, но си трупал стаж), знаеш много добре английски език, добре се справяш с воденето на документация, сключване на договори с контрагенти на чужд език и добре познаваш разписаните закони свързани с дейността, която извършваш, то след време ти ще станеш управленски кадър - като такъв ти също ще трупаш стаж, след 3-4 години стаж, като управленски кадър в една фирма, можеш да следиш за обяви, които предоставят много по-добри възможности, откъм заплащане - истината обаче е, че повечето студенти и хора нямат една стабилна база, за да градят нагоре. Тук са много фактори, но докато някои специалности могат да се оплакват от ниско качество, то при други(като "Право") това не е проблъмът. Истината е, че малко специалисти могат да отговорят на изискванията на пазара на труда. Има го и това, че след като един студент види, че качеството на образование не струва и предусеща, че така и така нищо няма да излезе след като завърши(тук ниското качество води до демотивация), той се хваща на работа и затова се наблюдават хора с висше образование на длъжности изискващи средно. Образованието дава само основата и насока за по-нататъшно развитие, то не може да те изгради като готов специалист.

 
  ...


...
преди: 7 години, 12 дни
hash: 2c9ba4c8b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Каквото и да си говорим - високи позиции и много пари идват веднага, само ако си човек на някого, т.е. с връзки. За нормалните хора без връзки наистина се иска много упоритост и най-вече подкрепа през това време, защото в университета са те учели само на безсмислени теории, практика никаква,и ако после тръгнеш на някакъв стаж за мижави пари, а си на квартира - трябва да си подпомаган финансово, за да оцелееш, затова повечето хора избират по-нискоквалифицирана работа, но за повече пари, отколкото някой измислен стаж за 6 месеца, където ще бъдат момче или момиче за всичко, чистачи, боклукджии, кафеджии, но не и това, което трябва..и накрая кой ти признава някакви си 6 месеца, хората искат повече стаж - 4-5 години, айде минимум 2! Как да ги натрупаш като не ти дават шанс? Като те посреща някъв нагъл, охранен, селски тарикат без висше и ти казва: "чи аз кът нямам висшо, как съм станал шеф и нема тука некви дет още сучат мляко да ми се бъркат в бизнеса и да ми дават идеи, дет въ знам мноу дубре как само преписвате и си купувате курсови и дипломни раоти и тва висшо нищо не прайте освен да търкате там седалките 4-5 години и после искате да дойдете да ви вземете мойто шефско място - чи аз тугаа ко да прая???" - това за българските частни фирми....за международните нещата стоят по друг начин, така че моят съвет е - учете езици - само от това има смисъл и възвращаемост!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 12 дни
hash: 1ed8d8345c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   http://www. naval-acad. bg/

Записваш инженерна специалност Корабни машини и механизми или Електрообзавеждане на кораба. Реализацията е сигурна ако си сериозен, заплатите са високи. Минуса е че работиш на кораби.

 
  ...
преди: 7 години, 11 дни
hash: 4abc39da4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз смятам, че ако си добър в това, което правиш, винаги ще си успешен! Примери съм видяла много, но ще дам само един - майката на една приятелка е фризьорка. Тази жена работи без забележки (професионално) и всеки ден е пълно с народ! Не можеш да се вредиш няколко седмици за час. В същото време взима 5лв за пострижка, за другите неща тарифата се вдига! Но в никакъв случай не е скъпо. Само докато съм при нея минават поне 7-8 човека, на ден под 150 лв не пада, убедена съм. И освен това обича това, което пррави. Който мине през нея, винаги е повторил. Във същото време има толкова некадърни фризьорки, че пари да ми дават, няма да отида при тях втори път!!! Така че сам си направи извода - каквото и да правиш, правиш ли го добре, ще се радваш и ти, и клиентите, и реализация ще имаш и ще си търсен!

 
  ...
преди: 7 години, 11 дни
hash: 8f6c8e5222
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Защо търсиш "реализация" за специалността? Не казвам, че е грешно, просот казвам, че трябва да погледнеш над нещата от друг ъгъл.
Виж, образованието е един вид инструмент. Когато си купиш комлект отверки (да речем скъпа отверки, от магазин, много отдалечен от града) не се чудиш, какво ще правиш с тях, и си много добре запознат с бъдещата им "реализация". Не отиваш до специализирания магазин, да си кушиш нещо, чудейки се, за какво ли може да ти послужи. Ти вече знаеш.

Та искам само да ти кажа - Търси специалността, която да те доведе до реализацията, която искаш, а не обратното и не бъди свръхматериалист.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 дни
hash: 8f6c8e5222
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "НЕ! Хората искат да лежат 5 години в университета, да не правят нищо и накрая да вземат на бюро по 3000лв без да правят нищо, защото още от едно време мама и тате са ги възпитали, че който учи не работи и падат яко пари. Не става! "

Ако изключим "лежането", при мен стана точно така :)

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 дни
hash: 682e660c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Специализация без реализация няма. Има некадърни хора. За съжаление българското население е пълно с недоволни хора които чакат всичко на готово и когато не го получат започват да се оплакват и да обясняват как държавата е проблема. Държавата я правят хората.

Образованието е образование, то не е интервю за работа, никой не може да ти гарантира работа след това. Ако искаш сигурна работа отиваш и се записваш някъде като войник, мисля че във Варна имаше, там ти гарантират работа и сигурна заплата след като завършиш. Образованието е 50% от уравнението. От тук нататък трябва ти да се буташ. Всеки който успее бил с връзки, всеки който не успее му била виновна държавата. Така е най-лесно. Трябва малко инициатива. Не може да се запишеш в УНСС защото Бако също се записа там, да отидеш да чукаш курви, да се напиваш в Плаза и да ходиш само за изпитите носейки извинителни бележки за претърпяна операция и след 4 години да псуваш държавата че с твоята специалност няма реализация. А пък ги има и тези които учат редовно, взимат си честно и почтенно дипломата, но са социално неадекватни и демотивирани да си намерят работа, пробват тук, пробват там и си казват че то ако има работа тя ще се появи и след време отново псуват държавата че реализация няма. Истината е следната, българския народ е най-бедния народ и въпреки това всеки чака да му сервират всичко на готово. Като искаш сервирано на готово, учи, бутай се, труди се, намери си работа, изкарай пари и един ден си наеми иконом да ти го сервира на готово.

Аман от овце които повтарят каквото са чули от другите. Дочули сте някъде че реализация няма и веднага "Ми ето... няма... аз за какво да уча, няма смисъл, така или иначе няма да направя нищо.. я чакай да ида да кажа и на Стефка че в тая държава реализация няма"

Спрете да бъдете такива овце и да следвате другите, мислете за себе си, съдете за себе си, учете, трудете се и един ден ако не успеете, вместо да псувате държавата, намерете проблема в себе си, поправете го и се опитайте отново. Така се постига успех. Никой успял човек не му е било резервирано работно място след университета. Всеки сам се е бутал.

Идва ми на ум цитат от един страхотен филм: Когато хората не могат да постигнат нещо, те ще ти кажат че и ти не можеш да го постигнеш. Имаш ли мечта, преследваш я! Точка!

Не подценявайте комплексирания манталитет на българите, бъдете сигурни че голяма част от това което ви се казва е казано на яд, не защото е истина, а защото бако не е успял и му е по изгодно и ти да не се пробваш.

 
  ...
преди: 7 години, 11 дни
hash: 1a34779863
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хора, ИТ браншът отдавна е наводнен, стига сте писали глупости, точно там борбата е най-безмилостно жестока, не си правете илюзии. И стана така точно заради тази пропаганда и писаниците по форумите от децата с компютър в ръка от дете, които били взимали големите пари и ги били търсели като топъл хляб-знаете ли през колко тестове, интервюта, асесмънт центри, да не говорим за предварителния подбор, минава човек за една позиция за Java-ар и колко майка си и баща си технологии са изредени в обявата, че трябва да владее. Това, което действително се търси и има нужда държавата, са ИНЖЕНЕРИ, защо само тази професия не си споменал? Машиностроители, електротехници, заварчици, ако щеш, но българинът все си представя прословутото ИТ като най-лесно-ще си седи пред компа и парите ще валят... Не си изброил и химикотехнологици, фармацевти, архитекти, строителни инженери, всичко това са перспективни професии.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 дни
hash: 1f3c1754d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Нямаме такъв пазар на труда, който да поеме 2000 души годишно завършващи право от 10 факултета и 4000 души годишно завършващи икономика от 12 факултета.

 
  ...
преди: 7 години, 11 дни
hash: 88253b3628
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Имат реализация много специалности. Трябва да си кадърен и упорит. Всеки трябва да е кадърен и упорит. Сложен е проблемът с безработицата. Никой не се бори с нея. Аз съм завършил философия и мога да ти кажа, че не можеш да се реализираш с нея, освен като учител или преподавател във ВУЗ. Все пак има и други професии.

 
  ...
преди: 7 години, 10 дни
hash: 98e3fa368b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Едно от от нещата които си изброил и споменал няколко пъти-
учителската професия не е толкова лоша - все повече ще се търсят учители, заплатите им вече не са толкова зле и още ще се вдигат нагоре, освен това имаш 3 месеца отпуска и често пъти работиш по 4 дни в седмицата. За човек който му се отдава и желае да работи това не е никак зле.
Както ти писаха по-горе инженерните специалности, които си пропуснал в момента са много търсени и заплатите са добри.
Ако си търсиш оправдание и какво да ти пречи винаги ще си намериш такова.
Ако искаш съвет какво да учиш, първо трябва да напишеш какво искаш и кое ти се отдава. Ако в училище си бил добър основно по литература няма как да стане инженер от тебе.
Огледай се наоколо и проучвай, гледай хората които са се реализирали успешно, освен това най-важния съвет - недей да робуваш на клишета.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 дни
hash: dd490b966d
гласове:
1 2 3 4 5
  (54 гласа)

16.   Пазара на секс никога няма да се пренасити. Насочи се към секс услуги.

 
  ...
преди: 7 години, 5 дни
hash: 0d13b8d5c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Искам да добавя нещо, към 12.
Браншът е пълен с... пседо кодъри. Ако си добър, винаги ще има работа за теб. Ако си посредствен, по-добре си намери позиция и се пенсионирай с нея. Съгласен съм, че в България го има мнението, че в ИТ индустрията са само щракачи, които взимат по 3000 лева.
Но не съм съгласен с "Много трудното Java ap" намиране на работа.
Не са много технологиите. Какво ти искат всички обяви?
Java EE, SQL, под някаква фора, JavaScript и вероятно ECMA(основно банки и застрахователи), понятие от OO дизайн и архитекрутра. Дори някой специфично изискваха да се знае какво е MVC и HTML. - сигурно са имали много от пишман кандидатите! Това бяха последните 20 обяви, който прегледах. А да - трябва да знаеш и какво е Scrum. Ако не знаеш, трябва да отделиш цели 15 минути, да прочетеш 12 линии с текст и да излгедаш едно видео в YouTube. Спокойно - дори и да не го хванеш, HRа ще ти го набият в главата... или поне тяхната интерпретация.
Не казвам, че е елементарно, като да си седиш на ръцете, но определено не е и ядрена физика. Всеки, който отдаде достатъчно време, може да научи тези неща. За година и нещо, сам вкъщи, трябва да стане номера.

По темата - всичко има реализация, ако знаеш какво точно искаш да правиш. Каруцата преди коня, е моето определение, на действието, което извършват много студенти, когато решават да учат нещо. Нали - дай да уча нещо 5 години, а и да се подготвям поне година, с надеждата, че някой може да ми палти, защото съм учил. Имаш цел, търсиш средства. Образованието е средство. Ако решиш да си футболист, тогава тренираш. Не тренираш всеки ден, в продължение на 6-7 години, без да имаш представа, за какво по дяволите тренираш.
Искаш да си лекар - медицина. Искаш да си следовател - криминалистика. Търси кой, къде и за какво предлага работа.

16 - Как бе твоя опит с тази индустрия? Аз не бих се хванал, защото това, което би дало пари за мен, ще да е страшно, но от друга страна, човек трябва да се изправя срещу страховете си!

Лек ден и късмет на всички!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker