Неправилно учене на чужд език. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Неправилно учене на чужд език.
преди: 6 години, 9 месеца, прочетена 1613 пъти
Здравейте! Отчаяна съм.
Уча английски от години, но методът ми на обучение е явно грешен и не струва.
Уча по учебниците на Ъпстрийм за б2 ниво (имам всички от а1 до б2), но наскоро си взех още един учебник по друга система, който е пълен с непознати думи, фразови глаголи и идиоми и се замислих, че уж съм усвоила езика на това ниво (от Ъпстрийм), а другият учебник, който е на същото ниво ми идва голяма лъжица. Имам предвид, че има доста непознати думи, най-вече фразови глаголи. Отделно, уча от книги и речници и до скоро четях книги за б1 ниво, отново с тонове непознати думи и изрази, които само си записвах и не запомнях, а те се трупаха и трупаха... Спрях да чета, защото не усетих полза от това, а непознатите думи ми дойдоха в повече. Не научавам езика и това е.
Не знам как трябва да уча, за да усвоя езика на б1-б2 ниво.

Кой е правилният метод за изучаване на езика, според Вас:
1. Учене САМО от ЕДНА система на обучение от а1 до б2 ниво, примерно от Ъпстрийм (както в моя случай).
2. Учене от НЯКОЛКО учебни системи - Upstream, Face2Face, Gateway и всякакви други ( има наистина много голям избор на учебници и колкото са по-нови, толкова са по-пълни с непознати за мен думи).
Кой от двата метода е по-ефикасен? Вие как научихте езика и на какво ниво го знаете?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 9 месеца
hash: 9c12289107
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Говорен, четене на "тежки" литературни твордби, както и писане.
Така уча езици, след кто съм минал началните нива. Веднъж, научиш ли 500-1000 думи, сериозно наблягаш на граматиката и особеностите, след което започваш само да градиш.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 72534a0248
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За какво ти е да знаеш всяка една дума. По-важното е да знаеш кои думи наистина ще ти послужат, когато дойде момент да се изказваш, така че да запазиш личния си начин на изразяване, а не да говориш роботизирано със заучени фрази, и другото, което е важно, е да забележиш кои думи/изрази най-често са използвани по медиите, сайтовете, тн.
И това с учебниците е пълна глупост. Учебници ти трябват за граматиката единствено, а тя е една от най-елементарните и по всички учебници пише едно и също. Важна ти е практиката. Дори и да знаеш всички правила, нямаш ли практика, няма да се научиш да ги прилагаш, а тогава няма смисъл, че знаеш правилата на теория.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 04fcc1bda9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   "и до скоро четях книги за б1 ниво, отново с тонове непознати думи и изрази, които само си записвах и не запомнях, а те се трупаха и трупаха... "

Явно проблемът не е в системата.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 6769528e72
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Повторение и емоция. Хубаво е да възприемаш със всички сетивни органи едно и също нещо. Извличай информация от контекст. Наизустявай 'комплект думи'. Чети книги, но не адаптирани и не само книги. Статии, блогове, форуми, информация на всякакви теми, които те интересуват. Коментирай, води си дневник. Записвай и използвай изрази, които ти харесват и биха ти подхождали. Гледай филми, сериали, анимации. Новини - чети и слушай, записвай си мнението, изговори си го наум, че и на глас. Ползвай метода 1, т. е. надхвърляй, нека да не знаеш, срещай се с колкото можеш непознато. Не се панирай за думи, особено за думи - и на бг не знаеш всички.

И още нещо, дано модераторите не го сметнат за реклама или нещо подобно - http://liternet. bg/publish6/an/ezik. htm

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: d33d1a8822
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Купуваш си книжки на английски. Като срещнеш непозната дума - проверяваш я в речника.
Теглиш филм от интернет - със субтитри на английски. Така тренираш и четене, и слушане, и идиоми.
Търсиш контакт с чужденци - тренираш говорене.
Четеш BBC (може да ти е малко трудно, но не св отказвай) - статии на всякакви теми.
Зарежи системите на обучение. Не помня по коя съм учила. Истината е в практиката и граматиката.
Търси и текстове на песни, коитo харесваш. Ако слушаш чалга - нещата са обречени. Това може и да не го разбереш сега, а и някога въобще.
Enjoy your time

 
  ...


...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 1eef44dc68
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Изгледай в нета и прочети всичко което касае ученето на език. Освен това, ученето не е от урока от 5 до 10 страница. Малоумно писане на думи по 1 страница, защото отива в кратковременната памет и няма ефект. По-скоро с думата помисли как да я свържеш с нещо познато за да ти остане в главата и напиши няколко изречения за да я за помниш в контекст. Освен това гледай само английски по телевизията, гледай всичко което те касае отново само на английски. Не очаквай, че като свършиш нивото и край, затварят всичко и си оставаш на това ниво. Ученето на език е един постоянен процес. Чети книги, не търси всяка сума която не знаеш, просто чети натрупват ки знания ще става не по-познато. Много грешки съм направила и много време съм загубила в неправилно учене. Разказвай си някаква история сам, ако ще се видиш с някой преосмисли това, което ще разкажеш, извади си думите и разкажи, следващият път ще е по-лесно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 4235d27b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Как научих езика - от cartoon network, преди петнадесетина години, когато не беше отвратителна телевизия.
На какво ниво го знам - от 1 час гледане на bloomberg изтървам 2-3 думи. Преди време бях гледал някакви c2 четене с разбиране и нямаше дума, която не знам.
Преди време бях изправен пред подобен проблем, как братовчедка ми, която е трети клас да научи английски. Изчетох доста, на повечето места метода да се 'потопиш' в английския го смятаха за най-ефективния.
На твое място щях да се опитам да гледам колко се може повече телевизиясериалифилми на английски. Из интернет има стотици английски радиа. Може да слушаш радио нон-стоп, когато си в къщи.
Ученето на език от учебник ми се струва доста неефективно.
Ако имаш въпроси скипе ми е d932a06c.
Успех.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: f48224c15b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   аз от толкова сменяне на учебници и учители нищо не научих... сега разботя с чужденци вече 2ри месец и научих тоолкова много, така че общувай, говори по-ценно от това няма! а иначе според мен учи от 1 система да не се объркаш, но учи много думи.. те са важни

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: a5945acefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Не виждам никакъв смисъл в това да учиш по различни системи. Лексиката е безкрайна, нормално е да виждаш много нови думи. Грешката ти е, че си се отказала от четенето. Четенето и слушането са много по-ефикасни за запомняне на думи от забиването в учебника. Опитай се да намериш нещо, което ти е интересно - на английски възможностите са безброй. И недей да записваш всяка нова дума. Старай се да разбираш цялостния смисъл. Така можеш да разбереш значението на някои думи само от контекста. Превеждай си и си записвай си само тези, които срещнеш няколко пъти и не можеш да разбереш по друг начин. Така хем ще обръщаш внимание на по-важните (по-често срещаните), хем ще ги запомняш много по-лесно, именно защото си ги видяла няколко пъти и то в контекст, а не просто на лист или в речника. Предполагам гледаш филми на английски - от тях също можеш да научиш много. Вслушвай се в думите на актьорите, недей просто механично да четеш субтитрите. Със сигурност ще чуваш много познати думи, а значението на останалите ще разбираш от субтитрите. Така без да усетиш ще запомниш думи и изрази, при това актуални (в учебниците често има неща, които са остарели и вече не се ползват често). Отново казвам - четенето и слушането на езика са най-ефективните начини за набиране на лексика. Специално при английския изборът е огромен. Възползвай се от това.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: be0ea7384d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Уча английски от 2ри клас в училище. В 8ми започнахме всичко от начало и честно казано, нямам чувството че всичките тези одини ми помогнаха кой знае колко. Първоначално, естествено, дори не можех да направя смислено изречение, но започнах да играя една онлайн игра, когато бях някъде на 12-13 и там се налагаше да пиша на английски, за да разговарям с другите участници. В началото ми беше много трудно и постоянно стоях в Google преводач за да си превеждам изреченията, но постепенно осъзнах, че не ми трябва повече понеже можех да напиша сама всичко, което исках да кажа и си превеждах лесно какво другите ми казват. От там всичко стана по-лесно и в училище. Преди да завърша училище ходих няколко месеца на курс по англисйки понеже щях да кандидатствам в чужбина и ми трябваше сертификат B1. Взех го и заминах. В момента съм почти година в Холандия и уча и говоря постоянно на английски. Беше трудно в началото, но след няколко месеца забелязах че английския ми се е подобрил страшно много.
Много дълго стана, но мисълта ми е, че е много по-добре да се опиташ да говориш с някого. Няма значение в игра ли или ако познаваш някой, който говори добре англиски може да си говорите. Гарантирам ти, че ще се подобри много. А относно непознатите думи - винаги ще има такива, просто с течение на времето ще ги научаваш постепенно без дори да осъзнаваш.

 
  ...

...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 5678f9292a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз не го знам целия език, но знам достатъчно за работата ми каквото ми трябва.

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: bb4b77b9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Нормално е различни учебници да имат различна лексика и различни фразеологизми, не се отчайвай. Главата горе.
B1 e средно ниво и е лесно за заучаване. От учебниците наблягай повече на фразеологизмите и граматиката.
Гледай да обърнеш нещата от ежедневието си на английски-телефон/лаптоп. Свали си песни само на английски. Гледай филми с английски субтитри- ако попаднеш на непозната дума превеждаш но в повечето случаи може от контекста да разбереш. Може да гледаш в ю туб "стенд ъп комедии" например. Аз също харесвам мотивационните клипове от "ТЕД"
Започни да пишеш есета. Намери някой, който да поправя граматичните грешки.. Често когато учиш нов език в началото граматиката ти е нелогична и допускаш грешки заради това, че майчиния ти език няма нищо общо.

Намери хора, които не знаят български и можете да комуникирате само на английски, но адски много ти допадат.
Идеята при ученето на друг език е мозъка ти да започне да го възприема като нещо нормално, нещо което го заобикаля и с което трябва да свикне.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 793b795bd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Нали знаете, че език се учи най-лесн когато си бебе и ти говорят? Тогава само слушаш и повтаряш каквото си чул. И според мен заа да научиш даден език трябва да си в такава среда, но все пак да имаш някаква основа, не да заминеш в Япония без нищо да знаеш (то там едва ли някой ще се оправи и без това)

 
  ...
преди: 6 години, 9 месеца
hash: 234eefcf18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Аз също, както каза номер 10 в училище нищо не научих, от непрекъснатата смяна на учители и въобще обстановката от останалите, които не искат да научат и учителката не се и занимава за 2-3-ма, които искат да научат нещо. Миналото лято взех една тетрадка и си казах, че ще започна да уча думи, така и така да си уплътня времето през това лято. Спрях чалгата, преди това я слушах вече от година не слушам въобще чалга и това е супер, разбрах че през всичките тези години тя просто ме е убивала мозъчните клетки. Започнах да слушам английска музика, гледам си текстовете, уча песента, която ми харесва отделно в тетрадката вадя непознатите думи и ги пиша всяко по 20 пъти. Така за едно лято напреднах много от нулево ниво. Започнах посредством фейсбук да се включвам в чуждестранни групи и да разговарям с хора, които споделят моите хобита: градинарство, акваристика. Първоначално ми беше много трудно и както каза номер 10 непрекъснато бях в преводача. Но в последствие, колкото повече употребяваш дадена дума я запомняш. Вече си пиша свободно с хората и разбирам какво те ми казват, много рядко се налага да отварям преводача. Разбира се, не пиша перфектно, защото сега ще започна да уча и граматика и времената, но разбирам хората и те ме разбират какво им пиша. Учебници не ползвам и не смятам да ползвам, гледам в интернет има някакви самоучители по английски, комплект дискове и речник, виждал съм и в Кауфланд на цена от 20лв. Ще взема да си купя един да видя има ли ефект, казват че бил много добър. В жълта кутия е.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker